Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Tematy związane z wszelką elektryką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Witam,

Mam problem z kupionym na ali kontrolerze do zgrzewarki:
https://pl.aliexpress.com/item/33017416 ... 5c0f2vcCVB
A mianowicie nawet gdy ustawie czas zgrzewu na czas = 01 to zgrzew trwa ok 2 sekundy, wiec bardzo za długo.
Czy ktoś z was miał taki problem?
Załączniki
100A.PNG
Dede
Forumowicz
Posty: 889
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Dede »

Według opisu aukcji :
wejście czasowe 0-99 cykli (1 cykl to 20 ms, na przykład wartość regulacji wynosi 50, czyli czas spawania 1 sekundę), czas zatrzymania między 2 spawami wynosi 0-99 cykli (1 cykl to 20 ms, np. wartość interwału 50, jest to interwał 1 sekundy)

Źle zaprogramowany układ nawet jesli by był prowidłowo zaprogramowany według opisu aukcji to wpisując 1 to i tak czas najmniejszy 20ms do uzyskania zły model wybrałeś do zgrzewarki chyba ze potrzebujesz skok czasowy co 20ms i do zgrzewania grubej blachy.
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Wydaje mi sie ze czas 20ms dla moich potrzeb bedzie ok, ale problem jest taki ze nawet jak ustawie wartość na 01 to zgrzew trwa 2-3s
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Mam ten sterownik, działa normalnie regulacja czasu. Testujesz na żarówce czy na trafo?
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Tooropek pisze:
12 mar 2020, 8:21
Mam ten sterownik, działa normalnie regulacja czasu. Testujesz na żarówce czy na trafo?
Testuje na transformatorze z mikrofali z przewiniętym uzwojeniem.
A udało Ci się skalibrować napięcie? bo dla mnie ten opis aukcji jest nie jasny ...
Operacja kalibracji: naciśnij i przytrzymaj enkoder, aby zasilić moduł, aby wejść do interfejsu kalibracji, pierwsze migotanie można regulować za pomocą enkodera raz, po trzecim bicie, krótki enkoder może wejść do interfejsu operacyjnego. Na przykład zmierzone napięcie wynosi 220 V, interfejs kalibracji można ustawić na 220
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Napięcie mam 5V z 4 zwojów trafo, a zgrzewarka pokazuje 65V (nie wiem dlaczego). Wskazania nie kalibrowałem bo nie wiem jak to zrobić. Ogólnie nie używam tego sterownika do zgrzewania, kupiony był na testy i miał iść dla szwagra, ale ostatecznie leży i się kurzy w zapasie jakby sterownik emsiego wyzionął ducha...

Podłącz żarówkę 230V i na niej testuj regulację zgrzewu. Tak jak wcześniej Dede napisał regulacja jest odpowiednio co 20ms a "1" odpowiada 20ms czasu zgrzewu. Podwójny zgrzew wyłącz bo moim zdaniem jak masz mocne trafo i dobrze przewinięte to podwójny zgrzew nie jest potrzebny.
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Dzięki za informacje, spróbuje z żarówka.
Mi sterownik pokazuje niby 46V a mam dwa zwoje.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Coś tam jest skopane w procesorze, albo w samych dzielnikach napięcia do lcd, bo nie może być napięcie podbijane przez sam triak, a nic innego do sterowania trafem tam nie ma. Zmierz napięcie na wyjsciu jak podłączysz żarówkę i da Ci 230~ V, a na wyświetlaczu dalej będzie zła wartość. Jak Co się chce i masz zamiar używać tego sterownika to napisz do Chińczyka o co chodzi z tym przekłamaniem wyświetlanego napięcia.
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Tooropek własnie odezwałem się już do Chińczyka zobaczymy co odpisz jak będę wiedział coś konkretnego to napisze tu może komuś się przyda.
Znalazłem jeszcze taki film na YT w komentarzach piszą cos o dodaniu dodatkowego kondensatora

Czyli wychodzi na to ze mamy zły kondensator wlutowany ma byc 220n 630V
Spróbuje podmienić w wolnej chwili i zobaczę ;)
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Tooropek pisze:
12 mar 2020, 12:14
Coś tam jest skopane w procesorze, albo w samych dzielnikach napięcia do lcd, bo nie może być napięcie podbijane przez sam triak, a nic innego do sterowania trafem tam nie ma. Zmierz napięcie na wyjsciu jak podłączysz żarówkę i da Ci 230~ V, a na wyświetlaczu dalej będzie zła wartość. Jak Co się chce i masz zamiar używać tego sterownika to napisz do Chińczyka o co chodzi z tym przekłamaniem wyświetlanego napięcia.
Możesz sprawdzić jaki kondensator tam masz ? Bo u mnie jest 1250V103J
Załączniki
PhotoPictureResizer_200312_214129536.jpg
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Taki sam. Obrazek
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Próbowałem ten sposób z kondensatorem 220n 630V. Sygnał się skraca i to jest ok, ale impuls wysyłany jest dalej bardzo słaby i nie robi zgrzewu żeby się to dobrze trzymało. Mam transformator Mot 800W przesunięta dwoma zwojami 25m2 na wyjściu mam ok 2.5 V ale amperów nie mam czym sprawdzic. Ma ktoś pomysł co może być nie tak ?
Załączniki
IMG_20200320_201212.jpg
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Zwoi masz za mało, zdejmij izolacje i nawiń minimum 3 zwoje a jak się uda to 4 to jest przyczyna tandety. Ja używam 35mm^2 i 25mm^2 i na obu mam po 4 zwoje. Zgrzewarki idą jak burza i nie ma mowy o przylepianiu taśmy. Zgrzewy są tak mocne, że taśma stalowa-niklowana 0.8x0.2mm potrafi wyrwać dziurę w ogniwie... Pomagałem kilku osobom przy zgrzewarkach, może wypowiedzą się w temacie. Tymczasem poczytaj co pisałem w innym temacie na temat zgrzewarki z chin.
misiek604
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: misiek604 »

Cześć ja to ostatnio przerabiałem i Tooropek bardzo mi pomógł wiec tak, jak On pisze musisz dać więcej uzwojenia na trafo. ja dałem rade 25 mm^2 wcisnąć 4 razy, najpierw zbiłem młotkiem przewód spawarkowy na płasko, później go wciskałem w trafo, i to dopiero dało rezultat, po tym zaczęła zgrzewarka dopiero zgrzewać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Dzięki za odpowiedź, w takim razie działam jak mówicie. A na YT wszyscy radzili po dwa zwoje 😜🙈
Awatar użytkownika
2kola
Forumowicz
Posty: 97
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:56

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: 2kola »

Mi Tooropek pomógł z moją zgrzewarką i cały czas pomaga, więc warto go posłuchać bo chłop zna się na rzeczy :D.
Ja miałem trafo 900W i na 3 zwojach i z chińskim sterownikiem (załącznik) stal 0,2mm zgrzewało, że kombinerkami ciężko było oderwać.
Po rozmowach z Tooropek przewinąłem na 4 zwoje i zakupiłem sterownik od emsiego i czuć było poprawę.
Załączniki
sdfdf.png
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

udało mi się wcisnąć 3 zwój i jest duzo lepiej. Wymieniłem tez ten kondensator na 220n 630V i impuls jest prawidłowy.
Wiec jak by ktos miał podobny problem to polecam to rozwiazanie ;)
polo232
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, 10:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: polo232 »

Też kupiłem sterownik w tym samym sklepie i nie działał prawidłowo.
Wszystko było Ok bez obciążenia, kiedy elektrody były obciążone,
impuls bez względu na ustawienia trwał około 4 sekundy.
Kupiłem drugi- trochę inny i jest wszystko dobrze.
Załączniki
zgrzewarka.jpg
polo232
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, 10:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: polo232 »

Tak wyglądają zgrzewy.
Załączniki
Próbne zgrzewy.jpg
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 886
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tooropek »

Zgrzewy solidne ale za długi czas zgrzewu bo masz wypalone blachy.
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1144
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: AST034 »

Co to za tasma/blaszka? I masz za dlugi czas zgrzewu tak jak mowi Tooropek, ja takie mialem na 50ms, przy 25 pierwsza warstwa sie pieknie zgrzewala ale nie przepalała.
polo232
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, 10:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: polo232 »

Jest pięknie - foto przekłamuje.
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1144
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: AST034 »

polo232 pisze:
01 kwie 2020, 11:54
Jest pięknie - foto przekłamuje.
Jesli sa takie przebarwienia jak na zdjeciu to za ktoryms razem przepalisz ogniwo :)
Dede
Forumowicz
Posty: 889
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Dede »

AST034 pisze:
01 kwie 2020, 11:58
polo232 pisze:
01 kwie 2020, 11:54
Jest pięknie - foto przekłamuje.
Jesli sa takie przebarwienia jak na zdjeciu to za ktoryms razem przepalisz ogniwo :)
Potwierdzam za długi czas zgrzewu za którym razem zrobi dziurę po stronie minusa ogniwa szczególnie jesli jest z odzysku ogniwa i szlifowane.

Ja ustawiam od 10ms do max 20ms powyżej 20ms to juz za długo dla ogniw od strony minusa.

Jesli taśma później 20ms nie zgrzewa to za słaby transformator lub przewód za cienki albo za mało zwojów.

Według fotki długie przewody sa zastosowane spadek napięcia i prądu jest, powinno byc jeden zwój zrobiony wiecej na transformatorze zeby zniwelować stary na przewodach i połączeniach.
polo232
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, 10:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: polo232 »

https://elektropanel.pl/elektronika/naj ... i-ion-diy/
tu jest najprostsze sterowanie zgrewarki - działało u mnie jakiś czas jak zawiodła
chińska elektronika- polecam. Ale skoro przyczeną może być kondesator to poszukam w koszu
tego sterownika i może przywrócę go do życia.
Tomasz Radomski
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2020, 21:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: Tomasz Radomski »

Pamietajcie tez o niuansach takich jak zasilanie od strony 230V. Tam tez zalecam kable nie ciensze jak 2.5mm² zrobilem ostatnio zgrzewarke ktora pobiera 54A z sieci. Taki prad musi miec miejsce. Dajac dlugie przedluzacze lub za cienkie przewody zasilajace kastrujecie sprzet 😉 co do chinskich sterownikow czesto sa problemy z tymi 100a. Wymiana na jakis mniejszy triak pomaga. Pamietac nalezy zeby dobrac triak z napieciem bramki 50mA.
polo232
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2020, 10:49

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: polo232 »

Akumulator prawie gotowy- nic nie poprzepalało.

<a href="https://www.fotosik.pl/zdjecie/e2b5d5038b86fd9c" target="_blank"><img src="https://images92.fotosik.pl/383/e2b5d5038b86fd9cmed.jpg" border="0" alt="" /></a>
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

Odgrzebie swój temat bo mam dość aktualnego sterownika 🙈 czasem zgrzewa mocno, czasem przepali ogniwo a czasem za słabo zgrzeje...
Eksperymentowałem że zmianą kondensatora coś to pomaga ale nie do końca
Może ktoś z Was poleci jakiś kontroler do zgrzewarki ?
Chciałem kupić od EMsiego kupić ale coś nie odpisuje
Albo może macie jakiś link do projektu takiego sterownika żeby zrobić go samemu DIY 😉

Trochę rozbudowalem zgrzewarkę dałem dwa transformatory MOT 800 w i na wyjściu mam aktualnie ok 4V
Tak to wygląda w obudowie:
Załączniki
received_222469189048022.jpeg
received_318140625900711.jpeg
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1619
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: tas »

Ja mam, kiedyś zrobiłem projekt:

https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php? ... ka#p188542
Kilka lat używałem :)
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 49
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: mylek »

tas pisze:
15 wrz 2020, 23:09
Ja mam, kiedyś zrobiłem projekt:

https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php? ... ka#p188542
Kilka lat używałem :)
Dzięki, widzę że zbudowałeś to na przekaźniki też o tym.mysle ale czytałem że przekaźnik to nie jest do rozwiązania ponieważ nie da się wysterować krótkiego czasu zgrzew. To się chyba tyczy przekaźników mechanicznych ale są jeszcze tego typu:
Załączniki
Screenshot_2020-09-15-23-35-15-091_pl.allegro.jpg
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1619
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Problem z kontrolerem zgrzewarki 100A

Post autor: tas »

Że tak ujmę... u mnie działało bdb :)
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG
ODPOWIEDZ