Sterownik Atlas Copco

Tematy związane z kontrolerami do silników DC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 29 cze 2019, 14:44

Witam.
Poszukuję schematu podłączenia sterownika atlas copco BT 142488-002. Może ktoś coś?
Załączniki
20190610_132316.jpg

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: tatar » 29 cze 2019, 16:49

jedyna osoba jaka znam na forum to @gienek333

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 29 cze 2019, 22:34

Tatar, nie masz tej kartki, co Ci wysłałem ze sterownikiem?

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: tatar » 01 lip 2019, 18:21

gdzies mam.Znajde napewno.dm znać. ;)

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: tatar » 01 lip 2019, 21:19

znalazłem w arciwum.Wysyłam.
Obrazek

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 01 lip 2019, 22:12

Kolega Tatar znalazł zdjęcie, więc coś napiszę. Strona wysoko-prądowa; B+ podłączamy do silnika, oraz przez stycznik główny i bezpiecznik do +aku. A i M łączymy (masz silnik szeregowy) i do drugiego zacisku silnika. B- do - aku.
Część nisko-prądowa; wymaga oddzielnego zasilania 5V (zasilane są potencjometr regulacji prędkości i potencjometr "czułości" pedału przyśpieszenia. +5V idzie do potencjometrów drugie skrajne piny łączymy do -5V i łączymy do 1 sterownika. 2,3 łączymy do -B , 4,5 nie używamy, 6 podajemy 48V B+ przez stacyjkę, 7 wyjście 48V na zasilanie cewki stycznika głównego 8,9 nie podłączamy 10 brak, 11 suwak potencjometru czułości, 12 suwak potencjometru przyśpieszenia. Jak coś nie jasne to pisz.

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 01 lip 2019, 22:16

Sterownik ma możliwość hamowania odzyskowego (w szeregowym nie działa) więc nie można by-pasa zakładać (zwieranie M- do B-).

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 02 lip 2019, 7:34

Super. Wreszcie ruszę z miejsca. Tylko obrazka nie widać.

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 02 lip 2019, 7:43

To jest audiobook :).

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 02 lip 2019, 8:14

Rozumiem, że jeśli 10 brak, to 12 jest obok 6?

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 02 lip 2019, 8:31

Odpowiem sobie sam. Po rozebraniu sterownika stwierdzam, że tak jest :D

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 02 lip 2019, 8:33

Tak mi się wydaje (na zdjęciu nie ma numerków z lewej strony) że to było tak oznaczone. W każdym razie po lewej u góry wyjście na stycznik, na dole wejścia z potencjometrów.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 02 lip 2019, 14:58

Czy te 5v może być zrealizowane przez przetwornicę dc-dc 12/5v z jednego z aku? Czy musi to być osobne źródło zasilania tak aby odseparować galwanicznie obwody zasilania?

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 02 lip 2019, 16:03

Przy połączeniu szeregowym nie powinno się używać jednego aku, bo przy przerwie (uszkodzenie aku, zaśniedziała klema) przetwornica dostaje 36V zasilania i to odwrotnie (można dać diodę na zasilaniu przetwornicy). Tych 5V to potrzeba mA (przy 2 potencjometrach 5k wychodzi 2 mA), można dać 3 z zapasem i zakładając minimalne napięcie aku 40V, to dajemy rezystor 10 k i zenerkę 5V. Wydaje mi się, że separowane to nie musi być. Ja do uruchamiania używałem jakiegoś akumulatorka ni-cd 4,8V , bo to miałem pod ręką, a tego malucha (co masz od niego sterownik i silnik) to kilka ładnych lat temu odpalaliśmy i nie pamiętam.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 02 lip 2019, 19:12

A tak poważnie to czemu obrazka nie widzę? Coś z przeglądarką?

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 03 lip 2019, 9:30

Obrazek jest na moim telefonie, ale to jest zdjęcie mojego odręcznego "malunku" i jest mało czytelny, więc napisałem żeby było jaśniej.

mr_x
Posty: 490
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: mr_x » 03 lip 2019, 11:22

Na komputerze nie widać, jest tylko napis "Obrazek".

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: tatar » 05 lip 2019, 18:53

Obrazek

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 09 lip 2019, 18:15

Zanim zobaczyłem ten rysunek, narysowałem coś takiego. Nie zgadzają się piny 2,3 i 4,5 interpretując opis powyżej. Czy ten micro swich w pedale przepuści taki prąd na cewkę stycznika? Pewnie trzeba dodatkowy założyć?
Załączniki
IMG_20190709_180820m.jpg

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 09 lip 2019, 18:23

6i1 też nie bardzo.

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 10 lip 2019, 0:24

Przepraszam, ale napisałem głupoty. Trzeba się trzymać rysunków (styki 1-6 odwrotnie). Cewka (pobiera ok 10W, co daje przy 48V ok 300 mA), więc wymagania nie są duże.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 10 lip 2019, 14:19

Zaczyna być coraz jaśniej. Czy w pedale przysp. da się rozszyfrować piny? Jest ich 5. Dwa z nich to swich-znalazłem, a te trzy da się jakoś pomierzyć?

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 10 lip 2019, 16:28

Te trzy to może być potencjometr. Wówczas dwa są zwarte, a trzeci ma (najczęściej 5 kohm). Po naciśnięciu pedału wzrośnie rezystancja między pierwszymi dwoma, między suwakiem, a trzecim powinna się zmniejszyć.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 10 lip 2019, 18:29

Rozebrałem zadajnik prędkości. pin1 +12v, pin2 gnd, pin3 wyjście. Na schemacie 5v, a tu 12v. Znowu zagadka. Wygląda mi na Halla.
Swich nie był podłączony. Obcięte przewody.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 10 lip 2019, 19:35

Potestowałem. Przy zas. 12v na wyjściu otrzymujemy 2,3V, a przy zas 5v otrzymujemy 1,2V.

jacek_fjr
Posty: 13
Rejestracja: 29 cze 2019, 14:33

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: jacek_fjr » 22 sie 2019, 19:11

Auto jeździ, nawet fajnie, ale istnieje problem którego bym się nigdy nie spodziewał. Nie da się podłączyć instalacji oświetleniowej 12v, ponieważ na masie (karoseria) pojawia się +48v (silnik jest połączony z masą) i nie da się podłączyć -12v na masę. Przetwornica step down 48-12 nie ma separacji galwanicznej i też nie rozwiązuje sprawy. Mój pomysł to osobne źródło zasilania (dodatkowy aku) do oświetlenia, ale to mało profesjonalne. Może ktoś ma pomysł?

gienek333
Posty: 248
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterownik Atlas Copco

Post autor: gienek333 » 22 sie 2019, 22:51

Silnik nie powinien być połączony z masą (ma gdzieś przebicie, nie jest to normalne, często pękają podkładki izolujące na śrubach, albo pył ze szczotek robi zwarcie). Przetwornice z separacją też są.

ODPOWIEDZ