Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.

Display KT LCD do sterowników sinus

Tematy związane z kontrolerami do silników BLDC. Sposoby podłączenia, chłodzenie, prądy itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iceman
Posty: 201
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:28

Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Iceman » 12 mar 2018, 10:31

Chciałbym w tym temacie poruszyć kwestię ustawień jakie można wprowadzić przez display LCD współpracujący ze sterownikami sinus serii KT.

Na wstępie podsyłam porównanie pomiędzy różnymi modelami wyświetlaczy oraz wstępny opis parametrów (do modyfikacji)

P1 – ilość magnesów w silniku ( jeśli silnik przekładniowy P=współczynnik redukcji przełożenia silnika X ilość magnesów)
P2 – ilość impulsów (magnesów) koła na jeden obrót
P3 – Ustawienie parametrów stopnia wspomagania ("1" sterujemy mocą na poszczególnych trybach, jeśli ustawimy na "0" sterujemy prędkością na poszczególnych trybach)
P4 – obsługa manetki (0 – działanie manetki od prędkości 0, 1- manetka nie działa na postoju)
P5 – regulacja, kalibracja wyświetlania poziomu baterii

C1 – czujnik wspomagania PAS, wybór typu
C2 – identyfikacja faz silnika
C3 – jaki stopień wspomagania ma być ustawiony po włączeniu zasilania
C4 - ustawienia pracy manetki (współgra z P4)
C5 – Przydział mocy wspomagania na poszczególne stopnie wspomagania w sposób liniowy. Ile amper na poszczególnych stopniach 10 – max
C6 – stopnie podświetlenia wyświetlacza
C7 – włączenie lub wyłączenie funkcji tempomatu (dodatkowe wyjście w sterowniku) – 0 – wyłączona, 1 – włączona
C8 – temperatura silnika (jeśli jest podłączony czujnik) – 0 – wyłączona, 1 – włączona
C9 – ustawienie hasła do sterownika – 0 – wyłączona, 1 – włączona
C 10 – ustawienia fabryczne
C11 – ustawienie protokołu komunikacji między nowymi a starymi wyświetlaczami
C12 – ustawienie minimalnego napięcia przy, którym sterownik ma odciąć zasilanie
C13 – funkcja odzyskiwania energii, 0 – funkcja odzysku wyłączony
C14 – ustawienie mocy sterownika

Ja jeszcze jestem przed ustawianiem, jeżeli ktoś ma już sprawdzone ustawienia dla odpowiedniego napięcia zasilania i to proszę wklejać.
Załączniki
KT-LCD display.pdf
(150.7 KiB) Pobrany 208 razy

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 966
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: tas » 12 mar 2018, 10:56

Ubiegłeś mnie o 1 dzien :)
Właśnie się zabieram za opracowywanie tego tematu
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

glebor
Posty: 227
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: glebor » 12 mar 2018, 15:32

Właśnie chciałem o tym pisać i wczoraj nakręciłem filmik obsługi wyświetlaczy LCD KT-1 bedzie do uzupełnienia tematu:


Dokumenty do sterowników LCD KT-1

Dokumenty do sterowników LCD KT-3
Posiadam nowe zestawy napędowe mxus, velofast, voilamart 26, 28 cali 250-1700W, akumulatory bidon 48V 17,5Ah
TEL: 796782663

http://epojazdy.blogspot.com/
http://epojazdy.prv.pl/

Awatar użytkownika
Back
Posty: 66
Rejestracja: 18 lut 2018, 20:40
Lokalizacja: CBR
Kontakt:

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Back » 09 kwie 2018, 14:08

Pytanie: jaki parametr odpowiada za czujnik prędkości podłączony do sterownika? Ni cholery nie mogę tego ustawić.
edit: już mam P2=1
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2018, 20:58 przez Back, łącznie zmieniany 2 razy.
Zagłębiam się w struktury, budowli z tektury.

Kermit
Posty: 43
Rejestracja: 23 lut 2018, 16:04

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Kermit » 09 kwie 2018, 14:36

Ice pisze:
12 mar 2018, 10:31

...
P2 – ilość impulsów (magnesów) koła na jeden obrót
...
Mam pytanie do tego parametru. O jakie magnesy/impulsy chodzi? Zakres ustawień jest 0-6. Czy to są magnesy w silniku? Na endlesie piszą, ze to są impulsy od czujnika prędkości. O co tu chodzi?

Dodatkowo w LCD 6 parametr C1 jest rozbudowany o ustawienia kadencji (ilość obrotów korba na minute). Wg instrukcji parametr ten powinien być ustawiony zgodnie z P2. Czy ktoś z was miał możliwość ustawienia tego dobrze?

Kermit
Posty: 43
Rejestracja: 23 lut 2018, 16:04

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Kermit » 10 kwie 2018, 12:40

Back pisze:
09 kwie 2018, 14:08
Pytanie: jaki parametr odpowiada za czujnik prędkości podłączony do sterownika? Ni cholery nie mogę tego ustawić.
edit: już mam P2=1
Rozumiem, ze masz czujnik prędkości mocowany na kolo, 1 impuls na obrót P2 = 1. Stad tez pytanie, skoro P2 ustawia się w zakresie 0-6, 0 - brak czujnika, 1 - jeden czujnik, a co z reszta? Sa czujniki prędkości z kilkoma magnesami?

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 1704
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: zeeltom » 10 kwie 2018, 13:47

Brane są impulsy z hallotronu silnika. Wtedy ustawia się pozostałe parametry.

glebor
Posty: 227
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: glebor » 12 kwie 2018, 9:51

żeby konsekwentnie ciągnąć jeden temat mam sterownik z serii KT o symbolu:
KT48ZWSRL-XDL07L wersja 48V i mam problem z opisem kabli.
Mam problem z opisem tych 2 podwójnych kostek. To ejst może od czujnika brake sensor? bo 2 kostki 3 przewodowe schodzą się w jedną. I od razu pytanie, jak to przerobić pod zwykłe klamki hamulcowe? Jeden pin zostaje wolny. Na pewno jeżeli to jest pod liniowy czujnik HALA idzie sygnał 5V na żółty przewód i klamka też powinna chyba zwierać czerwony z żółtym. Zaraz pomierzę ile tam jest VOLTÓW...

Obrazek
Załączniki
Screenshot_2018-04-12-09-50-05.jpg
Posiadam nowe zestawy napędowe mxus, velofast, voilamart 26, 28 cali 250-1700W, akumulatory bidon 48V 17,5Ah
TEL: 796782663

http://epojazdy.blogspot.com/
http://epojazdy.prv.pl/

glebor
Posty: 227
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: glebor » 12 kwie 2018, 10:31

CIekawe, w jaki sposób przerobić można ten sterownik na system hermetycznych złącz julet. Rozkminię i dam info, bo te kostki są beznadziejne, potem 10 kabli na ramie idzie...
Posiadam nowe zestawy napędowe mxus, velofast, voilamart 26, 28 cali 250-1700W, akumulatory bidon 48V 17,5Ah
TEL: 796782663

http://epojazdy.blogspot.com/
http://epojazdy.prv.pl/

djmarcin56
Posty: 254
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: djmarcin56 » 15 kwie 2018, 13:23

Michał, czujniki hamulca masz podwójne kostki i zależnie jaki masz czujnik bo są na 2 jak i na 3 przewody podłączasz albo wszystkie albo tylko czarny i zółty( masa i sygnał) i ogólnie można to przerobić na jedną wtyczkę i jedno gniazdo od czujników, kabelki można spiąć do jednego :)

Vegasnight9
Posty: 86
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Vegasnight9 » 09 cze 2018, 17:02

Instrukcja po POLSKU do LCD3. Może się komuś przyda.
https://drive.google.com/open?id=1HM-qu ... FM5Wz81oVX

szczepan-k
Posty: 46
Rejestracja: 22 lut 2018, 20:06

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: szczepan-k » 17 cze 2018, 18:21

Witam, od czego jest ta kostka z kablami czarny zielony ta z znakami ??

Vegasnight9
Posty: 86
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: Vegasnight9 » 20 lip 2018, 20:51

Czy parametr P1 - ilość magnesów w silniku ( jeśli silnik przekładniowy P=współczynnik redukcji przełożenia silnika X ilość magnesów) wpływa w jakimkolwiek stopniu na silniki bezprzekładniowe ? Co ustawić tam dla Mxus 30H 7x9 ? Ile ten silnik ma magnesów?

TwojeAuto
Posty: 39
Rejestracja: 04 maja 2018, 18:35
Lokalizacja: Kartuzy / Gdańsk

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: TwojeAuto » 22 lip 2018, 11:50

parametr P1 nie ma wpływu na pracę silnika , odpowiada za prawidłowe przeliczanie wskazywanej prędkości

Awatar użytkownika
andy101
Posty: 107
Rejestracja: 25 lut 2018, 7:44
Lokalizacja: Krosno

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: andy101 » 08 wrz 2018, 19:11

Dzisiaj kilkukrotnie zaliczyłem Error 3 na wyświetlaczu.
Błąd halli.
Delikatny ruch manetką, słychać lekkie szarpnięcie silnikiem i od razu error 3.
Jeden z kolegów poinformował mnie o funkcji tempomatu działającej w tym sterowniku (posiadam KT36/48SVPRCL, 36-48V, 30A (SINUS) z wyświetlaczem KT). C7 – włączenie lub wyłączenie funkcji tempomatu (dodatkowe wyjście w sterowniku) – 0 – wyłączona, 1 – włączona
Przy ruchu manetką wystarczy przez ok 2 sek przytrzymać przycisk strzałka w dół i na wyświetlaczu pojawia się duże C i załącza tempomat.
Niestety to też nie zadziałało. Identyczna sytuacja, lekkie szarpnięcie silnikiem i error 3. Wkurzony wydrukowałem całą instrukcję i podczas jazdy zmieniałem parametry odpowiedzialne za pracę manetki P4 – obsługa manetki (0 – działanie manetki od prędkości 0, 1- manetka nie działa na postoju) i C2 – identyfikacja faz silnika. Jak już wcześniej opisywałem
viewtopic.php?f=18&t=1347
paramerty P4 i C4 są ze sobą powiązane, bardzo niejednoznaczne i trudno określić jak wzajemnie na siebie wpływają.

U mnie problem rozwiązało ustawienie C2 na 5 co wygenerowało również error 3 i ponowne przestawienie C2 na 0 co spowodowało prawidłową pracę silnika bez błędów. P4 i C4 ustawiłem ponownie na 0. Ustawienia dla Nine Continent RH2809 D (7x9) Tył, KASETA i KT36/48SVPRCL, 36-48V, 30A (SINUS)

Zupełnie nie ogarniam co może powodować losowe wygenerowanie error 3

scuda
Posty: 271
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: scuda » 25 paź 2018, 12:10

Czy KT lcd-3 obsługuje manetkę i pas jednoczesnie ? Tzn. jadę na pas i chcę przyspieszyć na manetce ?
Jak działa odczyt temperatury z silnika ? Ogranicza lub odcina moc przy danej temperaturze ?
I jak działa pomiar pojemności baterii ze sterownikiem 60v ?
Czy da się tempomat pociągnąć na oddzielny guzik, bo według instrukcji trzeba trzymać 3 sekundy guzik :/

ePawel
Posty: 25
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:34
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: ePawel » 27 paź 2018, 19:16

Jeśli chodzi o pas i manetkę to obsługuje je jednocześnie. Ja u siebie jeżdżę na 4 stopniu wspomagania co w moim przypadku daje ok 350w na silnik, a jak chce pełną moc to odkręcam manetkę i wtedy idzie ok 600w-700w.
Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi, bo u mnie w moim xf15r nie działa odczyt temperatury a pojemność baterii to chyba lepiej sobie samemu skalkulować na podstawie poziomu napięcia, które można sobie wyświetlić na LCD niż za pomocą tych 4 kreseczek.

janukar
Posty: 39
Rejestracja: 17 cze 2018, 16:03
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: janukar » 27 paź 2018, 23:09

scuda pisze:
25 paź 2018, 12:10
Jak działa odczyt temperatury z silnika ? Ogranicza lub odcina moc przy danej temperaturze ?
Nie ma ograniczenia mocy. To jest tylko wyświetlanie temperatury na wyświetlaczu.

scuda
Posty: 271
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: scuda » 28 paź 2018, 0:14

Dzieki za odpowiedzi. W zasadzie to wystarczy spojrzec na napiecie zeby wiedziec ile jeszcze mozna przejechac, zgadzam sie z tym, mam watomierz a i tak najczesciej patrze na napiecie.
Z tym pasem to bede mogl sobie ograniczenie ustawic na 300-400 w maks ? Ogolnie max na manetce ma byc okolo 3000w.
Szkoda ze chociaz jakiegos alarmu sie nie da ustawic na temperature ;/

janukar
Posty: 39
Rejestracja: 17 cze 2018, 16:03
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: janukar » 28 paź 2018, 11:24

scuda pisze:
28 paź 2018, 0:14
Szkoda ze chociaz jakiegos alarmu sie nie da ustawic na temperature ;/
A widzisz, teraz sobie przypomniałem, że w instrukcji jest informacja, że po przekroczeniu jakiejś temperatury (chyba ok. 120-130C) wyświetlana wartość na ekranie zaczyna mrugać i być może jest jakieś ograniczenie mocy,
ale nie jest to dla mnie jasne, a jeszcze nie udało mi się tego sprawdzić.
"When the motor operating temperature exceeds the warning value, temperature
display flashes to alarm, meanwhile the motor controller will offer
the appropriate protection to motor."

Awatar użytkownika
mr_x
Posty: 262
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19
Lokalizacja: Białystok

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: mr_x » 28 paź 2018, 15:40

Nie mam tego wyświetlacza, ale zamierzam kupić. Zanim to zrobię, chciałbym wiedzieć, czy stopnie wspomagania dotyczą jednocześnie PAS i manetki? Czy tylko PAS, a manetka ma zawsze maksymalną moc?

rondel_86
Posty: 11
Rejestracja: 11 wrz 2018, 10:34

Re: Display KT LCD do sterowników sinus

Post autor: rondel_86 » 28 paź 2018, 20:38

Ja mam tylko manetke i parametr P3 – Ustawienie parametrów stopnia wspomagania ("1" sterujemy mocą na poszczególnych trybach, jeśli ustawimy na "0" sterujemy prędkością na poszczególnych trybach). Działa tylko na 0 i da się tylko sterować prędkością na P3 na 1 na manetce na każdym stopniu wspomagania jest pełna moc nie wiem jak to jest gdy jest PAS

ODPOWIEDZ