Nowy sterownik FOC XA3

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
Xantus
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 12 maja 2018, 12:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Xantus »

Manetka z hallem, przy ostrożnym ruszaniu nie odcina. Może dodać opcje do menu z 3 poziomami i mozliwoscia calkowitego wylaczenia? I w X2b mam to samo wiec tez mozna dac update.
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Aktualizacja softu w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz
Posty: 1286
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: elektrotonus »

Hej.

Możesz opisać jaka to jest obudowa do tego Barmala. Dolna część jest od Bartka razem ze sterownikiem zaś górna to coś dopasowane? Fajnie że jest ekstra chłodzenie. Też mam Samuraja i małego sabka ale docelowo ten sterownik będzie ok
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Dekiel z dolną podstawą:
1
1
chris
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 03 maja 2018, 16:53

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: chris »

Druk 3D będzie oferowany czy tylko do przymiarek?
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Ten konkretny był do przymiarek i szerszej wersji, czyli 110mm.
Docelowo planowane jest termoformowanie lub druk.
Drukarki jeszcze się nie dorobiłem :-)
Patriko
Forumowicz
Posty: 98
Rejestracja: 30 kwie 2017, 9:20
Lokalizacja: Słupca

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Patriko »

barmal pisze:
10 sie 2020, 19:36
Ten konkretny był do przymiarek i szerszej wersji, czyli 110mm.
Docelowo planowane jest termoformowanie lub druk.
Drukarki jeszcze się nie dorobiłem :-)
U mnie stoją cztery drukarki 3D, będziesz robił masówkę to się odezwij ;)
szczur333
Forumowicz
Posty: 303
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: szczur333 »

ten sterownik ma plynny regen? zeby na manetce był?
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

szczur333 pisze:
11 sie 2020, 21:21
ten sterownik ma plynny regen? zeby na manetce był?
Tak, i do tego dodatkowo jest jeszcze automatycznie załączany regen po puszczeniu gazu. To konfigurujesz na telefonie.
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Patriko pisze:
10 sie 2020, 20:30
barmal pisze:
10 sie 2020, 19:36
Ten konkretny był do przymiarek i szerszej wersji, czyli 110mm.
Docelowo planowane jest termoformowanie lub druk.
Drukarki jeszcze się nie dorobiłem :-)
U mnie stoją cztery drukarki 3D, będziesz robił masówkę to się odezwij ;)
Hehe, dzięki dobrze wiedzieć :-)
szczur333
Forumowicz
Posty: 303
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: szczur333 »

chyba zmienie sabka na tego xa3 - roznicy zadnej nie odczuje ale za to jest duuuzo mniejszy - dodaktowo wyjscia na kierunki ma to nie trzeba by sie babrac z dodatkowymi płytkami itp
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
Awatar użytkownika
Vegasnight9
Forumowicz
Posty: 512
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Vegasnight9 »

Można już zamawiać ten sterownik? Jak tam postęp prac?
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243
Awatar użytkownika
PoulN
Forumowicz
Posty: 361
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: PoulN »

Qrcze, gdyby działał na 26s i ~130A z bat, 300-320A fazowego, brałbym od razu :)
Kultura pracy Sabka i jego konfig stawia wiele do życzenia..

Ps. Gdzie znajdę pełną spec? Na pierwszej jest tylko apka i szpilki ;)
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>
Awatar użytkownika
Vegasnight9
Forumowicz
Posty: 512
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Vegasnight9 »

PoulN pisze:
11 wrz 2020, 10:28
Kultura pracy Sabka i jego konfig stawia wiele do życzenia..
Co konkretnie masz na myśli? :)
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243
Awatar użytkownika
PoulN
Forumowicz
Posty: 361
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: PoulN »

Wibracje, trzeba wyl./ wl. stacyjkę, aby mona bylo w miare komfortowo dalej jechac, a przy wyzszych prędkościach sa zawsze, zdarza sie, ze "nie rusza", trzeba lekko popchać bajka przód-tył.
(wszystko na 2 różnych silnikach).

Konfig? - ogolnie apka na miarę obecnego czasu sterowana BT, al'a Barmal, funkcja ograniczenia mocy przy pomiaże temp z silnika (który dziala normalnie, nie tak, jak teraz pomiar w sabku, ze podczas jazdy zaniza temp), tempomat utrzymujący prędkość,... i jeszcze parę rzeczy co mi teraz z głowy wylecialy ;)

Nie mówię, ze Sabek to jakis tragiczny sterownik, jest średni, dobry,.. lub bardzo dobry, zależy na jaki egz. sie trafi i jakie, kto ma wymagnia :)
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>
Piotrek7231
Forumowicz
Posty: 34
Rejestracja: 13 wrz 2020, 14:19

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Piotrek7231 »

Czy sterownik jest już do kupienia? W jakiej cenie?
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Piotrek7231 pisze:
13 wrz 2020, 15:26
Czy sterownik jest już do kupienia? W jakiej cenie?
Tak, jest do kupienia. Składam je na zamówienie i cena to 850PLN
Awatar użytkownika
Tombe
Forumowicz
Posty: 142
Rejestracja: 21 lut 2018, 10:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Tombe »

Barmal, jeśli mogę zasugerować to dodaj do pierwszego posta instrukcję obsługi i linki do filmów instruktażowych na YT.
Bedzie wtedy wszystko w jednym miejscu ;)
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

A dobry pomysł, dzięki :-)
Zamieściłem w pierwszym poście linki do autonauki wraz z objaśnieniem :-)
Instrukcję muszę zrobić....
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Umbur »

Nie zdążyłem jeszcze obejrzeć wszystkich filmów, ale jeżeli tego nie ma, to fajnie byłoby zrobić jeden krótki filmik o możliwościach sterownika i sposobie działania, tzn. współpraca z apką, itd.
Awatar użytkownika
Vegasnight9
Forumowicz
Posty: 512
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Vegasnight9 »

barmal pisze:
13 wrz 2020, 18:10
Piotrek7231 pisze:
13 wrz 2020, 15:26
Czy sterownik jest już do kupienia? W jakiej cenie?
Tak, jest do kupienia. Składam je na zamówienie i cena to 850PLN
Super :) w takim razie czekamy na pierwsze testy, wrażenia i opinie jak to jeździ :x
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243
Awatar użytkownika
PoulN
Forumowicz
Posty: 361
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: PoulN »

Ponawiam pytanie odn. specyfikacji ;)
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Specyfikacja taka podstawowa :-)
Prąd aku ogrniczony do 150A
Prąd Fazy ogrniczony do 300A
Napięcie max: 85V
Przy czym sam nie testowałem przy 20s. Kilka postów wstecz użytkownicy Janot i Jamal88 napisali recenzję z użytkowania przy 20s i 80/100A aku oraz 250/300A fazy.
W obu sterowniki są schowane wewnątrz bez owiewu powietrza.

cdn...
Awatar użytkownika
PoulN
Forumowicz
Posty: 361
Rejestracja: 17 lip 2018, 20:14
Lokalizacja: Miasto Wież i Róż

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: PoulN »

Czyli ja się nie załapie :(
<<>>Merida: 16s8p >><< Kariwa: 26s15p<<>>
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 684
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Kajman »

Temat żyje? Ktoś używa sterownika z mpe i 3k?
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Temat żyje, się powoli lutują i rozchodzą :-)
Wymiary:
XA2-ka: 174 x 94 x 32mm (dł x sz x wys), z deklem
XA3-ka: 170 x 100 x 33mm (dł x sz x wys), z deklem.
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 684
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Kajman »

Czyli w razie decyzji z jakim czasem oczekiwania trzeba się liczyć?
Awatar użytkownika
mylek
Forumowicz
Posty: 78
Rejestracja: 23 sty 2020, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: mylek »

Sterownik ma takie opcje jak Sabvoton ML czyli mozliwość podpiecia alarmu i blokowanie koła? ;)
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 684
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Kajman »

Jak z zabezpieczeniem przed wodą sterownika? I ponawiam pytanie o ewentualny czas realizacji w razie decyzji?
Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 341
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: barmal »

Do sterownika jest dekiel jak kilka postów wyżej. Bez otworów. Te są we własnym zakresie do powiercenia, każdy sprzęt inny więc trudno zrobić uniwersalnie. A że to druk to i nie ma problemu powiercić i gumowe przelotki...jak kto woli i niczego nie sugeruję.
Sam dekiel jest masywny i skręcany śrubami. Między dekiel a alu można dać silikon.

Realizacja obecnie długo. Mam wprawdzie płytki ale są zarezerwowane. Następne musiałbym zamówić.
Patriko
Forumowicz
Posty: 98
Rejestracja: 30 kwie 2017, 9:20
Lokalizacja: Słupca

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Patriko »

barmal pisze:
15 sty 2021, 20:27
Do sterownika jest dekiel jak kilka postów wyżej. Bez otworów. Te są we własnym zakresie do powiercenia, każdy sprzęt inny więc trudno zrobić uniwersalnie. A że to druk to i nie ma problemu powiercić i gumowe przelotki...jak kto woli i niczego nie sugeruję.
Sam dekiel jest masywny i skręcany śrubami. Między dekiel a alu można dać silikon.

Realizacja obecnie długo. Mam wprawdzie płytki ale są zarezerwowane. Następne musiałbym zamówić.
Wiele ludzi ma już drukarki 3D więc może by udostępnić plik do druku i sprzedawać po nieco korzystniejszej cenie :?:
A może po prostu zrobić gotowe KIT'y do polutowania we własnym zakresie :?: zawsze to dodatkowy fun z budowy sterownika ;)
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2890
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: pxl666 »

Gorzej jak ktoś sam coś spartoli i będzie burzyć do barmala ze jego wina ...
Patriko
Forumowicz
Posty: 98
Rejestracja: 30 kwie 2017, 9:20
Lokalizacja: Słupca

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: Patriko »

Dobra dokumentacja, instrukcja i pretensje można mieć tylko do siebie i swoich umiejętności lutowania ;)
McL
Forumowicz
Posty: 57
Rejestracja: 20 lut 2018, 6:15
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy sterownik FOC XA3

Post autor: McL »

Kajman pisze:
13 sty 2021, 11:58
Temat żyje? Ktoś używa sterownika z mpe i 3k?
Mam podpięte z MPe i działa bardzo dobrze :)
ODPOWIEDZ