Czy potrzebne są halle

Dział dotyczący napędów z silnikiem umieszczonym w piastach kół.
ODPOWIEDZ
Formi98
Nowicjusz

Czy potrzebne są halle

Post autor: Formi98 »

Witam. Posiadam sterownik z serii KT ZWSR 15A i silnik bafanga lecz bez czujników halla, czy będzie to że sobą działać? Nie chcę tego sprawdzać samemu bo musiał bym ciąc wtyczki a nie ma pewności czy to się zgra. Dzięki
Załączniki
Screenshot_2025-01-07-22-20-02-768_pl.tablica~2.jpg
tkoko
Forumowicz

Re: Czy potrzebne są halle

Post autor: tkoko »

Teoretycznie blokowy KT Z... (a taki masz) powinien działać bez hali, ale nikt Ci tego nie zagwarantuje.
Formi98
Nowicjusz

No też tak mi się wydaje ale takie zazwyczaj są w wersji DUO z osobnymi fazami i hallami, no ale ryzyk fizyk zobaczymy
tkoko
Forumowicz

Ten sterownik zapewne ma i złącze hali.
Formi98
Nowicjusz

Tak. Ten ma tylko w przeciwieństwie do wersji DUO ma je razem z przewodami fazowymi
Awatar użytkownika
kawuem
Forumowicz

Post autor: kawuem »

Po prostu podłącz, o ile pasują wtyczki i sprawdź. Nieraz do ruszenia potrzebne jest wstępne zakręcenie kołem.
tkoko
Forumowicz

Formi98 pisze:
10 sty 2025, 10:59
Tak. Ten ma tylko w przeciwieństwie do wersji DUO ma je razem z przewodami fazowymi
Jak rozumiem masz złącza typu HIGO zarówno na sterowniku jak i silniku. Jeżeli złącze silnika pasuje do złącza sterownika, trzeba by sprawdzić czy silnik ma hala prędkości, na których PIN'ach jest zasilany hall, i wyprowadzony sygnał, oraz porównać z PIN'ami sterownika. Jeżeli jest OK łączysz bezpośrednio sterownik z silnikiem. Przy braku kompatybilności obu złączek, do prób wyprowadź i połącz tylko trzy fazowe przewody silnika/sterownika np przejściówką, drutami.
ODPOWIEDZ