Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum.

Kosiarke mi kupic potrzeba

Piszta co chceta ;)
lobo0
Posty: 43
Rejestracja: 19 lut 2018, 9:53

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: lobo0 » 19 wrz 2019, 14:07

Napisz coś więcej na temat tego sterownika, bo zastanawiam się czy do "szczotkowca" nie wystarczy podpiąć bezpośrednio swojej baterii 10s z włącznikiem (bez sterownika).

Awatar użytkownika
KONDZIO-BIKE
Posty: 61
Rejestracja: 05 mar 2018, 16:07

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: KONDZIO-BIKE » 19 wrz 2019, 14:25

lobo0 pisze:
19 wrz 2019, 14:07
Napisz coś więcej na temat tego sterownika, bo zastanawiam się czy do "szczotkowca" nie wystarczy podpiąć bezpośrednio swojej baterii 10s z włącznikiem (bez sterownika).
...zwykły sterownik do silnika szczotkowego z potencjometrem 20A (którego nie używam )
...bezpośrednio jak podepniesz aku do silnika, jest duża szansa na upalenie silnika...

lobo0
Posty: 43
Rejestracja: 19 lut 2018, 9:53

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: lobo0 » 19 wrz 2019, 14:36

Dzięki, jasne. A nie wystarczy soft start do silnika? Bo rozumiem, że korzystasz tylko z pełnych obrotów cały czas.

Awatar użytkownika
Rysiekkk
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2018, 13:55
Lokalizacja: Krk

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Rysiekkk » 20 wrz 2019, 8:01

Do silnika szczotkowego to raczej prosty temat.
A czy wykonalne jest to z silnikiem indukcyjnym (wywalenie instalacji i założenie sterownika bldc) ?

w sensie czy ktoś z was dokonał takiej operacji ? ;)

bo widzę, że część kosiarek ma szczotkowca a część nie :roll:

Awatar użytkownika
Mr.Freeman
Posty: 45
Rejestracja: 16 maja 2019, 10:45

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Mr.Freeman » 20 wrz 2019, 8:31

Tak bez problemu da się zastosować o choćby sterownik GT do ebajka by działał z takim silnikiem bezszczotkowym w kosiarce, sprawdzałem.

lobo0
Posty: 43
Rejestracja: 19 lut 2018, 9:53

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: lobo0 » 20 wrz 2019, 14:53

A jaką moc mają te silniki na 40V? Z tego co liczę to raczej mniej jak 200W

GrzegorzS
Posty: 268
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: GrzegorzS » 20 wrz 2019, 23:57

KONDZIO-BIKE pisze:
19 wrz 2019, 11:35
...też mnie kiedyś zimową porą poniosło i wylicytowałem nowego Greenworks-a 40v za "pół ceny" (bez aku )...

Niestety cała kabelko-logia "Won" i założony zwykły sterownik do szczotkowca +aku 10s4p vtc5
Po dwóch sezonach stwierdzam, że jest ok ALE :roll: ...apetyt rośnie więc czaję się na Greenworksa 80v w przystępnej cenie, oczywiście bez aku bo dla mnie aku 4ah to trochę mało...
Ja zaczaiłem takie coś bez aku na silniku bezszczotkowym 120V
Przez zimę będę chciał to uruchomić.
Załączniki
120v2.jpg

Awatar użytkownika
Rysiekkk
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2018, 13:55
Lokalizacja: Krk

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Rysiekkk » 07 paź 2019, 9:44

Jest sobie Einhell 36V (2 x 18V)
Obrazek

Styki wejścia na bateryjki są tylko po 2 (+ i -) więc powinno gładko przyjąć nie ori bateryjkę.
Ktoś ogarnia - nie uwalę czegoś jak tylko pod 1 bateryjkę puszczę 10S ? :roll:

Nigdy nie miałem do czynienia z aku kosiarkami -> tam są jakieś prymitywne sterowniki odcinające poniżej pewnego napięcia ? :roll:

Awatar użytkownika
Tooropek
Posty: 779
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Tooropek » 07 paź 2019, 10:10

Sprawdź jakie układy są za tymi oddzielnymi pinami, jeśli łączą się w szereg to śmiało rób 10S, a jak układy idą oddzielnie w płytkę ze scalakami to nie wypadało by łączyć w 10S. Rozbierz tę kosiarkę bo z fusów ciężko wróżyć.

Awatar użytkownika
Rysiekkk
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2018, 13:55
Lokalizacja: Krk

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Rysiekkk » 07 paź 2019, 11:31

Odkręciłem obudowę i tam było połączenie szeregowe tych bateryjek i fabrycznie musiały być 2 bateryjki wsadzone aby ustrojstwo działało.

XT60 wypuszczone i na bateryjce 36V z hoverboarda śmiga aż miło :D

Bronek
Posty: 52
Rejestracja: 08 sty 2019, 10:54
Lokalizacja: Kołobrzeg

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Bronek » 28 paź 2019, 14:53

U mnie jeszcze jeździ . Trzeci rok na tym samym akumulatorze. Jeden komplet ostrzy. Problem jeden 3 dni temu zatrzymała się na jablku ;-)
Pora spłukać wodą schować, bazę odłączyć i do następnego sezonu.
Kto nie miał automatu ten nie zrozumie. Podobnie jak z ebikami i samochodami elektrycznymi...
A i dla tych co nie mają Winbledonu, daje radę na normalnym trawniku, ado tego krety wieją, bo jest nieprzewidywalna i ta jazda je wkurza

Witt
Posty: 203
Rejestracja: 25 kwie 2018, 12:35

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Witt » 28 paź 2019, 21:44

Patrzę na Wasze typy. Fajne te 80V/120V ale jak rozumiem to nie ma napędu, czyli do pchania. A więc równy do 1000m2 trawnik bez kretowisk. U nas na jednym 2.500m2 na drugi 3.500m2 potrzebowaliśmy po elektrycznej i jednej spalinowej "potwora" do orania. Padło na Ariensa. Odpala od pierwszego pociągnięcia, ryje kretowiska przed sobą... wiele dobrego by można o tej maszynie powiedzieć, ale człek zapragnął dupowozu i nabyliśmy 75cm/ (https://www.olx.pl/oferta/kosiarka-trak ... 89e96cf5c8)
z hydrostatykiem. Stoją więc 2elektryczne/ariens i to cudo. Powiem Wam Panowie, że hydrostatyk i duży nóż, kosz do zbierania o słusznej pojemności, robi zasadniczą różnicę. Jak dołożycie sobie setki przeszkód "stałych" i jego zwrotność. Cały sezon włączyliśmy może ze 2 razy pozostałe spalinowe.

I z kilkunastu godzin pracy wieloma, zrobiło się się kilka riderem

Awatar użytkownika
Inc0
Posty: 854
Rejestracja: 28 lut 2018, 19:46

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Inc0 » 28 paź 2019, 23:08

no ta moja stiga ma naped :P
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 20 maja 2020, 23:59

GrzegorzS pisze:
20 wrz 2019, 23:57
KONDZIO-BIKE pisze:
19 wrz 2019, 11:35
...też mnie kiedyś zimową porą poniosło i wylicytowałem nowego Greenworks-a 40v za "pół ceny" (bez aku )...

Niestety cała kabelko-logia "Won" i założony zwykły sterownik do szczotkowca +aku 10s4p vtc5
Po dwóch sezonach stwierdzam, że jest ok ALE :roll: ...apetyt rośnie więc czaję się na Greenworksa 80v w przystępnej cenie, oczywiście bez aku bo dla mnie aku 4ah to trochę mało...
Ja zaczaiłem takie coś bez aku na silniku bezszczotkowym 120V
Przez zimę będę chciał to uruchomić.
uruchomiłes?

PS - jakies pomysły jak dołozyc napęd do kosiarki ktora go niema? jakies kołka z silnikami? (80V)
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1321
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Umbur » 21 maja 2020, 6:41

szczur333 pisze:
20 maja 2020, 23:59
PS - jakies pomysły jak dołozyc napęd do kosiarki ktora go niema? jakies kołka z silnikami? (80V)
Myślę, że silniki z hoverboarda byłyby idealne.

gienek333
Posty: 303
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: gienek333 » 21 maja 2020, 8:55

Dodam, że pakiet można podzielić na 2 i każde kółko z połowy zasilać (muszą być dwa sterowniki).

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 21 maja 2020, 14:27

zrobilem riszercz i w niektorych greenworksach jest naped - dziala on tak ze silnik jest centralnie i napedzana jest oś ktora przekazuje naped na koła zębatkami albo na paskach

btw
z ciekawosci zmierzylem napiecia baterii, kosiarka greenworksa 80V wylacza sie przy 62,7V na baterii, z czym z 68,0V do tych 62,7v spadlo chyba w 40-50sekund
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

GrzegorzS
Posty: 268
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: GrzegorzS » 21 maja 2020, 15:46

szczur333 pisze:
20 maja 2020, 23:59
GrzegorzS pisze:
20 wrz 2019, 23:57

Ja zaczaiłem takie coś bez aku na silniku bezszczotkowym 120V
Przez zimę będę chciał to uruchomić.
uruchomiłes?

PS - jakies pomysły jak dołozyc napęd do kosiarki ktora go niema? jakies kołka z silnikami? (80V)
Tak uruchomiłem. Muszę jeszcze ogarnąć aby po załączeniu stacyjki (stacyjka podłączona do oryginalnego włącznika) od razu wchodziła na obroty.
Moja ma napęd na pasku więc nie muszę nic kombinować.

Niestety 120V to dość sporo i części na te napiecie są wyższe od np. 60V/80V i nie zmieściłem się w zaplanowanym budżecie.
Ale idzie za to jak burza :D
Gdy stoi pobiera ok 5A, przy koszeniu ok 5-10A, bateria 28s2p.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 maja 2020, 18:17 przez GrzegorzS, łącznie zmieniany 1 raz.

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 22 maja 2020, 20:54

ja wlasnie sie bałem kupowac tego 120V bo wiecej ogniw i drozszy bms pod takie napiecie, do tego słaba dostepnosc innych urzadzen a sam chcialem miec kosiarke + podkaszarke i kose

greenworks i stiga dzialaja na tych samych aku i chyba najwiekszy wybór jest w ich urzadzeniach (rynek wtórny) wiec mozna dodatkowe urzadzenia dokupywać tanio
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 25 maja 2020, 12:07

plecak 12,5Ah (100 ogniw LG HE4) za tysiaka - nowka
(przewód 3 x awg12 (3x3,3mm^2)

Obrazek
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

Awatar użytkownika
Mr.Freeman
Posty: 45
Rejestracja: 16 maja 2019, 10:45

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Mr.Freeman » 25 maja 2020, 12:15

Spoko. No to przerób teraz jeszcze by pasował i do ebajka :)
Ja czaję na używane podkaszarki brushless digipro, może coś w dobrej cenie upoluje :)

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 25 maja 2020, 12:59

ale przeciez nic przerabiac nie trzeba, jest gniazdo/wtyk wysokopradowe i wystarczy zlozyc poprostu ebike a zamiast baterii dac takie samo gniazdo, podpinasz i jedzie ;)

waga 7,5kg - plecak ma dodatkowo trzymanie w pasie i w klatce - tazke nic by sie nie bujało
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

Awatar użytkownika
Mr.Freeman
Posty: 45
Rejestracja: 16 maja 2019, 10:45

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Mr.Freeman » 25 maja 2020, 13:12

Myślałem że jest jakaś komunikacja BMS w akumulatorze z kontrolerem urządzenia i nie puści zasilania. Jak działa bez przeróbek to spoko :)

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1908
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: WojtekErnest » 25 maja 2020, 13:33

szczur333 pisze:
25 maja 2020, 12:59
..
waga 7,5kg - plecak ma dodatkowo trzymanie w pasie i w klatce - tazke nic by sie nie bujało
To rozwiązanie ma wadę bo .... żona nie chciała by kosić. A tak jak aku jest w/na kosiarce to często kosi sama bo ja "koszę krzywo" :-)
Ja tylko odpowiadam za zasilanie, podmieniam pakiet na inny a poprzedni do ładowarki. Taki sprawiedliwy podział pracy w zgodnym małżeństwie.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
Mr.Freeman
Posty: 45
Rejestracja: 16 maja 2019, 10:45

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: Mr.Freeman » 25 maja 2020, 13:43

No i patrzysz czy faktycznie równo kosi popijając sobie piwko w ogrodzie haha

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1908
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: WojtekErnest » 25 maja 2020, 13:51

Ale i dbam o Jej i silnika czy nawet aku zdrowie. Nie dopuszczam by za długo kosiła, jest przerwa, ma odpocząć (silnik tez) a ja zmienię aku. To jest 'rytuał' :-)
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

szczur333
Posty: 76
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19

Re: Kosiarke mi kupic potrzeba

Post autor: szczur333 » 25 maja 2020, 14:11

Mam akurat 4Ah dwie sztuki i podmieniam, mam ładowarke 3,5A i moglbym kosic praktycznie bez przerw bo zanim sie skonczy aku to drugi zdazy sie naładowac, inna kwestia ze bez napedu i troche krzywej działce + wyzsza trawa koszenie jest męczące wiec i tak kosze poporstu na spokojnie 2-3dni cala działke (40ar)

ten plecak kupilem ze wzgledu na cene - same nowe ogniwa kosztują 18zł/szt a tu mam 100sztuk z bms-em i wszystkim, mysle o zastępczym elektryku bez skrzynki na baterie
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax - 80-200km zasieg

ODPOWIEDZ