Lcd S866 błąd e07

Tematy związane ze sterownikami, wyświetlaczami oraz ich konfiguracją sprzętową (połączenie przewodów) i programową (MENU konfiguracyjne, serwisowe)
ODPOWIEDZ
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Witam, mam taki problem, przy samo-nauce na wyświetlaczu S866 wyskakuje mi błąd e07 gdy koło kręci się na 1 biegu a gdy dam bieg 2 lub większy błąd znika. Czy takie objawy są normalne? Drugie pytanie, przy niskim biegu, wolnych obrotach słychać takie cykanie, bzykanie (silnik bez szczotkowy), pytałem na innym forum mówią że to normalne przy sterowniku pwm, czy może mam źle ustawione halle, trochę mnie irytuje ten dźwięk, nie jest głośny ale jest. Sprawdzałem czujniki halla to na wyjściu pojawiają się impulsy, więc raczej halle są sprawne. Tylko minie zastanawia takie coś na pinach halli mam takie napięcia : vcc - 4,27v, wyjścia 0..5v, czy nie powinno być też 5v na vcc. Podłączyłem czujniki do analizatora stanów logicznych i mam dziwne przebiegi, otóż jak obracam ręcznie silnik to na czujnikach są przebiegi prawidłowe a jak sterownik obraca kołem to pojawiają się jakieś cykliczne impulsy/szpilki stanu niskiego długości 0.3us co 64-66 us - zamieszczam fotki z analizatora. Co może wprowadzać takie zakłócenia, czy to może wpływać na obracanie koła i te dźwięki co pisałem wcześniej.
Załączniki
Ręczne obracanie kołem
Ręczne obracanie kołem
Sterownik obraca kołem
Sterownik obraca kołem
Sterownik obraca kołem
Sterownik obraca kołem
Dede
Forumowicz
Posty: 2078
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: Dede »

Wygląda że problem hall dotyczy tylko jak jest stan wysoki więc ~4,27V jak Halle zwiera do masy to stan niski jest porządku.

Więc stan wysoki powstaje jak czujnik halla się wyłącza i nie zawiera do masy wiec brak oporności za zasilanie odpowiada rezystor który powoduje stan wysoki i prawdopodobnie może być przez diodę iść.
Więc zasilanie idzie przez rezystor i diodę wiec jest spadek napięcia i zamiast 5V jest 4,27V.

Te piki są to zakłócenia instalacji dla tego u siebie sabvotonie zmieniłem rezystor z 10k na 2,2k co tym przypadku sygnał wysoki jest bardziej stabilny bo przy 10k jest bardzo mały prąd zaledwie 0,5ma a taki mały prąd stanu wysokiego łatwo zakłócić jak woda silniku lub nawet wilgoc może zakłócić sygnał 0,5mA
Przy rezytacji 2,2k sygnał stany wysokiego jest bardziej stabilny bo większy prąd.

Otwórz sterownik i zobacz jakie masz rezystory do hall jeśli 10k to bym radził wymienić na 2,2k

Zakłócenia mogą tez być jeśli silnik z uzwojeń ma przebicie na stojan i impulsy co dostaje silnik są też na stojanie i na ramię pojazdu.

Sprawdź czy masz zakłócenia na ramię i czy rama ma też impulsy jak pracuje silnik.
tkoko
Forumowicz
Posty: 4978
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: tkoko »

biuro202 pisze:
09 maja 2023, 11:43
Witam, mam taki problem, przy samo-nauce na wyświetlaczu S866 wyskakuje mi błąd e07 gdy koło kręci się na 1 biegu a gdy dam bieg 2 lub większy błąd znika.
Zapewne większość sterowników typu "GT" z wyświetlaczem ma ten "problem". Przy "samonauce" na najniższej mocy wspomagania wyskakuje "error code" ale po zwiększeniu mocy wspomagania "error code" znika i dalej już się nie pojawia (nie powinien się pojawiać), chyba że ponownie robimy "samonaukę", lub rzeczywiście jest problem z halami (np. wypięte/uszkodzone hale).
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Tak właśnie mam, ten błąd e07 pojawia się jedynie gdy odepnę halle lub ponownie zrobię 'samo-naukę' a potem znika jak pisałem wcześniej. Czyli halle są sprawne i napięcia też ? Sprawdzałem też napięcie dla manetki gazu i tam też jest 4,27v. Jak kręcę kołem przy wyłączonym silniku to na lcd wyświetla się prędkość obrotów, czy tak powinno być? Sterownika za bardzo nie mogę obejrzeć od środka bo mosfety są na jakiejś blaszce sprężynowej, która dociska je do obudowy i ciężko wyjąć przez to płytkę z elektroniką. Badałem też silnik na zwarcia i nie ma na fazach oraz względem obudowy. Silnika za bardzo nie mogę otwierać bo jest nowy i mam gwarancję. A jak sprawdzić czy te impulsy są na ramie ( względem masy a ramą / silnikiem ) ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 4978
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: tkoko »

biuro202 pisze:
10 maja 2023, 23:13
Tak właśnie mam, ten błąd e07 pojawia się jedynie gdy odepnę halle lub ponownie zrobię 'samo-naukę' a potem znika jak pisałem wcześniej. Czyli halle są sprawne i napięcia też ? Sprawdzałem też napięcie dla manetki gazu i tam też jest 4,27v.
Moim zdaniem wszystko jest OK.
U mnie porównawczo napięcie hali/manetki sterowników;
KT SVPR = 4.507 V
GT "3 speed" = 4.410 V
GT-100 = 4.364 V
S6-61 = 4.235 V
tak że 4.27 V dla 866 jest OK
biuro202 pisze:
10 maja 2023, 23:13
Jak kręcę kołem przy wyłączonym silniku to na lcd wyświetla się prędkość obrotów, czy tak powinno być?
Nigdy tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam że; masz silnik z czujnikiem "speed", silnik DD, albo kręcisz kołem wstecz (z oporem), silnik się wewnątrz obraca i podaje impulsy na sterownik/wyświetlacz.
biuro202 pisze:
10 maja 2023, 23:13
Sterownika za bardzo nie mogę obejrzeć od środka bo mosfety są na jakiejś blaszce sprężynowej, która dociska je do obudowy i ciężko wyjąć przez to płytkę z elektroniką. Badałem też silnik na zwarcia i nie ma na fazach oraz względem obudowy. Silnika za bardzo nie mogę otwierać bo jest nowy i mam gwarancję. A jak sprawdzić czy te impulsy są na ramie ( względem masy a ramą / silnikiem ) ?
Myślę że nie masz problemu z przebiciami na ramę. Te sterowniki zapewne "tak mają"
Co do dźwięku "cykania, bzykania" na niskich obrotach, to u mnie słychać raczej "falowanie" dźwięku (wyżej/niżej) wynikające zapewne ze zmiennej częstotliwości impulsów. Na chomika wrzuciłem głos przekładniowego silnika Ananda na minimalnych obrotach.
http://chomikuj.pl/tkoko
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Czyli mogę być spokojny :) Dodam że mam silnik bezszczotkowy 48v/500w - https://pl.aliexpress.com/item/1005001625372724.html oraz taki sterownik 48v/500w z lcds866 - https://pl.aliexpress.com/item/1005001556080139.html , całość jest zamontowana w hulajnodze. Jak mi się uda to jeszcze sprawdzę te rezystory podciągające halle.
Załączniki
h6.jpg
h4.jpg
Ostatnio zmieniony 11 maja 2023, 11:50 przez biuro202, łącznie zmieniany 1 raz.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Mam jeszcze takie pytanie w lcd s866, są takie ikonki DST i 188% jak na obrazku zaznaczone na czerwono, czy wiadomo jak te ikonki się uaktywnia, czy można wyświetlać stan baterii w procentach?
Załączniki
lcd1.jpg
tkoko
Forumowicz
Posty: 4978
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: tkoko »

"DST" (jednorazowy dystans) pewnie będzie "działać" od ponownego włączenia sterownika (dystans pokonany na jednym włączeniu sterownika). Trzeba by to sprawdzić/porównać z dystansem "ODO" (całkowitym) powinny się różnić po każdym włączeniu/wyłączeniu lub wyzerowaniu "DST" (są sterowniki/wyświetlacze że trzeba to zrobić ręcznie).
Co do procentów to może być tak że nie wszystkie opcje są dostępne. Możesz też sprawdzić w trybie "VOL" czy wskazania są tylko liczbowe czy również procentowe, tym bardziej że są dwa rodzaje wyświetlaczy S866 różniące się wyświetlanymi informacjami.
Załączniki
s866.jpg
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Ja mam taki z napisem na obudowie S866 i ma 20 parametrów ustawień. Przy ustawieniu VOL, podaje tylko napięcie baterii, procentów nie podaje jedynie tylko jest ten pasek stanu baterii. U mnie w ODO podaje całkowite kilometry , a jednorazowy przebieg trasy jest pod TRIP. Zamieszczam link do pliku audio, jak pracuje mój silnik http://chomikuj.pl/biuros202/20220802_1 ... wav(audio).
Załączniki
lcd2.jpg
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Witam, dziś zauważyłem że po włączeniu zasilania w kontrolerze (model s9-61, tak jest na nalepce) miga mi czerwona dioda. Jak włączę silnik manetką dioda gaśnie. Dioda zapala się na chwilkę i gaśnie na sekundę. Ogólnie wszytko działa dobrze, więc co może oznaczać takie miganie? Bateria wyładowana jest na 48.2v. Sprawdzałem miernikiem pobór prądu przez sterownik (ustawiony limit Amper na 10A) oraz włączony silnik bez stania na hulajnodze (koło w powietrzu) bierze około 0.3-0.6A, w piku 1A przy rozpędzaniu potem jest do 0.6A, a jak się stoi na hulajnodze i jedzie to jest pobierany prąd do 7-8A. Więc raczej takie prądy są poprawne. Filmik miganie sterownika - http://chomikuj.pl/biuros202/20230514_ ... avi(video)
tkoko
Forumowicz
Posty: 4978
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: tkoko »

biuro202 pisze:
13 maja 2023, 14:17
Witam, dziś zauważyłem że po włączeniu zasilania w kontrolerze (model s9-61, tak jest na nalepce) miga mi czerwona dioda. Jak włączę silnik manetką dioda gaśnie. Dioda zapala się na chwilkę i gaśnie na sekundę. Ogólnie wszytko działa dobrze, więc co może oznaczać takie miganie? Bateria wyładowana jest na 48.2v. Sprawdzałem miernikiem pobór prądu przez sterownik (ustawiony limit Amper na 10A) oraz włączony silnik bez stania na hulajnodze (koło w powietrzu) bierze około 0.3-0.6A, w piku 1A przy rozpędzaniu potem jest do 0.6A, a jak się stoi na hulajnodze i jedzie to jest pobierany prąd do 7-8A. Więc raczej takie prądy są poprawne. Filmik miganie sterownika - http://chomikuj.pl/biuros202/20230514_ ... avi(video)
Skoro wszystko działa prawidłowo, to zapewne oznacza prawidłowe działanie układu.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Zmierzyłem jeszcze raz napięcie na złączu halli od sterownika , gdy są odłączone halle to vcc od strony sterownika jest 4,8V jak podłącze halle to jest 4,3v. Czy to jest prawidłowe napięcie?

ed.

Co do migania diody w sterowniku, to wykryłem że jak jest w 'samo-nauce' to miga 7 szybkich mignięć, przy normalnej pracy bez włączonego silnika jest 1 - mignięcie, jak silnik działa to dioda zgaszona, jak wciśnięty hamulec 2 - mignięcia, jak odłączę halle to 6 mignięć. Może sterownik włączył się w jakiś 'test-mode' lub nie wyszedł z 'samo-nauki', jakoś wcześniej nie widziałem nawet że jest tam dioda dająca sygnały.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Witam, napisałem do sprzedawcy sterownika i odpisali mi co oznaczają kody błędów diody led w sterowniku (model s9-61, 48v 500w) w języku angielskim , może komuś się przyda.

Kod: Zaznacz cały

 Determine the problem according to the flashing of the work indicator
When the single chip microcomputer on the control panel can work 
(the signal lamp should flash without turning), but the controller cannot work normally, 
please pay attention to the signal flashing state. 

The following are common flashing states and problem handling methods:

1. The normal operation of the weak signal control part is 1 second/time:

(1) The weak signal control part works normally, but the signal motor does not rotate:
1) Turn to whether the signal voltage is applied to the K board 35 pin and V board 47 pin of MCU.
2) Whether the three-phase line of the motor is well connected.
3) The external force forcibly rotates the motor. When there is obvious uniform resistance, the three-phase lower bridge drive triode is damaged, the 48V line of the power supply is welded or the chip is damaged.
4) Whether the single chip microcomputer has virtual welding, tin bonding and crooked welding.
5) Whether the resistance of the MOS tube on the control board is normal.
6) drive part of the chip triode whether the wrong or false welding.

(2) The weak signal control part works normally, but the signal motor is turned but not normally (abnormal noise at startup):
1) Hall part:
1> Hall signal part of the 3.3K or pull-up resistor 2.2K is open circuit or false welding
2> Hall signal filter patch capacitor with no damage or wrong
3> whether the hall signal line and the motor hall signal are plugged correctly, such as the two signal lines are switched or not: some motors need to adjust the controller hall signal line or motor line
4> Check whether there is a problem inside the microcontroller
5> Hall signal line tin or broken
2) Drive part:
1> 47UF50V for reverse welding or damage
2> Whether the motor output line of the controller and the three-phase output line of the motor are connected incorrectly
3> M7(4007) for false welding, missing or damage
4> Whether the diode 4148 is falsely welded or damaged
5> drive part of the chip triode (8550, 8050, 5551) or chip resistance is false welding, breakdown, open circuit, leakage, etc.
6> when the motor rotates, measure the single pin connected to the main chip. normally, it should be 1.6V, 3.3V, 1.6V, 1.6V, 3.3V and 3.3V. if it is not the 1 value, check whether the 6 pins are soldered. if the soldering is good, the chip is broken.
7> pay attention to the motor line welding hole through hole can also be caused
8> whether the patch capacitor (103) is damaged, broken down or grounded
9> v board check whether the 3302, 1001 and other patches are false welding and abnormal rotation caused by open circuit.
10> MCU internal damage caused by discharge.
3)MOS tube parameter abnormality and others:
A, MOS tube soft damage or broken feet
B. When the motor rotates at low speed, the sound is not smooth and the rotation speed is not stable: most of the drive circuit components have too much difference in parameters, and it is necessary to detect whether the three-phase drive components are misattached or have poor performance.
C, controller 60 degrees/120 degrees working mode selection is corresponding

(3) The weak signal control part works normally, but the signal motor is easy to stop and has poor load capacity:
A, constantan is too long
B. Leakage and poor performance of some components of the drive circuit
C, patch 1001 damage
D, the main chip is damaged

(4) The weak signal control part works normally, but the MOS tube is easy to burn when the switch is added or the motor runs normally at low speed, and the MOS tube is easy to burn when the switch rises rapidly:
A, drive part of the chip triode and chip resistor circuit or short circuit
C. The MOS tube drive signal cannot normally follow the output signal of the single-chip microcomputer and presents the 1 normal level, which is most likely to cause the MOS tube to be damaged.


2. Two times of slow flash, the circuit is in the brake state:
(1) Whether the brake level is connected correctly
(2) The level of MCU (pin 26 of K board and pin 7 of V board) should be 4.5 -- 5V. If no brake signal is input, the pull-up resistor is open circuit or virtual welding.
(3) Whether Q1(G1) is open circuit, breakdown, 10K resistor or 104 capacitor damage

3. slow flash 3 times, chip internal failure; Constantan to single chip
Check whether there is an open circuit between the circuit and the microcontroller, and whether there is damage to the peripheral circuit.

4. slow flash 4 times, the lower bridge drive to the output MOS fault:
(1) Check whether the pin of the lower bridge MOS tube is connected with tin
(2) Detect the resistance of the lower bridge MOS tube
(3) Power-on test whether the pin voltage of each lower bridge corresponding to the output port of the single chip microcomputer (which should be 5V high level) and the gate voltage of each lower bridge MOS tube (the first pin of MOS tube) (which should be 0V low level) are normal
(4) check the lower bridge drive part of the circuit for component damage (chip transistor, chip resistor)

5. Slow flash for 5 times, the upper bridge drive to the output MOS is faulty:
(1) Check whether there is tin connection at the pin of the MOS tube on the upper bridge, and check whether 63V/47UF is inserted into the wrong hole position
(2) Detect the resistance of the upper bridge MOS tube
(3) Power on and test whether the pin voltage (which should be 0V low level) of each upper bridge corresponding to the output port of the single chip microcomputer and the gate voltage (which should be 0V low level) of each upper bridge MOS tube (the first pin of MOS tube) are normal
(4) check the upper bridge drive part of the circuit for component damage (chip triode, chip resistor)
(5) Check whether 63V/47UF is inserted in the wrong position, and the K board flashes 5 times to check whether the 20K resistor under the chip is soldered or open.

6. Slow flash for 6 times, 60 ° 120 ° selection and motor Hall phase sequence connection is incorrect:
(1) Whether the controller 60/120 degree selection corresponds to the motor phase angle
(2) Whether the positive and negative poles of the Hall power supply are correctly connected
(3) Do not insert the motor Hall, and detect whether the three-phase Hall signal voltage of the controller is about 5V. If the 1-phase Hall voltage is abnormal:
A. Whether the Hall signal line is open
B, three-phase Hall signal part of the chip resistance or chip capacitor is false welding, leakage welding, tin bonding and chip damage

7. Slow flash for 7 times, overcurrent protection:
Power-on direct flash 7 times: check that the circuit between copper and microcontroller and the peripheral circuit are faulty.
The power-on flashes normally, and the turn-on hand flashes 7 times: check whether the patch components of the driving part are damaged, and whether the single chip microcomputer is soft damaged due to discharge can be considered on the V board to flash 7 times.

8. Slow flashing for 8 times, undervoltage state:
(1) Check whether 15V and 5V are normal
(2) Check whether the ACC(VCC) hole has 48V voltage
(3) Check whether the chip's (square wave board 36 pins, chord wave board 40 pins) is 3.2V, if not, check whether it is in the undervoltage part of the circuit (square wave board RJ24K, RJ7.5K, 2.2K, RJ2K. Whether the components of RJ3K, RJ62K, 2.2K) on the chord wave board have tin, open circuit, virtual soldering, open circuit or check the connection between the undervoltage circuit

9. flash twice, turn the circuit failure; Wait for the turn to zero (power-on anti-flying function):
Detect the voltage of pin 35 of the chip square wave board and pin 47 of the string wave board. The signal voltage without turning should be 0V. If the turning signal is not added, whether there is voltage at pin 35 of the chip:
(1) Check whether the turn signal and the turn 5V are connected to tin
(2) Whether the patch components of some circuits are tin-grounded or broken down
Note: The 104 capacitor of the transfer part is broken, and the copper sheet of the transfer ground wire on the back of the PCB board is burnt out, etc.

10. Flash 3 times, stall protection, motor stall stop:
The motor is in a locked-rotor protection state or if Constantan is installed. 

11. flash 7 times, learn successfully (limited to double template), double template problem repair:
When learning, the motor cannot be shaken. Check the driving part. If there is no problem, check whether the capacitance resistance of the non-Hall circuit on the right side of the chip is normal. If there is no capacitance in the Hall circuit and the capacitance is not broken down, the chip is damaged. Check whether the non-Hall circuit is connected to the driving circuit;

biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Witam, w opcjach lcd, jest parametr P15 Zbyt niskie napięcie sterownika , jak ustawię tam wartość to ona po jakimś czasie się zmienia sama jakby sterownik automatycznie to ustawiał, czy to normalne. Jak ten parametr się ustawia?
,
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 2048
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: Tooropek »

Jak masz aku 36V to ustawiasz 28V, jak 48V to 36,4V
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Ok, dzięki za odpowiedź. Mam takie jeszcze pytanie, przy tym LCD, jest złącze do lampy i jest kwestia taka , jakie można tam podłączyć obciążenie ?
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 2048
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: Tooropek »

Zaleca się nie przekraczać 6W czyli 6V 1A.

Ja używam tych lampek na przód i szczerze mogę polecić bo bardzo fajnie świecą i mają odcięcie nie oślepiające innych.

https://allegro.pl/oferta/lampa-przedni ... 36a004246c#
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Chyba zrobię że światłą będą załączane przez mosfet (mam taki - 15N03) piszą że jest do 30v i 15A, do świateł, migaczy i klaksonu mam drugą baterię 3s3p 12v, to taki mosfet będzie chyba dobry?
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 2048
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: Tooropek »

No jasne, tylko pytanie brzmi po co? Nie wystarczą światła przód i tył? Kierunkowskazy w rowerze to nic innego jak bezsensowna fanaberia. Takie jest moje zdanie
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
biuro202
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 maja 2022, 11:19

Re: Lcd S866 błąd e07

Post autor: biuro202 »

Niby fanaberia ale to do hulajnogi będzie oświetlenie, sterowne przez procesorek attiny24, z możliwością wybierania sobie rodzaju migania świateł, detekcja hamowania, jeszcze jak dobrze pójdzie to do tego moduł BT.
ODPOWIEDZ