Hamowanie silnikami [E-Bycco EB7Pro]

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
ODPOWIEDZ
aro777
Nowicjusz

Hamowanie silnikami [E-Bycco EB7Pro]

Post autor: aro777 »

Cześć.
W rowerze EB7 Pro producent nie przewidział możliwości ustawienia w menu siły hamowania silnikiem, ba!, wcale nie przewidział hamowania silnikiem. Rower jest dość ciężki, tarcze dość małe, strome zjazdy wykończą te hamulce.
Zdążyłem się zorientować, że do hamowania silnikiem w piaście nie może być to silnik przekładniowy. Z tego co wiem w tym modelu są dwa silniki bezszczotkowe bezpośrednie, wiec teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie. Pytanie co stoi na przeszkodzie? :)
Nie jestem entuzjastą, znawcą, tym bardziej fachowcem, wiec chciałem zadać pytanie czy jest możliwość aby rower doposażyć w tą funkcję podczas lekkiego wciśnięcia klamki hamulcowej (są elektroniczne, bo rozłączają napęd i zapalają światła stopu) ?
tkoko
Forumowicz

Re: Hamowanie silnikami [E-Bycco EB7Pro]

Post autor: tkoko »

aro777 pisze:
26 cze 2025, 9:10
..... Zdążyłem się zorientować, że do hamowania silnikiem w piaście nie może być to silnik przekładniowy. Z tego co wiem w tym modelu są dwa silniki bezszczotkowe bezpośrednie, wiec teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie. Pytanie co stoi na przeszkodzie? :)
Jeżeli silniki są bezprzekładniowe, to jedynym problemem jest sterownik i jego przystosowanie do hamowania silnikiem.
aro777
Nowicjusz

okey, to jakaś duża zmiana? wiąże sie z całkowitą wymianą czy kwestia zaprogramowania?
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator

Post autor: Yasiu77 »

Ale tam są dwie przekładniówki więc no....
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

Dokładnie, prosta odpowiedź: nie da się :) chyba że wymienisz sobie silniki albo jeden silnik (tylny) na direct drive i odpowiedni sterownik.
Daj lepsze heble i tyle. Mam podobny rower (fatbike na 2 przekładniówkach) oryginalnie przyszedł na hamulcach MT200, wymieniłem zacisk tylny na MT420 (4 tłoczki) i już jest akceptowalnie :)
aro777
Nowicjusz

Yasiu77 pisze:
26 cze 2025, 10:10
Ale tam są dwie przekładniówki więc no....
Właśnie przed chwilą dostałem sprostowanie od producenta, bo sprzedawcy podawali inne informacje. Wiec po temcie, silniki przekładniowe

lukk pisze:
26 cze 2025, 11:26
... przyszedł na hamulcach MT200, wymieniłem zacisk tylny na MT420 (4 tłoczki) i już jest akceptowalnie :)
Dzięki. Jeśli bede o tym myślał to już jakaś podpowiedź. Ale nie jestem pewien jakie są teraz, pewnie te gorsze. Póki co miałem hulajnoge i dużo korzystałem z tych hamulców silnikowych, a teraz troche bałem się o przegrzanie hamulców. Zobaczymy jak bedzie.... Jeszcze tarcze bym zmienił z 160 na 180
ODPOWIEDZ