Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Dział poświęcony mechanicznym aspektom montowania silnika poza kołem
kein001
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2020, 13:57

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: kein001 »

Miałem w zestawie z CYC - nie wiem czy je dalej dodają. Zawiałem go jeszcze w przedsprzedaży.
Zapominałem o jednej rzeczy napisać, nie wymieniałem całego smaru jak również nie czyściłem wnętrza ponieważ miałem mały przebieg a zębatki nie wykazywały zużycia. Jednakże chyba by było lepiej wymienić go na jakiś pewniejszy, braki smaru uzupełniłem tym co którym miałem w zestawie (dodatkowy woreczek).
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4745
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: pxl666 »

Jeździsz w ciężkim terenie ? Jak wygląda wyciąganie się łańcucha co np 500km ?
kein001
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2020, 13:57

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: kein001 »

Jerdze w enduro, i czasem błocie po pedała, łańcuch jest nie wyciągnięty w ogóle, ale mam drogiego connex'a, odrobię się z czasem do wrzucę komplet zdjęć plus kasety i zapadek rachet.
Awatar użytkownika
khuuhkrr
Forumowicz
Posty: 119
Rejestracja: 05 wrz 2019, 11:47

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: khuuhkrr »

Też jestem ciekawy kwestii łańcucha, bo będę musiał powoli myśleć o następcy tego co mam teraz. Obecnie jeżdżę na łańcuchu Sunrace CNX46, którego do MIDów serdecznie nie polecam. Wiotka szmata, którą musiałem już skracać o ogniwo, bo zakres pracy napinacza już nie starczał. Aluminiowa przednia tarcza też nosi już wyraźne ślady pracy na rozciągniętym łańcuchu. Przejechałem na nim około 1200km i nie miałem poczucia, że przeginałem pałę w niewiadomo jakich warunkach. Jeżdżę w miarę spokojnie. No, ale łańcuch kosztował coś w okolicach 30zł, więc nie będę udawał, że jestem zdziwiony, tym co opisuję wyżej 😅

Hehe, ale mój zestaw to i tak nic w porównaniu do roweru, który serwisowałem ostatnio sąsiadowi. Tak wyglądały jego zębatki po około 12000km. Można było się nimi pociąć.

Obrazek Obrazek

Nie wiem czy jest, ale jeśli nie, to możeby wydzielić osobny wątek na temat łańcuchów?
szkuba
Forumowicz
Posty: 319
Rejestracja: 18 lis 2018, 20:22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: szkuba »

odnośnie zębatki to bym nie kupował żadnych alu CNC, kutych ani inne cuda. Stalowe są po prostu mocniejsze - wolniej się wycierają choć pewnie trudniej dostać. Mi się alu w hubie wyciera po 3kkm a łańcuch wiadomo mniej pracuje niż w mid-drive ;)
Ostatnio zmieniony 06 lut 2022, 21:36 przez szkuba, łącznie zmieniany 1 raz.
przeróbki na rower elektryczny https://www.elektrorider.pl/
czujnik nacisku Sempu T4, Erider T9, ori Chińskie lub Open firmware Kuteng
także dla dzieci 8-12lat z czujnikiem nacisku. naprawy TSDZ2
Awatar użytkownika
khuuhkrr
Forumowicz
Posty: 119
Rejestracja: 05 wrz 2019, 11:47

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: khuuhkrr »

Jeśli o mnie chodzi, to mam zamiar zamówić sobie na przód coś takiego: https://a.aliexpress.com/_vLsuN4 . Stalowe NW . Z tyłu jestem ograniczony do produktów Sturmeya. Jeszcze nie wiem na ile są wytrzymałe. Oby bardziej niż łańcuch, bo Sturmey-Archer to w zasadzie SunRace 😉
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

Możecie u siebie sprawdzić, czy na silniku macie luz prawo/lewo (zaznaczone na czerwono)?
Mocowanie silnika przy sporcie (zaznaczone na niebiesko) do kręcone na maxa.
Załączniki
IMG_20220206_221053.jpg
kein001
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2020, 13:57

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: kein001 »

Ramiona CYC mają większe otwory niż tuleje je które je ściskają. Też mam nieznaczny luz na silniku (z 2 mm) w miejscu które wskazałeś na czerwono, jak go niweluje śrubą na mocowaniu ISCG. Zobacz na zdjęcia które zamieściłem (śruba z nierdzewki na inbus).
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 18:11 przez kein001, łącznie zmieniany 1 raz.
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

kein001 pisze:
07 lut 2022, 18:11
Ramiona CYC mają większe otwory niż tuleje je które je ściskają. Też mam nieznaczny luz na silniku (z 2 mm) w miejscu które wskazałeś na czerwono, jak go niweluje śrubą na mocowaniu ISCG. Zobacz na zdjęcia które zamieściłem (śruba z nierdzewki na inbus).
Dzięki za odzew, czyli to normalne.
Będę robił mocowanie silnika do rury podsiodłowej (nad sportem), zatem problem się rozwiązany.
kein001
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2020, 13:57

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: kein001 »

Nie masz mocowania ISCG ? zrobisz jedne otwór i ci przytrzyma silnik, to w zupełności wystarcza nie masz wersji 5 KW aby to generowało ogromną moc. a jak niemasz to: https://powerower.pl/rower-elektryczny- ... e-ma-iscg/
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

kein001 pisze:
07 lut 2022, 21:09
Nie masz mocowania ISCG ?
Mam, tylko uważam że nie jest to dobry pomysł.
Cała siła będzie opierać się na jednym elemencie ramy (ISCG), co może źle wpłynąć przy dłuższym użytkowaniu.
Załączniki
IMG_20220207_212732.jpg
kein001
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2020, 13:57

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: kein001 »

Zakładam że go pionowo zamontujesz to główna siła pójdzie na rure podsiodłową , wkleisz tam pasek z gumy. Natomiast mocowanie Iscg zapewni szcztywność min boczną. Nie wiem czy wiesz ale ta konstrukcja podczas jazdy nieznaczne się napręrza to nie jest w 100% sztywne.
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

kein001 pisze:
09 lut 2022, 18:37
Zakładam że go pionowo zamontujesz to główna siła pójdzie na rure podsiodłową , wkleisz tam pasek z gumy. Natomiast mocowanie Iscg zapewni szcztywność min boczną. Nie wiem czy wiesz ale ta konstrukcja podczas jazdy nieznaczne się napręrza to nie jest w 100% sztywne.
Dokładnie jak piszesz, a dziś oglądałem jak to wygląda i najprawdopodobniej przykręcę też do ISCG.
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

Kiwago pisze:
29 sie 2021, 13:28
Warto zamówić z silnikiem wiązkę 1-4 żeby mieć możliwość podłączenia hamulców i czujnika zmiany biegów z odcięciem przy zmianie.
Czy podłączałeś u siebie czujnik zmiany biegów?
Kiwago
Forumowicz
Posty: 56
Rejestracja: 22 gru 2019, 13:19

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: Kiwago »

dareksad pisze:
12 sie 2022, 19:00
Kiwago pisze:
29 sie 2021, 13:28
Warto zamówić z silnikiem wiązkę 1-4 żeby mieć możliwość podłączenia hamulców i czujnika zmiany biegów z odcięciem przy zmianie.
Czy podłączałeś u siebie czujnik zmiany biegów?
Tak podłączyłem pod złącze od hamulców - żółta wtyczka HiGo. Dołożyłem też y splitter (rozgałęziacz od Bafanga) żeby mieć wejścia na dwa hamulce i czujnik zmiany biegów
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

Kiwago pisze:
13 sie 2022, 19:38
dareksad pisze:
12 sie 2022, 19:00


Czy podłączałeś u siebie czujnik zmiany biegów?
Tak podłączyłem pod złącze od hamulców - żółta wtyczka HiGo. Dołożyłem też y splitter (rozgałęziacz od Bafanga) żeby mieć wejścia na dwa hamulce i czujnik zmiany biegów
Hmm...
Mam tą wiązkę 1-4 i wpięty do niej licznik, manetkę i czujnik zmiany biegów w miejsce czujnika hamulca. Niestety czujnik zmiany biegów nie działa.
Podczas uruchamiania licznika, na czujniku zapala się na chwilę zielona dioda i po chwili zmienia się na czerwoną.
Jak to u Ciebie wygląda?
Mój czujnik:
Załączniki
IMG_20220809_171202.jpg
Kiwago
Forumowicz
Posty: 56
Rejestracja: 22 gru 2019, 13:19

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: Kiwago »

dareksad pisze:
13 sie 2022, 21:17
Hmm...
Mam tą wiązkę 1-4 i wpięty do niej licznik, manetkę i czujnik zmiany biegów w miejsce czujnika hamulca. Niestety czujnik zmiany biegów nie działa.
Podczas uruchamiania licznika, na czujniku zapala się na chwilę zielona dioda i po chwili zmienia się na czerwoną.
Jak to u Ciebie wygląda?
Mój czujnik:
U mnie wygląda to tak: po włączeniu zapala się na chwilę zielona dioda potem czerwona a potem czerwona dioda miga. Przy zmianie biegu i poruszeniu linki zapala się zielona dioda potem znowu czerwona miga.
dareksad
Forumowicz
Posty: 62
Rejestracja: 24 sie 2021, 5:30

Re: Nowy CYC X1 Pro V2 - 5kw

Post autor: dareksad »

Kiwago pisze:
13 sie 2022, 21:43
A możesz pokazać jak u Ciebie wyglądają te ustawienia?
Załączniki
Screenshot_2022-08-11-20-11-52-668_com.cyc.bacapplication.jpg
ODPOWIEDZ