Wymiana ogniwa w Sparta ION

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Gratulacje, całkiem niezły wynik. 1h i 20 minut przy ciągłym prądzie 6 A to chyba max co można z nich wycisnąć.
Co do wykresu to po prostu automat zmniejszył po tym czasie obciążenie, co spowodowało, że napięcie trochę się odbudowało i to pozwoliło na stale spadającym obciążeniu popracować jeszcze przez kilkadziesiąt minut.
Jak udało Ci się to osiągnąć?
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 3338
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: WojtekErnest »

Ja tu widzę że automat WYŁĄCZYŁ obciążenie po 1:20 a pomiar napięcia trwal dalej. Stąd aproksymacja linii prądowej do 0 Amp w funkcji czasu i napięcia mierzonego pakietu.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Może i tak, nie mam doświadczenia z takimi sprzętami. Tak czy inaczej przez te pierwsze 80 minut na 6A ogniwa oddały około 8 Ah, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

zielony71 pisze:
29 paź 2022, 18:05
Gratulacje, całkiem niezły wynik. 1h i 20 minut przy ciągłym prądzie 6 A to chyba max co można z nich wycisnąć.
Co do wykresu to po prostu automat zmniejszył po tym czasie obciążenie, co spowodowało, że napięcie trochę się odbudowało i to pozwoliło na stale spadającym obciążeniu popracować jeszcze przez kilkadziesiąt minut.
Jak udało Ci się to osiągnąć?
Hej, bardzo dużo czasu poświęciłem na osobne testowanie ogniw, kupiłem trochę grubsze taśmy niklowe, ciężko to się zgrzewało bo mam za słabą.
Już chyba załapałem o co chodzi w nimh, korci mnie lion :D
WojtekErnest pisze:
30 paź 2022, 5:51
Ja tu widzę że automat WYŁĄCZYŁ obciążenie po 1:20 a pomiar napięcia trwal dalej. Stąd aproksymacja linii prądowej do 0 Amp w funkcji czasu i napięcia mierzonego pakietu.
A prościej ?:)
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 3338
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: WojtekErnest »

Czyli czy po 1:20 WIDZIALES wskazanie PRĄDU? Od tego momentu LINIOWY spadek prądu, nie wygląda naturalnie i "pachnie" aproksymacja.
Jak i czym była zdejmowania charakterystyka ?
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Domyślam się, że mierzyłeś i wymieniłeś pojedynczo, bo sam to sugerowałem. Moje pytanie dotyczy tego ile ogniw z tych 20 w baterii musiałeś wymienić, żeby osiągnąć tak dobry rezultat. :-D
korci mnie lion :D
w takim razie jako wprawkę proponuję LiFePo4, nie wybuchają i od biedy da radę używać bez BMS (sam tak używam)
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

zielony71 pisze:
30 paź 2022, 11:53
Domyślam się, że mierzyłeś i wymieniłeś pojedynczo, bo sam to sugerowałem. Moje pytanie dotyczy tego ile ogniw z tych 20 w baterii musiałeś wymienić, żeby osiągnąć tak dobry rezultat. :-D
korci mnie lion :D
w takim razie jako wprawkę proponuję LiFePo4, nie wybuchają i od biedy da radę używać bez BMS (sam tak używam)
Tak naprawdę to nie pamiętam dokładnie, ale 6 lub 7
LiFePo4 nie wykorzystam do roweru, lion biorę tylko pod uwagę, ale wiąże się to z dodatkowym kosztem zakupu obciążenia, bo ten mój ma tylko do 30v. Z lion podobna zasada czy inna technologia? Raczej na pewno nie szeregowo.
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Ja tam na nich jeżdżę w rowerze. I nie tylko ja.
Ale jak chcesz koniecznie Lion to musisz sporo doczytać, bo tego już nie naładujesz byle czym, musisz mieć ochronę przed nadmiernym rozładowaniem, no i bardzo uważać na przypadkowe zwarcia, bo to już grozi małym bum :-D
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Artur18
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2023, 18:04

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Artur18 »

Witam, wywala mi błąd 0003 awaria akumulatora,po rozebraniu baterii i sprawdzeniu miernikiem prawie wszystkiego ogniwa mają po 1.36 oprócz jednego 0.06, z tego co czytam wystarczy wymienić to uszkodzone???
Artur18
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2023, 18:04

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Artur18 »

I gdzie można kupić takie ogniwa????
Artur18
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2023, 18:04

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Artur18 »

Jestem chętny odkupić takie ogniwo 10Ah !!!!
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Mam takie ogniwa, napisz na priv.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
szupek
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 16 maja 2019, 22:39

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: szupek »

Artur18 pisze:
12 cze 2023, 18:45
Jestem chętny odkupić takie ogniwo 10Ah !!!!
Niestety, ale masz całą baterię uwaloną, wymiana ogniwa nic nie da.
zby_cho
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2023, 22:22
Lokalizacja: Radom

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zby_cho »

Witam wszystkich. Super forum.
Właśnie zregenerowałem baterię swojej Sparty ion gl. Oryginalna 24v nimi generowała błąd e0003. Po rozebraniu okazało się że jeden z 20 akumulatorów ma zwarcie. Wymieniłem wszystkie akumulatory z drugiego dokładnie takiego samego banana, który miał uszkodzoną elektronikę. Przetestowalem cały pakiet obciążając połówki żarówką samochodową 40W. Okazały się identyczne. Po godzinie rozładowywania prądem około 3,7A napięcie połówek spadło z 13,2V do 11,66 V czyli wg mnie całkiem dobrze.
Niestety po zamontowaniu pakietu i podłączeniu do roweru nadal mam błąd e0003 i informacją o konieczności wizyty w serwisie.
Pytanie:
Czy można jakoś zresetować ten błąd?
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Zła wiadomość jest taka, że sam tego błędu nie skasujesz, a dobra jest taka, że za samo skasowanie błędu policzą o wiele mniej niż za pełną regenerację baterii.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
zby_cho
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2023, 22:22
Lokalizacja: Radom

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zby_cho »

zielony71 pisze:
17 cze 2023, 4:41
Zła wiadomość jest taka, że sam tego błędu nie skasujesz, a dobra jest taka, że za samo skasowanie błędu policzą o wiele mniej niż za pełną regenerację baterii.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytania:
1. Czy można skasować ten błąd zdalnie?
2. Jaki to może być koszt?
3. Może jakiś kontakt do kogoś kto to robi.
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Możesz jeszcze dla pewności spróbować tego co na filmie:

ale to zapewne nic nie da i wtedy pozostaje serwis:
https://www.roweryholenderskie.net/rowe ... gi-bledow/
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
zby_cho
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 16 cze 2023, 22:22
Lokalizacja: Radom

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zby_cho »

zielony71 pisze:
17 cze 2023, 8:47
Możesz jeszcze dla pewności spróbować tego co na filmie:

ale to zapewne nic nie da i wtedy pozostaje serwis:
https://www.roweryholenderskie.net/rowe ... gi-bledow/
Jeszcze raz dzięki.
Mam duży wyświetlacz i wg instrukcji dłuższe przytrzymanie włącznika świateł, podobnie jak przy małym wyświetlaczu, resetuje ustawienia.
Oczywiście próbowałem ale podobnie jak przy próbie zmiany wspomagania, lub uruchomienia roweru pojawiają się ekrany:
1. e003
2. Contact dealer
Pomimo tych komunikatów jest pełna obsługa wyświetlacza, świateł itp. Brakuje jedynie wspomagania.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

Artur18 pisze:
12 cze 2023, 18:37
Witam, wywala mi błąd 0003 awaria akumulatora,po rozebraniu baterii i sprawdzeniu miernikiem prawie wszystkiego ogniwa mają po 1.36 oprócz jednego 0.06, z tego co czytam wystarczy wymienić to uszkodzone???
Błąd e003 to uszkodzona płytka sterująca baterią, ogniwa może będą ok. Wymiana płytki jest nie możliwa, jest zalana żywicą
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

zielony71 pisze:
17 cze 2023, 4:41
Zła wiadomość jest taka, że sam tego błędu nie skasujesz, a dobra jest taka, że za samo skasowanie błędu policzą o wiele mniej niż za pełną regenerację baterii.
Błędu e0003 nie da się skasować, jedynie opcję kluczyk ( interwały serwisowe)
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

zby_cho pisze:
17 cze 2023, 8:01
zielony71 pisze:
17 cze 2023, 4:41
Zła wiadomość jest taka, że sam tego błędu nie skasujesz, a dobra jest taka, że za samo skasowanie błędu policzą o wiele mniej niż za pełną regenerację baterii.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytania:
1. Czy można skasować ten błąd zdalnie?
2. Jaki to może być koszt?
3. Może jakiś kontakt do kogoś kto to robi.

Hej, jestem oficjalnym technikiem Sparty i wszystkiego na systemie oparty na ION, pomogę.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

Witam wszystkich, na wstępie chciałbym wszystkim podziękować za pomoc w naprawie baterii. Bardzo moje umiejętności zyskały i przez co zostałem serwisantem Sparty :shock: Czy mogę liczyć na tą samą przychylność, jeżeli chodzi o naprawę baterii lion ?
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Jasne, teraz będzie Ci już łatwiej, bo podstawowe zasady są podobne. Podstawowa różnica to bezpieczeństwo. Przy ogniwach litowych nie ma miejsca na głupie błędy.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

Tak wiem, bo może być puuuuf :) Dowiedziałem się, że tam jest jakaś taśma CAN, podejrzewam, coś na zasadzie canbus w samochodach. Do wymiany ogniw potrzebny jest oscyloskop, żeby bms nie wykrył spadków napięcia, możliwe?
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: zielony71 »

Pewnie wystarczy podłączyć równolegle zewnętrzne źródło napięcia, jeszcze przed odłączeniem ogniw, tak żeby BMS się nie zorientował.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Bodzio
Forumowicz
Posty: 54
Rejestracja: 05 kwie 2022, 15:45

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: Bodzio »

Chciałbym się przygotować go wymiany starych ogniw w baterii lion, chciałbym zastosować ogniwa Samsung e35, ktoś na forum może ma w dobrej cenie ? Koszyczki ? Może polecicie inne ogniwa, tak aby bateria miała 10-14ah
Awatar użytkownika
noel841106
Forumowicz
Posty: 87
Rejestracja: 15 maja 2019, 12:16
Lokalizacja: Białystok

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: noel841106 »

A jakie ogniwa tam teraz siedzą?
Rozbierałem jedną baterię ION i tam sa pryzmatyczne ogniwa. W tą obudowę nie wejdzie dużo ogniw cylindrycznych.
popiol21
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 30 lip 2022, 20:03

Re: Wymiana ogniwa w Sparta ION

Post autor: popiol21 »

Bodzio pisze:
15 wrz 2023, 20:27
Chciałbym się przygotować go wymiany starych ogniw w baterii lion, chciałbym zastosować ogniwa Samsung e35, ktoś na forum może ma w dobrej cenie ? Koszyczki ? Może polecicie inne ogniwa, tak aby bateria miała 10-14ah
Regeneruje te baterie na 32e i 35e, mieści sie odpowiednio 460 lub 500wh, jest możliwość zmiany napięcia baterii 25, 29, 36v, najlepsza opcja to 36v, po regeneracji rower rozpędza się do 35km/h, zasięg 80-100km na 5tym biegu wspomagania, baterie w rame 25v odrazu przestawiam na 36v
ODPOWIEDZ