ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem

Dział poświęcony mechanicznym aspektom montowania silnika poza kołem
Atak_Snajpera
Forumowicz

Re: ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem

Post autor: Atak_Snajpera »

pxl666 pisze:
07 lis 2024, 18:41
no ale jaki problem mieć wszystkie opcje w apce ? po prostu to jest już tak tanie i powszechne ze powinno być standardem. a taki wielki display ci nie przeszkadza?
Ja i kolega Piter mamy T154 , który jest i tak mniejszy niż edk01 do TSDZ8.
PITer4x4
Nowicjusz

Post autor: PITer4x4 »

1.8 cala, poniżej fotka.

A co do sterowania/konfigurowania z poziomu Apki wszystko jest fajnie do czasu kiedy to producent wspiera urządzenie.
Już mma jednego grata w garażu (prostownik) gdzie producent się zawiną wraz z apka że sklepu Google i tyle po fajnej funkcjonalności.

EDIT
Na szybko wgrałem zarówno do sterownika jak i do wyświetlacza.
Po wgraniu do sterownika przywróciło mu wszystkie nastawy fabryczne, musiałem na nowo postawiać.
W T154 dalej ustawienia czujnika i baterii są w dodatkowym menu jak wcześniej.

W TorqeSensor zmieniło się menu, dodali ControlMode (PID-wartosc domyslna/Withoud PID/h) oraz CurrentControl (Phase Current- wartość domyslna/Bus Current/h).

Co to za ustawienia?

Usunęli też z TorqeSensor pozycje KeepTime oraz w pozycji SpeedMode brakuje mi teraz ustawienia NoSpeedLimit.

Nie mam niestety czasu aby się przejechać i protestować.
Załączniki
PXL_20241107_200739862_copy_800x602.jpg
Atak_Snajpera
Forumowicz

Mógłbyś wrzucić fotki z zaawansowanego menu? Tosevenowi odpierdala i będą usuwać opcje w nowych firmware bo niby to jest przyczyną problemów i reklamacji (*cough* *cough* bullshit!)

Jeśli chodzi o opcje to mi brakuje obecnie tylko jednej rzeczy w obecnym firmware, a mianowicie opcji do zdefiniowania krzywej czujnika nacisku.
Obecnie jest ona liniowa i conajwyżej możesz podnieść punkt początkowy (ZeroVolt - domyślnie 0.7V). MaxVolt czyli koniec krzywej i tak już jest ustawiona na sztywno czyli 3V.

Obrazek
PITer4x4
Nowicjusz

@Atak_Snajpera czy wgrywales najnowszy soft do wyświetlacza oraz kontrolera?
Atak_Snajpera
Forumowicz

Nie bo za dużo się naczytałem o problemach użytkowników z nowszym firmware. Generalnie konsensus jest taki że czerwcowy update (taki mam wgrany) jest najbardziej stabilny (brak problemów z MOTOR BLOCKED). Chyba z tym zostanę bo jak nie nowe bugi to jeszcze będą blokować dostęp do zaawansowanego menu.
Atak_Snajpera
Forumowicz

Widzę PITer4x4 że dzieją ci się niezłe cyrki po aktualizacji firmware. Ekran mruga, silnik klika...

Ps. Nowy firmware do DM02 wyszedł dzisiaj
https://to7motor.com/progam-updating-in ... controller
PITer4x4
Nowicjusz

Silnik klika od nowości, już mam przejechane prawie 1100km, dzieje się tak po zakończonej jeździe, jak obrócę korbą to przestaje. Pisałem z toseven i muszę im w końcu wysłać linki do tych filmów jak znajdę chwilę.

Napewno poprawili sporadyczne zanikanie wspomagania po wznowienie pedałowania a to mnie najbardziej zirytowało.
Na dniach postaram się wgrać ten najnowszy z 29 listopada.

Wiesz czy można zrobić downgrade softu? Masz gdzieś ten starszy soft do T154?

Ekran się przygasa gdy jasność automatyczna oscyluje w 50-60%.
Wystarczy palcem zasłonić czujnik i jest ok, dzieje się to bardzo sporadycznie, przeważnie jak jeżdżę rano do pracy i jest jeszcze szarawo. Mogę zasłonić taśma czujnik i będzie ok 😁 ale to nie rozwiązanie problemu.
Atak_Snajpera
Forumowicz

PITer4x4 pisze:
30 lis 2024, 9:34
Silnik klika od nowości, już mam przejechane prawie 1100km, dzieje się tak po zakończonej jeździe, jak obrócę korbą to przestaje. Pisałem z toseven i muszę im w końcu wysłać linki do tych filmów jak znajdę chwilę.

Napewno poprawili sporadyczne zanikanie wspomagania po wznowienie pedałowania a to mnie najbardziej zirytowało.
Na dniach postaram się wgrać ten najnowszy z 29 listopada.

Wiesz czy można zrobić downgrade softu? Masz gdzieś ten starszy soft do T154?

Ekran się przygasa gdy jasność automatyczna oscyluje w 50-60%.
Wystarczy palcem zasłonić czujnik i jest ok, dzieje się to bardzo sporadycznie, przeważnie jak jeżdżę rano do pracy i jest jeszcze szarawo. Mogę zasłonić taśma czujnik i będzie ok 😁 ale to nie rozwiązanie problemu.
Firmware do kontrolera
Maj 2024
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... V6206C.zip

Czerwiec 2024
Nie pamiętam nazwy pliku ale powinno zaczynać się coś jak
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... Vxxxxx.zip

Lipiec 2024
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... 6306C2.zip

Firmware do T154 nie zmienił się od kwietnia
https://to7motor.com/wp-content/uploads ... n-M1M2.zip

Jeśli chodzi o automatyczne przygasanie ekranu to u mnie chyba to zablokowali bo zawsze mam na 100% bez względu czy czujkę zakryję czy nie.
Z dwojga złego wolę coś takiego niż gdybym musiał walczyć ciągle z tym mruganiem jak u ciebie ;)

Ps. Daj znać co się w opcjach zmieniło w tym nowym firmware. Co znowu ukryli/zablokowali itd, itp...

Changelog

Kod: Zaznacz cały

The following are the FW updates for TO7-DM02-K241129A for your reference:

1- Resolved the "MOTOR BLOCKED" issue.

2- Optimized the torque sensor for improved stability.
Ciekawe czy punkt 2 koryguje dryftujące napięcie na czujniku nacisku. Punkt ZERO wraz z rosnącą temperaturą przesuwa się z domyślnych 0.7V do 1.1V u mnie.
Obrazek
PITer4x4
Nowicjusz

Wgrałem przed chwilą najnowszy soft, nie zauważyłem w menu żadnej różnicy, na ekranie z informacją o sofcie nic się nie zmienilo.
Nawet zachowało wszystkie ustawienia kontrolera. Przy poprzednim wgrywanie przywracało do fabrycznych.

Chcialem z ciekawości jeszcze wgrać starszy soft ale jest to niemożliwe, dostaje komunikat Connection filed.
Atak_Snajpera
Forumowicz

Pewnie ci się nic nie wgrało. Ustawienia powinny się zresetować. Wersja również powinna się zmienić na 6400. Z innej beczki. Sprawdzałeś czy licznik zużycia energii pokrywa się z pojemnością twojego akumulatora. Pytam bo chcę ocenić degradację swojego ale najpierw muszę się upewnić że mniej więcej dobrze liczy.
PITer4x4
Nowicjusz

A jak mogę to sprawdzić czy się pokrywa?
Atak_Snajpera
Forumowicz

1) podladuj akumulator do 100%
2) zresetuj trip (power + strzałka w dół)
3) wyjedź aż ci napięcie spadnie poniżej 40V w stanie spoczynku. Nie musisz tego robić w jednym strzale. Licznik się nie zresetuje po wyłączeniu.
4) w test menu odczytaj wartość Ah

Ja mam 48V 25A (Samsung 50e) ale po 2.5 roku (mniej niż 100 cykli) widzę już znaczne oznaki degradacji. Maksymalnie osiągam 19Ah na wyświetlaczu. Niestety obawiam się że jednak dobrze liczy bo zasięg również podobnie mi spadł.
ODPOWIEDZ