Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum

Ładowarka balansująca?

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 207
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Ładowarka balansująca?

Post autor: exmotech » 08 lut 2020, 6:30

Mam krótkie pytanie. Czy ładowarka taka jak ze zdjęcia ładuje poprzez terminale JST czy tylko balansuje?

Bo zmyla mnie ten duży plus i minus z lewej strony. Szukam sprzętu, który będzie ładował prądem np 1A każdą z sekcji poprzez JST.
61FlZTFNRCL._SL1001_.jpg

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1736
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: WojtekErnest » 08 lut 2020, 6:59

Tego typu ladowarki modelarskie zawsze potrzebuja zlaczy pradowych plus i minus dolaczonych do skraju pakietu, a rownoczesnie wlozony ma byc wtyk jst do gniazda balansera. Jesli chcesz ladowac jedynie 1 segment czyli 1S to tez uzywasz 4 kabli, bo 2 pradowe i 2 balansera pierwszej sekcji.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
EV-Maniak
Posty: 2688
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: EV-Maniak » 08 lut 2020, 8:22

Tak jak mówi WojtekErnest. Ja np. za jego podpowiedzią zaopatrzyłem się w taki zestaw. Mogę nim ładować i wyrównywać od 1 do 5 cel jakby co. Wpinam się tylko i pach-pach zrobione 👍😉
W ładowarce poniżej ISDT wszystko można ustawić - prąd jaki chcesz możesz dawać :
Załączniki
IMG_20200208_082051-2080x1560.jpg
IMG_20200208_081446-2080x1560.jpg
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238

AST034
Posty: 596
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:04
Lokalizacja: Edynburg, Szkocja

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: AST034 » 08 lut 2020, 12:15

Jedyne co mozesz zrobic to ustawic ladowarke na pakiet 1S i z do przewodow zasilajacych plus i minus dolutowac zlacze jst albo dwa cienkie druciki ktore mozesz wsunac w zlacze balansera i w ten sposob cela po celi to naladowac/wyrownac.

Mel48
Posty: 157
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: Mel48 » 08 lut 2020, 12:39

z ładowarek ISDT tu dane do porównania https://www.sonarsklep.pl/ladowarka-isd ... -2031.html
model Q6 Lite 200 W Prąd balansowania -O,8A
NA bogato ISDT T8 100OW 8s / Prąd balansowania: 2.2A/cell cena- wysoka

Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 207
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: exmotech » 10 lut 2020, 20:58

Dzięki za informację. Trochę słabo bo ja właśnie szukałem ładowania kilku sekcji równocześnie poprzez złącze balansujące. Póki co używam trzech sztuk Liitokala ale na każdej z nich mogę podłączyć tylko jedną sekcję, bo ładowarka wyłącza się przy dwóch. Wykrywa chyba że minus jednej sekcji staje się plusem drugiej i stąd problem. Zobaczę czy da się wykorzystać kilka TP4056 w tym celu.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1736
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: WojtekErnest » 11 lut 2020, 2:56

exmotech pisze:
10 lut 2020, 20:58
... Trochę słabo bo ja właśnie szukałem ładowania kilku sekcji równocześnie poprzez złącze balansujące. Póki co używam trzech sztuk Liitokala ale na każdej z nich mogę podłączyć tylko jedną sekcję, bo ładowarka wyłącza się przy dwóch. Wykrywa chyba że minus jednej sekcji staje się plusem drugiej i stąd problem. Zobaczę czy da się wykorzystać kilka TP4056 w tym celu.
Przecież ladowarki DO OGNIW (np Liitokala) NIE nadają sie do szeregowych pakietow, czyli zwierania minusa pierwszej sekcji z plusem następnej itp. Masz szczęście że jest tam zabezpieczenie a nie od razu 'dym'..
Kilka TP4056, podobna sprawa, bo one nie mają separacji galwanicznej, czyli każdy TP4056 musiałbyś zasilać z osobnego zasilacza 5V. A jesli to zasilanie zrownoleglisz i włączysz pakiet szeregowy, no to pojdzie dym, bo tam takiego zabezpieczenia już nie ma.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

roland
Posty: 14
Rejestracja: 26 cze 2019, 8:14

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: roland » 11 lut 2020, 8:40

Swojego czasu rozważałem ładowarkę na x * TP4056 każdy indywidualnie zasilany z małych izolowanych zasilaczy 230V->5V albo przetwornicy izolowanej np na ali: "Buck Converter Stabilizer DC-DC Step Down Module 12V 24V 36V 48V 72V to 5V 1A USB Galvanic Isolated Power Supply", wtedy zasilanie całości z posiadanej ładowarki.

Awatar użytkownika
WojtekErnest
Posty: 1736
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: WojtekErnest » 11 lut 2020, 17:22

Takie średniobezpieczne 'bajerki' sumarycznie nie będą tanie, będą zajmowaly duzo miejsca, będą niekonfigurowalne (chocby w postaci ustawienia pradu), wymagaja dodatkowych mierników
napiecia itp. Zatem raczej myśl o sprawdzonej kompaktowej ladowarce z balanserem.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)

Awatar użytkownika
kinats
Posty: 90
Rejestracja: 23 kwie 2019, 4:06

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: kinats » 11 lut 2020, 23:47

exmotech pisze:
10 lut 2020, 20:58
Dzięki za informację. Trochę słabo bo ja właśnie szukałem ładowania kilku sekcji równocześnie poprzez złącze balansujące. Póki co używam trzech sztuk Liitokala ale na każdej z nich mogę podłączyć tylko jedną sekcję, bo ładowarka wyłącza się przy dwóch. Wykrywa chyba że minus jednej sekcji staje się plusem drugiej i stąd problem. Zobaczę czy da się wykorzystać kilka TP4056 w tym celu.
A tajemnicą jest po co Ci to? Może jak szerzej opiszesz po co, ktoś doradzi jakieś konkretne rozwiązanie

Awatar użytkownika
exmotech
Posty: 207
Rejestracja: 22 lut 2018, 16:19

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: exmotech » 14 lut 2020, 8:14

Tak. Mam pakiet, który mi się za bardzo rozjeżdża. Pakiet jest tak wkomponowany w rower i tak zbudowany, że nie chcę podejmować się jego rozbiórki i wymiany paru gorszych sekcji. Typowa ładowarka plus balanser potrzebuje sporo czasu na wyrównanie, więc chciałem sobie zrobić lepiej i ładować sekcje osobno a nie wszystkie sumarycznie plus balansowanie. Rozjazd mam około 0.15V przy rozładowanym aku i BMS nie daje sobie z tym rady.

Awatar użytkownika
kinats
Posty: 90
Rejestracja: 23 kwie 2019, 4:06

Re: Ładowarka balansująca?

Post autor: kinats » 14 lut 2020, 9:57

To bez dostępu do do pakietu (dolutowanie dodatkowych przewodów) to raczej ciężko będzie. Ja mam modelarską toolkitRC m8, max 15A i S8 jest w stanie obsłużyć, jak bym miał taką opcję, i chciał zrobić takie coś jak Ty, to bym drugą dokupił, i zrobił wyjście 2x8S, ona balansuje zdaje się 0,4A prądem, i zaczyna balansowanie od razu na starcie przy ładowaniu. Można by niby zrobić to niby na wtyczce od balansowania bms'owego, no ale to raczej pod balansowanie na końcu czy coś, a nie ładowanie całego pakietu, bo te przewody od balansowania to się raczej nie nadają.
Normalnie w pakiecie 16s to bym sobie wyciągnął -/+ między 1-8 9-16 i przewody do balansowania, i by było, i na dwie ładowarki to ładował, tak żeby nie było sytuacji, że jedna część naładowana, druga nie, a cza jechać czy coś.

ODPOWIEDZ