Uwaga sponsorzy reklam forumowych.
Jeśli fanty na zlot nie zostaną dostarczone do mnie do końca kwietnia, reklamy zostaną usunięte.

CYKLONEBIKE, ELEKTRO-BIKES zaliczone do dalszej promocji :)
Sponsorowanie zlotu: 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636 z nickiem forumowym i dopiskiem "darowizna".

Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
ODPOWIEDZ
wichur
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: wichur » 03 lut 2019, 20:07

Witam mam problem z przekaźnikiem do przetwornicy zastosowałem trzy sztuki https://allegro.pl/oferta/przekaznik-24 ... NjA4MjE%3D, połączone szeregowo i po kilku włączeniach styki w nich się sklejają i nie rozłączają światła przetwornica 10a ,przetwornica podczas podłączania bez przekaźnika strasznie iskrzy ,jaki mocny przekaźnik zastosować który wytrzyma . Ostatecznie puszcze przez sama stacyjkę ale gdy widzę jaka iskra jest przy podłączaniu na krótko to przypuszczam ze stacyjka nie wytrzyma .

KrzysiekEV
Posty: 152
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: KrzysiekEV » 03 lut 2019, 20:18

Na blogu Tasa była podłączona przez opornik 0.5 om jak pamiętam , ale jak się nie będzie grzał to 4-10 om lepiej dać .
A najlepiej przez opornik rozruchowy NTC , on na ciepło opór zmniejsza, albo jakieś anti-surge na mosfecie.
https://allegro.pl/listing?string=termi ... e-1-1-0131
Można taki NTC wyciągnąć z zasilacza sieciowego.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2019, 20:20 przez KrzysiekEV, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2132
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: zeeltom » 03 lut 2019, 20:19

Dlaczego 3 szeregowo? Jakie napięcie to załącza? Prawdopodobnie przetwornica ma wielki kondensator na zasilaniu i on powoduje iskrzenie. Może daj w szereg z przetwornicą i równolegle do wyłącznika zasilania jakiś opornik 1000 ohm, niech ten kondensator się przez niego wstępnie ładuje.

wichur
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: wichur » 03 lut 2019, 20:35

pakiet 16s czyli około 65v dałem trzy przekaźniki każdy po 24v czyli 72v , dodatkowo połączyłem styki przepuszczające razem wiec wiec powinny wytrzymać 30a .

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2132
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: zeeltom » 03 lut 2019, 20:42

One wytrzymają prąd ciągły, ale nie impulsowy o wartości chwilowej kilkaset amper. To powoduje sklejenie styków. Może spróbuj przekaźnik elektroniczny, ja mam takie cudo do hamowania w hulajnodze i zdaje egzamin.

wichur
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: wichur » 03 lut 2019, 20:58

masz może jakieś oznaczenie takiego przekaźnika , to bym wiedział co szukać ,na alegro sa takie https://allegro.pl/oferta/przekaznik-fo ... lsrc=aw.ds ale zasilanie tylko 32v

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2132
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: zeeltom » 03 lut 2019, 21:00

Ten jest dla prądu zmiennego, musisz szukać dla stałego.
Coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-el ... 7309796307

wichur
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2018, 11:59

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: wichur » 03 lut 2019, 21:19

KrzysiekEV z jakiego typu zasilacza NTC można wyciągnąć .

KrzysiekEV
Posty: 152
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: KrzysiekEV » 03 lut 2019, 21:27

Ten pierwszy z tańszych : https://allegro.pl/oferta/przekaznik-fo ... 7795837976
Sterowanie max 32V to zenerkę 12-30V na wejściu równolegle trzeba i przez opornik 4.7 kom zasilać.
NTC w prawie każdym sieciowym zasilaczu jest , większe są w zasilaczach ATX od PC , laptopa , TV , monitorach LCD.
Zaraz przy wejściu 230V za bezpiecznikiem. Tam są 6 om ale też mogą być na testy.
W ładowarkach tez widziałem .

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2317
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: tatar » 03 lut 2019, 22:59

Zastanawia mnie,dlaczego nie bierzecie pod uwagę przekażników samochodowych.Prąd stały ,duże prądy i śmieszna cena.

Obrazek


https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... rno-rozw-7

Dede
Posty: 386
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: Dede » 04 lut 2019, 3:28

Macie jakiś pomysł jak zasilić przekaźnik 12V bezpośrednio z akumulatora?
Bo możliwe że będę używał przekaźnika samochodowego 30A.

Awatar użytkownika
zeeltom
Administrator
Posty: 2132
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: zeeltom » 04 lut 2019, 7:13

To już lepiej poszukaj od świec żarowych na 24V, mają 80A a napięcia najprościej możesz zbić zenerami połączonymi szeregowo na różnicę napięć baterii i przekaźnika i o odpowiednim prądzie pobieranym przez przekaźnik.

KrzysiekEV
Posty: 152
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: KrzysiekEV » 04 lut 2019, 10:59

A jeszcze prościej to zmierzyć opór cewki tego 24V i dać w szereg opornik o trochę większym oporze(10%) żeby napięcie na oporniku było trochę większe bo 2x24 to 48 a nie 54v . Opornik pewnie wyjdzie dużej mocy bo te przekaźniki mają mocne styki i cewki.
Przy cewce 12V trzeba 54 - 12/12=3.5 raza większy opornik jak cewka , tez większej mocy pewnie cementowy 5W.
Albo znajdź zasilacz impulsowy wtyczkowy 12V od np. taśmy LED , często przy 50V już dają na wyjściu prawie pełne napięcie , ja tak zasilam wskaźniki temp. z 84v. Może taki zasilacz by lampki zasilił , a one nie strzelają prawie wcale przy podpinaniu akku.

Dede
Posty: 386
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: Dede » 04 lut 2019, 20:53

Zastosował ktoś zamiast przekaźnika miał na mosfecie typ N?
Bo tak zastanawiam bo są dostępne mosfety typ N o parametrach 150V i duży prąd sterowania.
I co najważniejsze nie pobierają prądu jak konstrukcje przekaźnik plus rezystory itp.

Awatar użytkownika
barmal
Moderator
Posty: 160
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:32

Re: Problem z przekaznikiem do przetwornicy

Post autor: barmal » 04 lut 2019, 20:59

Dede pisze:
04 lut 2019, 20:53
Zastosował ktoś zamiast przekaźnika miał na mosfecie typ N?
Bo tak zastanawiam bo są dostępne mosfety typ N o parametrach 150V i duży prąd sterowania.
I co najważniejsze nie pobierają prądu jak konstrukcje przekaźnik plus rezystory itp.
Tak, zobacz tu: https://www.google.com/search?rlz=1C1CH ... rRRyASSmPg

ODPOWIEDZ