Zmniejszenie mocy sterownik dc

Tematy związane z kontrolerami do silników DC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

Witam mam hulajnogę 24v 100w silnik szczotkowy , leży i się kurzy chciał bym do niej wsadzić pakiet 36v będę miał sterownik 36v 500w , czy można jakoś prosto zmniejszyć moc sterownika , nie chciał bym rozbierać sterownika czy można zastosować jakiś opornik w manetce , jak by ktoś miał jakieś doświadczenie w zmniejszeniu mocy to proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Umbur »

Możesz dać opornik do manetki. Nie ograniczysz mocy sterownika, ale manetka mając mniejsze napięcie nie będzie "wyciągać" pełnej mocy sterownika. Dotyczy tylko sterowników ze sterowanym napięciem.
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

Jaki opornik to by musiał by być , i w które przewody w manetce bym musiał podłączyć , ciekawe czy silnik zniesie 36v , jak się spali to trudno i tak się kurzy .
tkoko
Forumowicz
Posty: 2307
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: tkoko »

wichur pisze:
31 lip 2019, 11:17
Jaki opornik to by musiał by być , i w które przewody w manetce bym musiał podłączyć , ciekawe czy silnik zniesie 36v , jak się spali to trudno i tak się kurzy .
Najprościej: włącz między sygnałowy, a masę z manetki potencjometr 1-5k i dobierz sobie moc/prędkość dowolną. Wyjście z potencjometru połącz z przewodem sygnałowym sterownika. Co do opornika, to trudno podać jakąś wartość, bo to zależy jaki opór ma wejście manetki w sterowniku. Musiałbyś dobrać w zakresie 1 - 10k (lub więcej). Ja w podobnej konfiguracji, silnik 24V, sterownik 24V, zasilany z 36V, przy oporze 120om, mam spadek prędkości/mocy o około 4km/godz. Po obniżeniu mocy do "nominału" nic Ci się nie spali, Tu masz rower, 24V zasilany z 36V, jeździ na razie bez problemów. :D

viewtopic.php?f=30&t=3330
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

potencjometr to dobre rozwiązanie można ustawić próbując by się nie grzał za mocno silnik , jak sterownik dojedzie do mnie to będę działał , mógłbyś podesłać jakiś poglądowe zdjęcia potencjometru jaki poszukać .
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Umbur »

wichur pisze:
31 lip 2019, 12:33
potencjometr to dobre rozwiązanie można ustawić próbując by się nie grzał za mocno silnik , jak sterownik dojedzie do mnie to będę działał , mógłbyś podesłać jakiś poglądowe zdjęcia potencjometru jaki poszukać .
Przecie napisał:
tkoko pisze:
31 lip 2019, 11:42
Musiałbyś dobrać w zakresie 1 - 10k (lub więcej).
Kup 10k liniowy. ;)
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

kiepski jestem z elektroniki , uczę się tu na forum wiec jestem upierdliwy , taki potencjometr bedzie dobry https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 8340024510
tkoko
Forumowicz
Posty: 2307
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: tkoko »

wichur pisze:
31 lip 2019, 18:31
kiepski jestem z elektroniki , uczę się tu na forum wiec jestem upierdliwy , taki potencjometr bedzie dobry https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 8340024510
Szukaj raczej potencjometrów "miniaturowych"

https://nowyelektronik.pl/index.php?con ... iniaturowy

np. taki;

https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product
https://nowyelektronik.pl/index.php?id_ ... er=product

no chyba że chcesz mieć możliwość "ciągłej" regulacji mocy :D
Co do określenia "liniowy", to jest w Twoim wypadku, "nieistotny" drobiazg, "logarytmiczny", czy "wykładniczy" byłby zapewne lepszy (precyzyjniejszy) :D
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

poszukałem taki potencjometr https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 7612679531 siedzi w malej przetwornicy napięcia której nie używam do testów jak znalazł , dziękuje za porady na was można liczyć , dam znać jak to się sprawdzi w praktyce .
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

Mam już sterownik i potencjometr , ale nadal nie wiem jak podłączyć potencjometr aby zmniejszyć podawana moc przez sterownik , ze sterownika wychodzą trzy przewody czarny masa czerwony zasilanie niebieski sygnał z manetki , jakie kable podłączyć pod potencjometr aby zmniejszyć moc ,myślałem ze rozłączam przewód sygnałowy niebieski i wpinam potencjometr i tym reguluje sygnał jaki dociera do sterownika ale ta metoda nie działa .
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 962
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Yasiu77 »

wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

Czyli dobrze podłączyłem ale nie działa nie rusza silnik , mam taki sterownik http://pl.aliexpress.com/item/328205983 ... d396da68ec i potencjometr takie cudo https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 7612679531 ale coś nie gra styki w potencjometrze podłączyłem pierwszy i drugi , na próbę drugi i trzeci .
wichur
Forumowicz
Posty: 80
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: wichur »

Udało mi się wreszcie uruchomić ograniczenie mocy sterownika przez potencjometr , dzięki Yasiu77 ograniczenie działa na dużym potencjometrze https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 8340024510 na tych miniaturowych https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 7612679531 nie chciało ruszyć .
Mirek84
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 16 lis 2019, 7:02

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Mirek84 »

Odświeżam lekko wątek.
Chodzi o sterowniki programowalne Sabvoton'a
Czy można zaprogramować w ustawieniach sterownia Sabvoton np MINI SVMC072045 (72V 45A max) obniżenie max Amp z np 45a do 35a by nie obciążać zbytnio baterii chciałem zainwestować w dobry sterownik i wyrazie czego mieć go do następnej mocniejszej konstrukcji.
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
AST034
Forumowicz
Posty: 1142
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: AST034 »

Oczywiście, że tak. Możesz też regulować prąd międzyfazowy, ustawić ograniczenie mocy na poszczególnych trybach i wiele wiele innych parametrów.
Mirek84
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 16 lis 2019, 7:02

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Mirek84 »

Dzięki ast034
Jeszcze ostatnie pytanie przed zakupem. Czy ten sterownik muszę skonfigurować z silnikiem jak w przypadku sterowników wektorowych Sabvoton'a? Z ustawieniem sterownika pod 13s i amprami sobie poradzę ale ilość magnesów w moim silniku to nie wiadoma a rozkręcać to go nie che.
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Mariusz_p
Forumowicz
Posty: 390
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Mariusz_p »

Mirek84 pisze:
16 lis 2019, 7:14
Odświeżam lekko wątek.
Chodzi o sterowniki programowalne Sabvoton'a
Czy można zaprogramować w ustawieniach sterownia Sabvoton np MINI SVMC072045 (72V 45A max) obniżenie max Amp z np 45a do 35a by nie obciążać zbytnio baterii chciałem zainwestować w dobry sterownik i wyrazie czego mieć go do następnej mocniejszej konstrukcji.
Dzięki za pomoc
Z tego co tu chłopaki pisali ml45A daje max koło 33A więc nic tam nie będziesz musiał obniżać.
ML60 ciągnie max 53A
Mirek84
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 16 lis 2019, 7:02

Re: Zmniejszenie mocy sterownik dc

Post autor: Mirek84 »

Mariusz_p pisze:
16 lis 2019, 21:02
Mirek84 pisze:
16 lis 2019, 7:14

Z tego co tu chłopaki pisali ml45A daje max koło 33A więc nic tam nie będziesz musiał obniżać.
ML60 ciągnie max 53A
Chodzi mi o MINI SVMC072045 i konfigurację z silnikiem.
ODPOWIEDZ