Sterownik KT odcina prąd.

Tematy związane ze sterownikami, wyświetlaczami oraz ich konfiguracją sprzętową (połączenie przewodów) i programową (MENU konfiguracyjne, serwisowe)
ODPOWIEDZ
Krzysiek1984
Nowicjusz

Sterownik KT odcina prąd.

Post autor: Krzysiek1984 »

Cześć mam problem z odcinaniem prądu.
Nie wiem czy dobry dział ale nie wiedziałem gdzie to wrzucić.

A więc sprawa wygląda następująco, gdy jadę ciągle pedałując lub na manetce to rower jedzie normalnie nic nie odcina/przerywa,natomiast jak przestanę pedałować i zaczynam znowu,to jest brak wspomagania,na sterowniku widać że nie daje prądu,ale wystarczy się zatrzymać bądź powoli zacząć pedałować i raz załapie i jedzie dalej, a raz czuć takie lekkie szarpnięcie, ale przerwie i nie wspomaga.
Na manetce wygląda to tak samo.
Najczęściej dzieje się tak na 4 i 5 stopniu wspomagania.

Teraz trochę o zestawie:
Silnik: MXUS XF15
Sterownik : Zintegrowany sterownik w szynie Hailong kt48svprcm 22A ,48V
Bateria: 17,5 Ah ,48V

Sterownik był podmieniany (bez zmian)

Jeszcze zaobserwowałem, że dużo rzadziej a nawet całkowicie problem ustępuje gdy poziom baterii na wyświetlaczu spada poniżej 50v,od pełna tzn.od od 54v do 50v najczęściej to występuje.

Gdzie szukać przyczyny??

Wszystkie wtyczki rozłączane parę razy,sterownik również był przywracany do ustawień fabrycznych.
Czujnik pas raczej jest sprawny, ponieważ na wyświetlaczu jest informacja o tym, że pedałujemy.
Tak samo z manetką, również jest informacja, że jest naciśnieta.

Zestaw jest nowy.
Mikestorm
Forumowicz

Re: Sterownik KT odcina prąd.

Post autor: Mikestorm »

Jak bardzo spada napięcie podczas pedałowania? Być może akumulator padnięty lub na kiepskich ogniwach. Jaki pobór mocy pokazuje na tych trybach 4 i 5 przy maksymalnym napięciu a jaki poniżej 50B
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Post autor: tas »

odlacz pas i zobacz czy na manetce dziala bo to wyglada jak kego usterka
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Krzysiek1984
Nowicjusz

Pobór prądu przy max naładowaniu na 5 trybie jakieś 1100w,poniżej 50 v około 1000-1050,na 4 trybie przy max około 550w poniżej 50v około 500w.
Napięcie spada około 0,3v .

Co do czujnika pas, był założony ten w pełni zabudowany po lewej stronie,teraz mam taki uniwersalny po prawej stronie suportu,niestety efekt taki sam.

Co do baterii też jest nowa,od MG Volt.
Mikestorm
Forumowicz

Przy 1100W i pedałowaniu bądź manetką z taką mocą jest spadek z 54,6 tylko o 0,3V czyli do 54,3? Przy 17,5Ah to powinien być moim zdaniem większy spadek napięcia. Może coś bms nawala? Ogólnie też mam aku z mgvolt 17ah na ogniwach wysokoprądowych lg i przy 1500W spadek napięcia jest chyba z 3 volty jak dobrze pamiętam, pakiet 13S3P.
Krzysiek1984
Nowicjusz

Ja to jeszcze raz przetestuje na dłuższym odcinku i dam znać,ale napisz po jakim odcinku/czasie już powinien być wiarygodny wynik pokazywany na wyświetlaczu??
Mikestorm
Forumowicz

W sumie w trakcie jazdy od razu powinno pokazać ile zmniejsza się napięcie, nie powinno to rosnąć.
Krzysiek1984
Nowicjusz

Dzisiaj przejechałem na baterii gdzie pokazywało 49v,na 5 trybie wspomagania z jakieś pół kilometra pobór prądu około 1000-1050w, i faktycznie spadło po tym odcinku do około 46,5 v.

Jeszcze zaobserwowałem jedną rzecz, pomiędzy jednym a drugim sterownikiem,na jednym efekt odcięcia prądu występuje również podczas ciągłego pedałowania,jak i po zaprzestaniu pedałowania i ponownym powrocie do pedałowania,a na drugim sterowniku gdy pedałuje cały czas to nie odcina nigdy dopiero po zrobieniu przerwy.
Jeszcze jedna rzecz odnośnie tych sterowników mnie zastanawia,a mianowicie wychodzą z nich 2 piny plusowe i 2 minusowe a podłączone są po jednym,w żaden sposób nie są ze sobą połączone (chyba po coś są po 2 ?? ).

Tak po prostu idę w kierunku sterownika,ale żeby 2 były wadliwe w podobny sposób?
Jak one wypadają pod względem awaryjnosci zewnętrznych sterowników?
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Zewnętrzne KT są bardzo dobre. Nigdy nie zepsuł mi się żaden a zrobiłem przez lata trochę rowerów.
Usterka , którą opisujesz jest mega dziwna i nigdy z czymś takim się nie spotkałem ale to na pewno wina sterownika bo co innego miałoby to powodować. Może jakaś wadliwa seria i obydwa są z tą samą wadą.

Jakie tam są wtyczki? te okrągłe wodoszczelne?
Krzysiek1984
Nowicjusz

Tak okrągłe wodoszczelne.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator

Post autor: Yasiu77 »

Jeszcze bym sprawdził hale w silniku czy się nie wysunęły z gniazd.
Mikestorm
Forumowicz

Wysunięte hale to chyba powinny wariować losowo na każdym stopniu wspomagania? Może faktycznie sterowniki mają jakąś wadę dziwną? Akumulator ma normalny spadek napięcia jak na taką pojemność więc raczej ok.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Może maksymalny prąd w "piku" jest za duży dla tego sterownika/BMS'a i działa jakieś zabezpieczenie termiczne/prądowe wyłączające prąd przy ""piku". Przykładowo w Yochu mam zabezpieczenie (zapewne termiczne) które również przy dużym obciążeniu wyłącza silnik co jakiś czas, pokazując na ekranie "error code 33" (zmniejsza moc), lub "error code AOH" (wyłącza silnik).
Krzysiek1984
Nowicjusz

tkoko pisze:
09 cze 2025, 7:55
Może maksymalny prąd w "piku" jest za duży dla tego sterownika/BMS'a i działa jakieś zabezpieczenie termiczne/prądowe wyłączające prąd przy ""piku". Przykładowo w Yochu mam zabezpieczenie (zapewne termiczne) które również przy dużym obciążeniu wyłącza silnik co jakiś czas, pokazując na ekranie "error code 33" (zmniejsza moc), lub "error code AOH" (wyłącza silnik).
No ale to by odcinało nawet podczas pracy ciągłej,tzn włączam 5 stopień wspomagania, cisnę i powiedzmy po kilometrze odcina bo coś nie wyrabia,w takim wypadku by to miało sens.

Ale to odcięcie nie jest w momencie pracy ciągłej tylko gdy przestanę pedałować i zaczynam znowu,wtedy sterownik przestaje podawać prąd.Gdy wyłączę wyświetlacz i włączę ponownie to wszystko wraca do normy ,albo gdy robię coś takiego że, przestaje pedałować,zaczynam,przestaje,zaczynam - to czasami załapie i zacznie wspomagać ,no i gdy się zatrzymam to też wspomaganie odpala🤔.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Jeszcze zaobserwowałem jedną rzecz, pomiędzy jednym a drugim sterownikiem, na jednym efekt odcięcia prądu występuje również podczas ciągłego pedałowania
No to cos uwalone.
Sprawdź od czego zależy po jakim czasie odcina. Czy od stopnia wspomagania, czy od stopni naładowania, czy z kołem w powietrzu to samo się dzieje, czy na innym silniku to samo.

Możesz mi ten sterownik wysłać to mu się przyjrzę. Lubię takie przypadki
tkoko
Forumowicz

Krzysiek1984 pisze:
09 cze 2025, 20:45
No ale to by odcinało nawet podczas pracy ciągłej,tzn włączam 5 stopień wspomagania, cisnę i powiedzmy po kilometrze odcina bo coś nie wyrabia,w takim wypadku by to miało sens.
To nie do końca tak działa. To czy odcina prąd czy nie, zależy od "proporcji" Twojego wysiłku, prędkości, i aktualnej mocy silnika. Mogę jechać kilka/naście km i mi nie odetnie, a wystarczy, mały podjazd, złe przełożenie i silnik wywala "błąd 33". Zmniejsza moc, ale przez zmianę mojej mocy, przełożenia mogę dalej jechać i po chwili błąd znika. Gorzej jak od razu wywali "błąd AOH", bo wyłącza wspomaganie, a często "blokuje" wyświetlacz, tak że muszę "restartować" wyświetlacz/sterownik by móc włączyć ponownie wspomaganie. Te "blokady/error code" są chwilowe, tak że początkowo jadąc z tym silnikiem myślałem że to jakaś wada sterownika, bo na oryginalnym wyświetlaczu Yoch'a nie pokazywało żadnego błędu, jedynie wyłączało wspomaganie, i trzeba było wył/wł ponownie wyświetlacz by wróciło wspomaganie (na dystansie 50 km było to z 3 - 5 restartów).
Mikestorm
Forumowicz

Krzysiek1984 pisze:
09 cze 2025, 20:45
tkoko pisze:
09 cze 2025, 7:55

Ale to odcięcie nie jest w momencie pracy ciągłej tylko gdy przestanę pedałować i zaczynam znowu,wtedy sterownik przestaje podawać prąd.Gdy wyłączę wyświetlacz i włączę ponownie to wszystko wraca do normy ,albo gdy robię coś takiego że, przestaje pedałować,zaczynam,przestaje,zaczynam - to czasami załapie i zacznie wspomagać ,no i gdy się zatrzymam to też wspomaganie odpala🤔.
"Pik" jest właśnie strzałem przy starcie więc dlatego odcina. Wygląda to tak jakby sterownik po jeździe na dużej mocy potrzebował przerwy bo jakaś elektronika nie wyrabia, w "piku" nie przyjmuje wyższego prądu. Im mniejsze napięcie to mniejszy prąd i poniżej pewnej wartości napięcia akumulatora błąd może nie występować
tkoko
Forumowicz

Masz sterownik KT, przetestuj ustawienia C-5 = 0 do 2, i C14 = 1 do 3.
Krzysiek1984
Nowicjusz

3 sterownik i dalej to samo 😟 sterowniki te w szynie akumulatora.
Z tymi ustawieniami C5 i C14 już kombinowałem ale przy P3 - 1 ,niestety bez zmian,jeszcze protestuje przy P3 - 0 .

Jak myślicie zewnętrzny sterownik coś by wskurał??, jeżeli tak to jaki do silnika MXUS XF15 ??
Wsiąść 25 A,czy może 35 A i ograniczyć moc??, która opcja przełoży się na lepsze temperatury??

Jeszcze jedna rzecz : jak już odetnie te wspomaganie to jak będę pedałował to wspomaganie nie zaskoczy , muszę zrobić jedną z trzech rzeczy,a mianowicie albo muszę się zatrzymać,albo przestać pedałować i zacząć pedałować ( nie zawsze to zaskoczy) ,albo wyłączyć i włączyć wyświetlacz.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator

Post autor: Yasiu77 »

Ja się dalej upieram by profilaktycznie sprawdzić za sterownikiem...przewód zasilający, wiazkę do LCD i manetki i silnik. Odklejone i lekko wysunięte halle tylko na wyższych poziomach odcinały mi zasilanie. 25A a ograniczony 35A do 25A to nie to samo ale plusem 30 i 35A jest kontrola temperatury gdy mamy w silniku czujnik ntc10k zamiast hala do prędkosci. Nexuna sterowniki mają automatyczne odcięcie w 120 st C i parę innych ulepszeń
.
ODPOWIEDZ