Express do kawy
-
- Forumowicz
Express do kawy
Panowie i panie jaki express polecacie do 3 kafli? Może być plus minus 200, wiadomo. Teraz miałem Phillips latte go i 5 lat wytrzymał.
- Yasiu77
- Moderator
Re: Express do kawy
ja mój szukałem tak
https://www.google.com/search?q=jaki+ek ... e&ie=UTF-8

-
- Forumowicz
Tak samo szukałem ale są sprzeczne opinie zależnie od miejsca w jakim jest sprzedawany express. A jaki wybrałeś?
-
- Forumowicz
W tym budżecie pewnie kontrowersyjnie ale wydałbym 500 na DeLonghi Dedica, 500 na akcesoria (tamper, wagę, otwarty portafilter) i 2000 na młynek.
W moim doświadczeniu ekspresy DeLonghi są generalnie naprawialne i da się do nich kupić nawet części, ale jest to jednak wszystko plastik.
W moim doświadczeniu ekspresy DeLonghi są generalnie naprawialne i da się do nich kupić nawet części, ale jest to jednak wszystko plastik.
-
- Forumowicz
Kolbowy u mnie odpada bo zwyczajnie rzadko mam czas na preparowanie kawy. Czyli DeLonghi?
- pxl666
- Forumowicz
-
- Forumowicz
No z tego co widziałem to nie trwa to 5 minut. Chcę nacisnąć guzik i ma być dobra kawa, tyle. Ustawić raz i mieć pod siebie, bez zabawy. Będę chciał się bawić w baristę to kupię kolbowy z wszystkimi zabawkami. Kolejna sprawa to miejsce żeby to trzymać, nie mam go zbyt dużo.
- pxl666
- Forumowicz
no ja tam niewiem ... nie jestem jakims kawonanistą. wyciągam puszke z kawą. wsypuje do kolby . robie kawę. koniec ... 7 minut ...?
zajechałem Krupsa, delonghi , teraz stara kupiła beko ...
zajechałem Krupsa, delonghi , teraz stara kupiła beko ...
- pxl666
- Forumowicz
ten młynek to z adamantium ? czy jezus nim kręci?bananu7 pisze: ↑10 mar 2025, 16:25W tym budżecie pewnie kontrowersyjnie ale wydałbym 500 na DeLonghi Dedica, 500 na akcesoria (tamper, wagę, otwarty portafilter) i 2000 na młynek.
-
- Forumowicz
Oczywiście tak jest jak mówimy o zwykłej kawie, ja czasem chcę coś więcej. Na pewno więcej z tym roboty niż nadusić guzik. Poza tym temat nie o tym, zapytałem o wasze doświadczenia z ciśnieniowymi ekspresami. Kupie saeco albo delonghi jak radził kolega wyżej i dobre.
- pxl666
- Forumowicz
aaaaa to pardon. dlamnie kawa jest czarna i bez cukru czy innego gunwa . to trzeba było mówić że jakies wynalazki dla elgiebetów. to nie było tematu ... bierz jure
-
- Forumowicz
Wypraszam sobie określenia lgbt i inne kierowane w moją osobę. Nie taplaliśmy się razem w gównie i nie piliśmy wódki żeby Pan kierował w moja stronę takie słowa. Piję taką kawę na jaką mam ochotę a to nie określa mojej tożsamości płciowej
- pxl666
- Forumowicz
spokooo
-
- Forumowicz
Prawie Adamantium. Częstą praktyką producentów jest sprzedawanie młynków tzw. fake burr, czyli bardziej zgniatajacych niż mielących ziarna. Do dobrego, równego mielenia żarna muszą być ostre, a żeby zachować ostrość muszą być twarde. I o ile to się dostanie w młynku od około 600-700 PLN (np. Baratza Encore), to do tego konstrukcja młynka musi przenosić spore siły najczęściej przez elementy regulujące - a te w mlynkach poniżej 1500 znowu są plastikowe. Ostatnie 500 zostaje na wybranie czegoś co nie szpeci kuchni wyglądem, nie elektryzuje kawy i już czasem w tym budżecie odmierza w miarę precyzyjnie porcję bez konieczności stosowania wagi.pxl666 pisze: ↑10 mar 2025, 21:34ten młynek to z adamantium ? czy jezus nim kręci?bananu7 pisze: ↑10 mar 2025, 16:25W tym budżecie pewnie kontrowersyjnie ale wydałbym 500 na DeLonghi Dedica, 500 na akcesoria (tamper, wagę, otwarty portafilter) i 2000 na młynek.
- pxl666
- Forumowicz
temat ciekawy . jaką kawę pijesz na codzień ? kopi luwak czy black ivory ?
- Yasiu77
- Moderator
Wstyd przyznać ale sprawdza się mi Philips 2220 za tysiaka, do zwykłej kawy
-
- Forumowicz
- pxl666
- Forumowicz
no cóż ja miele zwykłym młynkiem za 50 zeta , obecnie rioba Silver i jestem zadowolony. jedynie co mógłbym zrozumieć w kontekście młynka to niższa temperatura przy żarnowym ale na zadne inne brednie sie nie łapie bo rozdrobnienie to rozdrobnienie i basta. choć pellini to 100arabica a ja wolę mieszanki to z ciekawości moze spróbuję
-
- Forumowicz
W tanich młynkach przede wszystkim tracą dwie kluczowe rzeczy - równość mielenia (rozmiar względny drobin) i powtarzalność. I to wszystko akurat można trywialnie sprawdzić na bardzo wiele sposobów - obejrzeć pod lupą czy mikroskopem po zmieleniu, przepuścić wodę i sprawdzić tempo przesiąkania, zobaczyć jak dużą ilość w kolbie zajmuje ta sama gramatura...
Nie ma tutaj za bardzo na co się "łapać", bo są to fakty znane szeroko i długo. A jaki wpływ potem na sam proces parzenia ma to wszystko to oczywiście temat na książki, a nie post na forum.
- pxl666
- Forumowicz
jak wielki jest podzbiór ludzi którzy czuja te różnicę ? stawiasz 1000$ ze w ślepym teście jak ci zmiele pellini w twoim i moim młynku a potem puszcze w tej samej maszynie te dwa zmiały to poczujesz różnicę ?
-
- Forumowicz
100%, bez żadnych wątpliwości. Mam dwa młynki używane na codzień, mielę w obu, różnica jest bezdyskusyjna.
Kawy palone jaśniej, bardziej suche/mniej oleiste dają jeszcze większą różnicę. Największa jest w metodach niskociśnieniowych jak drip czy chemex.
Kawy palone jaśniej, bardziej suche/mniej oleiste dają jeszcze większą różnicę. Największa jest w metodach niskociśnieniowych jak drip czy chemex.
-
- Nowicjusz
Mi kawę pomógł zrozumieć ekspres kolbowy - od czasu jak kupiłem La Pavoni musiałem trochę się dokształcić jak robić kawę. Generalnie przy kolbie młynek to podstawa