Ja i kolega Piter mamy T154 , który jest i tak mniejszy niż edk01 do TSDZ8.
ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Re: ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem
1.8 cala, poniżej fotka.
A co do sterowania/konfigurowania z poziomu Apki wszystko jest fajnie do czasu kiedy to producent wspiera urządzenie.
Już mma jednego grata w garażu (prostownik) gdzie producent się zawiną wraz z apka że sklepu Google i tyle po fajnej funkcjonalności.
EDIT
Na szybko wgrałem zarówno do sterownika jak i do wyświetlacza.
Po wgraniu do sterownika przywróciło mu wszystkie nastawy fabryczne, musiałem na nowo postawiać.
W T154 dalej ustawienia czujnika i baterii są w dodatkowym menu jak wcześniej.
W TorqeSensor zmieniło się menu, dodali ControlMode (PID-wartosc domyslna/Withoud PID/h) oraz CurrentControl (Phase Current- wartość domyslna/Bus Current/h).
Co to za ustawienia?
Usunęli też z TorqeSensor pozycje KeepTime oraz w pozycji SpeedMode brakuje mi teraz ustawienia NoSpeedLimit.
Nie mam niestety czasu aby się przejechać i protestować.
A co do sterowania/konfigurowania z poziomu Apki wszystko jest fajnie do czasu kiedy to producent wspiera urządzenie.
Już mma jednego grata w garażu (prostownik) gdzie producent się zawiną wraz z apka że sklepu Google i tyle po fajnej funkcjonalności.
EDIT
Na szybko wgrałem zarówno do sterownika jak i do wyświetlacza.
Po wgraniu do sterownika przywróciło mu wszystkie nastawy fabryczne, musiałem na nowo postawiać.
W T154 dalej ustawienia czujnika i baterii są w dodatkowym menu jak wcześniej.
W TorqeSensor zmieniło się menu, dodali ControlMode (PID-wartosc domyslna/Withoud PID/h) oraz CurrentControl (Phase Current- wartość domyslna/Bus Current/h).
Co to za ustawienia?
Usunęli też z TorqeSensor pozycje KeepTime oraz w pozycji SpeedMode brakuje mi teraz ustawienia NoSpeedLimit.
Nie mam niestety czasu aby się przejechać i protestować.
-
- Forumowicz
Mógłbyś wrzucić fotki z zaawansowanego menu? Tosevenowi odpierdala i będą usuwać opcje w nowych firmware bo niby to jest przyczyną problemów i reklamacji (*cough* *cough* bullshit!)
Jeśli chodzi o opcje to mi brakuje obecnie tylko jednej rzeczy w obecnym firmware, a mianowicie opcji do zdefiniowania krzywej czujnika nacisku.
Obecnie jest ona liniowa i conajwyżej możesz podnieść punkt początkowy (ZeroVolt - domyślnie 0.7V). MaxVolt czyli koniec krzywej i tak już jest ustawiona na sztywno czyli 3V.

Jeśli chodzi o opcje to mi brakuje obecnie tylko jednej rzeczy w obecnym firmware, a mianowicie opcji do zdefiniowania krzywej czujnika nacisku.
Obecnie jest ona liniowa i conajwyżej możesz podnieść punkt początkowy (ZeroVolt - domyślnie 0.7V). MaxVolt czyli koniec krzywej i tak już jest ustawiona na sztywno czyli 3V.

- PITer4x4
- Forumowicz
@Atak_Snajpera czy wgrywales najnowszy soft do wyświetlacza oraz kontrolera?
-
- Forumowicz
Nie bo za dużo się naczytałem o problemach użytkowników z nowszym firmware. Generalnie konsensus jest taki że czerwcowy update (taki mam wgrany) jest najbardziej stabilny (brak problemów z MOTOR BLOCKED). Chyba z tym zostanę bo jak nie nowe bugi to jeszcze będą blokować dostęp do zaawansowanego menu.
-
- Forumowicz
Widzę PITer4x4 że dzieją ci się niezłe cyrki po aktualizacji firmware. Ekran mruga, silnik klika...
Ps. Nowy firmware do DM02 wyszedł dzisiaj
https://to7motor.com/progam-updating-in ... controller
Ps. Nowy firmware do DM02 wyszedł dzisiaj
https://to7motor.com/progam-updating-in ... controller
- PITer4x4
- Forumowicz
Silnik klika od nowości, już mam przejechane prawie 1100km, dzieje się tak po zakończonej jeździe, jak obrócę korbą to przestaje. Pisałem z toseven i muszę im w końcu wysłać linki do tych filmów jak znajdę chwilę.
Napewno poprawili sporadyczne zanikanie wspomagania po wznowienie pedałowania a to mnie najbardziej zirytowało.
Na dniach postaram się wgrać ten najnowszy z 29 listopada.
Wiesz czy można zrobić downgrade softu? Masz gdzieś ten starszy soft do T154?
Ekran się przygasa gdy jasność automatyczna oscyluje w 50-60%.
Wystarczy palcem zasłonić czujnik i jest ok, dzieje się to bardzo sporadycznie, przeważnie jak jeżdżę rano do pracy i jest jeszcze szarawo. Mogę zasłonić taśma czujnik i będzie ok
ale to nie rozwiązanie problemu.
Napewno poprawili sporadyczne zanikanie wspomagania po wznowienie pedałowania a to mnie najbardziej zirytowało.
Wystarczy palcem zasłonić czujnik i jest ok, dzieje się to bardzo sporadycznie, przeważnie jak jeżdżę rano do pracy i jest jeszcze szarawo. Mogę zasłonić taśma czujnik i będzie ok
-
- Forumowicz
Firmware do kontroleraPITer4x4 pisze: ↑30 lis 2024, 9:34Silnik klika od nowości, już mam przejechane prawie 1100km, dzieje się tak po zakończonej jeździe, jak obrócę korbą to przestaje. Pisałem z toseven i muszę im w końcu wysłać linki do tych filmów jak znajdę chwilę.
Wystarczy palcem zasłonić czujnik i jest ok, dzieje się to bardzo sporadycznie, przeważnie jak jeżdżę rano do pracy i jest jeszcze szarawo. Mogę zasłonić taśma czujnik i będzie okale to nie rozwiązanie problemu.
Maj 2024
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... V6206C.zip
Czerwiec 2024
Nie pamiętam nazwy pliku ale powinno zaczynać się coś jak
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... Vxxxxx.zip
Lipiec 2024
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... 6306C2.zip
Firmware do T154 nie zmienił się od kwietnia
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... n-M1M2.zip
Jeśli chodzi o automatyczne przygasanie ekranu to u mnie chyba to zablokowali bo zawsze mam na 100% bez względu czy czujkę zakryję czy nie.
Z dwojga złego wolę coś takiego niż gdybym musiał walczyć ciągle z tym mruganiem jak u ciebie

Ps. Daj znać co się w opcjach zmieniło w tym nowym firmware. Co znowu ukryli/zablokowali itd, itp...
Changelog
Kod: Zaznacz cały
The following are the FW updates for TO7-DM02-K241129A for your reference:
1- Resolved the "MOTOR BLOCKED" issue.
2- Optimized the torque sensor for improved stability.

- PITer4x4
- Forumowicz
Wgrałem przed chwilą najnowszy soft, nie zauważyłem w menu żadnej różnicy, na ekranie z informacją o sofcie nic się nie zmienilo.
Nawet zachowało wszystkie ustawienia kontrolera. Przy poprzednim wgrywanie przywracało do fabrycznych.
Chcialem z ciekawości jeszcze wgrać starszy soft ale jest to niemożliwe, dostaje komunikat Connection filed.
Nawet zachowało wszystkie ustawienia kontrolera. Przy poprzednim wgrywanie przywracało do fabrycznych.
Chcialem z ciekawości jeszcze wgrać starszy soft ale jest to niemożliwe, dostaje komunikat Connection filed.
-
- Forumowicz
Pewnie ci się nic nie wgrało. Ustawienia powinny się zresetować. Wersja również powinna się zmienić na 6400. Z innej beczki. Sprawdzałeś czy licznik zużycia energii pokrywa się z pojemnością twojego akumulatora. Pytam bo chcę ocenić degradację swojego ale najpierw muszę się upewnić że mniej więcej dobrze liczy.
- PITer4x4
- Forumowicz
A jak mogę to sprawdzić czy się pokrywa?
-
- Forumowicz
1) podladuj akumulator do 100%
2) zresetuj trip (power + strzałka w dół)
3) wyjedź aż ci napięcie spadnie poniżej 40V w stanie spoczynku. Nie musisz tego robić w jednym strzale. Licznik się nie zresetuje po wyłączeniu.
4) w test menu odczytaj wartość Ah
Ja mam 48V 25A (Samsung 50e) ale po 2.5 roku (mniej niż 100 cykli) widzę już znaczne oznaki degradacji. Maksymalnie osiągam 19Ah na wyświetlaczu. Niestety obawiam się że jednak dobrze liczy bo zasięg również podobnie mi spadł.
2) zresetuj trip (power + strzałka w dół)
3) wyjedź aż ci napięcie spadnie poniżej 40V w stanie spoczynku. Nie musisz tego robić w jednym strzale. Licznik się nie zresetuje po wyłączeniu.
4) w test menu odczytaj wartość Ah
Ja mam 48V 25A (Samsung 50e) ale po 2.5 roku (mniej niż 100 cykli) widzę już znaczne oznaki degradacji. Maksymalnie osiągam 19Ah na wyświetlaczu. Niestety obawiam się że jednak dobrze liczy bo zasięg również podobnie mi spadł.
-
- Forumowicz
I co dałeś radę wgrać ten soft V6400C?PITer4x4 pisze: ↑01 gru 2024, 21:15Wgrałem przed chwilą najnowszy soft, nie zauważyłem w menu żadnej różnicy, na ekranie z informacją o sofcie nic się nie zmienilo.
- PITer4x4
- Forumowicz
Tak ale nie mogę wgrać z powrotem starszego.
Dziś dopiero wyjechałem po zmianie softu, różnic nie widzę, działa wszystko ok.
Dziś dopiero wyjechałem po zmianie softu, różnic nie widzę, działa wszystko ok.
-
- Forumowicz
Ustawienia ci się zresetowały do ustawień fabrycznych?
Generalnie gdyby nie ten FIX
2- Optimized the torque sensor for improved stability.
Denerwuje mnie to że wraz z rosnącą temepraturą w silniku czujnik nacisku się robi coraz czulszy.
Według moich obserwacji każde dodatkowe +8C na kontrolerze od stanu początkowego gdy była robiona kalibracja daje dodatkowe +0.1V na czujniku nacisku w stanie spoczynku. Więc jak uruchamiam rower w 0C (po pracy) to po 10min jazdy gdy temperatura w silniku rośnie do ~25C to napięcie na czujniku nacisku wzrasta do 1.0V z domyślnych 0.7V. Odrazu czuć że wspomaganie już nie jest takie same. (staje się bardziej agresywne). Obecie radzę sobie z tym tak że po tych ~10min robię OFF/ON aby wymusić ponowną kalbracje dla tej wyższej temperatury.
- pxl666
- Forumowicz
wyglada to trochę jakby element pomiarowy znajdował się na rozszerzającym się od temperatury elemencie montażowym . chyba w tsdz2 czasem występuje posobne zjawisko
- PITer4x4
- Forumowicz
Nie przywróciły się do fabrycznych co mnie zdziwilo a wygrało się normalnie.
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Czy limity mocy dla ECO/CITY/SPORT zmieniły ci się tak jak tu?

- PITer4x4
- Forumowicz
Tak zmieniły się, ja używam Eco gdzie mam ustawione 10A ale po aktualizacji pomimo ustawionego 10A nie generuje takiej mocy, max pod obciążeniem jest ok 350-370W czyli około 7A. W City rzeczywiście wychodzi niecałe 10A, pod obciążeniem pokazywało mi 470-490W max.
-
- Forumowicz
Czy zauważyłeś czy inne opcje są również ignorowane? Np. brak limitu prędkości, ustawienia w torquesensor czy speed&power...
- PITer4x4
- Forumowicz
Nie sprawdzałem tego, a czy u Ciebie wyświetla wersję oprogramowania kontrolera na T154?
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Prześlij fotkę tego samego menu z informacjami co ja przesłałem.
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Mi podaje inna wersję softu wyświetlacza.
-
- Forumowicz
Oczywiście mowa o sofcie do wyświetlacza ,a nie kontrolera?
- PITer4x4
- Forumowicz
Tak, pierwsze 4 rzędy, ta niżej fotka po wyjęciu z podelka ma inne wartości jak u Ciebie, zamawialiśmy w podobnym czasie (może 2-3 tyg różnicy)
-
- Forumowicz
No. Mi dali z softem z czerwca , a tobie z "sierpnia". Dziwne że na stronie nie zaktualizowali i nadal jest jakaś starusienka wersja z końcówki 2023.
Ps. Tobie również ich sklep na aliexpress nie działa? Wygląda że ukrywają wszystko dla EU. Angole, kangury i hamburgery nie mają tego problemu jak pytałem.
https://www.aliexpress.com/store/110381 ... match_sort
Ps. Tobie również ich sklep na aliexpress nie działa? Wygląda że ukrywają wszystko dla EU. Angole, kangury i hamburgery nie mają tego problemu jak pytałem.
- PITer4x4
- Forumowicz
Nie działa ale widzę PSW ma 6 sztuk 48V/500w w De za 316 dolarów.
-
- Forumowicz
Nie wygląda to dobrze. Downgrade jest oficjalnie zablokowany. Odpowiedź baby z Toseven
" And I would like to clarify that we have closed the advanced menu to better standardize the use of our DM mid-motor. Due to inconsistent parameters, the previous version of the firmware caused many after-sales issues.
To ensure proper usage of both the first and second generation DM mid-motors, once the newest version is installed, the controller cannot be reverted to an older version. This measure serves as protection for our motors."
- pxl666
- Forumowicz
to nie wyglada dobrze juz od dawna z tego co tu czytam
-
- Forumowicz
Idą niestety w ślady tongshenga bo niby sami użytkownicy psuli sobie silniki grzebiąc w opcjach. Totalny bullshit. Nawet jak masz dalej dostęp do ustawień zaawansowanych to zmienione wartości i tak są ignorowane. Ufff. Dobrze że nie zrobiłem aktualizacji.
- pxl666
- Forumowicz
jezu ale jaki problem zrobić menu simple i advanced . i generalnie mdli jak widzę to podejście z jakimiś kosmicznymi wartościami z pupy . nie można wyrazić mocy w watach , czasu w sekundach itd ??? zwykłemu użytkownikowi wystarczy moc max per level asysty , czas narastania mocy od 0 do max w sekundach i czas odłączenia mocy po przestaniu pedałowania ( 0s zresztą to powinna byc norma) . ewentualnie dolny prog odcięcia akumulatora jak ktoś chce męczyć / oszczędzać baterię . co tam więcej trzeba ? twardość nacisku per lvl asysty w kg i dowidzenia
-
- Forumowicz
No ale to wszystko co wymieniłeś jest właśnie w ADVANCED! Problem jest taki że oni właśnie blokują dostęp do tych opcji. W MAIN MENU masz typowe bzdety jak rozmiar koła, jednostki, opcje dotyczące oświetlenia i takie tam. Właściwe mięsko ,które decyduje o charakterystyce mocy masz w tym drugich opcjach (ADVANCED) w sekcji TorqueSensor i SPEED&POWER. Tam jest dokładnie to co opisałeś.pxl666 pisze: ↑23 gru 2024, 12:24jezu ale jaki problem zrobić menu simple i advanced . i generalnie mdli jak widzę to podejście z jakimiś kosmicznymi wartościami z pupy . nie można wyrazić mocy w watach , czasu w sekundach itd ??? zwykłemu użytkownikowi wystarczy moc max per level asysty , czas narastania mocy od 0 do max w sekundach i czas odłączenia mocy po przestaniu pedałowania ( 0s zresztą to powinna byc norma) . ewentualnie dolny prog odcięcia akumulatora jak ktoś chce męczyć / oszczędzać baterię . co tam więcej trzeba ? twardość nacisku per lvl asysty w kg i dowidzenia
Tu masz pokazane jak to wygląda.
-
- Nowicjusz
Atak_Snajpera pisze: ↑17 gru 2024, 16:50No. Mi dali z softem z czerwca , a tobie z "sierpnia". Dziwne że na stronie nie zaktualizowali i nadal jest jakaś starusienka wersja z końcówki 2023.
Wiadomość z WhatsAppa:
Dear customer , the aliexpress platform has blocked our motor products for the EU and UK regions because they required some additional motor information meet their requirements, we are now trying to keep following them for resolving this issue, sorry for the inconvenience
A nowe silniki od października są blokowane w fabryce.
- PITer4x4
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Odblokowany DM02 > Zablokowany TSDZ8Mariusz1970 pisze: ↑23 gru 2024, 17:21Atak_Snajpera pisze: ↑17 gru 2024, 16:50No. Mi dali z softem z czerwca , a tobie z "sierpnia". Dziwne że na stronie nie zaktualizowali i nadal jest jakaś starusienka wersja z końcówki 2023.
Wiadomość z WhatsAppa:
Dear customer , the aliexpress platform has blocked our motor products for the EU and UK regions because they required some additional motor information meet their requirements, we are now trying to keep following them for resolving this issue, sorry for the inconvenience
A nowe silniki od października są blokowane w fabryce.
Zablokowany DM02 < Zablokowany TSDZ8
Silniki Toseven od października nie mają racji bytu.
Udało mi się wreszcie ustawić DM02 tak jak chciałem i nie wyobrażam sobie aby teraz być zmuszonym do jazdy na jakiś chiniolskich domyślnych wymuszonych ustawieniach.
SPEED&POWER
EAssist L1 = 33%
EAssist L2 = 66%
EAssist L3 = 100%
TorqueSensor
Mode = SAFE
ZeroVol = 1900mV
StartupVol = 100mV
Filter = 1
StrengthValue = 3
SpeedMode = NOLIMIT
KeepTime = 300ms
Ostatnio zmieniony 23 gru 2024, 17:43 przez Atak_Snajpera, łącznie zmieniany 1 raz.
- pxl666
- Forumowicz
ale jak ci padnie kontroler to jesteś w dupie bo nowy już będzie na nowym sofcie
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Po kilku mailach i filmikach w końcu przysłali soft do T154, dokładnie taki jak miałem fabrycznie wgrany i problem z przygasa niem wyświetlacza rozwiazany, ale chyba nie działa automatyczna regulacja podświetlenia jak u Ciebie.Atak_Snajpera pisze: ↑17 gru 2024, 16:50No. Mi dali z softem z czerwca , a tobie z "sierpnia". Dziwne że na stronie nie zaktualizowali i nadal jest jakaś starusienka wersja z końcówki 2023.
Poczekam aż się pogoda poprawi i potestuje. Chwilowo jako Daily musiałem wyciągnąć HUBa z oponami z kolcami.
Można ustawić w DM02 jak długo ma pracować silnik po zaprzestaniu pedałowania?
-
- Forumowicz
A jakie masz obecnie ustawienia ?
- PITer4x4
- Forumowicz
Które dokładnie ustawienia masz na myśli?
-
- Forumowicz
Generalnie to te
-
- Forumowicz
Pamiętasz jak mówiłem że wyświetlacz resetuje średnią prędkość po jakimś dystansie? Tak to wygląda w praktyce.
Reset jest dokładnie po dobiciu do 119.3km.
Reset jest dokładnie po dobiciu do 119.3km.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2025, 11:14 przez Atak_Snajpera, łącznie zmieniany 1 raz.
- PITer4x4
- Forumowicz
Ja resetuje trip po każdym ładowaniu więc nie dobijam do takich wartości.
-
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Na stronie pojawił się nowy soft do T154, ale nazwa pliku mówi aby raczej nie wgrywać, chyba że można zrobić downgrade.
TO7-T154-Y240927-No-advanced-menu.zip
TO7-T154-Y240927-No-advanced-menu.zip