tsdz8 z roku 2025 bład E04

Tematy związane z wszelką instalacją elektryczną w konwersjach rowerów
ODPOWIEDZ
elbrujo67
Nowicjusz

tsdz8 z roku 2025 bład E04

Post autor: elbrujo67 »

po nocy spędzonej na tarasie przy temperaturze minusowej ( bateria sprawna, pełna) wywaliło mi błd e04 - ogrzałem rower w ciepłym pomieszczeniu oczyściłem wszysko odpiąłem wszystkie zewnętrzne peryferia (brak manetki) - wymieniłem vlcd5 na nowy taki sam - odizolowałem kable pastelami, uszczelniłem wszytkie połącznia (choc wczesniej tez byłe uszczelnione - po iluś tam próbach rower złapał, pojechałem nim do pracy , po 12 godzina stania w korytarzu tem plus 10 stC - rower znów pokazał e04 - pchałem na przemian jechałem na wyleczonym silniku włączając i wyłączając co jakis czas wyświetlacz i po jakis 2 km rower złapał przeje4chałem około 1 km do domu , wstawił do ciepłego pomieszczenia 25 stC , wyłączyłem , po godzinie włączyłem i znów bład e04 - kilka razy odłączyłem baterie i resetowałem wyświetlacz po kilku próbach rower znów załapał - o co chodzi ? jak myślicie reklamować?
KrzysiekSw
Nowicjusz

Re: tsdz8 z roku 2025 bład E04

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
hmm... nie masz manetki, ale błąd E04 dotyczy właśnie manetki (Throttle failure), wiec prostej odpowiedzi na to nie ma.
Ale przychodzi mi do głowy, że sterownik TSDZ8 jest przystosowany do współpracy z manetką, wpina ją się w środkowe gniazdo z tylu wyświetlacza — więc może tam dostała się wilgoć i produkuje jakieś fałszywe połączenie?
elbrujo67
Nowicjusz

podobno w silnikach z roku 2025 błd e04 dotyczy czynnika wspomagania
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Skoro po sprawdzeniu połączeń i wymianie wyświetlacza na nowy nadal masz "error code 04", to z dużym prawdopodobieństwem jest jakiś problem w sterowniku, ewentualnie przewodach/złaczach. Spróbuj poruszać/powyginać przewody obserwując wyświetlacz czy błąd znika.
Myślę że zarówno wada przewodów jak sterownika jest podstawą do reklamacji.
KrzysiekSw
Nowicjusz

Hallo,
elbrujo67 pisze:
05 sty 2026, 7:14
podobno w silnikach z roku 2025 błd e04 dotyczy czynnika wspomagania
Czynnika wspomagania? O jaki komponencie właściwie myślisz, bo z taką nazwą jeszcze się nie spotkałem?
Może chodzi Ci o czujnik nacisku? Ale od tego jest błąd E06. Ewentualnie ogólny błąd układu napędowego - E14.
Ciekawy przypadek, bo może się okazać, że ma 6-pin połączenie z silnikiem i wtedy nie ma nawet możliwości fizycznego podłączenia manetki.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

W tym francuskim manualu, "error code 04" to "błąd kontroli sterownika"
"4 Défaut - check contrôleur"
być może o to chodzi.
Żeby nie było za prosto, w "diagnostyce" pod "error code 4" jest już "błąd manetki"
Co ciekawe, kody błędów wyświetlacza EKD01 i DFL11 (mimo podobieństwa) różnią się miedzy sobą choć oba są do TSDZ.
elbrujo67
Nowicjusz

chodziło mi o mały przełocznik montowany po leej stronie kierownicy do zminiania poziomu wspomagania - pozatym dzis rano włczyłem rower znów - eror kode - wiec wyłaczyłem i podłaczyłem nowa manetke i pomiomo łwcznia i wyłcznia error juz nie wyskaiwał takl dojechałem bez problemu do pracy - zpobaczymy co bedzie wieczorem
KrzysiekSw
Nowicjusz

Hallo,
tkoko pisze:
05 sty 2026, 14:04
W tym francuskim manualu, "error code 04" to "błąd kontroli sterownika"
"4 Défaut - check contrôleur"
być może o to chodzi.
Żeby nie było za prosto, w "diagnostyce" pod "error code 4" jest już "błąd manetki"
Co ciekawe, kody błędów wyświetlacza EKD01 i DFL11 (mimo podobieństwa) różnią się miedzy sobą choć oba są do TSDZ.
hmm... "Défaut - check contrôleur" to na nasze byłoby raczej --> Błąd kalibracji, tu chodzi o te chwile po włączeniu, gdy sterownik kalibruje wszystkie komponenty, Ale komponenty mają swoje kody, więc to raczej błąd sterownika --> E03. Tak sądzę...
No właśnie, po co ma być prosto... Poszedłem sobie na te oryginalne, chińskie strony, jak oni to opisują i kod E04 to:
转把故障

dwa ostatnie znaki to błąd, a dwa pierwsze to może być błąd manetki lub błąd wirnika (rotoru)... właściwie błąd części obrotowej.
Po namyśle uznałem, że Błąd manetki jest poprawnym tłumaczeniem, bo, oprócz silnika i tensometru, to jest jedyny element, gdzie coś się obraca, a te inne mają swoje kody.
Wygląda na to, że EKD01 i DFL11 były projektowane pod kątem różnych silników, a potem machnięto na to ręką i uznano, że klient powinien się o to martwic, tzn. sam musi wiedzieć, co chce.
KrzysiekSw
Nowicjusz

elbrujo67 pisze:
05 sty 2026, 16:59
chodziło mi o mały przełocznik montowany po leej stronie kierownicy do zminiania poziomu wspomagania - pozatym dzis rano włczyłem rower znów - eror kode - wiec wyłaczyłem i podłaczyłem nowa manetke i pomiomo łwcznia i wyłcznia error juz nie wyskaiwał takl dojechałem bez problemu do pracy - zpobaczymy co bedzie wieczorem
chwila, moment, wiec jednak masz manetkę? Bo pisałeś o jej braku. Wiec masz też 8-pinowe połączenie wyświetlacza. Widzisz, to są niuanse, o których warto wiedzieć, bo inaczej dostajesz fałszywe porady.
Ten przełącznik to Remote Panel i też zwróciłem na niego uwagę, bo z tych wszystkich 36 kodów to jest jedyny komponent, który nie ma żadnego przypisanego kodu błędu. Jest niezniszczalny? Wątpię, nawet łopata czy młotek się psuje, wiec pomyślałem, że może te sprytne, chińskie główki doszły do wniosku, że skoro i tak nie masz manetki, to ten błąd przypiszą do Remote. A jak się błąd E04 pokaże, to klient sam domyśli się, o co chodzi.
No tak, ale jeżeli masz manetkę, to takie przemyślenia są o kant... no... Masz błąd na linii manetka, wyświetlacz, silnik i musisz sprawdzić, co tam jest z wilgocią, bo raczej ona jest problemem.
No i... rower zabierać do domu, przykrywać kołderką i te sprawy...
ODPOWIEDZ