Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum.

Nieśmiało przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu.

Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Tematy związane z wszelką elektryką
ODPOWIEDZ
kagan87
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2019, 16:42

Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: kagan87 » 07 lut 2019, 16:50

Witam !
Właśnie udało mi się złożyć mój pierwszy e-bike. Posiadam wyświetlacz KT LCD3 (60V) oraz baterie 16s9 Samsung 29. Mam pytanie odnośnie wskazania poziomu baterii, czy po mimo że, wyświetlacz jest przystosowany do pracy przy 60 V a posiadam baterie 68 V będzie prawidłowo pokazywał poziom naładowania baterii ??

Awatar użytkownika
Hurczak
Posty: 87
Rejestracja: 14 maja 2018, 8:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: Hurczak » 07 lut 2019, 17:11

Akumulator masz nominalnie 59,2V (16*3,7V) napięcie wyświetlacza podane jest dla nominalnego napięcia akumulatora, więc będzie działać.

Awatar użytkownika
Vegasnight9
Posty: 445
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: Vegasnight9 » 05 mar 2019, 6:18

Ten wskaźnik baterii na tym wyświetlaczu to straszna lipa. Kup sobie watomierz.
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243

scuda
Posty: 612
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: scuda » 05 mar 2019, 8:28

Pojezdzij troche i zobaczysz sam, że wystarczy ci wskazanie napięcia, żebyś wiedział ile ci prądu zostało w baterii.
67V 100% 60v 50% i 50V koniec baterii.

Awatar użytkownika
Vegasnight9
Posty: 445
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: Vegasnight9 » 20 sie 2019, 21:16

Obrazek

W którym miejscu na płycie LCD3 znajduje się czujnik powietrza atmosferycznego? Da się go zastąpić zewnętrznym czujnikiem np. NTC; 10kΩ ?
Bo ten fabryczny to straszna lipa i bzdury pokazuje.
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243

Awatar użytkownika
spinusss
Posty: 44
Rejestracja: 29 lip 2019, 16:34
Lokalizacja: Sulejówek

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: spinusss » 24 sie 2019, 20:16

Nie mam pewności ale skoro w większości wyświetlaczy temperatura otoczenia wskazywana jest niedokładnie i raczej zawyżana to występuje duże prawdopodobieństwo, że do pomiaru wykorzystywany jest czujnik temperatury wbudowany w układ procesora STM a wtedy modyfikacja staje się niemożliwa.
MÓJ POJAZD:viewtopic.php?f=30&t=3465 S-Crash_&_Bionx

madmax67
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2020, 14:34

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: madmax67 » 25 mar 2020, 20:48

Vegasnight9 pisze:
20 sie 2019, 21:16


W którym miejscu na płycie LCD3 znajduje się czujnik powietrza atmosferycznego? Da się go zastąpić zewnętrznym czujnikiem np. NTC; 10kΩ ?
Bo ten fabryczny to straszna lipa i bzdury pokazuje.
Odgrzeję kotleta :twisted:
Czujnik zaznaczyłem na zdjęciu.

Właśnie walczę z wyświetlaczem i chciałem wykorzystać do pokazywania temperatury silnika.
Jak na razie nie mam pomysłów bo wygląda na to że jest to ntc ale nie wiem jakiej rezystancji. Maksymalną temperaturę pokazuje 32 stopnie.
Największym problemem jest to że mój gdzieś pierdyknął na ziemię po wylutowaniu i nie mogę go znaleźć.
Może ktoś wie jaki jest to termistor?
Muszę kupić taki żeby wrócić do oryginału.

Obrazek

misiek604
Posty: 104
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: misiek604 » 28 mar 2020, 19:23

Cześć poradziłeś sobie?

miki
Posty: 146
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: miki » 28 mar 2020, 23:47

Trzeba w sprawnym wyświetlaczu zmierzyć rezystancję w temperaturze pokojowej, na pewno będziesz bliżej. Możesz serwisowo (na czas testów) wlutować NTC-10 i sprawdzić wskazania.

madmax67
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2020, 14:34

Re: Wyświetlacz KT LCD3 (60V)

Post autor: madmax67 » 29 mar 2020, 7:15

Liczyłem że ktoś ma sprawny, przypadkiem rozkręcony i pomierzy dla mnie.
W ostateczności kupię jeden na testy.

ODPOWIEDZ