"Lex manetka" - zmiana przepisów dot. rowerów elektrycznych
-
overconscious
- Forumowicz
Re: "Lex manetka" - zmiana przepisów dot. rowerów elektrycznych
25 km/h jest tak samo rozsądne, jak RODO i wszystkie inne wynalazki którymi wybija unijne szambo.
1. Regulacja wszystkiego. Kwestia czasu jak będą regulacje poziomu odblaskowości spodenek, czy sznurowadeł w obuwiu, żeby przypadkiem się nie ześliznęło w trakcie pedałowania. Pełno kretynów, którzy by temu przyklasnęli "bo to rozsądne".
2. Odpowiedzialność wyprzedzająca niczym w filmie "Raport mniejszości" z 2002. Wiadomo, każdy to potencjalny pirat drogowy, szaleniec, nożownik i pedofil. Lepiej więc od razu wykastrować i zakłuć w kajdanki, niż czekać aż zdarzy się tragedia.
3. Odpowiedzialność zbiorowa. Czekam, aż zakażą noży kuchennych, bo przecież tyle się ostatnio słyszy o nożownikach. Po co komu nóż ? Niech sobie kupi krajalnicę, albo od razu krojone żarcie.
No a nawet jedno życie jest warte tego zakazu.
4. Absurdy i niekonsekwencja. Manetki w hulajkach, w rowerach już nie. Rowerzyści gzujący 45 km/h, elektryczni już nie.
No i moc silnika oraz przełożenia, których nie da się wykorzystać z powodu limitu, co skutkuje jazdą szarpaną.
Ale zindoktrynowane euro-sowieckie społeczeństwo myśli równie trzeźwo, co Rakowski, Urban i Miodowicz w końcówce PRL. Niby gadali logicznie, niby rozsądnie, tak jak euro-biurokraci dziś.
Stawiam dolary przeciw orzechom, że to wszystko kiedyś pied....knie. Nie dziś, nie jutro, ale na pewno.
1. Regulacja wszystkiego. Kwestia czasu jak będą regulacje poziomu odblaskowości spodenek, czy sznurowadeł w obuwiu, żeby przypadkiem się nie ześliznęło w trakcie pedałowania. Pełno kretynów, którzy by temu przyklasnęli "bo to rozsądne".
2. Odpowiedzialność wyprzedzająca niczym w filmie "Raport mniejszości" z 2002. Wiadomo, każdy to potencjalny pirat drogowy, szaleniec, nożownik i pedofil. Lepiej więc od razu wykastrować i zakłuć w kajdanki, niż czekać aż zdarzy się tragedia.
3. Odpowiedzialność zbiorowa. Czekam, aż zakażą noży kuchennych, bo przecież tyle się ostatnio słyszy o nożownikach. Po co komu nóż ? Niech sobie kupi krajalnicę, albo od razu krojone żarcie.
No a nawet jedno życie jest warte tego zakazu.
4. Absurdy i niekonsekwencja. Manetki w hulajkach, w rowerach już nie. Rowerzyści gzujący 45 km/h, elektryczni już nie.
No i moc silnika oraz przełożenia, których nie da się wykorzystać z powodu limitu, co skutkuje jazdą szarpaną.
Ale zindoktrynowane euro-sowieckie społeczeństwo myśli równie trzeźwo, co Rakowski, Urban i Miodowicz w końcówce PRL. Niby gadali logicznie, niby rozsądnie, tak jak euro-biurokraci dziś.
Stawiam dolary przeciw orzechom, że to wszystko kiedyś pied....knie. Nie dziś, nie jutro, ale na pewno.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Mało kto jest wstanie utrzymać 45km/h po płaskim. Taka prędkość będzie wymagała ponad 400 W mocy mechanicznej (pozycja aero) lub prawie 600 W typowej pozycji wyprostowanej. Jesteś totalnie odklejony od praw fizyki.
https://www.omnicalculator.com/sports/cycling-wattage
https://www.omnicalculator.com/sports/cycling-wattage
-
overconscious
- Forumowicz
Połowa tego forum jest kompletnie odklejona od świata rzeczywistego, o fizyce nie wspominając.
Żyjecie w świecie teorii, wykresów i hipotez. Niczym komuniści pod koniec PRL.
A jak później fakty brutalnie przeczą waszej śmiechu wartej teorii, to gorzej dla faktów:
https://www.youtube.com/shorts/zdyPgRwe4Ww
- Camis
- Forumowicz
- Kontakt:
Dexterowski tego dzbana powinni już dawno zawinąć, nie wiem jak teraz ale jeszcze z rok temu jak oglądałem z nudów jak jeździ na deliwerce to non-stop popełniał sporo wykroczeń i potrafił zasuwać jak debil miedzy pieszymi na chodniku. Jeszcze się chwalił że grzeje po 35-45km/h i pokazywał wyświetlacz. O przejazdach na czerwonym itp nie wspominając...
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
overconscious pisze: ↑28 sie 2025, 16:35Połowa tego forum jest kompletnie odklejona od świata rzeczywistego, o fizyce nie wspominając.
A jak później fakty brutalnie przeczą waszej śmiechu wartej teorii, to gorzej dla faktów:
Ja odnoszę się do rowerów bez wspomagania. Pisanie że klasyczni rowerzyści na kolarzówkach cisną również 45km/h i jeszcze po drogach rowerowych to fikcja. Dojdzie ci wiatr i game over po 15 sekundach. To nie jest takie hop-siup utrzymywać te 30+ km/h na zwykłym rowerze.4. Absurdy i niekonsekwencja. Manetki w hulajkach, w rowerach już nie. Rowerzyści gzujący 45 km/h, elektryczni już nie.
- Tooropek
- Forumowicz
Wymień tą połowę z nicków.overconscious pisze: ↑28 sie 2025, 16:35Połowa tego forum jest kompletnie odklejona od świata rzeczywistego, o fizyce nie wspominając.
Czekam...
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
overconscious
- Forumowicz
Nie sądziłem, że można nie złapać o co chodzi w tak krótkim filmiku.
Właśnie ci wyżej wkleiłem tę fikcję na filmiku. Popraw sobie obliczenia, bo teoria ci do faktów coś nie pasuje.Atak_Snajpera pisze: ↑28 sie 2025, 17:57Pisanie że klasyczni rowerzyści na kolarzówkach cisną również 45km/h i jeszcze po drogach rowerowych to fikcja.
Równie dobrze możesz jechać z górki i wtedy wiesz gdzie możesz wsadzić sobie swoje teorie. Bo jakbyś nie zauważył, to działa w dwie strony.
Ludzie nie takie prędkości osiągają, nie takie rekordy biją przy jeździe z górki. Na zwykłych rowerach.
Z resztą te 45 km/h to nie jest jakaś zawrotna prędkość dla pojazdów dwukołowych. Motocykliści, którzy jadą obok ciebie po ulicy, śmieją się z takich prędkości.
Dziś nawet hulajka potrafi jechać do 110 km/h.
Wejdź sobie na YouTube i poszperaj.
A czekaj sobie.....
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Tam było lekko z górki więc logiczne jest że potrzeba mniej wattów. Sorry ale praw fizyki nie zakrzyczysz. Po płaskim już tak różowo nie będzie.Zimą w temperaturze 0C to w ogóle jedzie się jak przez galaretę. Jeżdżę przez cały rok rowerem do roboty to wiem co mówię. Zero wiatru , a zimne gęste powietrze stawia taki opór że głupie 20km/h jest już męczące. Najlepiej będzie jak nagrasz sam filmik jak cisniesz analogiem 45 km/h. Zobaczymy jak długo utrzymasz te prędkość. Tylko nie oszukuj. Masz jechać po płaskim.
- Tooropek
- Forumowicz
@overconscious
Stawiasz tezy jak 5 latek w piaskownicy, wyzywasz od komunistów, wjeżdżasz na osoby niczemu winne i je obrażasz. Kim ty jesteś anonimie żeby się tak wywyższać? Stara cię po tym pustym łbie leje w domu i tu przychodzisz swoje żale wylewać?
Zaśmiecasz tylko to forum i przywołuje cię do porządku, więc nawet nie odpowiadaj tylko ucisz się już i nie rób osobistych wyciecieczek jak nie masz argumentów.
Stawiasz tezy jak 5 latek w piaskownicy, wyzywasz od komunistów, wjeżdżasz na osoby niczemu winne i je obrażasz. Kim ty jesteś anonimie żeby się tak wywyższać? Stara cię po tym pustym łbie leje w domu i tu przychodzisz swoje żale wylewać?
Zaśmiecasz tylko to forum i przywołuje cię do porządku, więc nawet nie odpowiadaj tylko ucisz się już i nie rób osobistych wyciecieczek jak nie masz argumentów.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
overconscious
- Forumowicz
Ale jakie argumenty ?
Że niby rozpędzenie rowera w ok 40 km/h to jakiś problem ? Ja nie miałem z tym problemu na elektryku z wyłączonym silnikiem, który jest ciężki.
A żaden ze mnie sportowiec. Koło kolarzy nawet nie stałem.
Kto tu powinien się przywołać do porządku? Tworzycie jakieś kosmiczne teorie, wklejacie wyliczenia i udowadniacie, że to niemożliwe, łamie prawa fizyki.
Dla was prędkości poniżej 40 km/h to szybko ?
Jechał z was ktoś kiedykolwiek po ulicy ? Wyprzedzi cię motocykl, wyprzedzi cię skuter, a na koniec hulajka. Tak, doświadczyłem tego.
Dla tych dwóch pierwszych 50 km/h to niepoważna prędkość. Rozmawiałem ze znajomymi to się śmiali, że 50 km/h to na zaliczanie manewrów.
A wy chcecie 25 km/h - nie średnio 25 km/h, tylko maks. 25 km/h, maks. bez względu na warunki, maks. bez względu na to czy chodnik czy szeroka droga.
Gdzie tak można jeździć ? W okół kubła na śmieci ? To jest przepis ustalony przez podkomisję ekspertów o średniej wieku doganiających breżniewowskie politbiuro.
To się nie nadaje do komunikacji, na dojazdy. To patologia, chory wymysł europejskiego kołchozu. To, że większość biurokratów popiera patologię, nie czyni tej patologii ani trochę mniejszą.
Większość się myli równie często jak jednostki i również wariuje. Prawo również bywa głupie, absurdalne, nieżyciowe.
Historia najlepszym dowodem. Ciągłe zmiany prawa najlepszym dowodem.
Europa dawna odjechała w odmęty absurdy.
Kim ja jestem ?
Samodzielnie myślącym. Tak, to dziś przekleństwo.
Z mojej strony EOT, bo dyskusja nie ma sensu. Jak cały ten wątek, bo w przepisach i tak nic się nie zmieni, albo wprowadzą jakieś głupoty typu kaski i OC. Będzie się wam wtedy żyło lepiej.
Wiadomo 20% regulacji, to 20% więcej szczęścia. 40% więcej regulacji, to więcej 40% więcej szczęścia. Byle więcej regulacji, aż w pewnym momencie osiągniemy raj
Że niby rozpędzenie rowera w ok 40 km/h to jakiś problem ? Ja nie miałem z tym problemu na elektryku z wyłączonym silnikiem, który jest ciężki.
A żaden ze mnie sportowiec. Koło kolarzy nawet nie stałem.
Kto tu powinien się przywołać do porządku? Tworzycie jakieś kosmiczne teorie, wklejacie wyliczenia i udowadniacie, że to niemożliwe, łamie prawa fizyki.
Dla was prędkości poniżej 40 km/h to szybko ?
Jechał z was ktoś kiedykolwiek po ulicy ? Wyprzedzi cię motocykl, wyprzedzi cię skuter, a na koniec hulajka. Tak, doświadczyłem tego.
Dla tych dwóch pierwszych 50 km/h to niepoważna prędkość. Rozmawiałem ze znajomymi to się śmiali, że 50 km/h to na zaliczanie manewrów.
A wy chcecie 25 km/h - nie średnio 25 km/h, tylko maks. 25 km/h, maks. bez względu na warunki, maks. bez względu na to czy chodnik czy szeroka droga.
Gdzie tak można jeździć ? W okół kubła na śmieci ? To jest przepis ustalony przez podkomisję ekspertów o średniej wieku doganiających breżniewowskie politbiuro.
To się nie nadaje do komunikacji, na dojazdy. To patologia, chory wymysł europejskiego kołchozu. To, że większość biurokratów popiera patologię, nie czyni tej patologii ani trochę mniejszą.
Większość się myli równie często jak jednostki i również wariuje. Prawo również bywa głupie, absurdalne, nieżyciowe.
Historia najlepszym dowodem. Ciągłe zmiany prawa najlepszym dowodem.
Europa dawna odjechała w odmęty absurdy.
Kim ja jestem ?
Samodzielnie myślącym. Tak, to dziś przekleństwo.
Z mojej strony EOT, bo dyskusja nie ma sensu. Jak cały ten wątek, bo w przepisach i tak nic się nie zmieni, albo wprowadzą jakieś głupoty typu kaski i OC. Będzie się wam wtedy żyło lepiej.
Wiadomo 20% regulacji, to 20% więcej szczęścia. 40% więcej regulacji, to więcej 40% więcej szczęścia. Byle więcej regulacji, aż w pewnym momencie osiągniemy raj
- tas
- Administrator
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za zajęcie głosu w sprawie inicjatywy zmian w przepisach dotyczących rowerów elektrycznych. Nadszedł czas podsumowania i opracowania nadesłanych pomysłów. Będziemy się opierać na nich w dalszych pracach.
Niebawem powstanie nowy temat opisujący stan prac, abyście mniej więcej wiedzieli gdy wyjdą poza bieg formalny przygotowawczy i zaczniemy proponować pod obrady komisji sejmowych gotowe rozwiązania
Niebawem powstanie nowy temat opisujący stan prac, abyście mniej więcej wiedzieli gdy wyjdą poza bieg formalny przygotowawczy i zaczniemy proponować pod obrady komisji sejmowych gotowe rozwiązania
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl