Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Tematy związane z kontrolerami do silników DC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
wichur
Forumowicz
Posty: 198
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: wichur »

Witam dotarł do mnie sterownik z aliexpres z tej aukcji http://pl.aliexpress.com/item/328205983 ... d396da68ec i nie wszystkie kostki wiem do czego podłączyć , nie jasna jest dla mnie pozycja czwarta w opisie kostek ,, cienki czerwony/cienki czarny-wskaźnik mocy wyjściowej /wskaźnik ujemny [wskaźnik ]'' jak możecie to proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tej pozycji .
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 1570
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: Tooropek »

wichur pisze:
09 sie 2019, 22:50
Witam dotarł do mnie sterownik z aliexpres z tej aukcji http://pl.aliexpress.com/item/328205983 ... d396da68ec i nie wszystkie kostki wiem do czego podłączyć , nie jasna jest dla mnie pozycja czwarta w opisie kostek ,, cienki czerwony/cienki czarny-wskaźnik mocy wyjściowej /wskaźnik ujemny [wskaźnik ]'' jak możecie to proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tej pozycji .
Wydaje mi się, ze to voltomierz. Podłącz sterownik i sprawdz czy pojawi się napięcie akumulatora na tych przewodach.
Bidony 48V 13S5P 14,5Ah. Zapraszam na priv.
wichur
Forumowicz
Posty: 198
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: wichur »

Tak to wskaźnik napięcia po uruchomieniu sterownik pojawia się napięcie akumulatora , miałem cicha nadzieje ze będzie redukcja mocy z wyjścia sterownika .
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1177
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: Yasiu77 »

Nie ma czegoś takiego w sterownikach. Czasami jest 3 speed. Możesz sobie "redukować" moc wstawiając potencjometr z przyciskiem w przewodzie manetki.
shadow
Forumowicz
Posty: 134
Rejestracja: 12 mar 2019, 21:46

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: shadow »

..Ale to jest sterownik DC,a w nich raczej nie ma 3-speed Sposobem na ograniczenie mocy/predkości/jest tylko wstawiewnie potencjometru/opornika /w szereg z przewodem sygnalowym manetki/czerwony/
Awatar użytkownika
tatar
Forumowicz
Posty: 2572
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: tatar »

zeeltom pisze:
21 sie 2019, 13:08
Czerwony, to zasilanie, a nie sygnałowy.
sorry , poważny błąd. zwykle czarny i czerwony zasilanie/sygnałowy oczywiscie inny kolor-zwykle bywa zielony/
tkoko
Forumowicz
Posty: 3927
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: tkoko »

wichur pisze:
11 sie 2019, 10:11
Tak to wskaźnik napięcia po uruchomieniu sterownik pojawia się napięcie akumulatora , miałem cicha nadzieje ze będzie redukcja mocy z wyjścia sterownika .
Moc ograniczysz elektrycznie (potencjometrem), lub mechanicznie, zmniejszając wychylenie manetki.
wichur
Forumowicz
Posty: 198
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: wichur »

Mam dwa sterowniki dc 36v jeden 500w i drugi 800w pierwszy reaguje na potencjometr a drugi nie , pozostaje mi blokada mechaniczna w manetce , mam sterownik 800w wsadzony do mini quada z silnikiem od magmy my 1020 1000w i jest strasznie mocny , córka 8lat go opanowała ale innym dzieciakom nie daje się przejechać jeśli nie będzie blokady mocy .
tkoko
Forumowicz
Posty: 3927
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Sterownik DC 36v 500W podlaczenie

Post autor: tkoko »

wichur pisze:
21 sie 2019, 23:32
Mam dwa sterowniki dc 36v jeden 500w i drugi 800w pierwszy reaguje na potencjometr a drugi nie ,....
A próbowałeś włączyć "potencjometr" nieco inaczej niż w opisie "Tas'a", czyli skrajne piny potencjometru do masy i sygnałowego na manetce, a pin środkowy (ruchomy) potencjometru podać na wejście sygnałowe sterownika. Spróbuj również zwiększyć opór potencjometru np. do 100k jeżeli dotychczasowy, jak mniemam 1-10k, "nie działa".
ODPOWIEDZ