Nowy sterownik FOC X32
- barmal
- Forumowicz
Nowy sterownik FOC X32
Witam serdecznie szanowne grono po dłuższej, roboczej nieobecności.
To że mnie tu nie było wcale nie znaczy że nic nie robiłem....wręcz przeciwnie.
Od ostatnich sporadycznych wizyt na forum powstały 2 nowe sterowniki, jeden na procku 16 bitowym, jako kontynuacja poprzedniej wersji, którą jednak po nastaniu pandemii szybko porzuciłem na poczet nowszego procesora, tym razem 32 bitowca i na tym poziomie też pozostałem.
Zalet jest wiele ale przede wszystkim pozwoliło mi to uzyskać ogromną wolność w programingu
Zmiana ta zaowocowała dodatkowymi funkcjami, typu tryb czujnikowy / bezczujnikowy, obsługa Tenso, BT i LCD równolegle i wielu innymi usprawnieniami, które tu będę powoli przedstawiać.
Fotki sterownika
Pining: Mechanicznie sterownik jest na bazie aluminiowej i frezowanej na wymiar podstawy o łącznych wymiarach: 100x170x33mm. Sama podstawa alu jest o wymiarach: 100x170x10mm.
Elektrycznie: 90V max. 150A aku, 300A fazy, komutacja sinus, FOC.
Poniżej przedstawiam najważniejsze zmiany i opis niektórych, co bardziej rozbudowanych funkcji wraz z filmami z czym to się je i jak to działa. Kolejne funkcje będą sukcesywnie przedstawiane i opisywane.
Czujniki Halla (w aplikacji na telefon o nazwie „Motor Mode” z wartościami od 0 do 6). Standardowo sterownik jest ustawiony na 0. Zmiany wykonujemy klikając w aplikacji na przycisk ”Motor Mode” i zapisując parametry:
Funkcja ta została podzielona na 3 grupy i można je dowolnie programować z poziomu aplikacji:
0, 1, 2 to pierwsza grupa. 3, 4, 5, to druga grupa i 6 to trzecia grupa.
W grupie pierwszej (0, 1, 2) sterownik po wykryciu błędu czujników odłącza tranzystory mocy i pozostaje w tym trybie do zniknięcia błędu.
W grupie drugiej (3, 4, 5) sterownik po wykryciu błędu czujników przechodzi po resecie automatycznie w tryb bezczujnikowy.
Grupa trzecia (6) to tryb bezczujnikowy i wszelkie zmiany stanu w gnieździe Halli są ignorowane przez procesor.
W trybie bezczujnikowym silnik, zwłaszcza DD nie rusza pod dużym obciążeniem!
Dlatego ważne jest w razie awarii czujników aby nie starać się ruszać na silniku pod pełnym obciążeniem a jedynie po rozpędzeniu roweru do kilku kilometrów na godzinę!
Film Jak to działa:
https://photos.app.goo.gl/FsSixDDQdFT2VYiQ6
Obroty elektryczne/mechaniczne: Jedna para magnesów to dla sterownika jeden obrót elektryczny. I dla przykładu jeżeli mamy w silniku QS205 32 magnesy, lub też 16 par, wówczas przy 1000 obrotów mechanicznych silnik wykonuje 16000 obrotów elektrycznych.
Poniżej film z silnikiem z bardzo źle dobranymi i zainstalowanymi czujnikami Halla przy funkcji 0, 1, 2 i ponownie 0. Dokładny opis działania poszczególnych algorytmów w tej grupie znajduje się poniżej.
Sygnał na Hallach wyglądał jak na poniższym zdjęciu (zdjęcie z jednego czujnika. Na pozostałych wyglądało podobnie). Sam silnik w trybie bezczujnikowym pracuje bardzo ładnie, jednak w zestwieniu z Hallami już praktycznie był nie do ogarnięcia dla sterownika. To skutkowało zbyt dużym poborem prądu i nierówną pracą. Różnica w poborze prądu oraz kultura pracy jest widoczna i słyszalna na filmie.
Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że nie tylko Halle były przesunięte względem siebie ale też i magnesy wklejone na różnych wysokościach, a różnica ta wynosiła do 2-3mm i też częściowo uszkodzone. To owocowało błędnym sygnałem i w efekcie niepoprawną komutacją.
Zestaw pochodził z Ali i był oferowany z blokowym sterownikiem Kellyego. Jednak poziom hałasu i kultura pracy całego zestawu były delikatnie mówiąc niezbyt dobrej jakości... Celem było zastosowanie/przejście na sterownik FOC, co też po różnych modyfikacjach oraz testach się udało. Dalsze fotki wirnika
Grupa pierwsza, czyli ustawienia 0, 1 i 2:
Grupa druga, czyli ustawienia 3, 4 i 5 działa analogicznie do pierwszej z różnicą opisaną powyżej i nie będzie dalej opisana.
0 / 3: Funkcja podstawowa, dobrze działająca z silnikami DD, czyli stosunkowo woloobrotowymi do około 16000 obrotów elektrycznych.
W tej funkcji sygnał z Halla przekazany jest po minimalnej obróbce praktycznie bez opóźnienia do obliczeń pozycji wirnika. Dodatkowo i ze względu na duży potencjał rezonansowy większych silników (dekli) DD zastosowałem algorytm wyciszający komutację przy niższych obrotach, co skutkuje bardzo cichą i płynną pracą już od najniższych obrotów silnika.
1 / 4: Funkcja jak wyżej, jednak z dodatkowym algotytmem usuwającym / niwelującym błędy w położeniu / montażu czujników Halla w silniku. Ta funkcja nadaje się do szybszych silników, zwłaszcza wewnątrzwirnikowych, powyżej 16000 obrotów elektrycznych.
W tej funkcji sygnały z Halla zostają wstępnie poddane dodatkowej obróbce mającej na celu wyłapanie i eliminację odchyłek w położeniu. To skutkuje minimalnym opóźnieniem w reakcji na manetkę.
2 / 5: Funkcja jak wyżej jednak bez wstępnej obróbki z powyższych powodów. W efekcie została uzyskana dynamiczna funkcja niwelująca odchyłki w położeniu Halli z szybką reakcją na manetkę. Funkcja ta nadaje się zarówno dla silników DD jak i tzw „inrunnerów” czyli wewnątrzwirnikowych.
6: Tryb bezczujnikowy.
Każda odchyłka od teoterycznie poprawnego położenia czujników ma negatywny wpływ na błędną komutację i pracę silnika. To prowadzi do rezonansu, wibracji i większego zużycia prądu.
Film z algorytmem korekcji błędu Halli:
https://photos.app.goo.gl/39w2K6DcyzaVmaXXA
To że mnie tu nie było wcale nie znaczy że nic nie robiłem....wręcz przeciwnie.
Od ostatnich sporadycznych wizyt na forum powstały 2 nowe sterowniki, jeden na procku 16 bitowym, jako kontynuacja poprzedniej wersji, którą jednak po nastaniu pandemii szybko porzuciłem na poczet nowszego procesora, tym razem 32 bitowca i na tym poziomie też pozostałem.
Zalet jest wiele ale przede wszystkim pozwoliło mi to uzyskać ogromną wolność w programingu
Zmiana ta zaowocowała dodatkowymi funkcjami, typu tryb czujnikowy / bezczujnikowy, obsługa Tenso, BT i LCD równolegle i wielu innymi usprawnieniami, które tu będę powoli przedstawiać.
Fotki sterownika
Pining: Mechanicznie sterownik jest na bazie aluminiowej i frezowanej na wymiar podstawy o łącznych wymiarach: 100x170x33mm. Sama podstawa alu jest o wymiarach: 100x170x10mm.
Elektrycznie: 90V max. 150A aku, 300A fazy, komutacja sinus, FOC.
Poniżej przedstawiam najważniejsze zmiany i opis niektórych, co bardziej rozbudowanych funkcji wraz z filmami z czym to się je i jak to działa. Kolejne funkcje będą sukcesywnie przedstawiane i opisywane.
Czujniki Halla (w aplikacji na telefon o nazwie „Motor Mode” z wartościami od 0 do 6). Standardowo sterownik jest ustawiony na 0. Zmiany wykonujemy klikając w aplikacji na przycisk ”Motor Mode” i zapisując parametry:
Funkcja ta została podzielona na 3 grupy i można je dowolnie programować z poziomu aplikacji:
0, 1, 2 to pierwsza grupa. 3, 4, 5, to druga grupa i 6 to trzecia grupa.
W grupie pierwszej (0, 1, 2) sterownik po wykryciu błędu czujników odłącza tranzystory mocy i pozostaje w tym trybie do zniknięcia błędu.
W grupie drugiej (3, 4, 5) sterownik po wykryciu błędu czujników przechodzi po resecie automatycznie w tryb bezczujnikowy.
Grupa trzecia (6) to tryb bezczujnikowy i wszelkie zmiany stanu w gnieździe Halli są ignorowane przez procesor.
W trybie bezczujnikowym silnik, zwłaszcza DD nie rusza pod dużym obciążeniem!
Dlatego ważne jest w razie awarii czujników aby nie starać się ruszać na silniku pod pełnym obciążeniem a jedynie po rozpędzeniu roweru do kilku kilometrów na godzinę!
Film Jak to działa:
https://photos.app.goo.gl/FsSixDDQdFT2VYiQ6
Obroty elektryczne/mechaniczne: Jedna para magnesów to dla sterownika jeden obrót elektryczny. I dla przykładu jeżeli mamy w silniku QS205 32 magnesy, lub też 16 par, wówczas przy 1000 obrotów mechanicznych silnik wykonuje 16000 obrotów elektrycznych.
Poniżej film z silnikiem z bardzo źle dobranymi i zainstalowanymi czujnikami Halla przy funkcji 0, 1, 2 i ponownie 0. Dokładny opis działania poszczególnych algorytmów w tej grupie znajduje się poniżej.
Sygnał na Hallach wyglądał jak na poniższym zdjęciu (zdjęcie z jednego czujnika. Na pozostałych wyglądało podobnie). Sam silnik w trybie bezczujnikowym pracuje bardzo ładnie, jednak w zestwieniu z Hallami już praktycznie był nie do ogarnięcia dla sterownika. To skutkowało zbyt dużym poborem prądu i nierówną pracą. Różnica w poborze prądu oraz kultura pracy jest widoczna i słyszalna na filmie.
Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że nie tylko Halle były przesunięte względem siebie ale też i magnesy wklejone na różnych wysokościach, a różnica ta wynosiła do 2-3mm i też częściowo uszkodzone. To owocowało błędnym sygnałem i w efekcie niepoprawną komutacją.
Zestaw pochodził z Ali i był oferowany z blokowym sterownikiem Kellyego. Jednak poziom hałasu i kultura pracy całego zestawu były delikatnie mówiąc niezbyt dobrej jakości... Celem było zastosowanie/przejście na sterownik FOC, co też po różnych modyfikacjach oraz testach się udało. Dalsze fotki wirnika
Grupa pierwsza, czyli ustawienia 0, 1 i 2:
Grupa druga, czyli ustawienia 3, 4 i 5 działa analogicznie do pierwszej z różnicą opisaną powyżej i nie będzie dalej opisana.
0 / 3: Funkcja podstawowa, dobrze działająca z silnikami DD, czyli stosunkowo woloobrotowymi do około 16000 obrotów elektrycznych.
W tej funkcji sygnał z Halla przekazany jest po minimalnej obróbce praktycznie bez opóźnienia do obliczeń pozycji wirnika. Dodatkowo i ze względu na duży potencjał rezonansowy większych silników (dekli) DD zastosowałem algorytm wyciszający komutację przy niższych obrotach, co skutkuje bardzo cichą i płynną pracą już od najniższych obrotów silnika.
1 / 4: Funkcja jak wyżej, jednak z dodatkowym algotytmem usuwającym / niwelującym błędy w położeniu / montażu czujników Halla w silniku. Ta funkcja nadaje się do szybszych silników, zwłaszcza wewnątrzwirnikowych, powyżej 16000 obrotów elektrycznych.
W tej funkcji sygnały z Halla zostają wstępnie poddane dodatkowej obróbce mającej na celu wyłapanie i eliminację odchyłek w położeniu. To skutkuje minimalnym opóźnieniem w reakcji na manetkę.
2 / 5: Funkcja jak wyżej jednak bez wstępnej obróbki z powyższych powodów. W efekcie została uzyskana dynamiczna funkcja niwelująca odchyłki w położeniu Halli z szybką reakcją na manetkę. Funkcja ta nadaje się zarówno dla silników DD jak i tzw „inrunnerów” czyli wewnątrzwirnikowych.
6: Tryb bezczujnikowy.
Każda odchyłka od teoterycznie poprawnego położenia czujników ma negatywny wpływ na błędną komutację i pracę silnika. To prowadzi do rezonansu, wibracji i większego zużycia prądu.
Film z algorytmem korekcji błędu Halli:
https://photos.app.goo.gl/39w2K6DcyzaVmaXXA
Ostatnio zmieniony 03 maja 2024, 9:53 przez barmal, łącznie zmieniany 1 raz.
- barmal
- Forumowicz
Re: Nowy sterownik FOC X32
Komutacja i PWM. Do wyboru mamy tu 2 opcje.
Typ 1: Tzw: Midpoint clamp, czyli przesunięcie punktu zerowego.
Typ 2: Tzw: Bottom clamp, czyli spłaszczenie/zablokowanie spodu.
Film jak to działa:
https://photos.app.goo.gl/U4y2UyWWuognKtxD6
O co tu chodzi...? Generalnie o wysterowanie tranzystorami mocy. Najbardziej rozpowszechnioną formą/algorytmem jest przesunięcie środka, czyli typ 1.
W tym typie sterowane są bez przerwy wszystkie tranzystory, niezależnie od położenia na jeden obrót elektryczny.
Typ 2 to ogólnie to samo z jedyną różnicą, że 3 tranzystory dolnego półmostka są cyklicznie blokowane/wyłączane. To skutkuje mniejszymi stratami i tym samym mniejszym grzaniem sterownika.
Dla silnika nie ma różnicy i pracuje mniej więcej tak samo, choć nie ukrywam czysem są odczuwalne nieznaczne różnice.
Z poziomu aplikacji mamy możliwość wyboru pomiędzy tymi dwoma typami modulacji wraz z częstotliwością taktowania za pomocą przycisków + i - dla opcji „PWM kHz”. Dla przykładu:
„PWM kHz” FW18 oznacza 18 kHz PWM w modulacji FW, czyli Full Wave, czyli Typ: 1.
„PWM kHz” HW18 oznacza 18 kHz PWM w modulacji HW, czyli Half Wave, czyli Typ: 2.
Dla FW mamy do wyboru częstotliwość taktowania PWM od 10 do 20kHz, dla HW od 11 do 20kHz.
Przy czym 10/11kHz jest częstotliwością dosyć mocno słyszalną i niezbyt przyjemną dla ludzkiego ucha, którego średnie słyszalne pasmo/zakres wynosi od 16Hz do 16kHz.
Poniżej zdjęcia poglądowe dla obu typów.
Typ 1, Full Wafe: Typ 2, Half Wafe:
Typ 1: Tzw: Midpoint clamp, czyli przesunięcie punktu zerowego.
Typ 2: Tzw: Bottom clamp, czyli spłaszczenie/zablokowanie spodu.
Film jak to działa:
https://photos.app.goo.gl/U4y2UyWWuognKtxD6
O co tu chodzi...? Generalnie o wysterowanie tranzystorami mocy. Najbardziej rozpowszechnioną formą/algorytmem jest przesunięcie środka, czyli typ 1.
W tym typie sterowane są bez przerwy wszystkie tranzystory, niezależnie od położenia na jeden obrót elektryczny.
Typ 2 to ogólnie to samo z jedyną różnicą, że 3 tranzystory dolnego półmostka są cyklicznie blokowane/wyłączane. To skutkuje mniejszymi stratami i tym samym mniejszym grzaniem sterownika.
Dla silnika nie ma różnicy i pracuje mniej więcej tak samo, choć nie ukrywam czysem są odczuwalne nieznaczne różnice.
Z poziomu aplikacji mamy możliwość wyboru pomiędzy tymi dwoma typami modulacji wraz z częstotliwością taktowania za pomocą przycisków + i - dla opcji „PWM kHz”. Dla przykładu:
„PWM kHz” FW18 oznacza 18 kHz PWM w modulacji FW, czyli Full Wave, czyli Typ: 1.
„PWM kHz” HW18 oznacza 18 kHz PWM w modulacji HW, czyli Half Wave, czyli Typ: 2.
Dla FW mamy do wyboru częstotliwość taktowania PWM od 10 do 20kHz, dla HW od 11 do 20kHz.
Przy czym 10/11kHz jest częstotliwością dosyć mocno słyszalną i niezbyt przyjemną dla ludzkiego ucha, którego średnie słyszalne pasmo/zakres wynosi od 16Hz do 16kHz.
Poniżej zdjęcia poglądowe dla obu typów.
Typ 1, Full Wafe: Typ 2, Half Wafe:
- Kajman
- Forumowicz
Wygląda, jakby miał wszystko co trzeba Jeszcze żebyś zrobił wersję mini do tak 50-60A z takimi możliwościami a mniejszą kubaturą, brałbym już teraz w ciemno Możliwość wywalenia kelly + mpe do obsługi tenso i lcd-bezcenna
-
- Nowicjusz
Witam, wszystkich forumowiczów chciałem się z wami podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie do sterownika naszego kolegi Mistrza Bartka, od którego można powiedzieć nabyłem sterownik przez wielki przypadek szukałem na forum czegoś na temat TURBINA TORSÓW, a trafiłem na sterownik tak mnie zaciekawił, że do 3 nad ranem wszystko, co było na forum przeczytałem postanowiłem napisać na maila do Bartka, czy mógł bym zakupić chyba X4 chciałem, ale odparł, że już nie ma i nie będzie tych sterowników i że teraz pracuje nad nowym sterownikiem z szybszym procesorem, ale i tak nasz kolega Bartek poświęcił czas i udało mi się nabyć dwa sterowniki pewnie zapytacie, za ile takie cudo, więc odpowiem jak dla mnie, to cena była tak niska, że szok ja nawet nie wiem, czy twórca ma z takiego jednego sterownika na dobre piwko. Bo jak się podliczy same koszta części nie wspomnę o poświecony czas przy montażu takiego cacka brak słów i nie pisze tego posta zeby wejść komuś w przysłowiową dupę pisze, bo ten sterownik jest tego wart powiem tak wszystkie sabvotony Kelly mogą się schować no jedyny konkurent no to ASI, ale to jest moja opinia… ale doz ręczy. Sterowniczek zamontowałem prosta sprawa działa to u mnie na Mxus3k Turbo 5T bateria 16s10p prąd Aku 65, a faza 150 od zera wystarczy musnąć manetkę stawia na gumę… silnik niesłyszalny zero jakiejś wibracji na ramę roweru płynna jazda nie da się tego opisać pewnie jak ktoś śmigał wcześniej na sterownikach naszego mistrza to wie o czym mowie…
Jazda pod ostre górki poezja na wcześniejszym sterowniku Sinus 45A przy starcie to lipa wibracje itp. Temperatury sterownik jest w skrzynce i teraz w te upały po ostrym upalaniu w lecie nie dobiłem 60 stopni silnik 75 max…
Mam tez takie wrażenie, że baterii mniej leci, i to zauważalnie. Sterownik mam mniej więcej od połowy lutego i mega jestem zadowolony i nie dociera do mnie jak można zrobić takie cudo w warunkach domowych… Nawet żona się karnęła i nie chciała oddać rowerku dopiero inna pozycja jazdy zmusiał ja, żebyśmy się z powrotem zamienili i teraz tez chce ten właśnie sterownik. Co do kontaktu z naszym kolega w sprawie wytłumaczenie co jak ustawić w aplikacji nigdy nie było problemu i tu zapłaciłem bardzo mało za sterownik nawet telefonicznie rozmawiałem z Bartkiem to to śmieszna cena, ale on robi to hobbistycznie chyba…
Apka no jest tyle opcji do ustawienie połowę jeszcze nie ogarniam tyle tego czekam, aż pojawią się sterowniki wrzucę fotki jak to wygląda… Panowie jak macie do mnie jakieś pytania odnośnie do sterownika moich odczuć pytajcie odpowiem ja do dziś, jak wsiadam na rower, to morda się śmieje powaga.
A tu kilka linków z fotkami
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... jTkw0UWMv1
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... WpsZBGsVw0
A tak opcionalnie będzie wyglądał dotykowy wyświetlacz do sterownika
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... 5aqwmO7jN1
Jak by ktos chciał to kilka filmików do Bartka też mam moge podać linki Pozdrawiam
Jazda pod ostre górki poezja na wcześniejszym sterowniku Sinus 45A przy starcie to lipa wibracje itp. Temperatury sterownik jest w skrzynce i teraz w te upały po ostrym upalaniu w lecie nie dobiłem 60 stopni silnik 75 max…
Mam tez takie wrażenie, że baterii mniej leci, i to zauważalnie. Sterownik mam mniej więcej od połowy lutego i mega jestem zadowolony i nie dociera do mnie jak można zrobić takie cudo w warunkach domowych… Nawet żona się karnęła i nie chciała oddać rowerku dopiero inna pozycja jazdy zmusiał ja, żebyśmy się z powrotem zamienili i teraz tez chce ten właśnie sterownik. Co do kontaktu z naszym kolega w sprawie wytłumaczenie co jak ustawić w aplikacji nigdy nie było problemu i tu zapłaciłem bardzo mało za sterownik nawet telefonicznie rozmawiałem z Bartkiem to to śmieszna cena, ale on robi to hobbistycznie chyba…
Apka no jest tyle opcji do ustawienie połowę jeszcze nie ogarniam tyle tego czekam, aż pojawią się sterowniki wrzucę fotki jak to wygląda… Panowie jak macie do mnie jakieś pytania odnośnie do sterownika moich odczuć pytajcie odpowiem ja do dziś, jak wsiadam na rower, to morda się śmieje powaga.
A tu kilka linków z fotkami
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... jTkw0UWMv1
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... WpsZBGsVw0
A tak opcionalnie będzie wyglądał dotykowy wyświetlacz do sterownika
Jak by ktos chciał to kilka filmików do Bartka też mam moge podać linki Pozdrawiam
- Kajman
- Forumowicz
foto nie działają linki
- Tooropek
- Forumowicz
Zapisuje się na jedną sztukę jak będzie LCD i wersja finalna
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
- Nowicjusz
Witam i przepraszam za niedziałające linki cos spier...
dodam kilka zdjęć sterownika i fotkę wyświetlacza
https://photos.app.goo.gl/bm3g91MvyJ1u3Xk78
https://photos.app.goo.gl/EEGZxgwiYXwN84kMA
foto wyświetlacza
https://photos.app.goo.gl/FJP5HLztxFJTMNhv5
Filmik pierwsze odpalenie myślę ze Bartek się nie pogniewa za udostepnienie filmików
https://photos.app.goo.gl/XwAdSHiApUZC5faM9
Filmik na temat Halli bardzo fajnie wyjaśnione niby Bartek w pierwszym poście to wyjaśnił ale ten filmik tez jest wart zerknięcia .
https://photos.app.goo.gl/MQ6wyQ9nuGk6GSxu8
Filmik pierwsze odpalenie aplikacja
https://photos.app.goo.gl/4XbrLjvGMfFM65yu8
No nic mam nadzieje ze linki będą działać.
Pozdrawiam i zachęcam do rozkręcenia tego wątku tak jak było ze wcześniejszymi wersjami sterownika bo naprawdę warto ..a i zapraszam pana Mitar
bo do Sterownika Barmal X2,X4 zrobił dobrą aplikację a mianowicie EbikeX kawał dobrej roboty
dodam kilka zdjęć sterownika i fotkę wyświetlacza
https://photos.app.goo.gl/bm3g91MvyJ1u3Xk78
https://photos.app.goo.gl/EEGZxgwiYXwN84kMA
foto wyświetlacza
https://photos.app.goo.gl/FJP5HLztxFJTMNhv5
Filmik pierwsze odpalenie myślę ze Bartek się nie pogniewa za udostepnienie filmików
https://photos.app.goo.gl/XwAdSHiApUZC5faM9
Filmik na temat Halli bardzo fajnie wyjaśnione niby Bartek w pierwszym poście to wyjaśnił ale ten filmik tez jest wart zerknięcia .
https://photos.app.goo.gl/MQ6wyQ9nuGk6GSxu8
Filmik pierwsze odpalenie aplikacja
https://photos.app.goo.gl/4XbrLjvGMfFM65yu8
No nic mam nadzieje ze linki będą działać.
Pozdrawiam i zachęcam do rozkręcenia tego wątku tak jak było ze wcześniejszymi wersjami sterownika bo naprawdę warto ..a i zapraszam pana Mitar
bo do Sterownika Barmal X2,X4 zrobił dobrą aplikację a mianowicie EbikeX kawał dobrej roboty
- pxl666
- Forumowicz
fajnie bybylo jakby zrobil dedykowany kontroler do umarłych shimano steps które najczęściej mają martwy kontroler a tanio można kupić silnik I ludziki żenią to z jakimiś prostymi chińczykami. a barmal by pewnie lekko zrobil płytkę na wymiar i dobrał odpowiednie parametry i może dalobysie to pożenić z istniejącym czujnikiem nacisku ?
-
- Forumowicz
Gdzie można te silniki kupić?
- pxl666
- Forumowicz
- pxl666
- Forumowicz
pełno tego czasem na palety nawet
- Kajman
- Forumowicz
To kiedy to będzie towar handlowy? Dobrze to wygląda.
-
- Forumowicz
Pana Bartosza, jak i jego mega sterownik X4, świetnie wspominam. Kiedy przydarzyła mi się awaria z mojej winy, naprawił ją za cenę uszkodzonych części. Jednak X4 ponownie miał wypadek - przewody w terenie zostały pociągnięte, co spowodowało uszkodzenie sterownika. Chciałbym zwrócić uwagę na to, że patrząc na zdjęcia nowej wersji, warto lepiej zabezpieczyć kondensatory od przewodów fazowych. W moim przypadku pociągnięty przewód uszkodził kondensator, efektu widać poniżej
-
- Nowicjusz
Witam, kolegę NAKU troszkę mnie zasmuciłeś heheh śmigam troszkę na sterowniku X-32 i niestety idą przewody fazowe wzdłuż kondensatorów ja na te przewody założyłem dodatkowo takie, że tak napisze organizery oram sterownik i jak na razie nic się nie stało ciasno jest w obudowie sterownika na razie ustawiony jest na 65A aku i 160 fazy, ale jak wleci nowa bateryjka i będzie 100A aku i 250 fazy…:) W nowym sterowniku kondensatory są przyklejone do płytki PCB, jednak kolega zasiał nutkę niepewności coś pomyślę zeby to lepiej zabespieczyć w razie W… Póki co sterowniczek bajeczka nie miałem okazji zasmakować jazdy na X4, ale x-32 super jest bardzo zrywny nagram filmik od zera do 50 się Buja to jest walka zeby nie znaleźć się na plecach Sokole Góry Olsztyn nie ma problemu temperatury ok. 60 stopni sterownik 72 stopnie Silnik Mxus 3k Turbo 5T…Na Fero No nic pozdrawiam kolegę forum i naszego Mistrza Bartka i czekam z niecierpliwością na LCD.
- Yin
- Forumowicz
- Kontakt:
Robiłeś może jakieś testy lub masz jakieś dane czy zmiana sterownika wpłynęła odczuwalnie ( lub lepiej mierzalnie ) na zużycie energii / zasięg roweru?
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
-
- Nowicjusz
Witaj, Yin powiem tak wcześniejszy sterownik, jaki miałem to był KT 60v 45A ostro podlany i po podlaniu dopiero rower ożył stawiał na gumę przy baterii 16s9p Mxus3K Turbo 5T z górkami też zaczął sobie radzić zajebiście, ale żeby nie było tak super bateria zaczęła zajebiście znikać Np. pełna bateria jedna górka i potrafił wpierniczyć 1.33 Volta, czyli przed podlaniem sterownika robiłem w lesie bez katowania mieszana jazda ok. 120 Km po zalaniu spadło do ok. 80-90 Km po zmianie na X-32 po pierwsze, co się zmieniło.
1. Zajebista dynamika całkowicie wył soft start mega więcej mocy i natychmiastowa reakcja na manetkę w opcjach jest 20 stopniowy soft start.
2. Zero jakiegoś odgłosu z silnika wibracji przy starcie itp.
3. Ale pytałeś o baterie na 65A z Aku i 160A fazy teren mieszany las za zwyczaj zasięg ok. 100 Km wrócił, bo już się bałem, że rozj… baterie i mówię tu o jeździe bez pedałowania, chyba że w powietrzu dla pozorów. Startuje z samej manetki nie wiem, jak stary sterownik wpierniczał baterie, ale strasznie znikała, no i na nowym sterowniku dynamika szybciej się rozpędzam do Maxa, ale max spadł o 5 km/h a i na każdej prędkości jak wcisnę manetkę rower podnosi trzeba na nowo się uczyć stylu jazdy nie wiem czy odpowiedziałem na twoje pytanie, ale jest jak pisze, a i na starym sterowniku było tak, że jak miałem już połowę baterii, to już się zamulał rower jak juz miałem 60v bateria pełna u mnie to 67.7v a na X-32 tak samo przyspiesza, czy mam całą baterie, czy połowę nie wiem, jak sterownik to robi, ale tak jest pozdrawiam, a jak znajdę zdjęcie jak zalałem rezystor pomiarowy w KT to wrzucę.
A tu link do foto sterownika KT jak ostro podlałem rezystor pomiarowy wiem wiem że przesadziłem .
https://photos.app.goo.gl/QoCW8TE83qQgSsA76
A i jeszcze jedna sprawa żeby nie było, że ostro reklamuje sterownik ja go kupiłem w sumie to dwa zakupiłem x-32 przez czysty przypadek szukałem czegoś innego na forum i wpadłem na Bartka i poczytałem na temat starszych wersji sterowników , więc napisałem do Bartka czy ma może jeszcze X-4, ale odpisał, że niestety nie, ale jak chce to może mi złożyć X-32, bo pracuje nad nowym sterownikiem jak poczekam to mi ogarnie na nowym procku 32 Bit poczekałem troszkę i nie zawiodłem się jeszcze tylko czekam na LCD i będzie bajka i mówię jak jest rajcuje się nim do dziś, a mam go jakoś od maja i od nowa zacząłem się cieszyć rowerkiem jak by było coś nie tak albo coś wyjdzie na pewno się z wami podzielę…
A Bartku jeszcze czekam na opis funkcji bo nie chce nic spier... a wiem że jest moc i mnóstwo ustawień do wypróbowania wiem ze to nie jest pstryk palcami i czekam pokornie pozdrawiam forum i Ciebie Brtku
1. Zajebista dynamika całkowicie wył soft start mega więcej mocy i natychmiastowa reakcja na manetkę w opcjach jest 20 stopniowy soft start.
2. Zero jakiegoś odgłosu z silnika wibracji przy starcie itp.
3. Ale pytałeś o baterie na 65A z Aku i 160A fazy teren mieszany las za zwyczaj zasięg ok. 100 Km wrócił, bo już się bałem, że rozj… baterie i mówię tu o jeździe bez pedałowania, chyba że w powietrzu dla pozorów. Startuje z samej manetki nie wiem, jak stary sterownik wpierniczał baterie, ale strasznie znikała, no i na nowym sterowniku dynamika szybciej się rozpędzam do Maxa, ale max spadł o 5 km/h a i na każdej prędkości jak wcisnę manetkę rower podnosi trzeba na nowo się uczyć stylu jazdy nie wiem czy odpowiedziałem na twoje pytanie, ale jest jak pisze, a i na starym sterowniku było tak, że jak miałem już połowę baterii, to już się zamulał rower jak juz miałem 60v bateria pełna u mnie to 67.7v a na X-32 tak samo przyspiesza, czy mam całą baterie, czy połowę nie wiem, jak sterownik to robi, ale tak jest pozdrawiam, a jak znajdę zdjęcie jak zalałem rezystor pomiarowy w KT to wrzucę.
A tu link do foto sterownika KT jak ostro podlałem rezystor pomiarowy wiem wiem że przesadziłem .
https://photos.app.goo.gl/QoCW8TE83qQgSsA76
A i jeszcze jedna sprawa żeby nie było, że ostro reklamuje sterownik ja go kupiłem w sumie to dwa zakupiłem x-32 przez czysty przypadek szukałem czegoś innego na forum i wpadłem na Bartka i poczytałem na temat starszych wersji sterowników , więc napisałem do Bartka czy ma może jeszcze X-4, ale odpisał, że niestety nie, ale jak chce to może mi złożyć X-32, bo pracuje nad nowym sterownikiem jak poczekam to mi ogarnie na nowym procku 32 Bit poczekałem troszkę i nie zawiodłem się jeszcze tylko czekam na LCD i będzie bajka i mówię jak jest rajcuje się nim do dziś, a mam go jakoś od maja i od nowa zacząłem się cieszyć rowerkiem jak by było coś nie tak albo coś wyjdzie na pewno się z wami podzielę…
A Bartku jeszcze czekam na opis funkcji bo nie chce nic spier... a wiem że jest moc i mnóstwo ustawień do wypróbowania wiem ze to nie jest pstryk palcami i czekam pokornie pozdrawiam forum i Ciebie Brtku
- Yin
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedz. Generalnie z wiekiem watowica mi powoli mija i idę lepszy stosunek wh /km. Mam nadzieję ze pojawią się też małe sterowniki na 30-50A.
Album rowerów poziomych i nietypowych:
- Kajman
- Forumowicz
Tak, to by było idealne, mały sterownik z LCD i obsługą tensometru. No ale tak min. 40A, 30A ciutkę mało
-
- Forumowicz
- Kontakt:
ja mam jedną główną prośbę czy można sterować profilem góra / dół zamiast przechodzenia z "2" przez "3" żeby dojść do "1"
przeróbki na rower elektryczny https://www.elektrorider.pl/
czujnik nacisku Sempu T4, Erider T9, ori Chińskie lub Open firmware Kuteng
także dla dzieci 8-12lat z czujnikiem nacisku. naprawy TSDZ2
-
- Nowicjusz
Witaj, szkuba jak na razie, to nie mam jeszcze wyświetlacza LCD, ale w aplikacji sam sobie ustawiasz każdy profil i jak masz już ustawione, to sobie w aplikacji przestawiasz, ale myślę, że jak będzie wyświetlacz, to raczej będzie takowa opcja… Wystarczy Bartka zapytać, czy dał by radę taką opcję konfiguracji dodać… A tu masz linka do wyświetlacza.
https://www.youtube.com/shorts/CkUJ0UUESbg
Jak chcesz to mogę nagrać jakiś filmik, jak wygląda aplikacja…
https://www.youtube.com/shorts/CkUJ0UUESbg
Jak chcesz to mogę nagrać jakiś filmik, jak wygląda aplikacja…
-
- Forumowicz
- Kontakt:
no z tego co pamiętam z generacji X2 to to chyba też chodziło z kółko. Oczywiście nie ma to znaczenia co do kultury pracy sterownika, bardziej komfort użytkowania z tensometrem . Sterowanie wspomaganiem lepiej się sprawdza jednak z guzikami "+ i -" na kierownicy aniżeli na ekranie telefonu.
przeróbki na rower elektryczny https://www.elektrorider.pl/
- barmal
- Forumowicz
Dlatego są 4 profile, które możesz sobie dowolnie zaprogramować. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić po 2 takie same i przełączając guzikiem na kierownicy uzyskasz wymagany efektszkuba pisze: ↑30 maja 2024, 15:46no z tego co pamiętam z generacji X2 to to chyba też chodziło z kółko. Oczywiście nie ma to znaczenia co do kultury pracy sterownika, bardziej komfort użytkowania z tensometrem . Sterowanie wspomaganiem lepiej się sprawdza jednak z guzikami "+ i -" na kierownicy aniżeli na ekranie telefonu.
Ddodatkowy przycisk na "minus" to dodatkowy kabel i gniazdo, a keżeli można to samo uzyskać inaczej, to dlaczego nie...
Bardzo przepraszam za nieregularność wizyt, miałem sporo szukania, uzgadniania i innych kwestii organizacyjnych związanych z produkcją płytek i podstaw....ale powoli odrabiam zaległości...
Płytki dotarły, podstawy również i zabieram się za montaż
-
- Nowicjusz
Czy można prosić o przybliżone koszty sterownika?
- Kajman
- Forumowicz
Najważniejsze, kiedy do kupienia?
-
- Forumowicz
Już jest dostępny. Ja u siebie jeżdżę na nim od połowy sierpnia
- Kajman
- Forumowicz
gdzie, co, jak?
-
- Forumowicz
Halo, ja też chcę...
-
- Nowicjusz
Witam, Sky jak Ci się śmiga na Tym sterowniku Barmal x-32 ja mam go od lutego i opwiem Ci ostre katowanie w lesie sterownik zamknięty w skrzynce śmigam na Mxus 3K turbo zalany Fero USTAWIENIA 65A AKU i 170 Fazy Silnik ma 78 stopni sterownik 68 stopni i nie mam najmniejszego problemu. Jedynie aplikacja, bo nie zapamiętuje dystansu i uciążliwe jest podłączanie telefonu na dłusza metę, ale ma być wyświetlacz. Może kolega coś fajnego odkrył w tym sterowniku ciekawą opcję pozdro.
-
- Forumowicz
Ja mam skromnie ustawione. Dwa tryby - 15A i 25A z silnika przekładniowego. Przy takich parametrach to overkill ale podoba mi się po prostu charakterystyka tych sterowników. W poprzednim rowerze miałem XA2 i dlatego wróciłem. Fajna zmiana w X32 to możliwość włączania sterownika gdy koło się kręci, w poprzednim koło musiało być przez chwilę nieruchomo. No i o wiele prościej przeprowadzić konfigurację.
- Kajman
- Forumowicz
To jak to kupić? I kiedy lcd?
-
- Forumowicz
Napisz do Bartka. Ja się z nim kontaktuję przez Whatsapp, ale zagadaj przez forum na PW.
-
- Forumowicz
Na olx widać już sprzęty na tym sterowniku
-
- Forumowicz
To mój
-
- Forumowicz
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elekt ... 249Pt.html
Ten?
Chciałbym taki sterownik u siebie. Ciężko było go zgrać z xf19?
Ten?
Chciałbym taki sterownik u siebie. Ciężko było go zgrać z xf19?
-
- Forumowicz
Warunek konieczny MUSI przejść poprawnie autokalibrację. I mieć umiar przy ustawianiu prądów. Jest ciszej, płynniej ale mniejszy vmax niż na KT.
-
- Forumowicz
A nie da się ustawić czegoś takiego jak osłabienie pola? W vescu to miałem i vmax się zwiększał o jakieś 10km/h (jak już się rozpędził)
-
- Forumowicz
Ja prosty człowiek jestem, umiem ustawić na tyle żeby działało ale z pomocą Bartka. Dla mnie większość funkcji to czarna magia
-
- Forumowicz
-
- Nowicjusz