Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Do tej pory ten kontroler pracował poprawnie z napięciami 46-54V, czy macie jakieś doświadczenia z pracy tego kontrolera z pakietem 14S (naładowany do 4,2V daje 58,8V) ? Wolałbym nie przypalić sterownika.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

No nie wierzę, że nikt nie sprawdzał :-)
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 954
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: Yasiu77 »

Jedni na nich jeżdżą długo i nic a niektórym pada dość szybko. Pewnie zależy jaki Ci się wylosuje ;)
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

To, że jest loteria, podejrzewałem od początku. Dlatego pytam o doświadczenia Kolegów z forum. Jakieś relacje z udanego, albo nieudanego spotkania z pakietem 14S.
Dede
Forumowicz
Posty: 1102
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: Dede »

Nie miałem tego sterownika i nie wiem jakie ma części zamontowane.
Dla pewności sprawdź na jakie napiecie masz kondensatory sterowniku i co najważniejsze jakie mosfety na jakie napiecie pracy. Jeśli będziesz wiedział jakie napięcie masz części to odejmij 10% żeby nie działało na granicy napięcia.
Wtedy będziesz wiedział czy będzie działać i ile masz zapasu.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Tak bym niechybnie zrobił, gdyby nie fakt, że kontroler jest przypięty nitami z nierdzewki do aluminiowej skrzynki. Tak mi doradził kolega bawiący się na codzień metalami. Efekt jest taki, że teraz trudniej rozwiercić taki nit nie uszkadzając aluminiowej obudowy.

Tak, jak piszesz. Kondensatory elektrolityczne, tranzystory i jeszcze kondensatory SMD często są na 50V. Skoro nie ma wyraźnych opinii na ten temat (wynikających z użytkowania), nie będę przeginał pały. U Tas'a na stronie prawie taki sam kontroler jest opisany "do 55V max". Co prawda może to wynikać z chińskiej deklaracji producenta, ale szkoda ryzykować.
tkoko
Forumowicz
Posty: 2206
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: tkoko »

miki pisze:
10 kwie 2021, 10:14
......
Tak, jak piszesz. Kondensatory elektrolityczne, tranzystory i jeszcze kondensatory SMD często są na 50V. .....
Jak tam możesz mieć kondensatory, tranzystory itd. na 50 volt, skoro sterownik jest na 55 volt :D Zapewne będą na 60 volt, i wytrzymają napięcie 58 volt. Jedynie moc sterownika/tranzystorów może być tu problemem, ale na to jest prosty sposób, zmniejszenie mocy/prądu/PAS'a na wyświetlaczu by nie przekroczyć mocy sterownika.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

No widzisz, piszesz tekst bez pokrycia. Jeżeli znasz szeregi napięciowe kondensatorów ceramicznych SMD, na pewno kojarzysz podstawowe serie elementów na 50V i elementy mniej typowe i rzadziej spotykane o napięciu maksymalnym 100V. Kondensatory THT mogą być raczej na 63V, niż na 60V. Ale już napięcie maksymalne 55V może rzeczywiście dotyczyć półprzewodników, w szczególności tranzystorów. Wysokie napięcie wpada do stabilizatora obniżającego zasilającego większą część elektroniki (ten stabilizator też ma swoje maksymalne napięcie pracy) oraz na elementy wykonawcze sterujące fazami, czyli tranzystory MOSFET. I tutaj można mieć wątpliwości. A tych MOSFET'ów i ich sterowników spalić nie chcę.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Tak, czy inaczej zdecydowałem nie kombinować z 14S. Skoro jest potencjalne ryzyko uszkodzenia, nie ma co prowokować chińskiego wyrobu. Trochę szkoda, 14S ma swoje zalety.
tkoko
Forumowicz
Posty: 2206
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: tkoko »

Żaden producent, nawet chińczyk, nie zrobi sterownika 13S na "styk" napięcia 55V, bo każdy element ma "tolerancję" tego napięcia i przy 55V i 5% tolerancji, będzie to 52 - 58 V. Liczba awarii i koszt napraw gwarancyjnych przekroczyłby zysk z zamontowania "tańszego" elementu. W skrajnym przypadku, w pełni naładowany 13S może mieć przeszło 55V (13 x 4.25V = 55.25V)
GrzegorzS
Forumowicz
Posty: 349
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: GrzegorzS »

miki pisze:
10 kwie 2021, 11:29
...Skoro jest potencjalne ryzyko uszkodzenia, nie ma co prowokować chińskiego wyrobu...
Potencjalne ryzyko uszkodzenia istnieje także gdy podłączymy 13s :)
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Potencjalnie jestem młodą dziewicą orleańską :-) A w praktyce, jak napisałem na samej górze, na pewno działa przy 54V.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

tkoko pisze:
10 kwie 2021, 11:39
Żaden producent, nawet chińczyk, nie zrobi sterownika 13S na "styk" napięcia 55V, bo każdy element ma "tolerancję" tego napięcia i przy 55V i 5% tolerancji, będzie to 52 - 58 V. Liczba awarii i koszt napraw gwarancyjnych przekroczyłby zysk z zamontowania "tańszego" elementu. W skrajnym przypadku, w pełni naładowany 13S może mieć przeszło 55V (13 x 4.25V = 55.25V)
Wobec tego w części wysokonapięciowej muszą stosować kondensatory z szeregu 63V lub wyżej. Elektrolity na pewno są na 63V, sam widziałem. Problem w tym, że optycznie nie odczytamy napięcia znamionowego ceramicznych kondensatorów SMD.
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1896
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: tas »

Problem w braku kompatybilności KT i napięcia powyżej 13s nie polega na napięciu mosfetów czy tranzystorów tylko sterownik wykrywa programowo napięcie powyżej dozwolonego i zachowuje się niestabilnie. Wyłącza się w losowych momentach, restartuje, blokuje itp. Owszem, pali mosfety ale wynika to raczej z powodów zasilania w przeciw fazie spowodowanej problemami innymi niż wytrzymałość elementów.
Jest to podobny efekt jak w sterownikach Sabvotona ML, w tym, że te sterowniki się programowo potrafią wyłączyć na wyższym zasilaniu.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Rozmawialiśmy o tym, pamiętam. Natomiast na pierwszym etapie sprawdzam zawsze katalogową wytrzymałość elementów na napięcie i prąd.
tkoko
Forumowicz
Posty: 2206
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: tkoko »

miki pisze:
10 kwie 2021, 23:14
........
Wobec tego w części wysokonapięciowej muszą stosować kondensatory z szeregu 63V lub wyżej. ......
Pełna zgoda, pisząc o 60 voltach miałem na myśli minimalną wytrzymałość napięciową, nawet najgorszego z takich kondensatorów.
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Kontroler Kuteng KT36/48 SVPRM - czy wytrzyma pakiet 14S ?

Post autor: miki »

Zaczynamy się zgadzać :-) Typoszereg 63V zakłada, że kondensatory na pewno wytrzymają napięcie 63V. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że po uformowaniu wytrzymają nieco więcej, poza tym warto pamiętać o przyjętej tolerancji wartości elementów, rezystory zazwyczaj 1 lub 5%, kondensatory ceramiczne zazwyczaj 10%, a elektrolity 20%. Oczywiście jest to plus/minus 20%. Przy takich dopuszczalnych odchyleniach na schemacie mogą się zdarzyć odchyłki napięć w stosunku do sytuacji teoretycznie przeliczanej.

Znalazłem kategorię 63V dla ceramicznych kondensatorów SMD (np. X7R), ale zazwyczaj w wynikach są elementy wytrzymujące 100V. Niemniej taki TME ma w filtrach kategorię 63V.

Ni jestem pewny, czy problem ze sterownikiem KT na wysokim napięciu na pewno tkwi w algorytmach oprogramowania. Stawiałbym raczej na osiąganie maksymalnych wartości napięcia/prądu (czyli w sumie mocy), prawdopodobnie układy te mają jakieś proste zabezpieczenia. W każdym razie każda niestabilność eliminuje użycie wyższego napięcia. Same elementy można by nawet wymienić (choć w praktyce nie ma to sensu), jednak bez schematu to jest loteria.

Reasumując pozostaję przy napięciu maksymalnym 54V (i tak zazwyczaj jest to 48-49V).
ODPOWIEDZ