Tani sterownik 250W z lcd S866 jak wyłączyć hamulec.
-
slow
- Forumowicz
Tani sterownik 250W z lcd S866 jak wyłączyć hamulec.
Witam.
Może ktoś coś podpowie.
Zawsze zakładałem Kt i problemów nie było.
Dziś na szybko rower robiłem i po ręką miałem tani sterownik.
Wszystko działa ale chciałem hamulec podpiąć. Po naciśnięciu zapala się ikona i wyłącza silnik ale po puszczeniu hamulca ikona nadal świeci i silnik nie działa. Podłączyłem na chwilę manetkę i ona kasuje ten hamulec albo wyłączenie sterownika. Podobnie jak odepnie się klamkę i pensetą w złączu zewrze. Ikona się pojawia i już nie znika. Nie pomaga pedałowanie, ruszenie.
Chińczyk w instrukcji coś o tym pisze jakoś tak: zadbaj aby hamulec wracał do oryginalnego położenia bo inaczej będzie zawsze włączony.
Na kablu normalnie jest ok. 5V, po naciśnięciu hamulca 0V, po puszczeniu znowu 5V.
Może ktoś się spotkał z tym i zna jakieś ustawienie albo trik żeby to działało jak w każdym innym sterowniku.
Rower musze jutro oddać.
Sterownik jak ze zdjęcia
Może ktoś coś podpowie.
Zawsze zakładałem Kt i problemów nie było.
Dziś na szybko rower robiłem i po ręką miałem tani sterownik.
Wszystko działa ale chciałem hamulec podpiąć. Po naciśnięciu zapala się ikona i wyłącza silnik ale po puszczeniu hamulca ikona nadal świeci i silnik nie działa. Podłączyłem na chwilę manetkę i ona kasuje ten hamulec albo wyłączenie sterownika. Podobnie jak odepnie się klamkę i pensetą w złączu zewrze. Ikona się pojawia i już nie znika. Nie pomaga pedałowanie, ruszenie.
Chińczyk w instrukcji coś o tym pisze jakoś tak: zadbaj aby hamulec wracał do oryginalnego położenia bo inaczej będzie zawsze włączony.
Na kablu normalnie jest ok. 5V, po naciśnięciu hamulca 0V, po puszczeniu znowu 5V.
Może ktoś się spotkał z tym i zna jakieś ustawienie albo trik żeby to działało jak w każdym innym sterowniku.
Rower musze jutro oddać.
Sterownik jak ze zdjęcia
-
tkoko
- Forumowicz
Re: Tani sterownik 250W z lcd S866 jak wyłączyć hamulec.
Zapewne wyświetlacz ma w "menu" pozycje "P21 do 23" (z e-ABS) i masz tam wpisany zły parametr.
-
slow
- Forumowicz
Wielkie dzięki.
Zmiana P23 pomogła. Z chińskiego opisu tego parametru nie wynikało takie zachowanie.
Zmiana P23 pomogła. Z chińskiego opisu tego parametru nie wynikało takie zachowanie.
-
slow
- Forumowicz
Założyłem ostatnio ponownie taki sterownik. Problem jest taki że nawet na 1 wspomaga na maxa. Znaczy moc jest stała na maxa a poziom asysty zmienia tylko prędkość maksymalną.
Wiele razy zakładałam te sterowniki i nie spotkałem się z czymś takim.
W instrukcji nigdzie nie ma takiego ustawienia.
Masz instrukcje gdzie są opisane te funkcje powyżej P20?Zapewne wyświetlacz ma w "menu" pozycje "P21 do 23" (z e-ABS) i masz tam wpisany zły parametr.
-
zielony71
- Forumowicz
.
Ja nie pamiętam, żeby te sterowniki działały kiedyś inaczej. Może to było bardzo dawno temu i coś zmienili w sofcie wyświetlacza.Problem jest taki że nawet na 1 wspomaga na maxa. Znaczy moc jest stała na maxa a poziom asysty zmienia tylko prędkość maksymalną.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
-
tkoko
- Forumowicz
Nie za bardzo rozumiem jak oceniłeś wspomaganie. Testowałeś na luzie z manetką czy czujnikiem obrotów. Sprawdzałeś pod maksymalnym obciążeniem. Ostatnio są sterowniki sinus typu "GT" z "protocol 2". Być może zachowują się podobnie jak sterowniki sinus typu "KT" (zero-jedynkowo).slow pisze: ↑23 maja 2026, 14:59Założyłem ostatnio ponownie taki sterownik. Problem jest taki że nawet na 1 wspomaga na maxa. Znaczy moc jest stała na maxa a poziom asysty zmienia tylko prędkość maksymalną.
Być może w "P21" masz złę ustawienie
Oryginału nie mam, mam jedynie moje tłumaczenie z chińskiego/angielskiego. Czy prawidłowe trudno powiedzieć bo nie testowałem.
Dotychczas sterowniki blokowe typu "GT" (z protokol 2) zawsze działały ze zmiennym poborem prądu/mocy z baterii, zmienną mocą wspomagania zależną od prędkości, obciążenia, Hz czujnika kadencji i własnego wysiłku. To sinusowe sterowniki typu "KT" miały zero-jedynkowy pobór prądu/mocy z baterii.
Ten sam rower/silnik, ta sama trasa, ten sam rekreacyjny przejazd.
https://www.google.com/maps/dir/49.9170 ... FQAw%3D%3D
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=A6Lwe ... Z06up&pv=2
Wynik;
GT (nominalnie 650 W) zużył 7.5 Wh na dystansie 1.2 km, podczas gdy KT (nominalnie 390 W) zużył 23 Wh na tym samym dystansie (3 razy więcej energii !!!). Wystarczy jednak porównać prąd/moc z pierwszych 10 sekund przejazdu do pierwszego zakrętu by zobaczyć skąd taka różnica
-
zielony71
- Forumowicz
Sterowniki "GT" bywają różne, a ja piszę konkretnie o tym sterowniku że zdjęcia, czyli brainpower 24/36/48V 13A
U mnie zawsze to działało tak samo. Ustawiasz pierwszy stopień wspomagania i nawet jak nie ma pomiaru mocy to po przysiadzie napięcia baterii widać, że po zakręceniu pedałami idzie pełne 13A do osiągnięcia maksymalnej prędkości na pierwszym stopniu wspomagania (chyba około 15 km/u). Być może zależy to od jakiś ustawień dotyczących pas.
U mnie zawsze to działało tak samo. Ustawiasz pierwszy stopień wspomagania i nawet jak nie ma pomiaru mocy to po przysiadzie napięcia baterii widać, że po zakręceniu pedałami idzie pełne 13A do osiągnięcia maksymalnej prędkości na pierwszym stopniu wspomagania (chyba około 15 km/u). Być może zależy to od jakiś ustawień dotyczących pas.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
-
slow
- Forumowicz
Wsiadasz na rower, ruszysz pedałami i niezależnie czy jesteś na 1,2,3,4,5 to drze jak wściekły.Nie za bardzo rozumiem jak oceniłeś wspomaganie.
Wsiadasz na rower inny rower na tym samym sterowniku (też robiony przeze mnie) i lcd dajesz 1 wspomaga lekko, dajesz 2 wspomaga mocniej, 3 jeszcze mocniej.
Tak to oceniłem.
Dlatego pytam o te pozostałe P bo zabawa tymi opisanymi w każdej instrukcji p1-p20 niewiele zmienia
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
Podobnie mam u siebie — rower 50 kg, ja, waga normalna, czyli dwa razy tyle i na tym osiągam 100 W na 10 km. Czyli w normie. I nie pedałuje, tylko udaje, że pedałuję.
Wiec skąd u Ciebie taki wynik?
Zauważyłem, że nie pierwsze 10 sek. są istotne, tylko jeszcze w 1:38 licznik pokazuje 6,4 Wh i 0,12 Ah i po trzech sekundach jest już 19,9 Wh i 0,39 Ah. Hmm... co się stało w tych trzech sekundach? Do tego momentu licznik pokazywał liniowy wzrost Wh, a w ciągu tych paru sekund wzrost o 13 Wh.
Żeby zużyć 13 Wh to trzeba przejechać przynajmniej z kilometr, ale przecież nie w trzy sekundy.
Oczywiście, widzę, ze GT wspomaga przeważnie z dwieście kilkadziesiąt watów, a KT przeważnie trzysta kilkadziesiąt, ale w sumie, pobiera około 100 W więcej, ale to jest jakieś 30 % więcej, a więc końcowe zużycie też powinno tyle wynosić, mniej więcej - 30 % więcej.
A u Ciebie jest trzy razy więcej... nawet na logikę to nie pasuje.
Osiągnąłeś bardzo dziwny wynik. Normalnie rowerki ocenia się po zużyciu własnym w watach na 10 km i, o ile GT mieści się w typowym zużyciu, to ten KT jest jakimś koszmarem. Policzyłem sobie ile taki sterownik może osiągnąć i wychodzi, że nawet gdybyś korzystał na 100 % w ciągu tych trzech minut ze wspomagania, to i tak nie osiągnie on więcej niz 15,4 Wh na 1 km, a więc poniżej 18 Wh na 1,2 km. Ale przecież nie korzystałeś ze wspomagania bez przerwy.tkoko pisze: ↑24 maja 2026, 12:15
Wynik;
GT (nominalnie 650 W) zużył 7.5 Wh na dystansie 1.2 km, podczas gdy KT (nominalnie 390 W) zużył 23 Wh na tym samym dystansie (3 razy więcej energii !!!). Wystarczy jednak porównać prąd/moc z pierwszych 10 sekund przejazdu do pierwszego zakrętu by zobaczyć skąd taka różnica
Podobnie mam u siebie — rower 50 kg, ja, waga normalna, czyli dwa razy tyle i na tym osiągam 100 W na 10 km. Czyli w normie. I nie pedałuje, tylko udaje, że pedałuję.
Wiec skąd u Ciebie taki wynik?
Zauważyłem, że nie pierwsze 10 sek. są istotne, tylko jeszcze w 1:38 licznik pokazuje 6,4 Wh i 0,12 Ah i po trzech sekundach jest już 19,9 Wh i 0,39 Ah. Hmm... co się stało w tych trzech sekundach? Do tego momentu licznik pokazywał liniowy wzrost Wh, a w ciągu tych paru sekund wzrost o 13 Wh.
Żeby zużyć 13 Wh to trzeba przejechać przynajmniej z kilometr, ale przecież nie w trzy sekundy.
Oczywiście, widzę, ze GT wspomaga przeważnie z dwieście kilkadziesiąt watów, a KT przeważnie trzysta kilkadziesiąt, ale w sumie, pobiera około 100 W więcej, ale to jest jakieś 30 % więcej, a więc końcowe zużycie też powinno tyle wynosić, mniej więcej - 30 % więcej.
A u Ciebie jest trzy razy więcej... nawet na logikę to nie pasuje.
-
tkoko
- Forumowicz
Takich testów porównawczych sprzed 2 - 3 lat mam znacznie więcej, po tym jak dwa razy brakło mi prądu z aku, na trasie dwukrotnie krótszej niż trasy Yocha/GT dla tego samego aku, a dla 72 latka po dwóch zawałach wracanie kilka/naście kilometrów bez wspomagania nie jest przyjemnościąKrzysiekSw pisze: ↑24 maja 2026, 16:28Osiągnąłeś bardzo dziwny wynik. Normalnie rowerki ocenia się po zużyciu własnym w watach na 10 km
viewtopic.php?p=127289#p127289
Każdy z tych testów jest niekorzystny dla "KT sinus". "Bez wspomagania"; to 70 - 75 Wh GT vs 78 - 80 Wh KT (~6 km), ze wspomaganiem; to 360 - 390 Wh dla GT vs 500 - 520 Wh dla KT (~45 km), przy porównywalnym użytkowaniu, prędkości, obciążeniu i trasie.
Tych testów było na tyle dużo, że być może/zapewne coś jest sknocone, niemniej jednak przy testach Anandy masz wiele innych porównań KT z moimi sterownikami typu GT. Każde z tych porównań jest niekorzystne dla KT, przynajmniej przy moim stylu jazdy.KrzysiekSw pisze: ↑24 maja 2026, 16:28Zauważyłem, że nie pierwsze 10 sek. są istotne, tylko jeszcze w 1:38 licznik pokazuje 6,4 Wh i 0,12 Ah i po trzech sekundach jest już 19,9 Wh i 0,39 Ah. Hmm... co się stało w tych trzech sekundach? Do tego momentu licznik pokazywał liniowy wzrost Wh, a w ciągu tych paru sekund wzrost o 13 Wh.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
no tak, jednak wcale nie pisałem, że KT pobiera mniej niż GT, tylko wynik 200 Wh na 10 km mnie zaskoczył, bo takiego jeszcze nie widziałem. Dla roweru taki wynik to katastrofa. Nawet ciężkie, bagażowe biorą mniej.
Hmm... jeżeli przewidujesz taką możliwość, że może zabraknąć energii, to dlaczego nie załatwisz sobie karty do ładowania i nie skorzystasz z publicznych ładowarek dla samochodów, wykorzystując albo Schuko, albo adapter do Type 2?
Przynajmniej nie trzeba się stresować...
no tak, jednak wcale nie pisałem, że KT pobiera mniej niż GT, tylko wynik 200 Wh na 10 km mnie zaskoczył, bo takiego jeszcze nie widziałem. Dla roweru taki wynik to katastrofa. Nawet ciężkie, bagażowe biorą mniej.
Hmm... jeżeli przewidujesz taką możliwość, że może zabraknąć energii, to dlaczego nie załatwisz sobie karty do ładowania i nie skorzystasz z publicznych ładowarek dla samochodów, wykorzystując albo Schuko, albo adapter do Type 2?
Przynajmniej nie trzeba się stresować...
-
tkoko
- Forumowicz
Ja nie przewidywałem że na dystansie 45 km po nizinie, nie starczy mi baterii na której jeździłem i 90 km po górach.KrzysiekSw pisze: ↑25 maja 2026, 0:51Hmm... jeżeli przewidujesz taką możliwość, że może zabraknąć energii, to dlaczego nie załatwisz sobie karty do ładowania i nie skorzystasz z publicznych ładowarek dla samochodów, wykorzystując albo Schuko, albo adapter do Type 2?
viewtopic.php?p=71811#p71811
Zgodnie z opisami, między innymi na tym forum, sterowniki "sinus KT" miały być "oszczędne" w zużyciu prądu baterii, stąd przy pierwszym przejeździe sądziłem że bateria była niedoładowana. Przy następnym już miałem świadomość że "KT" pobiera znacznie więcej Wh niż wszystkie moje dotychczasowe rowery, stąd testy jak to jest w praktyce. Do oceny dystansu wystarczą mi graficzne/cyfrowe wskazania napięcia baterii, i jeżeli brakuje mi prądu, to jest to świadome działanie, jak w powyższym przykładzie. W przypadku "KT", grafika pokazywała 40% baterii przy braku wspomagania.
-
wichur
- Forumowicz
Witam , posiadam taki sterownik ,u mnie hamulec działa prawidłowo , ale za to mam problem z wskaźnikiem prędkości, działa tylko podczas wspomagania gdy przestaje pedałować automatycznie przestaje pokazywać kilometry , w ustawieniach nic nie mogę poszukać co naprawi ten problem , możecie coś doradzić .
-
tkoko
- Forumowicz
Problem opisywany wielokrotnie. Potrzebny zewnętrzny czujnik obrotów (np z licznika rowerowego) podpięty pod przewody biały i czarny w kostce hali silnika. Dalej trzeba zmienić parametr "PO7" na "1".wichur pisze: ↑27 maja 2026, 22:42Witam , posiadam taki sterownik ,u mnie hamulec działa prawidłowo , ale za to mam problem z wskaźnikiem prędkości, działa tylko podczas wspomagania gdy przestaje pedałować automatycznie przestaje pokazywać kilometry , w ustawieniach nic nie mogę poszukać co naprawi ten problem , możecie coś doradzić .
-
wichur
- Forumowicz
Podziękowania tkoko , zastosowałem się do twojej porady i licznik działa , a może wiesz co zrobić aby ustawić limit szybkości 25 , u mnie nie działa ustawiłem P08 NA 25 i nie działa ograniczenie .
-
tkoko
- Forumowicz
Wg chińskich opisów, parametr "PO8" ma dwa tryby działania.
Pierwszy; zapewne przy danych z zewnętrznego czujnika prędkości, powinien ograniczać prędkość bezpośrednio do zadanej wartości liczbowej w menu wyświetlacza (np. 25, 30 km/h itd).
Drugi; przy odczycie prędkości z hali/obrotów silnika, ogranicza prędkość pośrednio/procentowo do obrotów silnika (np. 60, 75% maksymalnej prędkości).
Spróbuj dać w "PO8" powiedzmy "65" i sprawdź czy i do jakiej prędkości jest ograniczenie.
Jak działa parametr "PO8" w konkretnym sterowniku zależy zapewne od tego jak dany sterownik reaguje na zmianę "PO8", a także od wyświetlacza i jego parametrów. Niektóre wyświetlacze S866 które bezpośrednio blokują prędkość, mają parametr "PO8" ograniczony tylko do "50", a nie do "100" jak w większości przypadków.
Jak mniemam, "PO2" masz ustawione na "0" czyli km/h.
-
slow
- Forumowicz
A czy na moje pytanie ktoś coś podpowie? które ustawienie może powodować że już na 1 jest pełna moc. Czy na to nie ma ustawień i sterownik jest uwalony. Wiele razy montowałem te sterowniki z tymi lcd i nigdy tak nie miałem
- RadQ
- Forumowicz
A walk assist też daje pełną moc czy normalnie ~6km/h?
-
slow
- Forumowicz
A co ma moc z prędkością wspólnego?? Pozoiom asysty (1-5) wpływa tylko na prędkość a moc jest zawsze max. W innych rowerach na tym sterowniku poziom asysty wpływa także na moc
- RadQ
- Forumowicz
Prościej było odpowiedzieć na moje pytanie niż się niepotrzebnie rozpisywać.
-
slow
- Forumowicz
Postaram sięProściej było odpowiedzieć na moje pytanie niż się niepotrzebnie rozpisywać.
6km/h a czy z pełną mocą to nie wiem bo nie siedziałem na nim wtedy ani jej nie mierzyłem tylko koło podniosłem.A walk assist też daje pełną moc czy normalnie ~6km/h?
-
tkoko
- Forumowicz
W wyświetlaczach typu "GT z protokol 2", nie ma ustawień które zmieniają poziomy wspomagania pas. Sterownik fabrycznie ma ustawione poziomy wspomagania zależne od wybranej w "PO5" wartości (3, 5, 9 poziomów), i wybranej w "PO8" ogólnej mocy/prędkości wspomagania. Czy sterownik jest "uwalony", czy po prostu ma podobnie jak np sterownik w Himo Z20, fabryczne ustawienia, trudno powiedzieć, bo te sterowniki są w różnych/wielu wersjach.
viewtopic.php?p=98086#p98086