Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Omówienie modeli silników. Ich dane techniczne, zastosowanie, moc, napięcie itp.
ODPOWIEDZ
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Mam pytanie jak w temacie. Wpadł mi w ręce taki silnik i chcę zdjąć pokrywy a nie chcę popsuć. Odkręciłem wszystkie śrubki dookoła ale chyba jeszcze coś trzyma.
toprun1.jpg
Czy trzeba odkręcić wolnobieg? Czy może zejdzie razem z pokrywą?
toprun2.jpg
A z tej strony? Trzeba odkręcić ten dystans?

Byłbym szczególnie wdzięczny za odpowiedzi osób, które to już robiły :-)
miki
Forumowicz
Posty: 1075
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: miki »

Spróbuj go wybić. Ustaw koło poziomo osią w pionie i rąbnij z wyczuciem dolną końcówką osi w jakąś deskę położoną na podłodze. Może wyskoczy... Oczywiście z czuciem, to musi być uderzenie, ale takie, żeby go nie zniszczyć. W jakim celu go otwierasz?
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Żeby przerobić na zewnętrzny sterownik.
miki
Forumowicz
Posty: 1075
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: miki »

Jak wygląda wtyczka? Ile przewodów?
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Wtyczka ma trzy przewody. Jeśli interesuje Cię sama przeróbka to jest niezły filmik na youtubie

Niestety akurat nie ma na nim tego o co pytam, czyli jak zdjąć te nieszczęsne pokrywy, bo tam jest silnik z przedniego koła.
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 355
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: barmal »

Musi, bez ściągacza się nie obejdzie. Popatrz tu, chłop otwierał i zapodał kilka fotek:
https://www.pedelecforum.de/forum/index ... ebt.52615/
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Dzięki :-) Ciekawe tylko czy to rzeczywiście ten sam silnik. Niby podobny, ale mogą być jakieś różnice.
Widziałem, że kilka osób na forum przerabiało te silniki, ale chyba ostatnio mało kto tu zagląda. :-(
slow
Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: 16 mar 2018, 14:41
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: slow »

Mam dokładnie taki sam. Kabel możesz odciąć skoro i tak będziesz przerabiał. Ta tulejka na zdjęciu ma z boku śrubkę blokującą.
Jeśli nie chcesz rozwalić kabli to musisz na ośkę zakręcić nakrętke, odkręcić dekiel z drugiej strony lub ten dekiel jakoś podważyć i pukać w ośkę to wyjdzie łozysko z boku i nie uszkodzisz kabla.
Ja przerobiłem go na zewnętrzny sterownik ale jeszcze nie testowałem go.
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Super, że się odezwałeś :-) Kabel chciałbym zostawić ze względu na złączkę, która wygląda na wodoodporną. A i tak nie chce mi się dorabiać czujników Halla, bo mam kontroler działający w trybie bezczujnikowym.
A z drugiej strony trzeba pewnie odkręcić wolnobieg? Miałeś do tego specjalny klucz czy coś kombinowałeś?
tkoko
Forumowicz
Posty: 2473
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: tkoko »

zielony71 pisze:
09 cze 2021, 5:49
.....
A z drugiej strony trzeba pewnie odkręcić wolnobieg? Miałeś do tego specjalny klucz czy coś kombinowałeś?
Jeżeli ośka ma większą średnicę niż 10 mm to trzeba rozwiercać otwór w kluczu do odkręcania wolnobiegu, np za pomocą cienkich kamieni szlifierskich.

https://www.sklep.majer-hurt.com/pl/cra ... gJjZvD_BwE
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 4056
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zeeltom »

Ja dałem klucz tokarzowi, bo nie szło tego rozwiercić normalnymi narzędziami. Teraz mam otwór 14 czy 15 mm i wszędzie pasuje :)
***** ***
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Jak już odkręciłem wolnobieg to się okazało, że zupełnie niepotrzebnie.
dekiel.jpg
Był nakręcony na ten gwint i byłby zszedł z całą pokrywą. Ale tak to jest jak się coś robi pierwszy raz i się boi zepsuć :-D

A tak wygląda silnik w środku:
silnik1.jpg
Teraz to już chyba można całość wepchnąć i wyjdzie cała oś z drugą pokrywą?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2021, 9:38 przez zielony71, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Forumowicz
Posty: 1075
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: miki »

Oj, chyba wymaga miłości serwisowej ten silniczek...
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Ha, ha, ładnie to ująłeś :-)
A mówią, że silniki bezprzekladniowe nie wymagają serwisowania.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 1145
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: Tooropek »

zielony71 pisze:
14 cze 2021, 11:47
Ha, ha, ładnie to ująłeś :-)
A mówią, że silniki bezprzekladniowe nie wymagają serwisowania.
Przekładniowy z 2008r nie wymagał żadnego serwisu. Stan przekładni idealny, smar spełniał swoją funkcję, rdzy nie było poza drobnym nalotem na łożyskach od dekli. Silnik widoczny post wyżej był ewidentnie zalany i zaniedbany. Dobre znane przysłowie "jak dbasz - tak masz". Silnik niewiadomego pochodzenia to nie ma co narzekać. Poniżej przykład silnika 13 letniego przywiezionego z Włoch razem z rowerem model Freesbee.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silnik ten pomimo przerwanych izolacji przewodów fazowych i halli na wyjściu z osi miał sprawne czujniki. 😉

Ot taka ciekawostka apropo silników "za grosze".
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

Po wstępnym odkurzeniu mój też nie wygląda już aż tak źle.
111.jpg
Trochę gorzej magnesy, choć nie są odklejone, ani wyszczerbione, to z części zeszła powłoka niklowa:
114.jpg
slow pisze:
08 cze 2021, 21:30
Mam dokładnie taki sam. Kabel możesz odciąć skoro i tak będziesz przerabiał. Ta tulejka na zdjęciu ma z boku śrubkę blokującą.
Jeśli nie chcesz rozwalić kabli to musisz na ośkę zakręcić nakrętke, odkręcić dekiel z drugiej strony lub ten dekiel jakoś podważyć i pukać w ośkę to wyjdzie łozysko z boku i nie uszkodzisz kabla.
Ja przerobiłem go na zewnętrzny sterownik ale jeszcze nie testowałem go.
U mnie te śrubka blokująca od tulejki jest schowana i nie ma do niej dostępu:
113.jpg
zielony71
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: zielony71 »

112.jpg
No ogólnie to bez zniszczenia kabla tej tulejki i tak nie zdejmę.
Próbowałem pukać w ośkę, ale nic nie idzie. Poszukam gdzieś jakiegoś ściągacza, może wtedy ruszy.
slow
Forumowicz
Posty: 298
Rejestracja: 16 mar 2018, 14:41
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Sparta Toprun - jak to otworzyć?

Post autor: slow »

Zakręć śrubę żeby tuleje zablokować i wtedy jakiś ściągacz. W rękach nie rób bo magnesy tak przyciągają ze palce może połamać.
ODPOWIEDZ