Rapid S1100

Dział dotyczący napędów z silnikiem umieszczonym w piastach kół. Budowa, zaplatanie szprych, zabezpieczenia
ODPOWIEDZ
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

Cześć.
Proszę o radę ,pomoc.
Zamontowałem niedawno zestaw Rapid S1100 sterownik w szynie baterii.
Rower MTB 27,5 moja waga 75kg.
Zrobiłem na razie 200km i jestem byłem bardzo zadowolony do wczoraj.
Pojechałem wczoraj na przejażdżkę po 10km i sporym podjeździe na pełnej mocy (temp.silnika ok. 85) był lekki zjazd rozpędziłem się i zacząłem hamować lekko rekuperacją. Hamowanie regeneracyjne i coś się stało (. Zaczęło blokować silnik wspomaganie przestało działać manetka też .
Opór na tylnik kole pulsujący jazda niemożliwa.

Skontrolowałem przewody ,koło, oś, bateria naładowana, ustawienia fabryczne i to samo .
Jak odłączę silnik od sterownika to się koło kręci normalnie jak podłącze z powrotem wtyczkę koło znowu z dużym oporem.
Nawet jak bateria jest ściągnięta (bidonowa) to jest opór na kole .

O co tu chodzi ?
Sterownik popsuty czy coś z silnikiem ? ,

Pozdrawiam i Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 3153
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rapid S1100

Post autor: WojtekErnest »

Raczej padl sterownik. Hamowales przy prawie(pelnej) baterii ?
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Re: Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

WojtekErnest pisze:
10 wrz 2022, 14:19
Raczej padl sterownik. Hamowales przy prawie(pelnej) baterii ?

Jak wcisnę manetkę i trzymam to koło lekko szarpnie i po chwili wyskakuje błąd " Motor or controller short circuit fault ! "
Odłączyłem sterownik całkowicie i oporu niema.
Sterownik niema zasilania podpinam wtyczkę z silnika i jest opór na kole .
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2022, 16:59 przez muddyfox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1157
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Rapid S1100

Post autor: Yasiu77 »

Wojtkowi chodziło o to czy hamowałeś hamulcami mając 100% baterii i czy wtedy działała rekuperacja. Myślę że z przegrzania padły mosfety w sterowniku
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Re: Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

Yasiu77 pisze:
10 wrz 2022, 16:37
Wojtkowi chodziło o to czy hamowałeś hamulcami mając 100% baterii i czy wtedy działała rekuperacja. Myślę że z przegrzania padły mosfety w sterowniku
Aha :D Bateria niebyła naładowana do pełna podczas tego hamowania (było około 50%) ,rekuperacja zadziałała i po dosłownie chwili zaczęło blokować koło .
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Re: Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

Czyli najprawdopodobniej sterownik zepsuty (.
Czy mógłby być sterownik wadliwy jako nowy ? Czy sam go przegrzałem (..
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2583
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rapid S1100

Post autor: tas »

Sterowniki w szynie bidonu maja duza awaryjnosc, sklepy je sprzedaja bo sa tanie w zakupie a sprzedaja je za tyle samo co pelna wwrsja sterownika z obudowa i jest na tym duzo zarobku tylko traci na tym uzytkownik. Wymienisz na nowy, za miesiac, dwa, za pol roku znowu padnie
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Re: Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

tas pisze:
11 wrz 2022, 11:17
Sterowniki w szynie bidonu maja duza awaryjnosc, sklepy je sprzedaja bo sa tanie w zakupie a sprzedaja je za tyle samo co pelna wwrsja sterownika z obudowa i jest na tym duzo zarobku tylko traci na tym uzytkownik. Wymienisz na nowy, za miesiac, dwa, za pol roku znowu padnie
OK .. czy mogę zastosować inny sterownik ?
Np. ten https://nexun.pl/pl/products/kt36-48svp ... o-965.html
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: Rapid S1100

Post autor: gość »

Jeśli zestaw jest na gwarancji to zgłoś reklamacje.
Na podmianę nada się praktycznie każdy sterownik obsługujacy napięcie twojej baterii.
Ten z linku pchnie w silnik 1200~1600W.
To dość dużo sterownik w szynie raczej nie dawał 35A.
muddyfox
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2022, 11:35

Re: Rapid S1100

Post autor: muddyfox »

Oczywiście reklamacje będę zgłaszał ,ale alternatywę chciałem mieć )

Oryginalny sterownik ma 20A to pisze na obudowie
Baterię mam 48V 15Ah (720Wh) firmy GreenCell
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2583
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rapid S1100

Post autor: tas »

w tej szynie to masz 17a sterownik podkrecony na 20a, dlatego miedzy innymi sie pala
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
ODPOWIEDZ