Odpowiem tylko na jeden z Twoich "argumentów" bo on fajnie pokazuje "absurd" tej polemiki/argumentów.
Sprawdziłem dokładnie, JEST GORSZY NIŻ CHIŃCZYK, JEST TO SHIMANO.

To czy te "rowery" są/będą w sprzedaży w Polsce zależy tylko od dystrybutorów i sprzedawców (Media Markt, Expert) i od zainteresowania kupujących, a w tym jest problem. Ani Ty ani inni zwolennicy takich "rowerów" nie chcą zgodzić się z tym że nie mogą w Polsce jeździć tam gdzie chcą i jak chcą,
Myślę że bogaty chłop Dziedzicki ma proste rozwiązanie Twoich problemów. Ponieważ uważa że są małe szanse na zmianę prawa, które dwa lata temu zostało znowelizowane/zaostrzone, by opanować "samowolę" wśród "rowerzystów", "hulajnóg", "UTO", i innych tego typu pojazdów, tak jak wcześniej zrobiono z "quadami na komunię", postanowił "rozwiązać problem" mocnych silników z manetką. Do typowej kontroli "poldy" powinno wystarczyć. Przy problemach z (dobrym) rzeczoznawcą/ubezpieczeniem, na hamowni raczej nie wystarczy, co łatwo sprawdzić poniżej;
ograniczenie do 25 km/godz (manetka, pas);
https://ebikes.ca/tools/simulator.html? ... e&blue=Lbs
maksymalna moc roweru osiągana na hamowni mimo "blokady" do 25 km/godz manetką, 480 wat (dla sterownika 36V, 15A) vs 1900 wat (dla sterownika 52V , 40A)
https://ebikes.ca/tools/simulator.html? ... e&blue=Lbs
Poniżej masz zmodyfikowany mój konwerter PAS <> manetka z możliwością regulacji "legalnej" prędkości wspomagania, dla dowolnego czujnika pas, sterownika, roweru. Jet to nie testowana propozycja, ale myślę że zadziała. Sam tego nie potrzebuję więc nie zamierzam się tym dalej bawić/testować. Teoretycznie działanie jest banalne. Sygnał z czujnika pas zwiększa napięcie wyjściowe "na manetkę" powodując w pewnym momencie, zależnym od położenia suwaka potencjometru, włączenie tranzystora wyjściowego, blokując sygnał z czujnika pas do momentu spadku ustawionej prędkości. Po spadku napięcia tranzystor się wyłącza, ponownie "włączając" sygnały z czujnika pas. Zamiast tranzystora NPN i "zwierania" do masy, można spróbować tranzystor PNP i "zwieranie" do plusa.
.