awaria silnika XP04 podczas wyjmowania stojana

Dział dotyczący napędów z silnikiem umieszczonym w piastach kół.
ODPOWIEDZ
jd7ejd89ei
Nowicjusz

awaria silnika XP04 podczas wyjmowania stojana

Post autor: jd7ejd89ei »

dzień dobry.
rozkręcam silnik XP04, chcę wyjąć stojan, ściągacz do łożysk 250mm i kręcę.
silnik rozbierałem pierwszy raz i wykręciłem wszystkie śruby.
po chwili widzę, że wykręciłem śruby łączące stojan i oś.
dopóki nie wyciągnie się stojana silnika, nie widać że trzymają go - i oś - trzy śruby i po odkręceniu oś jest luźna.
oś była pod kątem do stojana gdy wypychałem go z magnesów... i wykrzywiłem metalowy stojan.
oś jest dalej prosta, a stojan jest z tak miękkiego stopu, że się wykrzywił i popękał.
żeby przykręcić oś musiałem urwać pęknięty kawałek. na szczęście podczas dokręcania sam puścił.
nie sposób zgadnąć, że śruby trzymają oś a stojan wygina się prawie bez użycia siły.
Dlaczego nikt o tym nie pisze?
1000zł w błoto.
uwalony stojan:
Obrazek
jeżeli odkręcicie te śruby, i chcecie wyjąć stojan, no to już go wygięliście
przykleję czujnik temperatury i będę testował czy to się nie rozpadnie.
jd7ejd89ei
Nowicjusz

Re: awaria silnika XP04 podczas wyjmowania stojana

acha i jeszcze jedno, oś ani nie drgnęła. z takiego stopu jest zrobiona. stojan pękł jak plastelina.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Chyba za duży ściągacz do tego zaangażowałeś.
Rozbierałem wiele silników rowerowych, od skuterów i wózków inwalidzkich i nigdy ściągacza nie używałem. W rękach szło czy lekko młotkiem gumowym trzeba było się wspomagać. Fakt na xp04 nie trafiłem jeszcze.

Z ciekawości to po co go rozbierałeś?
Mxusy XF15 chyba są podobnej mocy i koło 500 stówek ostatnio gdzieś widziałem.
jd7ejd89ei
Nowicjusz

kupiłem ściągacz 150mm i on był za mały. więc nie kupowałem na styk bo i tak pójdzie. niestety magnesy mocno trzymały i nawet stalowy młotek nie dał rady, a jest problem z gwintem jeżeli za dużą siłą pukniemy w oś. rozebrałem no bo czujnik temperatury. na pewno będzie trochę więcej mocy niż przewidział producent. jeszcze nie dociera do mnie, że tyle ludzi to kupuje, również za granicą, inne firmy np. bafang mają takie same silniki różnią się trochę obudową, ale nikt nie wspomni że nie wolno odkręcać tych śrub w stojanie bo one łączą go z osią w silniku. poluźni się oś, ściągacz naciska, koniec silnika.
jd7ejd89ei
Nowicjusz

nie ma już silników za 500zł o mocy 750W. można kupić używany za 100zł ale w jakim jest stanie? jakbym nie robił nawet 100km dziennie to bym kupił. ale jak mam wolne, to awaria silnika zamienia się w koszmar. dasz mi nogi, to dojdę ;)
Mikestorm
Forumowicz

Post autor: Mikestorm »

XF15C na ali właśnie teraz widziałem za 450zł, dostawa gratis.
jd7ejd89ei
Nowicjusz

dostawa gratis. fajnie tylko to już mój kolejny wydatek w tym miesiącu. jeżeli się zepsuje, to jestem miesiąc bez roweru. na nowy silnik mnie nie stać (900zł), inny 500zł + zaplatanie + obręcz 300zł = to samo. po 50km (jeden dzieñ) dociąganie szprych. to nie, to też nie. drugi silnik w tylne koło leży zepsuty.
endriu
Nowicjusz

Post autor: endriu »

Dzień dobry, jakie czynności należy wykonać aby wymienić smar w przekładni tego silnika? Na co należy uważać?
endriu
Nowicjusz

Post autor: endriu »

Jaką polecasz kolejność czynności aby nie zniszczyć stojana?Ja mam luz na bębenku do skasowania ,ale najpierw chyba trzeba usunąć z bębenka łożysko aby włożyć klucz,czyli demontaż stojana.Cholera,mogłem zamówić silnik z wolnobiegiem i nie było by takiego problemu.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

na nowy silnik mnie nie stać (900zł), inny 500zł + zaplatanie + obręcz 300zł = to samo. po 50km (jeden dzieñ) dociąganie szprych. to nie, to też nie. drugi silnik w tylne koło leży zepsuty.
A zdradzisz po co ty w ogóle te silniki rozbierasz??
Mój ma ponad 10tyś i nie czuję potrzeby rozbierania. Znajomy ma 50tyś zrobione i tylko raz rozebrał rok temu łożyska zmienić i smar nowy dać.
Awatar użytkownika
RadQ
Forumowicz

Post autor: RadQ »

slow pisze:
02 lip 2025, 10:53
A zdradzisz po co ty w ogóle te silniki rozbierasz??

I wszystko w temacie :lol: Moja Ananda ma obecnie ponad 5k nalatane i jakoś nie czuję potrzeby do niej zaglądać, nadal działa jak "wściekła", cichutko i płynnie a to wszystko na chińskim (KunTeng też chiński) sterowniku :D
jd7ejd89ei
Nowicjusz

@endriu zrób zdjęcie gdzie są podkładki oringi. ktoś mądry napisał żeby nie dokładać smaru za dużo, ale też nie za mało tyle co oryginalnie albo poeksperymentować. ja wyjmowałem stojan z magnesów ściągaczem do łożysk 250mm. 150mm jest za mały. nie wolno odkręcać śrub ze stojana, bo one trzymają oś. ja to zrobiłem i oś się poluzowała względem stojana i silnik jest na śmietnik. ja w mxus 30h nie usuwałem łożyska, śruba w bębenku wystaje na 2mm i trzeba dużo siły żeby ją wykręcić. ona siedzi na osi i trzyma pokrywę wraz z bębenkiem. po wykręceniu tej śruby pokrywa ładnie wychodzi od kilku uderzeń, tylko odkręć pokrywę. uważaj na przewody.
ODPOWIEDZ