TSDZ2 - TSDZ8 - Czy ?

Dział poświęcony mechanicznym aspektom montowania silnika poza kołem
ODPOWIEDZ
cityboy
Nowicjusz

TSDZ2 - TSDZ8 - Czy ?

Post autor: cityboy »

Witam.
Mam od kilku lat TSDZ2 nakręciłem 20k na tym silniczku (bez wymiany czegokolwiek jedynie czujnik temp padł).
Teraz sobie tak siedzę i zastanawiam się czy nie czas na zmiany...
Czy zmiana TSDZ8 da mi coś więcej co by usprawiedliwiało wydanie ~300$. Czy może zupełnie zmienić na jakiś tylny napęd?
Przez ten czas jeździłem bez manetki i myślę że może bym sobie coś w tym kierunku zmienił. Co będzie waszym zdaniem lepsze?
Dokupić manetkę do TSDZ2 i dolutować kabelki (najtańsza modyfikacja) resztę kasy przeznaczyć na coś innego.
Kupić TSDZ8 z manetką.... :?:
Czy może jakiś XMUS na tył ... :?:
Co byście poradzili? Z dnia na dzień człowiek staje się coraz starszy i bardziej wygodny/leniwy.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Re: TSDZ2 - TSDZ8 - Czy ?

Post autor: mitusm »

BBSHD, 3kTurbo, żeby poczuć trochę mocy...
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

Gdzie jeździsz rowerem? Jaki teren? Góry, płaskie?
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
cityboy
Nowicjusz

Głownie płaski teren
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Więc zdecydowanie z tanich napędów xf15c lub xf19c lub r z przekładniowych, a jeżeli ma być regen i bezawaryjność do xf40 30h lub 45h w zależności od wymagań mocowych.
cityboy
Nowicjusz

A z midów ? Trochę się zastanawiałem nad TSDZ8 z racji całego osprzętu po TSDZ2 jaki mam.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Zamiana TSDZ2 na TSDZ8 w płaskim terenie jest trochę bez sensu. Zyskasz 10 - 15% na prędkości, stracisz 20 - 30% na zasięgu. Reszta problemów pozostanie bez zmian.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Bardziej ewolucja niż rewolucja, przesiadka na tsdz8. Chyba że masz tsdz2 bez żadnych modów to będzie spora różnica zwłaszcza w cieplejszy dzień.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Osprzęt po tsdz2 zostaw sobie na tsdz2, moim zdaniem na płaskim potrzebujesz zasilania 13-14S i prądu 30-35A pod mxusa xf40 30h lub xf19c/r. Tsdz8 jest co najmniej połowę mocniejszy jeśli chodzi o wrażenia laika podczas pierwszego kontaktu z tsdz8. Chcesz poczuć naprawdę swobodę, niezależność i względną bezawaryjność to wybierz silnik w kole. Sam obecnie jeszcze jeżdżę na tsdz8 i bidon 13s 20Ah w fullu i jest to w zupełności wystarczające na objazd nie jednej puszczy czy krajobrazu nizinnego, ale zawsze mam ze sobą spinki do łańcucha, ciągle myślę czy dojadę czy coś mi nie strzeli w napędzie itd itp. Ja kilka rowerów rocznie objeżdżam i testuje i naprawdę najbardziej w Twoje wymagnia i doświadczenie z tsdz2 wpisuje się lekka mocna przekładniówka. Miałem także 750W przekładnie na 48V i miałem prędkość ponad 50km/h i moc taka, że nie jeden samochód się zdziwił na światłach. To tyle moich doświadczeń w skrócie.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Poszukaj kogoś z okolicy i po prostu się przejdź na innej konfiguracji.
cityboy
Nowicjusz

Oj ... liczyłem że wszyscy zgodnie krzykniecie " tak masz rację wybierz TSDZ8 to jest świetny wybór ". A tu zimny prysznic ;) ....
Dobra chyba zdecyduję się na przekładniowca tylko patrzę na oferty od naszych mainfrendów i tam najczęściej znajduję MXUS GDC-19/R.
1. Jak ma się to do XF19C/R?
2. Jaka jest różnica między C 750W a R 1000W.? W tabelkach nie ma różnicy oprócz mocy silnika. Moment jest taki sam :/ i wszystko inne. Wolałbym C ze względu na cały osprzęt jaki mam ale jeśli będzie jakaś różnica na + dla R to będzie R.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

R to wersja mocniejsza i na wolnobieg a C to kaseta i wtyczka okrągła przez którą nie przechodzą nawet fabryczne podkładki, to jedyna rzecz do zmiany w instalacji pomiędzy silnikiem a sterownikiem. Wersja C jak i R są spoko - mocowo zadowolą Cię obie wersje. Xf19 to mocna przekładnia - taki kilowat nie robi na niej wrażenia a odczucia z jazdy już są fajne naprawdę.
cityboy
Nowicjusz

Czy GDC-19/R a XF19C/R to te same konstrukcje? Tylko inna nazwa dla lepszej sprzedaży
SzczepanW2
Forumowicz

Post autor: SzczepanW2 »

cityboy pisze:
30 gru 2024, 11:49
Czy GDC-19/R a XF19C/R to te same konstrukcje? Tylko inna nazwa dla lepszej sprzedaży
To te same silniki, natomiast rozważ XP04 z Nexuna - sporo tańszy od XF19, a po płaskim równie mocny. XF19 są aktualnie zaporowo drogie i trudno dostępne. XF19 w wersji na kasetę to troche pomyłka bo jest odczuwalnie słabszy i ma głupią wersję wtyczki, którą i tak trzeba lutować na sztywno. Wersja na wolnobieg jest fajna, ale własnie ten wolnobieg... Sensowne wolnobiegi z zębatką 11t i większe jak 9 rzędów są drogie i zawodne.
cityboy
Nowicjusz

No i teraz osiołkowi w żłobie dano :shock: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
PITer4x4
Forumowicz

Post autor: PITer4x4 »

Jeżeli nie jeździłeś na HUBie bez czujnika nacisku to proponował bym najpierw nawet pożyczyć taki rower i zrobić kilka kilometrów aby ocenić czy Ci to odpowiada. Ja zrobiłem na HUBie 7000km w ostatnim roku, obecnie od 2 miesięcy ponad 1300 na MID z czujnikiem nacisku, jak ze względu na obecną pogodę muszę czasem pojechać na HUBie to dla mnie kara i jak bym jechał na skuterze elektrycznym, ale co kto lubi oczywiście. Bezpośrednio na tylnym kole dochodzi ci kilka kilogramów co daje się wyraźnie we znaki na nierównościach.
tkoko
Forumowicz

PITer4x4 pisze:
30 gru 2024, 17:42
jak ze względu na obecną pogodę muszę czasem pojechać na HUBie to dla mnie kara i jak bym jechał na skuterze elektrycznym,
cityboy pisze:
18 gru 2024, 8:24
Co byście poradzili? Z dnia na dzień człowiek staje się coraz starszy i bardziej wygodny/leniwy.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Dlatego mam 3 rowery... lekkiego fulla na tsdz8, sztywaniaka (2200W) z hubem na asfalt i potworka 2x2 na bbshd + xf15 (3200W) z baterią bez limitu :)
sky
Forumowicz

Post autor: sky »

Jest jakaś nowoczesna rama enduro alu full pod tsdz8?
cityboy
Nowicjusz

PITer4x4 pisze:
Jeżeli nie jeździłeś na HUBie bez czujnika nacisku to proponował bym najpierw nawet pożyczyć taki rower i zrobić kilka kilometrów aby ocenić czy Ci to odpowiada.
Żona ma w przednim kole i jest to specyficzne odczucie kręcenia pedałami bez wysiłku i rower ucieka do przodu. Na swoim TSDZ2 zrobiłem 20k i jak przesiadałem się to.... było to nawet fajne.... takie leniwe ;).

Dobra Panowie (Panie) czas na decyzję. Wczoraj wieczorkiem rozebrałem pierwszy raz od około 15K km silnik i zobaczyłem dlaczego nie działał mi czujnik temp. Dostała się woda do środka zeżarło połączenia lutowane. Myślałem że dobrze było zabezpieczone i obudowa szczelna a tu niespodzianka.
Poskładam go nasmaruje i pewnie trafi do innego roweru.
Co do nowego silniczka to u majfrendów jest mxus GDR-19 za ~200$, w ostatnich postach pojawiła się propozycja XP04 co daje 800-900PLN czyli porównywalnie. Na forum o HUBach Admin pisze "manetka nie dla przekładniowców". Kolejny kij w szprychy. :?
Czy te przekładnie są tak liche że mówimy stanowcze NIE..... używać/kupować dla manetki. Na swoim przykładzie 20k i na jednym niebieskim kółeczku zębatym. Nie jeżdżę na jednym kole ... serce i metryka 5 z przodu chyba nie pozwala.

Muszę coś wybrać... między -19 i XP04... czy naprawdę z manetką do 30-35km/h po równym będzie problemem dla silnika?
Szkoda że ankiety nie mogę zrobić .. takie "Pytanie do publiczności". Mając np 1000-1500pln, leniucha i 50+ na karku co byście wybrali/zaproponowali? Aaaa jeszcze codzienna wyprawa do i z roboty ;) jakieś 17km
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Jest jeszcze dużo tańszy, lżejszy i lepiej dostępny XF15, można mu śmiało w piku podawać 20-25A.
tkoko
Forumowicz

cityboy pisze:
31 gru 2024, 13:58
Muszę coś wybrać... między -19 i XP04... czy naprawdę z manetką do 30-35km/h po równym będzie problemem dla silnika?
Nie ma problemu "z manetką", chyba że kierujący, przy mocy silnika 2 kW, na manetce będzie miał tylko dwa stany. ZERO i MAX :D
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Przekładnia wpisuje się w Twoje wymagania doskonale, można używać manetki, ale robić to z głową, czyli wspomagać na starcie a później delikatnie sobie pomagać i jechać na pas albo na manetce czy tam tempomacie. Dla mnie wybór byłby prosty, xf19 i żadnych półśrodków + sinus 30/35A z najprostszym malutkim LCD do tego bidon 17Ah z bmsem bluetooth dla podglądu parametrów i w tym ostatnim chętnie pomogę ;)
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

cityboy pisze:
PITer4x4 pisze:
Jeżeli nie jeździłeś na HUBie bez czujnika nacisku to proponował bym najpierw nawet pożyczyć taki rower i zrobić kilka kilometrów aby ocenić czy Ci to odpowiada.
Żona ma w przednim kole i jest to specyficzne odczucie kręcenia pedałami bez wysiłku i rower ucieka do przodu. Na swoim TSDZ2 zrobiłem 20k i jak przesiadałem się to.... było to nawet fajne.... takie leniwe ;).

Dobra Panowie (Panie) czas na decyzję. Wczoraj wieczorkiem rozebrałem pierwszy raz od około 15K km silnik i zobaczyłem dlaczego nie działał mi czujnik temp. Dostała się woda do środka zeżarło połączenia lutowane. Myślałem że dobrze było zabezpieczone i obudowa szczelna a tu niespodzianka.
Co do nowego silniczka to u majfrendów jest mxus GDR-19 za ~200$, w ostatnich postach pojawiła się propozycja XP04 co daje 800-900PLN czyli porównywalnie. Na forum o HUBach Admin pisze "manetka nie dla przekładniowców". Kolejny kij w szprychy. :?
Czy te przekładnie są tak liche że mówimy stanowcze NIE..... używać/kupować dla manetki. Na swoim przykładzie 20k i na jednym niebieskim kółeczku zębatym. Nie jeżdżę na jednym kole ... serce i metryka 5 z przodu chyba nie pozwala.

Szkoda że ankiety nie mogę zrobić .. takie "Pytanie do publiczności". Mając np 1000-1500pln, leniucha i 50+ na karku co byście wybrali/zaproponowali? Aaaa jeszcze codzienna wyprawa do i z roboty ;) jakieś 17km
Nie wiem gdzie wyczytałes że stanowcze nie dla manetki u przekładniowca ale u siebie w drugim już rowerze na xf19r cisnę napięcie 16s i 25a. Nie raz używałem manetki od startu do oporu ciągnąć za sobą córkę w przyczepce. Może miałem szczęście ale nie napotkałem żadnych awarii. Czujnik temp i obserwować czy się nie gotuje. Żona z xf15 jeździ na 14s 35a.
SzczepanW2
Forumowicz

Post autor: SzczepanW2 »

Badlook pisze:
01 sty 2025, 11:02
cityboy pisze:

Nie wiem gdzie wyczytałes że stanowcze nie dla manetki u przekładniowca ale u siebie w drugim już rowerze na xf19r cisnę napięcie 16s i 25a. Nie raz używałem manetki od startu do oporu ciągnąć za sobą córkę w przyczepce. Może miałem szczęście ale nie napotkałem żadnych awarii. Czujnik temp i obserwować czy się nie gotuje. Żona z xf15 jeździ na 14s 35a.
Jest taki jeden sklep, który tak straszy na przekładniowce i lobbuje jak sie da bezpośrednie. :mrgreen: :mrgreen: i później biorą się takie bzdurne opinie. Od siebie dodam również, że gówno prawda. Mam za sobą już kilkanaście przekładniówek i jeśli nie jesteś idiotą to nic się nie stanie. Przekładnie morduje jedynie danie maks mocy ze startu pod np. stromą górę. Po względnie płaskim bez szans na zmielenie. W pytaniu ankietowym kolegi dałbym odpowiedź XP04 lub XF15. XF19 jest na pewno mocniejsze ale starsze wersje miały również swoje wady, nie wiem jak z aktualnymi.
Badlook
Forumowicz

Najgorsze dla przekładniówki jest moment gdy dajemy jej w palnik i zjedziemy/skoczymy z krawężnika czy coś i koło na moment się oderwie od podłoża, napędzi bo trzymiemy manetkę i złapie kontakt z podłożem. Wtedy upada sprzęgło w większości przypadków.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Świadomy użytkownik nie popełni takich błędów jak Badlook napisałeś, a słowa Szczepana potwierdzam w 100% że jak ktoś nie jest ograniczony umysłowo to przekładniówka posłuży długo długo.

Cityboy spróbuj xf15 może na początek, jest to tani silnik, a sterownik 22/25A możesz spokojnie dać jak nie będziesz robił ogromnych podjazdów (długich) i jeżeli nie będziesz cisnął cały czas pełną prędkością przez trasę kilkanaście/dziesiąt kilometrów... Xf19 jest trudno dostępny i aktualnie drogi bo jest na niego popyt cały czas, a o xf15 ludzie trochę zapominają albo się nie przekonali do jego możliwości.
Badlook
Forumowicz

Ja osobiście teraz trochę żałuję że poszedłem w xf19 a nie w dwa xf15 ale cóż, może następny projekt
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Moim zdaniem XF15 jest bardziej niedocenionym silnikiem. Tani w zakupie i serwisowaniu, jedynie na upale nie przyjmie dużo bo fizycznie nie ma co zrobić z ciepłem.
Synowi (9lat) właśnie składam rower na nim.
Badlook
Forumowicz

Jeden xf15 dla mnie za słaby ale na dwie sztuki było by super albo xf15 fat, jeszcze mocniejszy ale trzeba cudować z tylnym wahaczem i przedni amor trzeba z fata
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Badlook pisze:
04 sty 2025, 18:28
Jeden xf15 dla mnie za słaby ale na dwie sztuki było by super albo xf15 fat, jeszcze mocniejszy ale trzeba cudować z tylnym wahaczem i przedni amor trzeba z fata
Silnik w przednim kole totalnie zabija amortyzację + nie ma opcji aby podrzucić przednie koło nad przeszkodą przy szybszej jeździe.
Mam u siebie właśnie xf15 z przodu w jednym rowerze.

https://www.youtube.com/shorts/IOfCYgjx3Cg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Post autor: pxl666 »

w tylnym też upośledza
Badlook
Forumowicz

Ja nie potrzebuje podnosić przedniego koła :) ja mam krążownik do długich dystansów z załadunkiem z przodu i z tyłu. Nie latam po lesie, chyba że jakaś trasa przelotowa/widokowa przez las po szuterku. Do dh i tym podobnie (amatorskim) źle mi się jeździ na elektryku jakimkolwiek. Dlatego właśnie dwa xf15 były by spoko ale już i tak po ptokach. Jak upale 19 to tak zrobię
Awatar użytkownika
PITer4x4
Forumowicz

Post autor: PITer4x4 »

A da się datkiego HUBa XF spiąć z czujnikiem nacisku?
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Są kontrolery od razu z czujnikiem nacisku, są przystosowane pod huby.
ODPOWIEDZ