Konto na zlot EV: Tomasz Wierzchoń 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636, koniecznie dopisek "darowizna" i nick z forum.

Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Dział dotyczący napędów z silnikiem umieszczonym w piastach kół. Budowa, zaplatanie szprych, zabezpieczenia
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pan_drzej
Posty: 32
Rejestracja: 23 lip 2019, 21:13

Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Pan_drzej » 06 sie 2019, 15:12

Może śmieszne pytanie ale albo czegoś brakuje albo nie wiem jak to zrobić w starym kole jest to inaczej rozwiązane niż w tym co przysłał chińczyk

na osi silnika jest ta nakrętka sześciokątna i zwykła okrągła podkładka i teraz podczas wkręcania ta sześciokątna zrywa gwint i wchodzi coraz głębiej na oś. Ona ma tam dojść aż do łożyska? Nie powinno tam być jeszcze jakiegoś kapsla/tulejki?

mam sobie kupić jakieś podkładki i tam poodkładać by wystawały ponad zębatki?
Załączniki
IMG_20190806_150145.jpg
Ostatnio zmieniony 06 sie 2019, 19:15 przez Pan_drzej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1421
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: tas » 06 sie 2019, 15:17

Nie powinno, tą nakrętkę się wkręca tak głęboko aby na niej się oparła rama, ona jest takim nastawnym dystansem i nie pełni żadnej innej funkcji.
Silniki, sterowniki, BMSy: SKLEP tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: SKLEP
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: BLOG

Awatar użytkownika
Pan_drzej
Posty: 32
Rejestracja: 23 lip 2019, 21:13

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Pan_drzej » 06 sie 2019, 15:21

tak właśnie myślałem, że to ma być dystans ale skręcam do ramy i to się chowa zrywa gwint

Awatar użytkownika
avanzip
Posty: 37
Rejestracja: 20 lip 2018, 22:00
Lokalizacja: Gostycyn

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: avanzip » 06 sie 2019, 15:23

pewnie wkręcasz za głęboko

GrzegorzS
Posty: 269
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: GrzegorzS » 06 sie 2019, 15:30

Jaz zrywa to daj normalną nakrętkę a to coś wyrzuć.

Awatar użytkownika
Pan_drzej
Posty: 32
Rejestracja: 23 lip 2019, 21:13

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Pan_drzej » 06 sie 2019, 18:21

Jeszcze się upewnię
czyli tak jak na obrazku jest ok?
tylko zmienić nakrętkę "1" na coś grubszego i ewentualnie trochę głębiej nakręcić na oś, hak od ramy w miejsce "2" i skręcam

Pewnie chińczyk dał badziewny gwint na osi jest 11,75mm jeszcze podpiłowane z obu stron by weszło w hak. W nakrętce też pewnie na granicy było, do tego 2-3 zwoje to nie dziwne, że zerwało gwint.
Załączniki
IMG_20190806_180652.jpg

GrzegorzS
Posty: 269
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: GrzegorzS » 06 sie 2019, 19:45

Podkładka 2 powinna być jak najbliżej końca kasety aby nie powiększać i tak sporegu już rozstawu, w twoim przypadku jest problem ponieważ zwykła nakrętka jest dość gruba i o tyle zwiększy Ci rostaw.
Lepiej jak w silniku z kasetą ogranicznikiem jest sama oś (patrz zdjęcie), wtedy opieramy podkładkę o rozszerzenie osi zaraz jak kończy się gwint.
Można wtedy jeszcze podkładkę lekko zmniejszyć i zaglębić lekko w kasecie, u ciebie nie ma szans aby schować nakrętkę.
Załączniki
IMG_20190806_152034.jpg

Awatar użytkownika
Pan_drzej
Posty: 32
Rejestracja: 23 lip 2019, 21:13

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Pan_drzej » 06 sie 2019, 19:57

no u mnie na osi nie ma żadnego ograniczenia tylko gwint aż do łożyska, dlatego ta nakrętka wpadła do środka bo na czym miało to się trzymać- na 2 zwojach gwintu?

Obrazek

czy można się oprzeć jakąś tulejką o bieżnie łożyska tam gdzie styka się z ośką?

Awatar użytkownika
Pan_drzej
Posty: 32
Rejestracja: 23 lip 2019, 21:13

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Pan_drzej » 07 sie 2019, 15:13

Kupiłem normalną nakrętkę M12x1,25 i teraz dobrze się skręciło, trzyma mocno. Nie dawałem już podkładki od wewnętrznej strony haka
chińczyk chciał mi dosłać 5 podkładek ale to wszystko by sie zapierało o łożysko więc nie wiem czy taki dobry pomysł
H481a7a1e33dc4eff98a258edc3fd046aX.jpg

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 722
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Yasiu77 » 08 sie 2019, 6:54


Awatar użytkownika
EV-Maniak
Posty: 2905
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: EV-Maniak » 08 sie 2019, 10:34

Ja u siebie zrobiłem tulejkę z nakrętki. Sam przetoczyłem za pomocą wiertarki i szlifierki. Spisuje się znakomicie.
Załączniki
WP_20190320_08_11_16_Pro (2).jpg
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238

Awatar użytkownika
EV-Maniak
Posty: 2905
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: EV-Maniak » 08 sie 2019, 10:46

Zaś od strony kabla tak zrobiłem:
Załączniki
WP_20190320_08_02_29_Pro (2).jpg
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238

Awatar użytkownika
Yin
Posty: 605
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Yin » 08 sie 2019, 18:13

O spoko patent, podobny jak separatory z alu od Tombe. Można by go jeszcze usprawnić przez nawiercenie otworu z boku nakrętki małym wiertłem i nagwintowanie go tam aby nakrętkę do osi dało się jeszcze skontrować śrubą.

Awatar użytkownika
Tooropek
Posty: 780
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Tooropek » 08 sie 2019, 18:45

Yin pisze:
08 sie 2019, 18:13
O spoko patent, podobny jak separatory z alu od Tombe. Można by go jeszcze usprawnić przez nawiercenie otworu z boku nakrętki małym wiertłem i nagwintowanie go tam aby nakrętkę do osi dało się jeszcze skontrować śrubą.
Też podoba mi się pomysł Henia. Fajnie i solidnie, jednak jak wspomniałeś kontra by się przydała, bo może z czasem się przekręcić i narobić biedy. Kontra fi3mm nawet by była dobra, coś takiego jak mają pedały platformowe na imbus.

Awatar użytkownika
EV-Maniak
Posty: 2905
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: EV-Maniak » 08 sie 2019, 23:21

Tam nie ma opcji by się cokolwiek przekręciło nawet o milimetr . Cała ośka jest zablokowana dwoma blokadami obrotu osi silnika 😉👍 10 000 km zrobione i wszystko gra ✌️
O takimi blokado-ramionami ZBLOKOWANE 👍
Załączniki
06cc5c4768e8.jpg
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238

Awatar użytkownika
Tooropek
Posty: 780
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: Tooropek » 08 sie 2019, 23:26

EV-Maniak pisze:
08 sie 2019, 23:21
Tam nie ma opcji by się cokolwiek przekręciło nawet o milimetr . Cała ośka jest zablokowana dwoma blokadami obrotu osi silnika 😉👍 10 000 km zrobione i wszystko gra ✌️
O takimi blokado-ramionami ZBLOKOWANE 👍
Konkretnie Heniu, masz talent. Nabijasz kilosy w stravie albo jakiejs innej apce czy tylko podkładowo przez bms?

Awatar użytkownika
EV-Maniak
Posty: 2905
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak zamocować koło z silnikiem w ramie

Post autor: EV-Maniak » 08 sie 2019, 23:42

Wszystkim liczę . Już dawno przekroczyłem 10 000 km.
Na początku liczyłem watomierzem Michała, ale jakoś mi się zresetował, chyba po kliknięciu kłódki w Xiaoxiang. Najlepiej zliczać niezawodnym licznikiem rowerowym na kabelek, by nic nie zakłócało .
Mogę liczyć : apką, watomierzem i licznikiem 👍😉
CZĘŚCI do EBIKE 24h/7d ---AKTUALNE---- viewtopic.php?t=4238

ODPOWIEDZ