WESOŁYCH ŚWIAT ŻYCZY EKIPA FORUM

Obrazek

Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.
CYKLONEBIKE, ELEKTRO-BIKES zaliczone do dalszej promocji :)
Sponsorowanie zlotu: 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636 z nickiem forumowym i dopiskiem "darowizna".

WATOMIERZE od Michała

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 11 kwie 2019, 13:14

V02 w przeciwieństwie do V05 ma oddzielnie zasilanie (5V) i oddzielnie pomiarowe do akumulatora. Watomierz V02 trzeba zasilać z zewnętrznej przetwornicy dającej 5V. Przetwornica nie może być izolowana (np ładowarka do telefonu sieciowa się nie nadaje).
Informację o prędkości trzeba pobierać z kontaktronu przy kole. Jeden kabelek kontaktronu do 5V, drugi kabelek kontaktronu do wejścia pomiarowego watomierza.

Na PW wysyłam Ci uproszczony schemat podłączenia.

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 816
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: TomaS » 11 kwie 2019, 14:27

michal214 pisze:
11 kwie 2019, 13:14
V02 trzeba zasilać z zewnętrznej przetwornicy dającej 5V. Przetwornica nie może być izolowana (np ładowarka do telefonu sieciowa się nie nadaje).
O kurczaki a ja już od ponad roku jadę na ładowarce telefonowej :shock: :mrgreen:
Jeżdżę na:
1. :..........(w budowie)
2. :CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
Mitar
Posty: 588
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Mitar » 11 kwie 2019, 15:06

I ci ciągle 100% aku pokazuje ;)
Moje aktualne wozidło: viewtopic.php?f=30&t=265

michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 11 kwie 2019, 15:10

TomaS pisze:
11 kwie 2019, 14:27
michal214 pisze:
11 kwie 2019, 13:14
V02 trzeba zasilać z zewnętrznej przetwornicy dającej 5V. Przetwornica nie może być izolowana (np ładowarka do telefonu sieciowa się nie nadaje).
O kurczaki a ja już od ponad roku jadę na ładowarce telefonowej :shock: :mrgreen:
Jak testowałem na izolowanej przetwornicy to źle mierzył prąd. Dopiero jak połączyłem masy na stronie pierwotnej i wtórnej to zaczęło dobrze pokazywać.

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 816
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: TomaS » 11 kwie 2019, 17:56

O dziwo wszystko dobrze mi pokazuje. Ustawione 20A na sterowniku barmala pokazuje 20-22A na watomierzu. Napiecie i procentowo baterie tez dobrze pokazuje 😁 Ostatnio cos tylko mi skasował przebieg całkowity 🤔
Jeżdżę na:
1. :..........(w budowie)
2. :CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 13 kwie 2019, 13:49

Ile najbezpieczniej ustawić alarm napięcia w watomierzu Michała dla 20s?

Komputerk - Watomierz Michała - pierwsza klasa !
Dzisiaj miałem pierwsze jazdy próbne. Rewelacja !
Wiadomo, trzeba go dobrze skalibrować i potem korekty porobić i jes GIT 🙂

michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 14 kwie 2019, 20:50

Ja bym nie traktował tego alarmu jako zabezpieczanie. To po prostu dodatkowa informacja dla Ciebie, żeby np. zacząć oszczędzać aku. Ja mam u siebie ustawione dla 20S np. 67V i jak alarm zadziała to wiem żeby zacząć oszczędzać. Zwróć też uwagę, że alarm może się włączyć w dwóch przypadkach przy zupełnie innym poziomie rozładowania aku.
Np:
1. Jedziesz po lesie, wysysasz z aku 50A. Spadek napięcia na aku jest duży i alarm się uruchamia.
2. Jedziesz spokojnie po asfalcie, silnik bierze 8A. Spadek napięcia na aku jest niewielki i alarm się uruchamia.

W pierwszym przypadku masz jeszcze w akumulatorze dużo więcej energi a mimo to alarm się uruchamia.
Musisz po prostu pojeździć i sam zobaczysz jak dla twojego stylu jazdy najlepiej ustawić.

Awatar użytkownika
Mitar
Posty: 588
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Mitar » 15 kwie 2019, 9:23

Ja mam u siebie alarm ustawiony na 66V , przy czym uruchamia się wcześniej bo wiadomo chwilowe spadki napięcia przy 20S są większe.
Jak już alarm zadziała to wiem ,że zostały mi opary.

Alarm jest dość denerwujący (i dobrze :) ) więc lepiej go nie ustawiać na większe wartości bo albo ci będzie aktywował co chwile albo jak go zdezaktywujesz to możesz mieć niemiłą niespodziankę (łatwo jest przegapić) jak spadnie poniżej bezpiecznej wartości :)
Moje aktualne wozidło: viewtopic.php?f=30&t=265

Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 865
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Umbur » 15 kwie 2019, 11:57

Po ostatnich akcjach odłączyłem całkiem alarm. Potrafił się załączyć chociaż miałem 70V, a ustawiony był na 50V. Nie wiem dlaczego się tak działo, ale teraz mam spokój. Od tego jest BMS, żeby odłączyć i tyle. ;)

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 15 kwie 2019, 12:19

A jak zawiedzie BMS...
Lepiej dwa zabezpieczenia .
Jak odlaczyleś ? Zjechaleś z parametrem "alarm niskiego U" do zera?

Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 865
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Umbur » 15 kwie 2019, 13:12

Jak zawiedzie BMS, to nic nie będzie działać. ;)
Poza tym masz woltomierz, więc widzisz ile jeszcze zostało.
Zjechałem do zera.

Awatar użytkownika
Mitar
Posty: 588
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Mitar » 15 kwie 2019, 14:20

Przy ostatniej fazie rozładowania tak poniżej 3.4V napięcie tak szybko leci na pysk ,że łatwo jest przegapić ten fakt na woltomierzu.

W starym rowerze gdzie nie miałem alarmu 2 razy zdarzyło mi się do pedałować do domu :D
Teraz z alarmem nigdy także mi osobiście się przydaje ;)
Moje aktualne wozidło: viewtopic.php?f=30&t=265

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 15 kwie 2019, 14:34

Umbur pisze:
15 kwie 2019, 11:57
Po ostatnich akcjach odłączyłem całkiem alarm. Potrafił się załączyć chociaż miałem 70V, a ustawiony był na 50V. Nie wiem dlaczego się tak działo, ale teraz mam spokój. Od tego jest BMS, żeby odłączyć i tyle. ;)
A nie miałeś, tych akcji przypadkiem po wymianie BMSa xiaoxiang ? Tak tylko pytam, bo to BMS czarodziej. A co jeśli on na mili sekundę odciął, albo zrobi sztuczny spadek na jednej z sekcji ?
Właśnie zbieram info na jego temat 😉

Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 865
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Umbur » 15 kwie 2019, 20:12

Ciężko powiedzieć. Watomierz wył, że było chwilowo poniżej 50V, a tym czasem pokazywał przeszło 70V.

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 16 kwie 2019, 16:05

Cześć. Powiedzcie mi , co może być przyczyną że watomierz nie zapamiętuje danych po wyłączeniu stacyjki i ponownym włączenu wszystko się zeruje.
Bateria w watomierzu wymieniona na nową.
Obrazek
Obrazek

michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 16 kwie 2019, 16:39

Watomierz zapamiętuje dane do pamięci tyko wtedy gdy wykryje kręcące się koło. Czy masz podłączony czujnik prędkości do watomierza? Jeżeli nie to to jest przyczyna. Jeżeli masz działający pomiar prędkości, a mimo to nie zapamiętuje danych to daj znać ustalimy na PW jak rozwiązać sprawę.

PS. lepiej zdejmij tę niebieską ochronną folię z ekranu bo jak złapie trochę deszczu to się strasznie maże i trudno to wyczyścić. Ta folia zabezpiecza elewację tylko podczas transportu.

Bateria w watomierzu jest tyko do zegarka i niczego innego.

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 16 kwie 2019, 17:10

:D a ja myślałem że ta folia tak ma być...
Nie mam Michał czujnika prędkości ...jak to zrobić?

michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 16 kwie 2019, 17:21

Dwa kabelki watomierza masz oznaczone literą K czyli kontaktron. Do nich trzeba podpiąć kontaktron. Musisz zakupić (lub wykorzystać jakiś stary) kontaktron taki jak w zwykłych licznikach rowerowych. Przymocować go do widelca. Na szprychę przymocować magnes. Na koniec trzeba ustawić obwód koła w ustawieniach watomierza, żeby wskazanie było poprawne. Na PW wysyłam Ci przykładowy kontaktron.

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 16 kwie 2019, 17:48

Dzięki... myślałem że się obejdzie bez tego, bo mam zwykły licznik ale bezprzewodowy

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 16 kwie 2019, 18:19

Bezprzewodowego nie zakładaj jeśli masz Barmala , bo może zakłucać, tak mi radził Bartek - Barmal. Jak z innymi sterownikami jest nie wiem.

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 16 kwie 2019, 18:57

Nie Henio :D niestety nie posiadam barmala

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1174
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: WojtekErnest » 16 kwie 2019, 20:26

W wielu bezprzewodowych licznikach jest ostrzezenie producenta, że nie nadaja się do rowerow elektrycznych.
Wcześniej : Pomógł 67 razy, postów 3,1+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 16 kwie 2019, 20:52

Tak ... zauważyłem... licznik jakby miał czkawkę.

Awatar użytkownika
Mitar
Posty: 588
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: Mitar » 17 kwie 2019, 8:40

Jak masz Watomierz michała to ci licznik nie jest potrzebny , szkoda miejsca na kierze :)
Kup sobie licznik za 8zł np taki https://allegro.pl/oferta/licznik-rower ... 7966520068

Wywal moduł licznika a kabelek od kontaktronu podłącz pod watomierz.
Moje aktualne wozidło: viewtopic.php?f=30&t=265

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 17 kwie 2019, 10:18

Licznik zakupiony w Carrefour za 17zl ;)
Dzisiaj podziałam.

gekon
Posty: 109
Rejestracja: 05 mar 2018, 10:44

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: gekon » 18 kwie 2019, 12:08

gekon pisze:
17 kwie 2019, 10:18
Licznik zakupiony w Carrefour za 17zl ;)
Dzisiaj podziałam.
Wszystko już działa 😉
Dzięki

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 10 godzin temu (wczoraj, 16:42)

Watomierz wskazuje w moim Naqurwiaczu waty idealnie - ta sama cyfra co we wskazaniach na ekranie Barmala. Tylko coś musiałem machnąć się gdzieś o jedno zero w kalibracji, bo jest o jedno miejsce we wskazaniu za dużo. Np na Barmalu jest pobór 3000, a na Watomierzu 30000.
Co poprawić ?

michal214
Posty: 37
Rejestracja: 21 mar 2018, 15:10

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: michal214 » 7 godzin temu (wczoraj, 19:23)

Jest tylko 2 możliwości. Albo źle ustawione napięcie, albo źle skalibrowany prąd.
W watomierzu moc to: P=U*I.
Napięcie łatwo ustawić więc pewnie problem tkwi w ustawieniu prądu.
Dobrze Ci wskazuje prąd w czasie jazdy np. przyspieszania?

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 2150
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: WATOMIERZE od Michała

Post autor: henio-EV-Maniak » 7 godzin temu (wczoraj, 19:40)

Czyli mam źle skalibrowany prąd, bo napięcie mi idealnie wskazuje. Zresztą zrobiłem wg zaleceń - zmierzyłem miernikiem na XT90 łączące u mnie aku ze sterownikiem.
Dzięki 👍😉

ODPOWIEDZ