Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.

Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 06 lip 2018, 23:50

Aby uniknąć nieporozumień, zaczynam wątek o sterowniku własnej koncepcji/produkcji. Jestem autorem i konstruktorem sterownika X1, X2 oraz X4. Wszelkie pytania czy uwagi proszę kierować do mnie na tym albo na forum arbiter. W miarę czasu oraz możliwości będę się starał odpowiadać na zagadnienia czy uwagi. Dziękuję :-)
Jako pierwsze zamieszczam zaktualizowany opis/instrukcję do tytułowych sterowników.
Dziękuję i pozdrawiam
Bartek
Fotki:
X2 w standardowej obudowie Fischera: https://photos.app.goo.gl/DhryZCtjeHUeJpv76
X2 w powiększonej obudowie: https://photos.app.goo.gl/ReutRqAaXfQ3Ys8RA
X4 bez obudowy (obudowa standardowa Fischera identyczna do X2-ki tylko dłuższa): https://photos.app.goo.gl/Jga5ceZWkvVqLPuC7

Ceny:
X2 => 620 w standardowej obudowie.
X4 => 820 w standardowej obudowie.

X2 dostępny aczkolwiek czekam na dostawę blach alu.
X4 kilka ostatnich sztuk zarezerwowanych.

Opis/instrukcja i inne informacje ogólnoprzydatne:
X1-X2-X4_PL_Ver1.3.pdf
Aktualizacja
(3.22 MiB) Pobrany 282 razy
Aplikacja na Androida: https://drive.google.com/open?id=0B9Wrw ... l9YVDRaZVU
Ostatnio zmieniony 21 lip 2018, 19:50 przez barmal, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 515
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: elektrotonus » 07 lip 2018, 0:23

Mile widziane foto oferowanych sterowników oraz obudów ;)
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <=
eMerida 1500W & eWheller 250W

Awatar użytkownika
Marek
Posty: 34
Rejestracja: 02 maja 2018, 19:40
Lokalizacja: Gdynia

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Marek » 07 lip 2018, 1:17

Oraz cennik ;)

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 07 lip 2018, 11:34

elektrotonus pisze:
07 lip 2018, 0:23
Mile widziane foto oferowanych sterowników oraz obudów ;)
Ogolnie co wsrodku znajdziemy ;)
Marek pisze:
07 lip 2018, 1:17
Oraz cennik ;)
Zgadza się ;) i czy dostępność jest od ręki czy jest czas oczekiwania ?
Jeśli znalazł by się taki co by miał problem w kabelkologii i pokornie wolał o pomoc, to mógłby wołać w tym wątku ? Nawet jak pytania będą dla reszty śmieszne ? :>
Pozdrawiam serdecznie !

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 07 lip 2018, 15:33

Kzysztof pisze:
07 lip 2018, 11:34
elektrotonus pisze:
07 lip 2018, 0:23
Mile widziane foto oferowanych sterowników oraz obudów ;)
Ogolnie co wsrodku znajdziemy ;)
Marek pisze:
07 lip 2018, 1:17
Oraz cennik ;)
Zgadza się ;) i czy dostępność jest od ręki czy jest czas oczekiwania ?
Jeśli znalazł by się taki co by miał problem w kabelkologii i pokornie wolał o pomoc, to mógłby wołać w tym wątku ? Nawet jak pytania będą dla reszty śmieszne ? :>
Pozdrawiam serdecznie !
Po to jest forum :-)
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
Yin
Posty: 334
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Yin » 07 lip 2018, 19:19

barmal pisze:
06 lip 2018, 23:50
Ceny:
X2 => 620 w standardowej obudowie.
X4 => 820 w standardowej obudowie.
Można prosić jeszcze o dodanie ceny dla X1?

janukar
Posty: 39
Rejestracja: 17 cze 2018, 16:03
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: janukar » 08 lip 2018, 10:48

W dokumentacji: "Prąd aku " - oznacza prąd maksymalny/chwilowy, czy znamionowy/średni?

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 09 lip 2018, 12:22

Panowie,
W związku z ostatnią naprawą postanowiłem podzielić się kilkoma informacjami odnośnie montażu płytki/sterownika. Dodatkowo jeszcze zamieściłem te informacje w instrukcji i ją zaktualizowałem. Temat nie jest specjalnie nowy ale zamieszczam celem przypomnienia. Instrukcja do ściągnięcia w pierwszym poście.

Ze względu na występujące w sterowniku wysokie prądy konieczne jest chłodzenie nie tylko tranzystorów ale również i samej płytki wraz z kondensatorami elektrolitycznymi. Z tego powodu należy podczas montażu sterownika zwrócić szczególną uwagę na jego chłodzenie. Sterownik w obudowie należy umieścić w pojeździe tak aby miał swobodny owiew powietrza. Sterownik montowany w zamkniętej skrzynce, np. z akumulatorami najlepiej montować bez obudowy ale na powiększonym radiatorze tak aby ciepło wydzielane na tranzystorach było z nich jak najlepiej odprowadzane. A sama płytka miała możliwie największą możliwość chłodzenia.

Poniżej kilka zdjęć z symulacji termicznej płytki sterownika X4.
Symulacja przy prądzie 100A. Strzałki pozazują kierunek przepływu prądu oraz jego natężenie. Im kolor jaśniejszy, tym większy prąd.
Prąd wejściowy z linii wejścia rozprasza się przez całą powierzchnię Cu do nóżek tranzystorów. Tranzystory taktując przewodzą prąd na powierzchnię połączenia fazy silnika (Fot2). Po czym dolne tranzystory przewodzą go ponownie przez boczniki do wyjścia (Fot1).
Foto1
Obrazek
Foto2
Obrazek
Obrazek

Prąd płynąc z wejścia do wyjścia płynie przez poszczególne warstwy płytki, między innymi przez przelotki z przylutowanymi tranzystorami mocy.
Folia Cu na płytce ma grubość 70µm plus miedź nanoszoną chemicznie w procesie produkcji płytki.

Same przelotki natomiast mają gwarantowaną przez producenta (standard) grubość 25µm, nanoszoną chemicznie.
Miedź chemicznie naniesiona nie ma identycznych właściwości z folią nawet o tej samej grubości. Z tego powodu też przewodząc taki sam prąd jak folia bardziej się nagrzewa.
Ze względu na połączenie chemiczne przelotek (Via) z folią Cu temperatura zostaje rozpraszana na resztę miedzi, oddając temperaturę do otoczenia i tym samym chłodząc przelotki.
W skrajnych przypadkach, przy dużych prądach i ze względu na większy opór termiczny przelotek, może dojść do ich przegrzania.
Czujnik temperatury zamontowany na płytce jest osadzony bezpośrednio pod tranzystorami tak aby możliwie szybko rejestować na nich zmiany temperatury. To jednak nie odzwierciedla temperatury panującej na połączeniu faz, gdzie prąd jest największy.

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 09 lip 2018, 12:27

janukar pisze:
08 lip 2018, 10:48
W dokumentacji: "Prąd aku " - oznacza prąd maksymalny/chwilowy, czy znamionowy/średni?
Ani to ani tamto :-)
Moc dla X2 wynosi 2,5kW i 4kW dla X4 przy odpowiednim chłodzeniu.
Nie ograniczyłem prądu w stosunku do mocy. Wychodzę z założenia, że każdy rozsądnie podchodzi do sprawy, chce aby sprzęt mu jak najdłużej działał i tym samym nie będzie szalał z mocą większą 4kW na X2-ce...

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 15 lip 2018, 7:12

Czy konektory dołączone do sterownika mogę zlutować z racji tego że nie posiadam zaciskarki czy jest to nie wskazane? Prąd jaki będę katował to około 30-35A, fazowym jeszcze nie wiem, bo nie testowałem.

art
Posty: 41
Rejestracja: 20 cze 2018, 17:56

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: art » 15 lip 2018, 12:23

Kzysztof pisze:
15 lip 2018, 7:12
Czy konektory dołączone do sterownika mogę zlutować z racji tego że nie posiadam zaciskarki czy jest to nie wskazane? Prąd jaki będę katował to około 30-35A, fazowym jeszcze nie wiem, bo nie testowałem.
Zaciśnij kombinerkami ile możesz, a potem zlutuj.

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 15 lip 2018, 15:51

art pisze:
15 lip 2018, 12:23
Kzysztof pisze:
15 lip 2018, 7:12
Czy konektory dołączone do sterownika mogę zlutować z racji tego że nie posiadam zaciskarki czy jest to nie wskazane? Prąd jaki będę katował to około 30-35A, fazowym jeszcze nie wiem, bo nie testowałem.
Zaciśnij kombinerkami ile możesz, a potem zlutuj.
Jeśli nie masz skąd pożyczyć to nic innego Ci i tak nie pozostaje. Problem tylko w tym, że podczas lutowania kabel w miejscu wyjścia z końcówki stanie się sztywny i gdy nie będzie pasował w ułożeniu to zaczniesz wyginać. A jak wygniesz, to będziesz musiał ponownie polutować to miejsce bo się pozrywa połączenie.

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 16 lip 2018, 17:37

Dzisiaj miałem dziwną akcję, nie wiem z czym związaną. Silnik dość ciepły, ok 120 C, regen silnika ustawiony na 30A prąd zwrotny na 7A. Moc max 80 A znamionowa 40 A.Prąd z aku 25A. Jadę i zatrzymuję się a rower zaczyna drgać, jakby chciał się wyrwać do przodu ale mimo wszystko cały wibruje. Były to dość silne wibracje. Wyłączyłem szybko rower, po 3 sekundach włączyłem. Pojechałem dalej normalnie, nic się nie działo.Podejrzewałem zwarcie faz ale brak przetarć, kable ok. Manetka? No ale potem już było ok.Dziwne na maxa. Jakieś typy panowie?
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 16 lip 2018, 20:28

Mam pytanko odnośnie stacyjki.
Sterownik pracuje kiedy jest zamkniety obwód na stacyjce bez dodatkowego podpinania plusa z baterii?
Rozlaczenie obwodu stacyjki rozłącza cześć logiczna sterownika to oznacza że sterownik w dalszym ciągu pobiera minimalny prąd na tak zwane "czuwanie"?
Jeśli mam rację to idąc dalej tym tropem chciałbym się spytać ,czy wiadomo ile pobiera prądu sterownik w czasie czuwania?
Tak na wypadek gdybym nie rozłączył sterownika od baterii na dłuższą chwilę.
Posiadam przycisk on/off, jest on podłączony pod cewkę przekaźnika, czy nic nie stoi na przeszkodzie bym pod ten sam przycisk dolutował obwód stacyjki by przycisk włączał sterownik razem z przekaźnikiem ?
Czy stacyjka może glupieć i należy zastosować osobny włącznik dla niej ?
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 16 lip 2018, 21:19

Wojtas pisze:
16 lip 2018, 17:37
Dzisiaj miałem dziwną akcję, nie wiem z czym związaną. Silnik dość ciepły, ok 120 C, regen silnika ustawiony na 30A prąd zwrotny na 7A. Moc max 80 A znamionowa 40 A.Prąd z aku 25A. Jadę i zatrzymuję się a rower zaczyna drgać, jakby chciał się wyrwać do przodu ale mimo wszystko cały wibruje. Były to dość silne wibracje. Wyłączyłem szybko rower, po 3 sekundach włączyłem. Pojechałem dalej normalnie, nic się nie działo.Podejrzewałem zwarcie faz ale brak przetarć, kable ok. Manetka? No ale potem już było ok.Dziwne na maxa. Jakieś typy panowie?
Jaką temperaturę miał przy tym sterownik?
Mi ostatnio padła manetka Magury z potencjometrem, wymieniłem na pospolitą z czujnikiem Halla ale zapomniałem podnieść wystarczająco nap. min na manetce. W związku z tym też były wibracje i dodatkowo jeszcze podczas regena jakieś oscylacje. Po podniesieniu dolnej granicy manetki wsio ustąpiło.

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 16 lip 2018, 21:21

Jakieś 40-50 czyli w normie.Stalo się to tylko raz.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2018, 12:55 przez Wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 16 lip 2018, 21:23

Kzysztof pisze:
16 lip 2018, 20:28
Mam pytanko odnośnie stacyjki.
Sterownik pracuje kiedy jest zamkniety obwód na stacyjce bez dodatkowego podpinania plusa z baterii?
Rozlaczenie obwodu stacyjki rozłącza cześć logiczna sterownika to oznacza że sterownik w dalszym ciągu pobiera minimalny prąd na tak zwane "czuwanie"?
Jeśli mam rację to idąc dalej tym tropem chciałbym się spytać ,czy wiadomo ile pobiera prądu sterownik w czasie czuwania?
Tak na wypadek gdybym nie rozłączył sterownika od baterii na dłuższą chwilę.
Posiadam przycisk on/off, jest on podłączony pod cewkę przekaźnika, czy nic nie stoi na przeszkodzie bym pod ten sam przycisk dolutował obwód stacyjki by przycisk włączał sterownik razem z przekaźnikiem ?
Czy stacyjka może glupieć i należy zastosować osobny włącznik dla niej ?
Pozdrawiam !
Nie. Stacyjka odłącza całą logikę. Z procesorem, zasilaczami itd. Co jest pod prądem to tranzystory. A te mają prąd upływu. Trudno mi powiedzieć co będzie się działo. Nie widziałem schematu :-)

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 16 lip 2018, 21:49

Tu mój laicki schemat , stacyjka on/off to zwykły włącznik piórkowy na kluczyk. Do niego jest podłączony przewód stacyjki i cewka przekaźnika.
Efekt chce włączyć i sterownik i przetwornice jednocześnie.
Załączniki
svhemat.png

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 17 lip 2018, 9:18

Kzysztof pisze:
16 lip 2018, 21:49
Tu mój laicki schemat , stacyjka on/off to zwykły włącznik piórkowy na kluczyk. Do niego jest podłączony przewód stacyjki i cewka przekaźnika.
Efekt chce włączyć i sterownik i przetwornice jednocześnie.
Wydaje mi się, że powinno być dobrze. Nie jestem tylko pewien co do cewki czy nie trzeba by dodać diody wsteczenej.

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 19 lip 2018, 22:15

Czy mogły ktoś wstawić zdjęcie z wklejonym termikiem ? Gdzie najkorzystniej i bezpiecznie go wkleić ?

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 21 lip 2018, 21:05

próbuje usatwić sterownik według poradnika https://photos.google.com/share/AF1QipP ... VIMDRQa3hR

silnik raz drga raz nic się nie dzieje a na sterowniku świeci się zielona dioda przy wciśnięciu manetki.
:/ jakieś rady ?
edit:
koło cały czas hamuje jak by regen działał nawet jak manetkę wcisnę koło hamuje.Gdy zwiększę prąd moto z 5 do 10 to silnik jak by drgał ale się nie kreci.

KrzysiekEV
Posty: 123
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: KrzysiekEV » 21 lip 2018, 21:43

Prąd MOT za mały , ja mot na 20-30A miałem jak ustawiałem , ale Prąd Akku na 5A żeby nie upalić .
Czasami trafiałem na takie kombinacje hali/faz że dało się niby offsety ustawić ale regenu zero.
Wtedy pomaga zamiana 2 hali albo 2 faz . Mam stary sterownik X4 , w nowych może być inaczej.
Offsety ustaw na początek na 65 oba i szukaj hall change .
Ostatnio zmieniony 22 lip 2018, 16:31 przez KrzysiekEV, łącznie zmieniany 1 raz.

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 21 lip 2018, 21:58

Ustawiłem mot 20A i prąd Aku na 5A offsety na 65 i na żadnym zestawie hali nie działa tylko mocniej drga tym większy prąd Moto. Zero ruchu. A koła nie da się obrócić.

KrzysiekEV
Posty: 123
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: KrzysiekEV » 21 lip 2018, 22:51

Noto coś nie tak z Halami , pomierz napięcia czy się na każdym zmieniają skokowo 0-5V .
Ale sterownik to wykrywa chyba i by nie ruszał , może 2 hale są zwarte razem i dają zły sygnał.

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 21 lip 2018, 23:38

KrzysiekEV dzięki za pomoc, problem był nie z halami a że mną. W instrukcji są 2 metody parametryzacji, ręczna i automatyczna. Ja próbowałem ręcznie a wystarczyło przeczytać pierwszą linijkę o automatycznym ustawianiu. Koło ruszylo po zapisaniu parametrów. Zwiększyłem akku drive na 10A i zacząłem zmieniać offsety, doszedłem do -10 i resztę zostawiam na jutro bo sąsiedzi mnie uduszą ;p tym dalej na minus tym szybciej silnik zapyla, zobaczymy jutro,
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !!

KrzysiekEV
Posty: 123
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: KrzysiekEV » 21 lip 2018, 23:41

To fajnie , ja mam tylko ręczne hall change , trzeba 12 kombinacji po kolei testować.

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 22 lip 2018, 11:21

Zatrzymałem się przy auto nauce. Silnik przestał się kręcić, zapisałem parametry i czas na ustawienie offsety. Oba mam na zero i gdy wcisnęła manetkę to pokazuje
I mot 30-31
Rpm 268
Wat 140
I Bat 2-3

W instrukcji pisze żeby prąd był max 1.5A
Przy offsecie left kiedy dojadę do -13 to mam
I mot 3-4
I Bat 1
Wat 58
Rpm 477

Kiedy jadę niżej z offsetem to i mot wskakuje na 5-6. Także najniższy prąd mam na -13.

Czy to dobre ustawienie ? Dlaczego w instrukcji pisze o 1.5 A ? Czy coś źle zrobiłem ?

Druga sprawa. Zmieniam kierunek koła by ustawić ofset right i koło kręci się w tę samą stronę co wcześniej a offset right nie reaguje na zmianę parametrów. Tego nie rozumiem dlaczego nie reaguje.

KrzysiekEV
Posty: 123
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: KrzysiekEV » 22 lip 2018, 15:28

To 1.5A to raczej prąd I Bat , min prąd zależy od silnika,napięcia . ważne żeby silnik brał mały prąd i pracował płynnie.
Jest taki moment jak się ofset zmienia - silnik kreci coraz szybciej , potem prąd min i płynnie bez wibracji , a dalej zaczyna zwalniać i prąd rośnie i znowu wibracje.
Jeden z parametrów PID masz na zero ustawiony jak w instrukcji ? (chyba Id Ki ).
Ofsety dla lewo/prawo w moim QS205 mam 61 i 58 , po zmianie kierunku i zapisaniu parametrów silnik musi kręcić do tyłu , inaczej regen nie działa .
Jak na ręcznym Hall change nie znajdziesz drugiego działającego ustawienia zmiany kierunku to zamień 2 grube albo 2 hali .
Ja o tym zapomniałem po zmianie silnika z 3k na QS i 2 godziny się mordowałem żeby regen chodził (zmiana kierunku była ok).

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 22 lip 2018, 16:00

Kzysztof pisze:
22 lip 2018, 11:21
co wcześniej a offset right nie reaguje na zmianę parametrów. Tego nie rozumiem dlaczego nie reaguje.
Tego nie kumam. Silnik powinien się kręcić w drugą stronę po zmianie kierunku.
o zmianie kierunku zapisałeś parametry?

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 22 lip 2018, 16:49

Tak zapisałem, aplikacja tak jakby się zresetowała a sterownik kilka razy migną zieloną diodą. Koło kręci się w tym samym kierunku. Spróbowałem znowu po restarcie sterownika, aplikacji i przy ustawianiu set direction na 1 sterownik się zwiesił i pokazują się same zera. Zresetowałem aplikacje i sterownik, bez zmian. Silnik nie reaguje, jak by sterownik nie działał.
Załączniki
Screenshot_2018-07-22-10-47-36-517_com.example.XLite.png

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 22 lip 2018, 17:21

Wyłącz sterownik, zewrzyj pin Booster do masy, włącz sterownik. Poczekaj 3 sekundy i rozewrzyj pin.
Po tym zrestartuj sterownik.
Na czym go odpalasz? Aku czy zasilacz?

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 22 lip 2018, 18:12

Zanim zobaczyłem Twój post włączyłem sterownik i normalnie reagował. Nie wiem co spowodowało zwieche.

Odpalam na aku.

Po odpaleniu gdy zmieniłem set direction koło zaczęło się kręcić w drugą stronę czyli tak jak powinno.
Ustawiłem
offset left -21
offset right 2
zapisałem.
"Ustawić parametry IdKp, IdKi odpowiednio na 500 i 50. Parametry IqKp oraz IqKi
analogicznie. Zapisać parametry i sprawdzić pracę silnika
."
idkp i idki ustawiłem tak jak w instrukcji z 0 0 na 500 i 50 tak jak iqkp i iqki.
Zaczołem ustawiać regena.
mot recu 20
accu recu 5
set brake 1 ( sprzężony z manetką )
i po odpuszczeniu manetki regen działa. Ustawiłem set brake na 0 i ta sama zawiecha.
Podejrzewam że, źle zwieram piny i sterownik głupieje.
Mam spięte gnd i +5v.

"można używać tego wejścia również jako włącznik, zwierając wejście (środkowy pin, 0..5V) do
+5V albo też płynnie w przedziale napięć od 0...5V
"

Czy dobrze rozumiem, żeby hamulec działał jako włącznik muszę połączyć równolegle 0-5v z +5v żeby hamulec działał z klamki hamulcowej ? To może być powód zawieszenia sterownika ?

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 22 lip 2018, 18:20

Nie dobrze. Zwierając 5V i gnd robisz zwarcie głównego zasilania procesora...
Sygnał z klamki hamulca zawierasz do plusa 5V z wejścia klamki hamulca.

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 22 lip 2018, 19:13

Kurde :/ nie dobrze zrobiłem tak 2 razy i 2 zawiechy, teraz działa ale mam nadzieje że, nic tym nie uszkodziłem.
Czyli patrząc na schemat zwieram S z +5v z klamki hamulca ?

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 22 lip 2018, 19:40

No to mamy przyczynę. Jeśli to było krótko to nic się prawdopodobnie nie stało. Ale jeśli je zwarłeś i poszedłeś na obiad to lipa :-)

Kzysztof
Posty: 118
Rejestracja: 17 mar 2018, 22:25

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Kzysztof » 22 lip 2018, 20:28

Krótko było, zobaczyłem zamrożone liczby i od razu reset. Sterownik normalnie działa.
" Czyli patrząc na schemat zwieram S z +5v z klamki hamulca" - tak ? żółty z czerwonym ?

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 22 lip 2018, 20:56

Tak w tym wypadku na sygnał podajesz 5V z gniazda klamki hamulca

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 24 lip 2018, 8:05

A ja mam takie pytanko, gdzieś chyba na starym forum, czytałem, że regen nie działa jak bateria jest pełna?
Mam taką sytuację: pełna bateria, ruszam z górki, załącza się regen, widze, że napięcie skacze powyżej mojego max 54.6 do 60 v, potem przez sekundę pojawia się 99.9 v i muszę resetować rower aby jechać dalej.
Rozumiem, że nie ma takie zabezpieczenia? Czy jak to działa?
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 24 lip 2018, 8:17

Tak regeneracja się załącza dopiero 3V poniżej ustawionej granicy. Jak to masz ustawione?

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 24 lip 2018, 8:39

Chodzi o graniczne prądy? min 39 i max 60, więc to chyba to. Ustawić na 55?
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 24 lip 2018, 9:16

Napięcia :-)
Spróbuj 55 do 56V

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 25 lip 2018, 8:31

Ustawiłem na 55.

Jechałem sobie z pełną baterią (Po ładowaniu mam ok. 54.0 - już po nocy i balansowaniu) z górki i kilka razy jakby się regen nie załączył (czyli funkcja pracowała poprawnie) a następnie znowu widziałem przez sekunde 99.9V i odcięło...

Nie rozumiem, może za duży prąd regena?
Mam ustawione : 25 silnik i 7 bateria
Heeelp....
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 25 lip 2018, 9:11

Wojtas pisze:
25 lip 2018, 8:31
Ustawiłem na 55.

Jechałem sobie z pełną baterią (Po ładowaniu mam ok. 54.0 - już po nocy i balansowaniu) z górki i kilka razy jakby się regen nie załączył (czyli funkcja pracowała poprawnie) a następnie znowu widziałem przez sekunde 99.9V i odcięło...

Nie rozumiem, może za duży prąd regena?
Mam ustawione : 25 silnik i 7 bateria
Heeelp....
Jeżeli pomimo to odciął to zadziałała wew. funkcja ochrony przed przepięciem. Tu można albo zmniejszyć jeszcze o 1 stopień nap. max albo zmniejszyć prąd regena.

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 25 lip 2018, 9:13

Ok, pokombinuję. Dzięki!
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 26 lip 2018, 8:21

Aktualizacja softu w pierwszym poście na starym forum: https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

Uporządkowanie softu. Poprawka buga w funkcji IIt. Pprzyspieszenie reakcji manetki. W sofcie z autosetem poprawiona funkcja autonauki.
Zalecam zaktualizować program. I jak zwykle...do aktualizacji należy stosować zasilacz!

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 26 lip 2018, 8:47

O super, a co to jest funkcja IIt? :)
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 26 lip 2018, 10:55

IIt czyli kontrolowane przeciążenie silnika w funkcji czasu. Czyli ustawiasz prąd nominalny na powiedzmy 50A i max na 80A. Dajesz gazu, sterownik zapodam początkowo 80A ale po jakimś czasie zaczyna zmniejsza ć prąd do 50A.

Wojtas
Posty: 251
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: Wojtas » 26 lip 2018, 11:41

Super, dzięki za wyjaśnienie :) Z ciekawości, co to była za bug? :)
Kands Maestro 2014
Mxus XF40C Barmal X2 (2200W) 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, Sztyca Suntour NCX, V-Brake Avid SD7
Marathon MTB Plus 29x2.1
Torba EM3EV
Vmax:50

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/

Awatar użytkownika
barmal
Posty: 97
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: barmal » 26 lip 2018, 12:02

Opowiem Ci przy browarku na spotkaniu:-)

zasik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lut 2018, 10:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterownik FOC barmal X1 X2 X4

Post autor: zasik » 27 lip 2018, 16:57

A przy okazji - jakie są głównie minusy/różnice korzystania z softu z autosetem? Domyślam się, że ma dużo więcej kodu. Wolniej działa? Czy też brakuje w nim jakichś funkcji, które są w sofcie bez autoseta? Jak rozumiem, jeśli ktoś nie boi się ręcznej konfiguracji to zawsze lepiej korzystać z firmware bez autoseta?

ODPOWIEDZ