Postęp w pojazdach EV - moc ładowania

Piszta co chceta ;)
ODPOWIEDZ
tkoko
Forumowicz

Postęp w pojazdach EV - moc ładowania

Post autor: tkoko »

zielony71
Forumowicz

Re: Postęp w pojadach EV

Post autor: zielony71 »

Zobaczymy. Na razie odbieram to bardziej jako darmową reklamę ;-)
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
tkoko
Forumowicz

zielony71 pisze:
18 mar 2025, 14:48
Zobaczymy. Na razie odbieram to bardziej jako darmową reklamę ;-)
Przecież BYD od lat produkuje/sprzedaje więcej samochodów elektrycznych niż Tesla, tak więc nie jest to tylko "darmowa reklama", tym bardziej że masz konkretny termin sprzedaży pierwszych samochodów z tym systemem (kwiecień 2025 r)..
Załączniki
elektryki1.jpg
zielony71
Forumowicz

Czyli za miesiąc zaczną sprzedawać samochody, do których nie ma jeszcze ani jednej ładowarki :-D
Te ich ładowarki mają mieć moc 1MW! Byle gdzie takich nie postawią.
tkoko
Forumowicz

zielony71 pisze:
18 mar 2025, 17:55
Czyli za miesiąc zaczną sprzedawać samochody, do których nie ma jeszcze ani jednej ładowarki :-D
Te ich ładowarki mają mieć moc 1MW! Byle gdzie takich nie postawią.
Zapewne w Chinach BYD już postawił/postawi takowe skoro chce sprzedać takie auta. Jak przy każdej nowości, trochę to potrwa zanim ta technologia dotrze do Europy, tym bardziej że na razie BYD zamierza w EU wprowadzić jedynie hybrydy, z powodu ceł i zakazów EU dotyczących elektryków. Niemniej jednak na Węgrzech i Turcji już są w trakcie budowy swoich fabryk.
tkoko
Forumowicz

Tu masz obszerniejszy opis dotyczący ładowarek i auta.
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,21322038
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

Post autor: WojtekErnest »

Nadal do pelnej i powszechnej elektryfikacji napędów samochodowych, uważam długa droga. Przez lata jak sądzę będzie się rozszerzał za to segment hybryd HEV czyli z doładowywaniem części elektrycznej z gniazda. Wiec zgodnie z hasłem reklamowym, w mieście na prądzie a w trasę tryb mieszany lub nawet spalinowy, ale za to bez ograniczeń czasowych czy zasięgowych.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
zielony71
Forumowicz

Czy ja wiem? Nie taka znowu daleka. Wystarczy podwoić pojemność współczesnych ogniw i pojazd stanie się w pełni funkcjonalny. Myślę że taki postęp w ogniwach to jeszcze max 4 lata.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Post autor: pxl666 »

w inzynierii / technologii zwiekszenie wysrubowanego parametru o 15 % uznaje się za sukces . ty piszesz o poprawie o 100% . to musiały być być materiały od obcych albo z asgardu ... nie widzisz że ogniwa pojemnościowo stają się poprostu coraz większe fizycznie a np pojemnosc 18650 w praktyce stoi już ładne parę lat ?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2025, 8:41 przez pxl666, łącznie zmieniany 1 raz.
tkoko
Forumowicz

A po co zwiększać pojemność baterii/ciężar samochodu jeżeli w 5 minut ładowania masz ponad 400 km zasięgu. Potrzebna jest tylko odpowiednia sieć ładowarek jak obecnie dystrybutorów.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

ty naprawdę wierzysz we wszystko co przeczytasz ? na placu tiananmen bohaterską armia ludowa wyzwalała naród chiński od wpływów zgniłego zachodu tak ?
weź sobie policz ile mamy gw produkcji na papierze a ile byś musiał przeznaczyć na SAME ładowarki jakby miały być w gęstości zapewniającej KAZDEMU możliwość szybkiego ładowania. to raz . dwa nawet jakbys w każdym mieście nagle z dupy wyciągnął po elektrowni atomowej to JAK prześlesz tyle mocy nawet na jedną ładowarkę na parking Lidla czy stacje Orlenu?? mikrofalami??? u nas remont 100m drogi trwa pół roku to twierdzisz że sieć takiej mocy powstanie w 5 lat ???

w sytuacji jaka mamy obecnie rozwiązaniem jest duży zasięg na jednym ładowaniu które odbywa się w nocy z relatywnie niewielka mocą . jak dziecinnie naiwnym trzeba byc żeby wierzyć ze na dowolnie wybranym osiedlu 90% samochodów można podłączyć jednocześnie w nocy i ładować z mocą 3kw ?? i daruj sobie brednie ze wystarczy costam . zakłady energetyczne w pl(poza wydawaniem warunków) zajmują się remontami tego co się już SYPIE a nie inwestycjami . mam tam znajomych na rożnych stanowiskach
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

tkoko pisze:
18 mar 2025, 18:22
Zapewne w Chinach BYD już postawił/postawi takowe skoro chce sprzedać takie auta.
pewnie na tych osiedlach w miastach duchów gdzie pręty zbrojeniowe dziecko gnie w palcach a beton sypie się jak mucha po nim łazi , w blokach 30 piętrowych... noi zasilanie do tych ładowarek pociągnęli 3x2,5mm , oczywiście alu
zielony71
Forumowicz

pxl666 pisze:
19 mar 2025, 8:17
w inzynierii / technologii zwiekszenie wysrubowanego parametru o 15 % uznaje się za sukces . ty piszesz o poprawie o 100% . to musiały być być materiały od obcych albo z asgardu ... nie widzisz że ogniwa pojemnościowo stają się poprostu coraz większe fizycznie a np pojemnosc 18650 w praktyce stoi już ładne parę lat ?
Rozpoczął się swoisty wyścig zbrojeń jeśli chodzi o nowe technologie ogniw. Wiele firm ma już prototypy ogniw nowej generacji. Pozostaje wdrożenie.
tkoko
Forumowicz

pxl666 pisze:
19 mar 2025, 8:47
ty naprawdę wierzysz we wszystko co przeczytasz ?
Wierzę w oficjalnie dostępne dane, przykład;
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... il/38bc6jd
https://wyrobyzestali.pl/pl/blog/jakie- ... 29253.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolej_du% ... _w_Chinach
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Mo ... ng-Kunshan
Nie sądzę że jedzą te produkty.
Puki co, nie widzę eksportu produktów/technologii z Polski do Chin, a w odwrotną stronę już tak. Wystarczy mi fakt że ja Ty i inni jeżdżą tymi badziewnymi/plastikowymi produktami z Chin. My jedynie potrafimy narzekać jakie to dziadowstwo produkują Chińczycy.
Chińczycy produkują obecnie takie "dziadowstwo" że rząd/kongres USA musiał zablokować Huawei, rzekomo w związku ze szpiegowstwem, tak jakby USA tego nie robiły
https://www.gsmmaniak.pl/746130/huawei- ... nterpoint/
Podobnie masz obecnie z autami i chińską technologią lokalizacji;
https://energetyka24.com/elektromobilno ... aut-z-chin
oczywiście Tesla, Google może zbierać dane na całym świecie bo jest jedyną "bezpieczna" platformą. Chińskie technologie są oczywiście szpiegowskie.
pxl666 pisze:
19 mar 2025, 9:06
tkoko pisze:
18 mar 2025, 18:22
Zapewne w Chinach BYD już postawił/postawi takowe skoro chce sprzedać takie auta.
pewnie na tych osiedlach w miastach duchów gdzie pręty zbrojeniowe dziecko gnie w palcach a beton sypie się jak mucha po nim łazi , w blokach 30 piętrowych... noi zasilanie do tych ładowarek pociągnęli 3x2,5mm , oczywiście alu
W Polsce z jakże rozwiniętą technologią też masz takie osiedla. Różni je jedynie skala. Dla nas osiedle na tysiąc ludzi to już duże osiedle. Dla Chin 100 tysięcy ludzi to małe osiedle.
https://innpoland.pl/206111,osiedla-wid ... eweloperow
pxl666 pisze:
19 mar 2025, 8:47
na placu tiananmen bohaterską armia ludowa wyzwalała naród chiński od wpływów zgniłego zachodu tak ?
Nie wiem czy "bohaterską armia ludowa wyzwalała naród chiński od wpływów zgniłego zachodu", wiem natomiast jedno, na pewno uchroniła Chiny przed "Ukraińskim majdanem" i zapewne wojną. Żeby było jasne, nie zamierzam oceniać czy to dobrze czy źle. Narzucanie europejskich "wartości" krajom całego świata, kończy się tak jak w Libii, Iraku, Syrii, Palestynie, Wietnamie, Afganistanie, itd. Co zyskały te kraje po interwencjach EU/NATO, poza tym że obaliły swoich "dyktatorów". Wszędzie nadal jest wojna/konflikt, a EU ma kłopot z uchodźcami.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

zielony71 pisze:
19 mar 2025, 9:28
pxl666 pisze:
19 mar 2025, 8:17
Rozpoczął się swoisty wyścig zbrojeń jeśli chodzi o nowe technologie ogniw. Wiele firm ma już prototypy ogniw nowej generacji. Pozostaje wdrożenie.
DZIŚ ?? pierwsze reklamy lionu w dewaltach widziałem w usa 20 lat temu w popsciencie (taka gazetka jak u nas młody technik) , generalnie w newsfeedzie co tydzień widzę rzekome przełomy w technologii akumulatorów które od lat są tylko lepem na inwestorów . a jak kopało sie lit kobalt i inne rzadkie pierwiastki , tak nadal sie kopie i nie widać żadnych ogniw siarkowych manganowych czi innych "przełomowych"...
za stary jestem na bajki
zielony71
Forumowicz

Są już w sprzedaży pierwsze modele smartfonów z nową technologią ogniw:
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/ba ... onach.html
Zapewne w dalszej kolejności trafią do samochodów.
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz

Post autor: WojtekErnest »

W teorii i na małą skalę to pomysłów i realizacji różnych napędów jest wiele.
Ale jesteśmy w PL (to nie zarzut) i gdy w dużych miastach, a w tym w blokach mieszka większość, która wg statystyk ma > 1 samochód na mieszkanie, a jednocześnie nie ma swoim pobliżu ładowarek elektrycznych, to pełna elektryfikacja w przedziale 10 czy 15 lat jest fikcja. Do tego NIEROZWIAZANY problem bezpieczeństwa i parkowania na wewn parkingach... Obecnie nawet powerbank nie może być w bagazu/łukach samolotów w zasadzie na całym świecie. Zatem zejdźmy na ziemię. Powtórzę jeszcze raz sukcesem będą powszechne hybrydy PHEV przez następne kilka/naście lat. Niestety...
Ps o odsprzedaży kilkuletnich elektryków nie wspominając.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

krzysiu ale lewel wałka w chinach to budowa pustego miasta z 40 piętrowymi wieżowcami gdzie mieszka 20 osób a nie osiedla 20 domków w pierdzikowie dolnym... bez porównania

codo zużycia surowców to oczywiście ze potrafią budować dobrze ale weź zobacz na yt filmy pokazujące "jakość" chińskiej developerki to skumasz do czego piłem

fragmentu o tłumieniu czołgami protestów studenckich nawet nie skomentuje bo niewiem co masz we łbie ale nie wygląda to dobrze skoro potrafiłeś to zmieszać z interwencjami usa na bliskim wschodzie albo arabską wiosną / efektami działań ISIS
tkoko
Forumowicz

pxl666 pisze:
19 mar 2025, 11:10
ale lewel wałka w chinach to budowa pustego miasta z 40 piętrowymi wieżowcami gdzie mieszka 20 osób a nie osiedla 20 domków w pierdzikowie dolnym... bez porównania
Budowa osiedla na tysiąc osób w Polsce odpowiada chińskiemu osiedlu/"mini" miasteczka na 39 tys 200 osób (większe od Cz-Dz).
pxl666 pisze:
codo zużycia surowców to oczywiście ze potrafią budować dobrze ale weź zobacz na yt filmy pokazujące "jakość" chińskiej developerki to skumasz do czego piłem
Nie chce mi się szukać na You Tube polskich "kwiatków". Wystarczy że córa aktualnie sądzi się z deweloperem o jakość wykonania swojego mieszkania/domu.
pxl666 pisze:
fragmentu o tłumieniu czołgami protestów studenckich nawet nie skomentuje bo niewiem co masz we łbie ale nie wygląda to dobrze skoro potrafiłeś to zmieszać z interwencjami usa na bliskim wschodzie albo arabską wiosną / efektami działań ISIS
Nie ma to jak "Kali ukraść to dobrze, Kalemu ukraść to źle".
Tu masz jedną z interwencji wojsk USA wobec swoich/amerykańskich studentów;
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/50-lat ... te/4tfr4d3
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

"Czterech studentów Kent State University zginęło, a dziewięcioro zostało rannych, gdy 4 maja 1970 r. członkowie Gwardii Narodowej Ohio otworzyli ogień do tłumu protestującego przeciw wojnie w Wietnamie i inwazji na Kambodżę"

"Według oficjalnych danych rządu chińskiego podczas protestów zginęło 241 osób, w tym żołnierze, a 7000 osób zostało rannych[11]. Liczba zabitych różni się w zależności od źródła. Chiński Czerwony Krzyż szacuje ją na 2600 osób"

taaak...
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Re: Postęp w pojazdach EV - moc ładowania

Post autor: tas »

W Priusach tak było, że jeśli ktoś ładował z 3f czyli szybko to mu aku siadał po kilku latach. A jeśłi ktoś ładował powoli 1f to mu pojemność spadało dużo wolniej. Myślę że z tą przełomową technologią też tak jest tylko o tym się nowym klientom nie mówi :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
tkoko
Forumowicz

tas pisze:
19 mar 2025, 14:55
W Priusach tak było, że jeśli ktoś ładował z 3f czyli szybko to mu aku siadał po kilku latach. A jeśłi ktoś ładował powoli 1f to mu pojemność spadało dużo wolniej. Myślę że z tą przełomową technologią też tak jest tylko o tym się nowym klientom nie mówi :)
Przecież nie ma obowiązku szybkiego ładowania na co dzień. Jeżeli ktoś jeździ "wokół komina" kilkanaście/dziesiąt kilometrów, nie ma problemu z wolnym ładowaniem. 5 min/400 km to problem dłuższego przejazdu (np nad morze) kilka/naście razy w roku.
zielony71
Forumowicz

Szybkie ładowanie tak czy inaczej nie rozwiązuje sprawy, bo w praktyce wynikają w drodze różne niespodzianki, np:
- zużycie na trasie było większe niż planowane (ogrzewanie, wiatr, trudne warunki drogowe) i nie wystarcza zasięgu do zaplanowanej ładowarki,
- zaplanowana ładowarka zajęta/nieczynna/nie osiąga pożądanej mocy
- kolejna ładowarka za daleko, żeby do niej dojechać lub wymaga zjazdu z zaplanowanej trasy,
- problemy z płatnościami karty, abonamenty itp
Jedyne pewne rozwiązanie to zasięg na tyle duży, żeby zminimalizować liczbę ładowań po drodze.
gość
Forumowicz

Post autor: gość »

Po co te emocje....
Pożyjemy zobaczymy.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: szczur333 »

zielony71 pisze:
19 mar 2025, 16:16
Szybkie ładowanie tak czy inaczej nie rozwiązuje sprawy, bo w praktyce wynikają w drodze różne niespodzianki, np:
- zużycie na trasie było większe niż planowane (ogrzewanie, wiatr, trudne warunki drogowe) i nie wystarcza zasięgu do zaplanowanej ładowarki,
- zaplanowana ładowarka zajęta/nieczynna/nie osiąga pożądanej mocy
- kolejna ładowarka za daleko, żeby do niej dojechać lub wymaga zjazdu z zaplanowanej trasy,
- problemy z płatnościami karty, abonamenty itp
Jedyne pewne rozwiązanie to zasięg na tyle duży, żeby zminimalizować liczbę ładowań po drodze.
na początku aut spalinowych bralo sie 2-3 kanistry ze sobą zeby zatankowac w trasie - z EV i ładowarkami jest to samo, ludzie na siłe chcą miec zasiegi 1000km bo boją sie ze utkną, najbardziej biadolą ci co jezdza raz do roku, bo jak ktos regularnie bedzie jezdził to ogarnie bez problemu

Ja ponad rok temu robilem trase bez planu z południa nad morze i spowrotem Energicą, ktora miedzy ładowaniami ma zasiegu 130-150km i w ładowarkach sobie mogłem wybierać jak chciałem, a jak patrzylem pare dni temu na plugshare to ładowarek przybyło i to znacznie.
falcon, energica, livewire, tesla, stiga, rivian
2,5kWh + 21,5kWh + 15,5kWh + 75kWh + 1,5kWh + 130kWh
zielony71
Forumowicz

Ja ponad rok temu robilem trase bez planu z południa nad morze i spowrotem Energicą, ktora miedzy ładowaniami ma zasiegu 130-150km i w ładowarkach sobie mogłem wybierać jak chciałem, a jak patrzylem pare dni temu na plugshare to ładowarek przybyło i to znacznie
Pewnie, że się da. Ale czy to było wygodne?

Nawiasem mówiąc właśnie wspomniane wcześniej ogniwa z domieszką krzemu w anodzie trafiły do najnowszego mercedesa CLA, co podobno pozwoliło zwiększyć pojemność baterii o 20% (do 85 kWh).
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

zielony71 pisze:
30 mar 2025, 6:55
Ja ponad rok temu robilem trase bez planu z południa nad morze i spowrotem Energicą, ktora miedzy ładowaniami ma zasiegu 130-150km i w ładowarkach sobie mogłem wybierać jak chciałem, a jak patrzylem pare dni temu na plugshare to ładowarek przybyło i to znacznie
Pewnie, że się da. Ale czy to było wygodne?

Nawiasem mówiąc właśnie wspomniane wcześniej ogniwa z domieszką krzemu w anodzie trafiły do najnowszego mercedesa CLA, co podobno pozwoliło zwiększyć pojemność baterii o 20% (do 85 kWh).
ogolnie na moto zrobic przystanek co 130-150km warto, problem jest jedynie z szybkosca ladowania - jakby sie za kazdym stopem ładowalo 10 max 15min to w zupelnosci to by wystarczylo (dla porownania teraz to 25-50min), powiem wiecej, przy spadku cen baterii ja nawet poswiecilbym zywotnosc dla szybszego ładowania
tzn przyjalbym wieksza degradacje przy przebiegu nawet 60-80k km zeby wlasnie osiagnac te 15min ladowania
dla 95% uzytkownikow baterie trzeba by wymienic za 10-15lat wiec co to za problem?

w ogloszeniach jak przegladam moto (nie tylko elektryczne) z rocznikow 2020+

najwiekszy przebieg i dziwo widzialem w elektryku - zero srf 2020 z przebiegiem 75k km, horneta 2020 albo 2021 z przebiegiem 32k km, ale tak to 10-15km to max a zdecydowana wiekszosc jest do 6-8k

u mnie 2020 energica ma 24k km (ktore ja zrobilem w niecale 2 lata) a pzu odjelo mi 15% wartosci za ponadnormatywny przebieg
tkoko
Forumowicz

Następne możliwe udogodnienie zwiększające komfort użytkowania elektryków.
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,21384962
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

tkoko pisze:
01 kwie 2025, 12:14
Następne możliwe udogodnienie zwiększające komfort użytkowania elektryków.
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,21384962
nie pamietam gdzie czy w szwecji czy w norwegii ale jakas flota taxi ma ładuje tak na postoju taxi juz pare lat, na kanale YT bjorna nylanda mozna film znalesc

pare lat temu to widzialem, obawiano sie duzych strat energii ale o dziwo były pomijalne
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Post autor: Perszing1800 »

Niestety nie chce mi się wierzyć w super wydajność tego rozwiązania, sama klasyczna ładowarka pokładowa ma około 10% strat przy ładowaniu a dokładamy nadajnik i odbiornik w tym łańcuchu...
tkoko
Forumowicz

Tu jest wyjaśnienie "tajemnicy" szybkiego ładowania aku BYD.
https://www.auto-swiat.pl/ev/niemcy-por ... ie/rmrh9h6
tkoko
Forumowicz

I przykład "gównianych" materiałów i jakości chińskich aut.
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,21395526
tkoko
Forumowicz

Kolejny przykład Chińskiego "zacofania". I pomyśleć że potrzebowali na to tyle samo czasu co nasza "Izera".
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... d,21397374
Załączniki
auto.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

nikt przy zdrowych zmyslach nie twierdzil ze chiny sa zacofane w EV a zwlaszcza ...
zielony71
Forumowicz

CATL wprowadza do produkcji baterię sodowo-jonowe. Na razie pojemności są zbliżone do LFP, czyli bez szału, ale zaletą jest duża odporność na niskie temperatury, no i można spodziewać się niskich cen:
https://www.youtube.com/live/J6gaDQL64A ... 9zjW1N10C0
ODPOWIEDZ