Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum.

KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Tematy związane z wszelką elektryką
ODPOWIEDZ
mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 15 maja 2020, 18:46

Witam
Mam wyświetlacz KT LCD8 i nie podoba mi się jego pilot
Lcd8a.JPG
Lcd8a.JPG (25.43 KiB) Przejrzano 543 razy
Podczas jazdy gdy zmieniam stopnie wspomagania muszę się przyglądać co przyciskam bo jest mało intuicyjny a guma na przyciskach też mi się nie podoba.

Chciałbym zastąpić tego oryginalnego pilota , pilotem od bafanga taki jak na poniższym zdjęciu
bafang_4pin.JPG
Ten pilot od bafanga jak widać ma 4 piny (czyli 4 kable).
Mój jest na stałe połączony kablem między wyświetlaczem a pilotem więc nie dowiem się ile jest przewodów do momentu jego przecięcia.

Teraz moje pytanie czy ktoś próbował ożenić już coś takiego ze sobą ?
Czy układ elektryczny przełączników jest podobny ? bo wnioskując po pinach wychodziłoby , że 3 piny (kable) idą do przełączników i jeden to np. wspólna masa (lub plus) .
Byłbym wdzięczny za info bo taki pilot to koszt ok 60zł no i trzeba rozciąć u mnie ori wiązkę którą mi szkoda niszczyć jeśli miałoby się okazać , że przełączniki nie działają w podobny sposób .

Awatar użytkownika
Iceman
Posty: 350
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:28

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: Iceman » 15 maja 2020, 21:01

Tak na szybko, wyszukane zdjęcie przewodów pilota, gdzieś z AliExpress
Załączniki
3C973E8D-3801-41A8-9257-3292D65B7677.jpeg

mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 16 maja 2020, 12:57

Iceman pisze:
15 maja 2020, 21:01
Tak na szybko, wyszukane zdjęcie przewodów pilota, gdzieś z AliExpress
Dziękuję za zdjęcie czyli 50% info już mam. Ilość kabli z pilota KT jest taka sama jak pinów z bafanga.
Teraz zostaje tylko pytanie czy w środku są tylko switch-e czy jest jakaś elektronika która jest np. inna w KT a inna w bafangu bo widzę , że na zdjęciu wśród kabli są czarny i czerwony a to przeważnie jest traktowane jako zasilanie a np. zielony i żółty mogą być jako Can L i Can H
Może znajdzie się ktoś kto przerabiał ten temat od a...do ?

miki
Posty: 381
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: miki » 16 maja 2020, 17:21

U mnie KT-LCD3 ma tak rozpisany wtyk:

red - +36/48V
blue – lock
black – GND
green – Tx
yellow – Rx

Może to Ci coś pomoże.

mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 16 maja 2020, 21:48

miki pisze:
16 maja 2020, 17:21
U mnie KT-LCD3 ma tak rozpisany wtyk:

red - +36/48V
blue – lock
black – GND
green – Tx
yellow – Rx

Może to Ci coś pomoże.
ale mowa jest o pilocie (przełączniku na kablu) a nie wiązce wyświetlacza

miki
Posty: 381
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: miki » 17 maja 2020, 23:32

Na obrazku masz też złącza wyświetlacza, dlatego je opisałem. Wyłącznik ma 3 styki, czyli najprościej 4 przewodami puścić (czwarty to masa). Trzy switch'e są prawdopodobnie podpięte pod 3 wejścia mikrokontrolera i reagują na podanie sygnału masy. Druga możliwość to podanie na pin mikrokontrolera logicznego "plus'a", dla układów zasilanych z 5V zazwyczaj przyjmuje się +5V (choć w praktyce może być mniej). Jeżeli mamy mikrokontroler zasilany niższym napięciem (np. 3V), wtedy rzecz jasna logiczny "plus" też ma niższe napięcie. Ale osobiście obstawiam masę. Ja bym zmierzył napięcie na tych przewodach od przełącznika, jeżeli nie ma tam +5V, można testowo podać masę na kolejne przewody i sprawdzać, jak reaguje ekran.

tkoko
Posty: 1270
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: tkoko » 18 maja 2020, 8:04

Nas logikę, to czarny przewód = masa, czerwony przewód = przycisk "wł/wył" napięcie baterii (włączenie sterownika/wyświetlacza), dwa pozostałe przewody = przyciski góra/dół.

miki
Posty: 381
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: miki » 18 maja 2020, 9:03

Przy czym logika nie zawsze jest jasna u Chinola. U mnie w kostce PAS masa jest... żółta. No i jeszcze raz, nawet środkowy włącznik jest prawdopodobnie takim samym wejściem do pin'u mikrokontrolera. Od strony logiki podłączeń te trzy przyciski są podłączone w ten sam sposób. Każdy z tych trzech pin'ów jest wewnętrznie podciągnięty do +5V (przez wewnętrzny rezystor), podanie na takie wejście masy powoduje odwrócenie stanu logicznego.

mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 18 maja 2020, 12:23

miki pisze:
17 maja 2020, 23:32
..." Wyłącznik ma 3 styki, czyli najprościej 4 przewodami puścić (czwarty to masa). Trzy switch'e są prawdopodobnie podpięte pod 3 wejścia mikrokontrolera i reagują na podanie sygnału masy. Druga możliwość to podanie na pin mikrokontrolera logicznego "plus'a", dla układów zasilanych z 5V zazwyczaj przyjmuje się +5V (choć w praktyce może być mniej). ...
Kolego ale to co napisałeś ja już napisałem w pierwszym poście.
Nie jestem laikiem z elektroniki ale wersji może być kilka łącznie z umieszczonym w środku pilota mikrokontrolerem Rx,Tx lub CAN stąd np kable czerwony VCC , czarny masa i żółty i zielony jako np Rx,Tx lub CAN-L i CAN-H bo pilot oprócz wł/wył i sterowania stopniami wspomagania ma też funkcję włączania lampki i menu ustawień i teraz pytanie jak to realizuje wyświetlacz ? czy zlicza długość czasu przyciśnięcia danego przycisku czy to może właśnie mikrokontroler który jest wewn. pilota i to on wysyła odpowiedni sygnał cyfrowy.
Pilota bez uszkodzenia się rozebrać nie da bo jest klejony i teraz żeby się dowiedzieć jaka jest zasada działania muszę kupić za 70zł u chinola ten pilot bafanga jak przyjdzie to sprawdzić zasadę działania (czy sterowany jest na zasadzie zwykłych switch-y) a dla potwierdzenia rozciąć swój kabel (bo pilot jest na stałe połączony z licznikiem) i sprawdzić co jest u mnie.
Raz , że szkoda wydanej kasy jeśli się okaże , że pilot od bafanga nie zabangla a dwa szkoda mi niszczyć kabel od mojego pilota dlatego jeszcze raz proszę jeśli ktoś ma sprawdzoną wiedzę na ten temat to proszę o taką i tylko taką wypowiedź.

P.S.
KT wypuścił nowego pilota ale nie ma jak na obecną chwilę go kupić. Na aliexpress go nie widzę (chyba , że ja nie znajduję).
Ten pilot powinien działać na 100% bo tak go opisują ale i tak bardziej mi się podoba ten od bafanga.
http://szktdz.com/en/news_show.php?article_id=581

Jest też sporo nowych wyświetlaczy jak i zmiany w wyglądzie dla LCD3 i LCD8
http://szktdz.com/en/news.php?type=343

Jest też dongl z BT który wygląda , że może całkowicie zastąpić wyświetlacz.
http://szktdz.com/en/news_show.php?article_id=485

...ale gdzie i kiedy to będzie dostępne ..?
pisałem do chinczyka ale nie odpowiedział...

miki
Posty: 381
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: miki » 18 maja 2020, 14:00

Nie sądzę, żeby Chinol pchał drugi mikrokontroler do modułu z guzikami, to dla ich księgowego jest zbyt wielka strata finansowa. Poza tym nie ma takiej potrzeby, wystarczy przekazanie sygnału z mikroprzełączników, resztą zajmie się STM. Gdzieś napisałem, że jesteś laikiem elektronicznym?

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 722
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: Yasiu77 » 18 maja 2020, 16:33

jak będę miał siły to pójdę dzisiaj i rozbiorę te przyciski bo mam padnięte i wrzucę foto. Gumkę przycisku naderwałem i była jakaś tam płytka ale dalej nie grzebałem. Niestety one nie są w 100% wodoodporne

mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 19 maja 2020, 11:29

Yasiu77 pisze:
18 maja 2020, 16:33
jak będę miał siły to pójdę dzisiaj i rozbiorę te przyciski bo mam padnięte i wrzucę foto. Gumkę przycisku naderwałem i była jakaś tam płytka ale dalej nie grzebałem. Niestety one nie są w 100% wodoodporne
w końcu jakaś konkretna odpowiedź ;)
to jak dasz radę to wrzuć zdjęcia

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 722
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: Yasiu77 » 19 maja 2020, 20:09

Niestety nie wiem czy go nie wyrzuciłem bo nie umiem znaleźć :( Przy rowerze do przycisków idą cztery przewody i tyle mi się udało wykryć przed deszczem:

Czerwony --> czarny power on/off i przełączanie grupy wskazań
czerwony --> żółty power on/off i przełączanie grupy wskazań
czerwony--> zielony power on/off i przełączanie grupy wskazań
czarny ---> zielony assist w w dół
czarny --> żółty assist w górę
żółty i zielony po zwarciu nic nie robi, funkcje po ponownym włączeniu nie wskakują albo nie szło mi to w deszczu.

Jeszcze jutro coś pokombinuję ...
Załączniki
20200519_193101a.jpg

mosfet
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2019, 17:50

Re: KT-LCD3 vel. LCD8 zamiana pilota na wersję od bafanga.

Post autor: mosfet » 21 maja 2020, 18:02

Yasiu77 pisze:
19 maja 2020, 20:09
Niestety nie wiem czy go nie wyrzuciłem bo nie umiem znaleźć :( Przy rowerze do przycisków idą cztery przewody i tyle mi się udało wykryć przed deszczem:

Czerwony --> czarny power on/off i przełączanie grupy wskazań
czerwony --> żółty power on/off i przełączanie grupy wskazań
czerwony--> zielony power on/off i przełączanie grupy wskazań
czarny ---> zielony assist w w dół
czarny --> żółty assist w górę
żółty i zielony po zwarciu nic nie robi, funkcje po ponownym włączeniu nie wskakują albo nie szło mi to w deszczu.

Jeszcze jutro coś pokombinuję ...
Czy mam rozumieć , że po naciśnięciu:

(power ON/OFF) (środkowy przycisk) zwierane są kable czerwony z czarnym , czerwony z żółtym oraz czerwony z zielonym

czyli , że wysyłany jest sygnał z czerwonego kabla na kabel czarny , żółty i zielony.

assist down (dolny przycisk) zwierane są kable czarny i zielony
assist up (górny przycisk) zwierane są kable czarny i żółty

czyli , że czarny wysyła sygnał na żółty (up) lub zielony (down) kablem

dobrze zrozumiałem twój opis ?

ODPOWIEDZ