Hej,
Chcę przerobić stary rower i jak się uda to tanim koszem
Mam silnik przekładniowy 350W zapleciony w obręcz 28" a rower który chcę przerobić ma koła 26" i teraz pytanie, jeżeli zmniejsze koło coś się może złego stać silnikowi? Na moje oko wydaje mi się, że silnik powinien mieć troszkę lżej, a ja powinien zyskać troszkę momentu oraz zmniejszy się prędkość - prędkość i tak nie musi być jakaś wielka, 20-25km/h w zupełności wystarczy.
Pomału zbieram graty i tak się zastanawiam czy mogę wykorzystać obręcz, która jest w rowerze, a dokładnie posiadam Saiko XT 35 ALLOY RIM 559x19-26"
Dziękuję za odpowiedź.
Pytam o obręcz bo wszędzie piszą, że musi być wzmacniana itd. Nic ciekawego na temat swoich obreczy nie znalazłem w internecie, jedynie jakieś stare aukcje Allegro gdzie w opisie było "obręcz wzmacniana"
Koło 26" ma 36 szprych, a w teraźniejszej obręczy 28" z silnikiem muszę policzyć.
To teraz pytanie jakie szprychy kupić, jak obliczyć ich długość? Mam w mieście "serwis" rowerowy, ale nie wydaje mi się aby mi tam coś takiego zrobili/pomogli - może jak będę miał komplet, zaplotę według jakiegoś opisu internetowego i dopiero zaniosę koło do centrowania i naciągnięcia szprych.
W sprawie doboru szprych możesz skorzystać z jakiegoś istniejącego kalkulatora - przykład to https://szprycharnia.pl/i26,kalkulator-dlugosci.html
Osobiście nigdy nim nie liczyłem, ale kilka podobnych jest dostępnych na necie.
OK, sprawy mają się tak:
- silnik ma 36 otworów na szprychy
- szprychy mają grubość 2.3mm
- koło zaplecione na dwa krzyże
Zanim zacznę obliczenia:
- jak zapleść nowe koło, ile krzyży?
- jakie grube szprychy wybrać?
- jakiej długości dać nyple?
Jak będzie 350W to zrób jak taniej/łatwiej. Parametry nad którymi się zastanawiasz nie mają znaczenia.
Mniejsze koło ok, odrobinę więcej momentu i mniejszy v-max.
Sterownik jak jeszcze nie masz wrzuć z zapasem do 500-600W, przyda się czasami.
Dzięki za odpowiedź, w takim razie chyba zrobię jak w oryginale było czyli dwa krzyże i szprychy 2.3mm. Dodatkowo muszę zrobić też przednie koło bo muszę zmienić piastę pod tarczę (piastę muszę dokupić) ale tu zrobię standard na trzy krzyże i zwykłe szprychy - aby to pasowało do siebie kupię na przód i tyl szprychy i nyple w jednym kolorze. Będzie to niezłe wyzwanie dla mnie aby zapleść dwa koła
Sterownik już kupiłem, mam 13A maksymalnego prądu (nominalnie 6A) przy 48V
Zawsze słyszałem że silniki zapłata się na jeden krzyż i coś w tym może być bo na dwa krzyże żona miała silnik zapleciony i skrzypiały, po zmianie na inny zaplotłem na jeden i cisza. Może zbieg okoliczności
Z tym zaplotem to od jakiegoś czasu czytam, czytam i w sumie to już sam nic nie wiem...
Ilość krzyży, szprychy pchające/ciągnące, szprychy zewnętrzne/wewnętrzne, zwykłe koło, a to znów z silnikiem, a to z hamulcem tarczowym - tajna wiedza panoramiksa
Duże, bezprzekładniowy silniki najlepiej zaplatać na jeden krzyż, bo przy innym zaplocie szprychy wchodzą pod dużym kątem w obręcz i jest z tym problem. W przypadku małych silników przekładniowych i stosunkowo dużej obręczy (26 lub 28) nie ma takich problemów i można zaplatać jak jest wygodniej.
Powiedźcie jeszcze jak to ma być z tymi szprychami?
Mam dwa koła, jedno to o którym założyłem temat (prawdopodobnie od roweru ecobike) drugie z nexun.pl XP04 i teraz tak:
1. koło do zaplecenia:
- dwa krzyże
- strona kasety szprychy ciągnące na zewnątrz i pchające od wewnątrz
- strona hamulca szprychy ciągnące od wewnątrz i pchające na zewnątrz
2. XP04
- dwa krzyże
- strona kasety szprychy ciągnące na zewnątrz i pchające od wewnątrz
- strona hamulca, szprychy ciągnące na zewnątrz i pchające od wewnątrz
*silniki przekładniowe