Diagnoza sterownika (KT S-KU63).
-
Kaemus
- Forumowicz
Diagnoza sterownika (KT S-KU63).
Cześć,
chciałbym prosić o pomoc w diagnozie sterownika KT S-KU63.
Sterownik używany od 4 lat z baterią 36V i silnikiem przekładniowym.
Ostatnio pojazd po jeździe odstawiony normalnie do piwnicy, ale następnego dnia już nie ruszył.
Nie daje znaku życia ani przez PAS ani z manetki.
Do sterownika trafia poprawne napięcie baterii (41,5 V). Zwarcie pinów manetki nic nie daje.
Nie ma też napięcia na złączce manetki/PAS. Spodziewałem się tam 5V. Czy słusznie?
Co więcej, zakładając, że padł sterownik kupiłem KT S-KU93, czyli mocniejszą wersję tego pierwotnego.
Silnik tak samo nie daje znaku życia. Napięcia na złączu manetki/PAS też nie ma.
Czy jest jakiś sposób, żeby zweryfikować czy sam silnik jest sprawny? Silnik jest bez czujników halla.
Dziękuję,
KM.
chciałbym prosić o pomoc w diagnozie sterownika KT S-KU63.
Sterownik używany od 4 lat z baterią 36V i silnikiem przekładniowym.
Ostatnio pojazd po jeździe odstawiony normalnie do piwnicy, ale następnego dnia już nie ruszył.
Nie daje znaku życia ani przez PAS ani z manetki.
Do sterownika trafia poprawne napięcie baterii (41,5 V). Zwarcie pinów manetki nic nie daje.
Nie ma też napięcia na złączce manetki/PAS. Spodziewałem się tam 5V. Czy słusznie?
Co więcej, zakładając, że padł sterownik kupiłem KT S-KU93, czyli mocniejszą wersję tego pierwotnego.
Silnik tak samo nie daje znaku życia. Napięcia na złączu manetki/PAS też nie ma.
Czy jest jakiś sposób, żeby zweryfikować czy sam silnik jest sprawny? Silnik jest bez czujników halla.
Dziękuję,
KM.
-
zielony71
- Forumowicz
Re: Diagnoza sterownika (KT S-KU63).
Masz tam stacyjkę, czy coś w tym rodzaju?
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
-
slow
- Forumowicz
A co ma silnik bez halli wspólego z tym że nie masz na pas ani manetce napięcia??Czy jest jakiś sposób, żeby zweryfikować czy sam silnik jest sprawny? Silnik jest bez czujników halla
-
tkoko
- Forumowicz
Skoro nie ma napięcia ~4.2V na złączu PAS/manetka, to oczywistym jest że silnik nie ruszy. Są dwie możliwości. Nie masz włączonego sterownika, albo masz spalony sterownik. Skoro jednak i nowy sterownik KU93 nie zadziałał (nie ma napięcia na PAS/manetce), to wina zapewne jest w "stacyjce".
https://sklepebike.pl/pl/p/Kontroler-S- ... 6V48V-/502
Dosyć prosty. Na KRÓTKO zwierasz kolejne fazy silnika, a silnik powinien wolno/skokowo kręcić kołem. W silniku przekładniowym istotna jest biegunowość faz.
-
Kaemus
- Forumowicz
Co do stacyjki, to można tak nazwać kluczyk unieruchamiający baterie w ramie. W pozycji off napięcie oczywiście odcina, ale w pozycji on na złączu xt60 bateria daje 42V.
Co by oznaczało włączenie sterownika? Dostaje napięcie i czeka na sygnał z pas albo manetki. Coś jeszcze?
Zwieranie faz? Rozumiem, że wybieram sobie losowo 2 przewody fazowe i je na moment łączę?
Co by oznaczało włączenie sterownika? Dostaje napięcie i czeka na sygnał z pas albo manetki. Coś jeszcze?
Zwieranie faz? Rozumiem, że wybieram sobie losowo 2 przewody fazowe i je na moment łączę?
-
slow
- Forumowicz
Zwieranie faz nie naprawi tego że nie masz napięcia na manetce. Zostaw silnik w spokoju i szukaj dlaczego sterownik nie zasila pas ani manetki
-
tkoko
- Forumowicz
Napięcie na sterowniku (włączenie "ON" na baterii) nie jest tożsame z włączeniem sterownika. Do włączenia sterownika (tak KU63 jak KU93), potrzebne jest napięcie baterii w złączu "Stacyjka".
Wybierasz losowo pierwszą fazę, i po podaniu napięcia, silnik/koło powinno "drgnąć". Jeżeli koło nie "drgnęło" (np przy silniku przekładniowym) zmień bieguny zasilania fazy. Jeżeli koło "drgnęło" przesuń na następną fazę bieguny zasilania. Koło powinno przesunąć się bardziej. I tak w kółko faza 1, faza 2, faza 3.
-
Kaemus
- Forumowicz
Cześć.
tak jak piszecie chodzi zapewne o brak aktywacji stacyjki sterownika. Po oględzinach stwierdzam, że w starym sterowniku (KU63)
miałem ten konektor "Stacyjka ON/OFF" zmostkowany. Połączenie jednak po 4 latach zaśniedziało i pewnie stąd cała "awaria".
Po oczyszczeniu pojawia się tam napięcie baterii.
Chciałem jednak dopytać dla pewności - czy mogę w tym nowym (KU93) zrobić tak samo - połączyć na sztywno to złącze stacyjki
samo ze sobą?
Na złe nie wyszło, bo i tak chciałem wymienić sterownik, a teraz będę miał backup
tak jak piszecie chodzi zapewne o brak aktywacji stacyjki sterownika. Po oględzinach stwierdzam, że w starym sterowniku (KU63)
miałem ten konektor "Stacyjka ON/OFF" zmostkowany. Połączenie jednak po 4 latach zaśniedziało i pewnie stąd cała "awaria".
Po oczyszczeniu pojawia się tam napięcie baterii.
Chciałem jednak dopytać dla pewności - czy mogę w tym nowym (KU93) zrobić tak samo - połączyć na sztywno to złącze stacyjki
samo ze sobą?
Na złe nie wyszło, bo i tak chciałem wymienić sterownik, a teraz będę miał backup
-
tkoko
- Forumowicz
Możesz stacyjkę w KU93 połączyć na sztywno. Jeżeli masz wyłącznik na baterii to nie problem. Jeżeli jednak bateria podaje cały czas napięcie na sterownik, to zostanie przy dłuższej bezczynności rozładowana.
-
Kaemus
- Forumowicz
Dzięki za odpowiedź. Jest wyłącznik na baterii. Jest zresztą wyjmowana do ładowania.
Zupełnie nie kojarzę faktu mostkowania tego konektora stacyjki, ale przypuszczam, że to dlatego, że zrobiłeś to Ty 4 lata temu
Zaraportuję stan po testach, ale wydaje mi się, że problem rozwiązany.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc
Zupełnie nie kojarzę faktu mostkowania tego konektora stacyjki, ale przypuszczam, że to dlatego, że zrobiłeś to Ty 4 lata temu
Zaraportuję stan po testach, ale wydaje mi się, że problem rozwiązany.
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc