KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Nie wiesz jaki silnik lub kontroler wybrać? Jesteś nowy? Zacznij od tego działu
Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 317
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: Yasiu77 » 30 lip 2018, 22:28

Jako że jestem laikiem w elektronice to najlepiej tego nie czytajcie ale...czy mosfety są porządnie przykręcone do radiatora? Może któryś jeden nie jest i od razu łapie temp.? może tak być? Może by sprawdzić resztę elementów miernikiem temp ?
Albo.. w starym rowerku tak mi odcinało co chwilę i się okazało że mam problem z "zgniłymi" łączkami w przewodach zasilającymi z bat do sterownika. Jak dałem lekko gazu to szedł ale przy pełnej manetce odcinało i trzeba było resetować.

Czy masz sterownik kt48/72 45A? Na górę skrzyczne prawie w jednym ciągu mi wjeżdżał z mxusem v3 3000 i nie odłączyło termicznego 80st.

dawidombra
Posty: 39
Rejestracja: 27 maja 2018, 12:45

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: dawidombra » 31 lip 2018, 23:14

Więc nadal jestem na urlopie i tak sobie testuje. Też mi się zdaje że to ma związek z obecnymi temperaturami i coś się grzeje. Skrzynkę mam alu że zdejmowanymi sciankami dzisiaj zrobiłem kolejną próbę ale na uchylonych ściankach obudowy - takie szczeliny 1,5cm co by wiatr łapaly przodem i wypuszczały tyłem. Problem nie ustąpił ale jest ciut lepiej. Spróbuję jutro całkowicie zdjąć ścianki.Martwi mnie to bo założenie było takie żeby tam szczelnie wszystko było a tu trochę cieplej i lipa. Wrzucę nowy temat coby zrobić zwiad jak to ludziska mają rozwiązane z tymi skrzynkami.

Gregs
Posty: 30
Rejestracja: 18 lut 2018, 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: Gregs » 01 sie 2018, 12:42

Może rzeczywiście problem jest z mocowaniem mosfetów do obudowy (radiatora). Warto sprawdzić ich przykręcenie, ewentualnie odkręcić, wyczyścić powierzchnię styku i nałożyć nową pastę termoprzewodzącą. Można też rozważyć dodanie dodatkowych, małych radiatorków z blaszki aluminiowej podłożonych pod łby śrub mocujących mosfety do radiatorów.

dawidombra
Posty: 39
Rejestracja: 27 maja 2018, 12:45

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: dawidombra » 12 sie 2018, 19:31

(Ciągne ten temat na 2ch postach)
Jestem na 90% przekonany że mi się sterownik przegrzewa, na początku myślałem że to w związku z ostatnimi temperaturami ale dzisiaj było ok 21 stopni i problem pojawił się,, jak zawsze ".Jeździłem w okolicach domu więc zająłem boki skrzynki ( widać ją na foto) i problemu nie było. I co tu robić jak w szczelnej skrzynce się gotuje a rozszczelnic strach, niby po deszczu się nie jeździ ale ogólnie powinno się wilgoci unikać.Czy Wentylator wewnątrz szczelne skrzynki mielący to samo gorące powietrze coś w niesie? skrzynka jest metalowa, sterownik przykręcony bezpośrednio do niej więc coś tam ciepła odbiera ale grzeje się to mocno gorąca skrzynka i sam sterownik po odkręceniu boków a podczas jazdy bez nich no letnie temperatury. Upchane tam wszystko na maxa bo to full i ciasno strasznie, właściwie nie wchodzi w grę żadne przemeblowanie.
Czy sterownik ma funkcje do podłączenia wentylatora z jakimś czujnikiem co by to automatycznie działało?
Załączniki
_20180812_191239.JPG
Screenshot_2018-08-12-19-13-42.jpg

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 317
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: Yasiu77 » 12 sie 2018, 21:27

Mógłbyś zamontować włącznik termiczny NO czyli normalnie otwarty który po przekroczeniu temp np 40 st się zamknie w obwodzie z wentylatorem z kompa i go uruchomi. Ale gdzie ty to tam wsadzisz? Albo jeszcze inaczej. Jak masz metalowe boczki w skrzynce to możesz je wykorzystać jako radiator czyli wyjmujesz sterownik, rozkręcasz , wyjmujesz z obudowy i przykręcasz do boczku mosfetami. Tylko je trzeba zaizolować kaptonem od blachy jak w sterowniku. Nie wiem czy to będzie dobrze działać jak jest cienka blaszka boczku bo może się za szybko nagrzewać i może trzeba będzie jeszcze podłożyć dodatkowy aluminiowy płaskownik między mosfety a boczek. Lub jeszcze na zewnątrz wielki aluminiowy radiator :)

McL
Posty: 38
Rejestracja: 20 lut 2018, 6:15

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: McL » 13 sie 2018, 8:02

Chciałem dopytać się o zrobienie stacyjki z wyświetlaczem. Czy aby była zewnętrzna stacyjka wystarczy z wiązki z wyświetlacza wypiąć niebieski przewód i stacyjką podawać na niego zasilanie z baterii ?

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 1421
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: zeeltom » 13 sie 2018, 8:27

Tak. Ale żeby wyświetlacz działał musisz mu też podać na czerwony napięcie z baterii.

McL
Posty: 38
Rejestracja: 20 lut 2018, 6:15

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: McL » 13 sie 2018, 8:45

Tak to oczywiste. Dzięki.

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 317
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: Yasiu77 » 13 sie 2018, 8:47

Wystarczy przeciąć niebieski i w jego obwód wstawić stacyjkę i termiki w szeregu

Awatar użytkownika
Tooropek
Posty: 29
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: KT-LCD3, kod błędu 06 i inne takie.

Post autor: Tooropek » 18 wrz 2018, 0:25

Dołączam się do tematu i potwierdzam, żę to sterownik sie zagrzewa. Zdażyło mi się katowac mojego ebajka i przy sterowniku 35A mam takie same objawy, tj. Rozłączenie manetki, blokowanie silnika przy dalszych próbach jazdy na manetce i w końcu blad info 06. Skrzynke mam szczelnie zamkniętą i to jest przyczyna zagrzewania się sterownika no i oczywiscie umyślne "pałowanie" w trudnych warunkach. Zauwazylem, ze im mniejsza predkosc i większy podjazd silnik i sterownik mocniej sie grzeją, jak wiadomo większy prąd idzie i temp silnika w 5 minut moze osiągnać ponad 130°. Z tego tytułu na zimę bedę przerabiał skrzynkę w taki sposób, by na spodzie sterownik byl w tej samej płaszczyznie co skrzynka - tzn. był jakby częścią skrzynki, powietrze będzie stale chłodziło sterownik podczas jazdy. Jest to napewno lepszy pomysł jak dawanie wentylatora i rozszczelnianie obudowy przez wymuszoną cyrkulację wewnatrz skrzynki. Aku ma być dobrze chroniony od wilgoci i zimna, to chyba każdy nawet mniej zaawansowany ebajkerowiec powinien wiedziec. Wiecej info ode mnie jak skończe przebudowe skrzynki i potestuję. Pozdro

Edit: A co do stacyjki (bez lcd i innych bajerów) to u siebie na wiązce z konektorami higo przecinam tylko niebieski i na nim daje stacyjke? Zadziała to w ten sposób?
Łukasz

ODPOWIEDZ