GT1500 - regen przestał działać.

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 111
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Re: GT1500 - regen przestał działać.

Post autor: exmotech » 10 lip 2018, 22:35

Sorry Tas ale nie wiem. Ładowarka jest od Ciebie i tyle wiem. Ale prąd nie wydaje się być nienormalnie duży, bo przy podpiętym BMSie (teraz akurat działa) wszystko jest totalnie zimne: ładowarka, baterie i BMS. Naładowanie pakietu 18S z 67V do 75V zajmuje wiele godzin. Z pewnością więcej niż 4 godziny a pakiet nie jest przecież wyczerpany do końca. No i od początku balansowanie było jakieś dziwne, bo trwało tak długo, że nigdy się nie kończyło. Na przykład wieczorem podpinałem pakiet o napięciu 74V do ładowarki, więc trochę trzeba było podładować. Około 22:00 ładowarka nie pracowała i świeciły się diody na BMSie. Po 12 godzinach nad ranem nadal świeciły się wszystkie diody lub zgasły dwie lub trzy z osiemnastu. Po sprawdzeniu miernikiem wszystkie cele miały 4.10 równiutko a mimo wszystko BMS świecił. Kończyło się na tym, że po ładowaniu i wielu godzinach balansowania po prostu miernikiem sprawdzałem czy cele są równe (były) i jechałem na rower olewając LEDy.

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 552
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: GT1500 - regen przestał działać.

Post autor: tas » 10 lip 2018, 22:41

Ale ja tylko pytam o ten prąd, wspominałeś, że się grzeje BMS ;)
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 111
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Re: GT1500 - regen przestał działać.

Post autor: exmotech » 10 lip 2018, 23:06

Grzał się tylko raz, jak odłączyłem 18 kabelków balansujących i podpiąłem ładowarkę. Wtedy woltaż skoczył wyżej niż woltaż baterii i ten miedziany pasek na BMSie był gorący. Jak podpiąłem z powrotem 18 kabelków to woltaż ładowania był zgodny z woltażem baterii (i sobie wzrastał powoli) i wszystko było zimne, ale za to co jakiś czas woltaż skakał do 75,6V i ładowarka nie ładowała. Działo się tak średnio co kilka sekund albo minut (nieregularnie) albo w ogóle BMS nie pobierał prądu od ładowarki.

Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 324
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: GT1500 - regen przestał działać.

Post autor: elektrotonus » 10 lip 2018, 23:40

exmotech, mam taki prosty miernik podłączany w obwód ładowarki, jeśli chesz mogę pożyczyć. Będę jutro wieczorem w Międzylesiu. Jakby co pisz na priv.
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <=
eMerida 1500W & eWheller 250W

Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 111
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Re: GT1500 - regen przestał działać.

Post autor: exmotech » 11 lip 2018, 22:50

Dzięki za propozycję. Dopiero co odczytałem wiadomość, ale i tak bym chyba nie skorzystał. Szczerze mówiąc nie jestem ciekaw dlaczego nie działa. Wolę zwrócić, wziąć kolejny BMS i mieć problem z głowy.

ODPOWIEDZ