Ładowarka 32A do samochodu z portalu ryżowego

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
ODPOWIEDZ
Snafu
Forumowicz

Ładowarka 32A do samochodu z portalu ryżowego

Post autor: Snafu »

Kupiłem Springa, fabryczna ładowarka jest na 10A 230V. Czas ładowania od 2% do 100% to prawie 13h.

Potrzebuję szybciej ładować. Po obejrzeniu gniazda Mennekes stwierdziłem jedną fazę, czyli potrzebuję ładowarkę nazywaną 22kW używającą jedną fazę a moc ładowania podają 6,6kW czyli daje to prund 28,6A :) Za licznikiem mam 32A więc łapię się na ładowanie w 5 godzin samochodu.

Czy odważylibyście się kupić ładowarkę z portalu ryżowego i jaką kupić. Oglądaliśmy te ładowarki to niektóre są na 32A ale zbliżenie napisów na obrazkach z Ali wykazuje że przewody 3x2,5mm2 :) jaja sobie robią, bo ten przekrój nie przewodzi tyle prądu.

Czy też odpuścić i kupić droższą firmową po obejrzeniu w Polsce. Dziękuję za pomoc!!!

Wstępnie wytypowałem taką - tylko trzeba wybrać 3 metry i złącze type 2 https://pl.aliexpress.com/item/10050082 ... ry_from%3A
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Re: Ładowarka 32A do samochodu z portalu ryżowego

Post autor: Perszing1800 »

Dobrze że założyłeś temat bo mylisz trochę pojęcia, to co jest z kablem to nie jest ładowarka, to jest evse czy wallbox.
Ładowarka jest w samochodzie i nie kosztuje kilku stówek ;)
To że możesz ładować tylko 2,3Kw zależy pewnie od fabrycznego evse(cegły na kablu).
Masz minimum 3,6kw ładowarkę pokładową albo więcej, trzeba by poczytać spec tego auta.
Co do evse z chin ja mam takie(mam w aucie ładowarkę 7kW1f)
https://pl.aliexpress.com/item/10050072 ... pt=glo2pol
Zamontowałem to na stałe na ścianie,dodałem daszek dla pewności,mogę zmieniać moc przez telefon co sie przydaje jak ładuje z off-grida,póki co działa ;)
Tylko przy takim ciągłym obciążeniu dobrze jest choć kamerką termo sprawdzić całą linie do punktu ładowania bo można się zdziwić że coś się grzeje :D
Edit:
Teraz dopiero luknałem na film,jeśli masz tę wersje z filmu to masz ładowarke 7,4kW pokładową więc nie trzeba Ci evse czy wallboxa 3f22kw chyba że planujesz zakup jakiegoś auta z ładowaniem 3f.
Snafu
Forumowicz

Edukowałem się, czytałem SAE J1772, tylko że ja unikam używania kalek z angielskiego, tak więc wiem czym są ładowania typu level1, level2, level3 zgodnie z normą.
Wkurza mnie to bo ta "ładowarka" to tak naprawdę generator impulsu prostokątnego podawanego na dodatkowym pinie, a fazy są w ogóle nie modyfikowane - wszystko za taką dużą kasę, by Chińczyk mógł na zielonym dorobić. Na drugim pinie rezystor. Można by te całą elektronikę w analogu zrobić i umieścić we wtyczce bez "cegły".

W gnieździe type2 mam 1 fazę, a moc jest podana oficjalnie 6,6kW.

BARDZO Ci dziękuję za podanie linka do ładowarki. Mam pytanie: jaki jest przekrój przewodów w kablu do wtyczki Mennekes u Ciebie?

Wiem o tym, że przy obciążeniu 32A trzeba niezwykle uważać na temperaturę jakichkolwiek złączach, widziałem jak znajomemu upaliło się zero. We wszystkich urządzeniach elektronicznych a było trochę wypaliło warystory.

Zdecydowanie mam jedną fazę bo w pozostałych fazach brakuje bolców (prongs). Jest to tak zwany system angielski - tam do prywatnych domów do kuchenki ciągnie się linię zabezpieczoną 40A a jak jest mało to dwie, nie ma trzech faz tylko jedna, gniazdo CEE 5 bolców nazywa się "Industrial".
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Na kablu z tego evse od strony wtyczki typ2 mam opis:
3G6+0.5mm2
Wnioskuje z tego że 0.5mm2 to sterownicze a 3G6 to 3x6mm2???Nie wiem,gdybam teraz...
Edit:
Teraz spojrzałem od strony wtyczki 32A tej niebieskiej takie same oznaczenia.
Nie testowałem tego evse powyżej 24A,to tak informacyjnie bo mam zabezpieczenia 25A tylko :D
Ale na tych 24A przewód nie był nawet letni więc raczej malizny tam nie ma...
Snafu
Forumowicz

3G trzy żyły izolacja EVA 6mm2 + (jedna) 0.5 mm2. W standardzie powinny być dwie cienkie, ale może nie napisali bo dla elektryków to są na "słabe prądy", od tego się nie pali.

Bardzo Ci dziękuję i zgłaszam się do kasy na Ali :)
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Ale Ty wiesz że na Ali można kupic przenośna ładowarkę ccs(szybkie ładowanie DC) :D
Snafu
Forumowicz

Wiedzieć to wiem, ale koszt wysoki coś słyszałem że kosztuje 20k PLN. Poza tym do CCS to trzeba przydział mocy zwiększyć, ten mój samochodzik ciągnie 33kW. Największe ładowarki które widziałem na oczy miały 150kW...
Z takich ciekawostek widziałęm na gratach transformator V. Transformator ten zamienia 3fazy 400V na 1 fazę 230V. Da się ładować z napięcia międzyfazowego wtedy można PODOBNO ładować 28A z gniazda zwykłej tak zwanej małej siły 16A bez wymiany jakichkolwiek kabli i gniazdek.
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Jest i wallbox z Polski co robi to samo.
https://accelev.vtech.pl/pl/ladowarki-w ... celev-two/
Tzn łączy 2 fazy a nie 3 :D
Snafu
Forumowicz

Są też na 3 fazy, ale mają wadę: jedna z faz w takim transformatorze jest obciążona 2x bardziej niż dwie pozostałe. Typowy V jest właśnie na dwie fazy międzyfazowe do 230V. Mając typową siłę 16A mamy 400x16=6,4 kilowata. Ale to czysta teoria, bo to kawał kloca do przewożenia.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: szczur333 »

Perszing1800 pisze:
22 lut 2025, 22:24
Obrazek

20kW CCS - koszt 7-8k

zamowilem w polowie stycznia - kolo kwietnia/maja ma byc

accelev widze ze potanial bo juz "tylko" 4k za podstawe (kiedys chyba 8k kosztoal) do tego obciaza 2 fazy tylko
falcon, energica, livewire, tesla, stiga, rivian
2,5kWh + 21,5kWh + 15,5kWh + 75kWh + 1,5kWh + 130kWh
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Daj znać jak to śmiga,ma ew regulacje?
Snafu
Forumowicz

szczur333 pisze:
24 lut 2025, 10:26
Perszing1800 pisze:
22 lut 2025, 22:24
Obrazek

20kW CCS - koszt 7-8k

zamowilem w polowie stycznia - kolo kwietnia/maja ma byc

accelev widze ze potanial bo juz "tylko" 4k za podstawe (kiedys chyba 8k kosztoal) do tego obciaza 2 fazy tylko
Oto ładowarka która coś robi, a nie tylko wysyła sygnałki ;)
Mam pytanie, przy 20kW i cos fi =0,8 wychodzi że to szarpnie z gniazdka 3x36A. Jakie masz zabezpieczenia w miejscu podpięcia tego monstrum i jaki masz przydział mocy w kW. Jak się przekracza ustalony przydział mocy to ci przyjdą i zaplombują ZA LICZNIKIEM od twojej strony wyłącznik nadprądowy na właściwą liczbę amperów...
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

Tej ŁADOWARKI nie mam jeszcze w domu - jak pisalem zamowilem w polowie stycznia, dopiero 14 lutego wyslali ją transportem morskim (lotnicznym miałbym w 10 dni ale szkoda mi 1000zł ponad) moge poczekac

Z tego co widzialem na filmie ampery mozna recznie wpisywac wiec regulacja powinna byc płynna.

Wejscia są DWA:
- type2 czyli pod wallboxa 22kW lub pod słupek (mozna by w trasie ładowac taka moca na słupku)
- siła 32A (gniazdo) czyli do domu (tutaj na zagranicznych grupach burza sie wywołała bo zeby podlaczyc ją takim kablem - kabel to tzw WIDOWMAKER/SUISIDE CABLE bo z dwoch stron bedą piny i trzeba wiedziec co sie robi zeby wlaczyc zabezpieczenia przed podłaczeniem kabla i wyłaczyc je przed odłaczeniem

danwo temu widzialem filmy z innymi takimi 20kW ładowarkami DC i pobor na kazdej fazie zamykał sie w 30A -

3x30A x 230V = 20700W

wymiary to 500x230x300 - waga 34kg

Obrazek

Obrazek

DO CZEGO MI TO:
1. tesle mam 1 fazową - konwersja na 3F to minimum 4-5k - mi sie udalo kupic ładowakre za 2k, ale wymiana to drugie tyle - sam ją zmienie ale narazie za zimno jest i do tego nie mam innego auta wiec jak cos zepsuje to bede w d....
2. w przszlosci rivian r1t (bateria 130kWh, ładowarka 1F 48A ale w PL tyle nie wyciagne, a nawet jesli to jest to słabe ładowanie do tego asymetria faz u mnie to kosmos - przy 32A to 20V roznice
3. szybsze ładowanie moto (w razie W)
4. szybsze ładowanie znajomych - jak przyjada

PV mam 20kWp ktore jeszcze rozbuduje w przsyzlosci ;)
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

Snafu pisze:
24 lut 2025, 19:46
Oto ładowarka która coś robi, a nie tylko wysyła sygnałki ;)
Mam pytanie, przy 20kW i cos fi =0,8 wychodzi że to szarpnie z gniazdka 3x36A. Jakie masz zabezpieczenia w miejscu podpięcia tego monstrum i jaki masz przydział mocy w kW. Jak się przekracza ustalony przydział mocy to ci przyjdą i zaplombują ZA LICZNIKIEM od twojej strony wyłącznik nadprądowy na właściwą liczbę amperów...
umownej mam 33kW (mimimum jakie trzeba zawnioskowac zeby dostac zabezpieczenia 63A)

63A x 230V x3 oznacza ze teoretycznie przylaczeniowej mam 43kW

dom prywatny - taryfa G - brak oplat za przekroczenie umownej

aktualnie moj rekord jaki pociagnalem to 26-27kW, w tym roku zamkne licznik na miękko

bo bede miał 7x ev :D

tesla 7kW
energica 3kW
harley 1,7kW
stiga 0,7kW
falcon 2kW
peugot 7kW
bmw 7kW

łacznie wychodzi 28kW po AC - wystarczy ze harleya podlaczyłbym pod DC 15kW zamiast AC i juz byloby ponad 40kW
jednak nie bedzie to proste bo wszsytko jest na 1F poza BMW ktore ma ładowarke 6,9kW 3F (2,3kW na faze)
heinrich12
Forumowicz

Post autor: heinrich12 »

Widzę, że praktycznie ,,już wszystko" masz na prąd. Ta ,,Stiga" 0,7kW to traktorek ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

heinrich12 pisze:
25 lut 2025, 8:22
Widzę, że praktycznie ,,już wszystko" masz na prąd. Ta ,,Stiga" 0,7kW to traktorek ? Pozdrawiam.
tak, stiga e-ride c300, reklamuja ją jako 48V power ale bateria ma 14S wiec w sumie 52V

org ladowarka ma 300W (5A)
szybka ladowarka ma 1kW (18A) (jest opcjonalna - koszt 2k :lol: )

pol roku temu juz rozkminilem pinout i jestem w stanie ładowac dowolną ladowarką, w 99% przypadkach i tak wystarcza ta oryginalna
Snafu
Forumowicz

Nie rozwijając tematu, ciekawi mnie jaki wpływ na baterię ma szybkie ładowanie ccs.
Powinno się ładować najwolniej, jak jest to możliwe.
Ja optymalnie chcę jednak ładować w cztery godziny, taryfa nocna w PGE. Z samochodem przekroczę mocno produkcję enegii z instalacji fotowoltaicznej.
Badam temat taryf i jest bardzo dziwnie to rozliczne. Przechodza te nadwyzki miedzy taryfami w kazdym okresie, a to duzo zmienia w opłacalności.
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Ja to jestem zwolennikiem ładowania z off-grida ale z użytkowego ~7kwh to se moge ładować jak nie ma słońca :lol:
Jak by mi sie kiedyś jakiś akus ~30kwh przypałętał to wtedy można by i potencjał 1f ładowarki 7kW wykorzystać a tak te ~20A musi wystarczyć.
Na tę chwilę nie leżą nigdzie po lasach akusy jak obiecywali :lol:
Snafu
Forumowicz

Jak jest słońce do ładowania to koło paneli nie ma samochodu :] Odkryłem to w ciągu ostatnich paru dni. Dlatego ja będę ładował w nocy. Do tej pory miałem taryfę G12n niedzielna- bo wtedy prąd jest najtańszy ze wszystkich taryf, ale przez 4 godziny tylko.
Przeliczyłem sobie wszystko i zmieniam taryfę na G12 zwykłe. Ładowanie w nocy baterii 24kwh jest droższe tylko o 37 groszy w taryfie nocnej G12 niż w niedzielnej G12n za całe ładowanie, a można sobie ładować spokojnie przez 8 godzin, a nie przez 4 jak w niedzielnej. Waham się jeszcze czy zmienić czy nie. Zdaniem znajomego, który ma bardzo długo auto elektryczne, szybkość ładowania ma kluczowe znaczenie dla trwałości aku.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

Snafu pisze:
25 lut 2025, 12:57
Nie rozwijając tematu, ciekawi mnie jaki wpływ na baterię ma szybkie ładowanie ccs.
Powinno się ładować najwolniej, jak jest to możliwe.
Ja optymalnie chcę jednak ładować w cztery godziny, taryfa nocna w PGE. Z samochodem przekroczę mocno produkcję enegii z instalacji fotowoltaicznej.
Badam temat taryf i jest bardzo dziwnie to rozliczne. Przechodza te nadwyzki miedzy taryfami w kazdym okresie, a to duzo zmienia w opłacalności.
to zalezy jaka masz baterie i jak czesto ładujesz - sam CCS to nie ma nic do rzeczy

ogolnie w aucie gdzie bateria jest chłodzona/grzana to 0,5-0,7C nie robi zadnego wrazenia na niej, a mysle ze nawet 1C

ja mam 75kWh w tesli wiec 20kW ładowanie to pikuś

za to w moto mam juz uzytkowej kolo 18kWh i tutaj 20kW juz grzeje baterie ostro

co do taryfy - jak pisales - G12N najlepsza ale to trzeba miec wiekszy magazyn (taki 120-150kWh przy pompie ciepła - auto naładujesz w noc przez te 4h, ale pompa zre caly dzien w zimie w okolicy 50-60kWh czasem, wiec trzeba by te 80kWh doładowac przez te 4h w nocy zeby nie brac po drogiej strefie

dla pozostalych "zwyklych" ludzi g12/g12W w zupelnosci wystarczy
Snafu
Forumowicz

Ja patrzę tylko przez pryzmat ekologiczny. Bateria ogniw z litu to konieczność w aucie, ale w domu już nie jest ekologiczna. No chyba że pojawią się komercyjne SMES, ale czekam na to 30 lat. :] , te nadprzewodnikowe magazyny mają sprawność <=100%.

Zależy mi tylko na trwałości baterii ogniw. I stąd dylemat: ładowanie z mocą 0,3 C trwa 5h, a ładowanie 0,095 C trwa 13 godzin. Czy spadek pojemności baterii będzie zauważalnie większy przy wybraniu większej mocy ładowania, za powiedzmy 5 lat? Słyszałem że zdecydowanie duży prąd niszczy baterię ogniw nawet przy takich różnicach przy codziennym ładowaniu.
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Moje zdanie jest takie że prądy poniżej 0.5c nie szkodzą bateri,prędzej sie zestarzeje niż zdegraduje przez wysoki prąd chyba że w lato nagrzany samochód,bateria to może wtedy bo już swoją wyższą temp załapała(przy bateriach bez chłodzenia).
Snafu
Forumowicz

Dzięki za opinie, zamierzam samemu zbadać straty tj. rozładować baterię ogniw do np. 2% i naładować do pełna z ładowarką podłączoną przez watomierz. Różnica w zużyciu energii określi ile poszło w straty. Sam jestem ciekaw ile będzie różnicy. Dłuższe ładowanie, to też więcej energii na podtrzymanie procesu ładowania itd.

Dziś mam odebrać ładowarkę, dostawa z krainy ryżu WYJĄTKOWO SZYBKA.
Snafu
Forumowicz

Dobry wieczór,
Zdecydowanie polecam ładowarkę zaproponowaną przez kolegę Perszing1800. Ładuję na razie na 20A i działa rewelacyjnie. Przekrój przewodów rzeczywiście 6mm2, pokazałem ją elektrykowi z SEP bez ograniczeń i stwierdził że ok :) W planie u mnie prowadzenie nowej linii pod 32A od licznika z osobnymi zabezpieczeniami różnicówka i S a także aparaty zegar i stycznik włączający gniazdo tylko w nocnej taryfie, tak że żona wpada do domu, podłącza wtykę, a auto ładuje się tylko w nocnej taryfie bez rzeźbienia. Wszystkie odbiory mają być zdjęte z tej fazy, na której auto będzie ładowane. Zabezpieczenie po stronie ZE BM-y 32A a zmierzony pobór ciągły wyniósł 28,6A podczas ładowania.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

chinczyk na wszystkim oszuka

Obrazek

zamiast 50A jest 47,2A ale to jutro jeszcze bede testował

najgorsze jest to ze niestety z harleyem livewire niedziała :( wiec idzie na sell i bede musial wziąć inny model
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Kontakt:

ładowarka ma tryb manual

mozna ładowac dowolny pakiet od 200VDC

mozna wywalic wtyczke lub zrobic sobie własnego CCS-a bez komunikacji
jakubowscy1@op.pl
Nowicjusz

Post autor: jakubowscy1@op.pl »

Hej,
ja chciałbym kupić ładowarkę z Alibaba lub Aliexpres 40 KW DC CCS2, wejście na AC 3 fazy 380-400V.
Mam problem bo z chińczykami ciężko się dogadać.
Czy ktoś z Was kupował taką ładowarkę i ma dobre doświadczenia oprócz kolegi powyżej?

Od jakiego kupiłeś dostawcy? Wrzuć proszę link

Czy musiałeś płacić Vat i cło?
ODPOWIEDZ