[ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Piszta co chceta ;)
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Umbur »

Rackham pisze:
07 wrz 2020, 12:53
Trochę zawraca gitarę, ale nie za bardzo orientuję się. Czy do proponowanego silnika przez Ciebie ( Mxusa 3K ) można założyć kasetę? jestem na stronie sklepu i nie mogę się doczytać
Dzięki za pomoc
https://nexun.pl/czesci-do-e-bike/mxus- ... h-16x4-tyl
"Montaż wolnobiegu: nakręcany klasyczny, 1-5s"

Możesz też wziąć słabszy silnik z nawojem 7x9 i sterownik 30A. Tam wsadzić można kasetę. Może to by w sumie wystarczyło na początek. :)
https://nexun.pl/czesci-do-e-bike/mxus- ... olnobiezny
"Montaż kasety: na standardowy wpust dla kasety 7-10s"
Rackham
Nowicjusz
Posty: 0
Rejestracja: 07 wrz 2020, 11:40

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Rackham »

tkoko pisze:
07 wrz 2020, 12:57
Nie wiem czy podane dystanse 500 - 600 km są prawdziwe, ale taki dystans nawet dla Falcona to wyzwanie, w "zwykłym" e-baiku nierealne. Przyjmując że chodzi o 50 - 60 km, najprościej nie jechać na maksymalnej mocy. Co do "ślimaczego" tempa podjazdu. Taki 250 wat silnik, na przeciętnym asfaltowym podjeździe (5 - 10%), nawet przy ~70% mocy, powinien jechać min 12 - 14 km/godz, oczywiście z pomocą Twoich nóg.
dzięki. Dystans to tylko orientacja ile ogólnie jeżdżę. Napęd miał służyć tylko do pomocy przy wjeździe na wzniesienia. Górki, tu gdzie mieszkam są spore. Rower jedzie z pełnym obładowaniem max 5 km/h.
Rackham
Nowicjusz
Posty: 0
Rejestracja: 07 wrz 2020, 11:40

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Rackham »

Umbur pisze:
07 wrz 2020, 12:57
Rackham pisze:
07 wrz 2020, 12:53
Trochę zawraca gitarę, ale nie za bardzo orientuję się. Czy do proponowanego silnika przez Ciebie ( Mxusa 3K ) można założyć kasetę? jestem na stronie sklepu i nie mogę się doczytać
Dzięki za pomoc
https://nexun.pl/czesci-do-e-bike/mxus- ... h-16x4-tyl
"Montaż wolnobiegu: nakręcany klasyczny, 1-5s"

Możesz też wziąć słabszy silnik z nawojem 7x9 i sterownik 30A. Tam wsadzić można kasetę. Może to by w sumie wystarczyło na początek. :)
https://nexun.pl/czesci-do-e-bike/mxus- ... olnobiezny
"Montaż kasety: na standardowy wpust dla kasety 7-10s"
Wielkie dzięki
tkoko
Forumowicz
Posty: 1683
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: tkoko »

Rackham pisze:
07 wrz 2020, 13:04
.... dzięki. Dystans to tylko orientacja ile ogólnie jeżdżę. Napęd miał służyć tylko do pomocy przy wjeździe na wzniesienia. Górki, tu gdzie mieszkam są spore. Rower jedzie z pełnym obładowaniem max 5 km/h.
Przy takiej prędkości (5 km/godz) każdy silnik w kole (HUB), będzie "pożerał" prąd na grzanie, a nie na wspomaganie.
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Umbur »

tkoko pisze:
07 wrz 2020, 13:31
Rackham pisze:
07 wrz 2020, 13:04
.... dzięki. Dystans to tylko orientacja ile ogólnie jeżdżę. Napęd miał służyć tylko do pomocy przy wjeździe na wzniesienia. Górki, tu gdzie mieszkam są spore. Rower jedzie z pełnym obładowaniem max 5 km/h.
Przy takiej prędkości (5 km/godz) każdy silnik w kole (HUB), będzie "pożerał" prąd na grzanie, a nie na wspomaganie.
Koledze chyba chodzi o to, że teraz tak ma i chciałby to zmienić. ;)
Awatar użytkownika
cyklista
Forumowicz
Posty: 140
Rejestracja: 27 maja 2019, 11:14
Lokalizacja: Rzeszów, gg:7481912

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: cyklista »

Dlatego jak chce zostac przy takiej mocy to nie kupi przekładniówy silnik i lepiej będzie sobie radził przy małych predkościach, a na zasięg to tylko jedna rada, wieksza bateria. Rozwiązaniem tez jest mid bo po pierwsze zero oporów jak nie korzysta z silnika, po drugie nie ma problemu z małymi predkosciami, po trzecie mniej prądu zuzywa.
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 61
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: mylek »

Wie ktoś czy jak mam aktualnie wyświetlacz SW900 to mogę go wymienić na LCD-KT3 i powinien też działać ?

Problem mam taki że kupiłem jakiś Chiński zestaw 3000W z jakimś silnikiem GT... I wyświetlaczem SW900.
Na aktualnym wyświetlaczu nie wiele działa po za prędkością a i żeby prędkość wskazywało poprawnie to musiałem ustawić koło na 17,5 cała a mam 26.
Myślę nad wymianą go na LCD-KT3 ale nie wiem czy podejdzie ...
sky
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:28
Lokalizacja: Kraków

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: sky »

QS 205 35h + zwykły chiński sinus 16s 30A (nie KT). Łączenie faz i hall działa w trzech konfiguracjach (zółte razem, pozostałe zmienione; zielone razem, pozostałe zmienione; niebieskie razem, pozostałe zmienione). Nie posiadam watomierza, da się w jakiś prosty sposób które połącznie będzie najlepsze? Mam pomysł, ale nie wiem czy trafny żeby na każdym połączeniu sprawdzić vmax na jednym ustawieniu mocy, dobrze kombinuję?
Ten sam silnik na KT 13s ma dwie poprawne kombinacje, z czego na jednej widać na wyświetlaczu mniej W, w drugim rowerze nie mam nic dlatego proszę o sugestie :)
Awatar użytkownika
matys
Forumowicz
Posty: 65
Rejestracja: 21 lut 2018, 17:23

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: matys »

Panowie awaria hulajnogi:
Chińczyk 350W, 42V, dwie manetki gaz i hamulec, silnik bez czujników, trzeba zakręcić kołem żeby ruszył
Objawy: wszystko włącza się ok (wyświetlacz), na baterii 41V, po zakręceniu kołem i dodaniu gazu koło tak jakby chciało ruszyć i staje
Zamieniałem manetki miejscami i jest to samo
Koło zakręcone ręką kręci się swobodnie, nie ma oporu
Sugestie?
Kross Evado 1.0 Mxus V3 Turbo 20s2p HC Turnigy GT1500
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2587
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: pxl666 »

PANY . własnie uwaliłem dwie ładowarki . normalnie działał aku , dziś podłączyłem do ładowania , strzeliło i ładowarka martwa .
otwieram , nic podejrzanego nie widzę , na przewodach ładowania 48v , bms common port DALY ten hermetyczny , napięcia na celach są ... co sprawdzić poza podmianą bms ??
wg tego schematu łączone
druga bateria działa ok Obrazek
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 2159
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: WojtekErnest »

Sprawdz napięcie ale pod niewielkim obciazeniem, bo moze to co mierzysz to tylko na kondensatorach BMS.
2. Rozepnij BMS i laduj przez watomierz
3. Co to za ladowarki ktore padają od ew zwarcia ?
4. Ladowarki nie byly pokrecane napieciowo ? Moze nie dziala ogranicxnik prądu?
Ps. Nie masz problemu z zasilaniem 230V ?
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
tkoko
Forumowicz
Posty: 1683
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: tkoko »

1. sprawdź baterię pod obciążeniem czy podaje prąd.
2. sprawdź baterię w rowerze czy zachowanie baterii jest takie samo jak przed awarią.
3. sprawdź połączenia w gnieździe ładowania po obu stronach (baterii, ładowarki).
4. sprawdź czy gdzieś na kablach "+" i "-" (tak w ładowarce jak baterii), nie masz gdzieś śladów przetarć , okopceń.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2587
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: pxl666 »

po konsultacji z equidem i lobo wybór pada na wadliwe gniazdo ładowania . w 4a napewno mi strzelił bezpiecznik , 2a jeszcze nie otwierałem . w baterii własnie wszystko wygląda ok dlatego to gniazdo faktycznie jest możliwe
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 2159
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: WojtekErnest »

Jesli proste zwarcie, to nadal wazne pytanie co to za ladowarka, ktora po zwarciu się trwale uszkadza ?
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
Dudus2002
Forumowicz
Posty: 134
Rejestracja: 05 mar 2018, 15:42

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Dudus2002 »

Cześć wszystkim
jak ogarnąć bluetooth do BMS Xiaoxiang 50A
Zrzut ekranu 2020-09-13 204713.png
na ali jest coś takiego
Zrzut ekranu 2020-09-13 204727.png
tylko nie wiem czy nie dało by się zrobić to na hc05
próbował ktoś ?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2587
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: pxl666 »

WojtekErnest pisze:
13 wrz 2020, 6:31
Jesli proste zwarcie, to nadal wazne pytanie co to za ladowarka, ktora po zwarciu się trwale uszkadza ?
yzpower od aliego . parę lat dobrze ładowała ...

po wymianie gniazda wygląda jest okej , choć przez pomyłkę wsadziłem wtyk na odłączonej ładowarce (z 230v) a tas straszył ze to uszkadza bemesa ...
Azmadan
Forumowicz
Posty: 37
Rejestracja: 21 wrz 2019, 17:09
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Azmadan »

Pytanie tuż przed elektryfikacją ;) - jaki mocny łańcuch na 10 przełożeń pod TSDZ2 :-) ??

Obecnie mam jakąś budżetówkę za 60-70zł = Shimano chyba HG54 - w którą po 1,5tyś km wpada miarka na 0,75 - w analogu :-)
ale to zasługa mojej ciężkiej nogi = kilogramów :-P
Mogę wydać trochę więcej i kupić coś, co nie będzie się tak łatwo rozciągać... tylko co?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2587
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: pxl666 »

Kmc pod ebike . Jest parę wersji
Bambo007
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 01 wrz 2019, 23:13

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Bambo007 »

Czy cube ams 100 dobra rama pod modyfikacje 45a w tylnym kole silnik
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 2920
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: EV-Maniak »

Pytanie do Ultra-Fachowców:
Czy NASKÓRKOWOŚĆ PRĄDU występuje tylko w prądach zmiennych, czy i w stałych ? Niby w wikipedii mowa jest tylko o prądzie zmiennym ( AC )
Jak jest w naszych akumulatorach? - prąd stały płynie po powierzchni blaszek , czy przez cały ich przekrój ?
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238
Awatar użytkownika
Eryk
Forumowicz
Posty: 321
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:18
Lokalizacja: Wadowice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Eryk »

EV-Maniak pisze:
26 wrz 2020, 15:39
Pytanie do Ultra-Fachowców:
Czy NASKÓRKOWOŚĆ PRĄDU występuje tylko w prądach zmiennych, czy i w stałych ? Niby w wikipedii mowa jest tylko o prądzie zmiennym ( AC )
Jak jest w naszych akumulatorach? - prąd stały płynie po powierzchni blaszek , czy przez cały ich przekrój ?
Ale pojechałeś :) to zjawisko trzeba rozpatrywać w pewnych przypadkach. Przy pobieraniu energii z baterii przez sterownik nie ma czym się przejmować bo tu nic się takiego nie dzieje. Natomiast ciekawie może robić się w samym silniku.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 2920
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: EV-Maniak »

Poznaje właśnie najlepszy we wszechświecie sposób łączenia ogniw i stoję nad dylematem użycia pasków miedzianych , czy właśnie plecionki . Bo skoro prąd stały również "naskórkuje" to plecionka wydaje się być lepsza , jednak dochodzi również w miedzi patynowanie, czy ono nie zniweluje po czasie naskórkowania...?
Ot takie dywagacje by piąć się ku doskonałości 😉
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238
piwko7
Forumowicz
Posty: 134
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:52

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: piwko7 »

EV-Maniak pisze:
26 wrz 2020, 15:39
Pytanie do Ultra-Fachowców:
Czy NASKÓRKOWOŚĆ PRĄDU występuje tylko w prądach zmiennych, czy i w stałych ? Niby w wikipedii mowa jest tylko o prądzie zmiennym ( AC )
Jak jest w naszych akumulatorach? - prąd stały płynie po powierzchni blaszek , czy przez cały ich przekrój ?
Tylko w prądach zmiennych.
W stałym to nie występuje. Dlatego często "mosty" energetyczne wykonywane np. między krajami (duże odleglości) o dziwo wykonuje się za pomocą prądu stałego.
Tutaj po ang tłumaczy dlaczego:
piwko7
Forumowicz
Posty: 134
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:52

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: piwko7 »

Poza tym naskórkowość pojawia sie przy wysokich napięciach, wiec nie musisz się tym martwić :)
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 61
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: mylek »

Orientuje się ktoś czy wyświetlacz SW900 można zamiennie stosować z LCD-KT3? Mój SW900 spłonął i myślę teraz nad kupnem LCD-KT3 bo ten SW900 jest jakiś dziadowski ...
GrzegorzS
Forumowicz
Posty: 328
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: GrzegorzS »

Jeżeli wymienisz jednocześnie sterownik na kt-a to tak.
tkoko
Forumowicz
Posty: 1683
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: tkoko »

GrzegorzS pisze:
15 paź 2020, 11:50
Jeżeli wymienisz jednocześnie sterownik na kt-a to tak.
Niekoniecznie, będzie to zapewne tylko kwestia zgodności wtyczki/przewodów, i być może oprogramowania.
Załączniki
bafang wtyki.JPG
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 61
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: mylek »

A np. jest jakiś sposób żeby uruchomić kontroler bez LCD SW900? Które przewody polaczyc?
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 61
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: mylek »

mylek pisze:
15 paź 2020, 18:06
A np. jest jakiś sposób żeby uruchomić kontroler bez LCD SW900? Które przewody polaczyc?
Ok już ma i działa. PolaczylemRX z TX i B+ K
tkoko
Forumowicz
Posty: 1683
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: tkoko »

mylek pisze:
15 paź 2020, 18:31
mylek pisze:
15 paź 2020, 18:06
A np. jest jakiś sposób żeby uruchomić kontroler bez LCD SW900? Które przewody polaczyc?
Ok już ma i działa. PolaczylemRX z TX i B+ K
Łączysz tylko zasilanie (P+), i "Power Lock", i powinno działać.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Cześć mam taki problem :

BMS w mojej M365 pokazuje że mam duże rozjazdy napięcia baterii.
Tymczasem z pomiarów miernikiem bezpośrednio na ogniwach wychodzi że cele są równe.

Czy ktoś wie czemu tak jest?
I co ważniejsze jak można to naprawić?
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 2920
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: EV-Maniak »

Ile można bezpiecznie , bez wysilania ogniw wydoić amperków z SANYO GA 3500mA. Tak żeby było zdrowo dla akusów ?
Wg. str producenta to jest niby 10A ale w to nie wierzę . Moim zdaniem najzdrowiej max 5A . Czy dobrze myślę ? Oczywiście w piku, chwilowego ?
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238
tkoko
Forumowicz
Posty: 1683
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: tkoko »

EV-Maniak pisze:
17 paź 2020, 19:39
Ile można bezpiecznie , bez wysilania ogniw wydoić amperków z SANYO GA 3500mA. Tak żeby było zdrowo dla akusów ?
Wg. str producenta to jest niby 10A ale w to nie wierzę . Moim zdaniem najzdrowiej max 5A . Czy dobrze myślę ? Oczywiście w piku, chwilowego ?
Jeżeli przez "w piku, chwilowego" masz na myśli 2 - 5 sekundową demonstrację przyśpieszenia, raz na kilka/naście minut, to możesz pobrać nawet 10A. Jeżeli jednak przez "w piku, chwilowego" masz na myśli kilometrowy podjazd o nachyleniu 20%, to osobiście nie przekraczałbym 3A, szczególnie przy kilkuset ogniwach zamkniętych/zaizolowanych w skrzynce.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

gość pisze:
17 paź 2020, 19:15
Cześć mam taki problem :

BMS w mojej M365 pokazuje że mam duże rozjazdy napięcia baterii.
Tymczasem z pomiarów miernikiem bezpośrednio na ogniwach wychodzi że cele są równe.

Czy ktoś wie czemu tak jest?
I co ważniejsze jak można to naprawić?
Wgraj nowego softa albo przywróć ustawienia fabryczne hulajki po pełnym naładowaniu. Skoro na mierniku jest okej a w apce źle to raczej software jest skopany.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Próbowałem nie pomaga.

Hulajnoga kupiona jako niesprawna.

Bateria wymagała przed pierwszym użyciem wyrównania ładowarką modelarską.

Po tym zabiegu BMS pokazywał 100% naładowania ale w czasie pierwszego przejazdu już po 6 km zmienił zdanie i w aplikacji pokazał rozjazdy.

Nie liczyłem że ta bateria będzie jak nowa po wyrównaniu więc mnie to nie zaskoczyło.

Ale jak zobaczyłem że miernik mówi coś zupełnie innego to zbaraniałem....

Tu podobny przypadek.
https://m.youtube.com/watch?v=6mJRfSOmjIo
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

Ja kupiłem hulajnogę z przebiegiem 160km praktycznie nową, która przeleżała pod łóżkiem u poprzedniego właściciela ponad rok, aku miał na pierwszych 4 celach niższe napięcie niż na pozostałych, wyrównałem cele, wgrałem ruski mod na 800W i dodałem parę własnych ustawień i wszystko pokazuje i działa jak trzeba. Może zmodyfikowany soft w Twojej sytuacji też pomoże... Instrukcja jest na YT, ale jak trzeba to mogę wysłać linka. Sprawdź tą opcję czy zadziała. Skoro hulajnoga jeździ to bms raczej jest sprawny i w nim nie szukał bym problemu tylko w sofcie.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Czy to był mod jak w tym temacie/poradniku?
https://miuipolska.pl/forum/topic/46772 ... ent-539156

Ja niestety zaktualizowałem soft do najnowszej wersji, chyba nie można na nim modyfikować, no i nie wiem czy da się to cofnąć.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

Według tego robiłem, bms 1,15ver a soft najnowszy miałem. Poszło wszystko jak należy za pierwszym razem.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Zrobione.

Nie pomogło.... Wywale BMS na zewnątrz obudowy i sprawdzę jakie napięcia docierają do niego.
To może ujawnić problemy na taśmach.

Jeśli problemem jest z sam BMS to zastąpie go zwykłym (muszę doczytać z czym to się wiąże - zmiana w software i zworka na pinach kontroler BMS).
Albo przerobię wtyczkę i będę ładować ładowarką modelarską.

A tak swoją drogą to jest jakiś sposób kalibracji BMS'u?
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

Może te ogniwa to padło takie, że sag mają niemiłosierny, a bms jest w porządku. Trzeba wszystko sprawdzić. Daj znaj znać jak postęp prac.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

Ewidentnie tu jest problem w oprogramowaniu, ogniwa są jak najbardziej okej, trochę nie równe, ale do użytkowania jak najbardziej. Bms wcześniej rozłączy napęd, ale jak świadomie będziesz użytkować możliwości hulajki to nie sugeruj się danymi z apki i tyle.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Problem w tym że BMS odcina ładowanie i prąd do sterownika.
Mogę to obejść.
Prąd do ładowania i sterownika bezpośrednio a nie przez BMS.
No i raz na jakiś czas wyrównanie modelarską.
Tylko zasięg mi spadnie przez tą sekcje 9 która jest niby słabsza...
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 911
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Tooropek »

Bms w m365 rzekomo nie posiada balansowania tylko kontrolę ładowania przez rezystor. Jak to się ma do rzeczywistości to nie wiem, ale warto ręcznie równać sekcje co jakiś czas.
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Czas na podsumowanie :
Dziś rozprółem dwie baterie i zmieniałem w nich BMS'y miejscami.
Teraz mam 100% pewności że to BMS źle czyta napięcie.
Efekt - da się jeździć ale zasięg to 6km do odcięcia przez BMS.

Dziwna sprawa.
I co teraz?
Najprościej wymienić na nowy.
https://a.aliexpress.com/_B1Luj2

Najtaniej ominąć elektryczny i ładować ładowarką modelarską, a w przyszłości można przejść na 12S.

Są też takie cuda:
https://m.youtube.com/watch?v=rq38bMEtkKU
I takie naprawy:
https://m.youtube.com/watch?v=qRJnuoTs00w
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 596
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Kajman »

Modelarska z reguły załatwia temat na zawsze.
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Po przemyśleniu problem BMS'u w Xiaomi M365 rozwiązałem w następujący sposób:

Kupiłem wersję premium Xiaoflasher i wgrałem firmware z emulatorem BMS'u.

Teraz sterownikowi wystarczy podać napięcie z akumulatora i spiąć dwa piny komunikacji z BMS'em.
Można używać akumulatora o innym napięciu innego BMS'a itp.

Gdyby ktoś chciał to służę pomocą i programem do emulacji BMS czy przejściu na 12s w Xiaomi.
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 596
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Kajman »

A powiedz mi, bo ostatnio usłyszałem taką rewelację, bms w m365 nie ma balansowania?
gość
Forumowicz
Posty: 70
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: gość »

Tak na oko to zdaje się że nie ma.
Na pewno ma kilka czujników temperatury.
Może jest jakieś balansowanie aktywne, ale pasywnego brak.

Niby taki fajny bo jest bluetooth i można podejrzeć jakie napięcia są na poszczególnych celach ale zespół się szybciej niż akumulatorki....

Przemyślałem sprawę i po co mi podgląd bluetooth skoro napięcia nie pokrywają się z rzeczywistością....
Tylko zasięg spada i człowiek się wkurza.

Dla siebie zrobię aku 10S4P lub 10S5P i będę go ładować ładowarką modelarską.
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 596
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: [ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post autor: Kajman »

Dokładnie, kup sobie np używanego Graupnera Ultra Duo Plus 40 lub 45 (14s), ewentualnie Schulze Next Generation(6s-14s w zależnosci od modelu). Chociaż 10s też ogarną ichargery (4010duo lub są też małe na 10s ale modelu nie pamiętam).
ODPOWIEDZ