Zepsuta ładowarka - zamiennik
-
- Nowicjusz
Zepsuta ładowarka - zamiennik
Dobry wieczór
Właśnie padła mi ładowarka i wywaliło korki na mieszkaniu, a jakoś rower musze na jutro do pracy naładować
Mam pytanie, czy mogę zastąpić ją ta ładowarka ?
I co oznacza "output" ?
Na zepsutej jest 58.8 V a na innej ze starego roweru mam 54.6 V, nic się nie stanie ?
Właśnie padła mi ładowarka i wywaliło korki na mieszkaniu, a jakoś rower musze na jutro do pracy naładować
Mam pytanie, czy mogę zastąpić ją ta ładowarka ?
I co oznacza "output" ?
Na zepsutej jest 58.8 V a na innej ze starego roweru mam 54.6 V, nic się nie stanie ?
- kawuem
- Forumowicz
Re: Zepsuta ładowarka - zamiennik
58,8V to bateria 14S
54,6V to bateria 13S
Naładujesz nim pakiet, ale nie do pełna. Ogniwa naładują się do 3,9V a nie do 4,2V.
Ale baterii nie zepsujesz. Naładuje się do 93% swojej pojemności. Z tym, że o ile jest tam balanser, to balansowanie nie nastąpi.
Na obu zdjęciach jest to samo 58,8V
Output oznacza w tym przypadku wartość napięcia na wyjściu ładowarki.
54,6V to bateria 13S
Naładujesz nim pakiet, ale nie do pełna. Ogniwa naładują się do 3,9V a nie do 4,2V.
Ale baterii nie zepsujesz. Naładuje się do 93% swojej pojemności. Z tym, że o ile jest tam balanser, to balansowanie nie nastąpi.
Na obu zdjęciach jest to samo 58,8V
Output oznacza w tym przypadku wartość napięcia na wyjściu ładowarki.
-
- Nowicjusz
A na baterii bark etykiet, tylko to
-
- Nowicjusz
W takim razie wnioskuje ze mogę ładować zanim mi nowa ładowarka przyjdzie
- kawuem
- Forumowicz
Możesz, tylko dłużej to potrwa, bo prąd ładowania jest mniejszy.
Sprawdź tylko, czy na starej ładowarce masz to samo oznaczenie biegunowości wtyczki, czyli, czy plus jest w środkowej dziurce wtyczki.
Sprawdź tylko, czy na starej ładowarce masz to samo oznaczenie biegunowości wtyczki, czyli, czy plus jest w środkowej dziurce wtyczki.
-
- Nowicjusz
Bardzo dziękuję za poradę i pomoc
-
- Nowicjusz
Dzień dobry
Właśnie przyszła do mnie nowa ładowarka z aliexpress 5A i gdy podpinam do baterii końcówkę to delikatnie się iskrzy i na ładowarce zapala się czerwona dioda. Dodam ze w tym czasie ładowarka nie jest podpięta do gniazdka.. więc dlaczego taka reakcja?
i w jaki sposób sprawdzić biegunowość, plus ?
Właśnie przyszła do mnie nowa ładowarka z aliexpress 5A i gdy podpinam do baterii końcówkę to delikatnie się iskrzy i na ładowarce zapala się czerwona dioda. Dodam ze w tym czasie ładowarka nie jest podpięta do gniazdka.. więc dlaczego taka reakcja?
i w jaki sposób sprawdzić biegunowość, plus ?
- kawuem
- Forumowicz
Iskrzy, bo źle robisz. Najpierw ładowarkę podłącza się do prądu 230V a dopiero później do baterii. Iskrzy, bo na wyjściu ładowarki są kondensatory elektrolityczne, które ładują się bardzo szybko z baterii gdy są rozładowane, bo ładowarka nie ma napięcia z 230V. Jeśli dioda w ładowarce się zapala, to biegunowość jest prawidłowa.
-
- Nowicjusz
ok będę podłączać pierw do gniazdka, następnie do baterii. Dziękujękawuem pisze: ↑05 sty 2025, 15:19Iskrzy, bo źle robisz. Najpierw ładowarkę podłącza się do prądu 230V a dopiero później do baterii. Iskrzy, bo na wyjściu ładowarki są kondensatory elektrolityczne, które ładują się bardzo szybko z baterii gdy są rozładowane, bo ładowarka nie ma napięcia z 230V. Jeśli dioda w ładowarce się zapala, to biegunowość jest prawidłowa.