OSF dla TSDZ8

Dział poświęcony mechanicznym aspektom montowania silnika poza kołem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AndyKo
Nowicjusz

OSF dla TSDZ8

Post autor: AndyKo »

Zakładam nowy temat bo nareszcie coś się ruszyło w temacie OSF dla TSDZ8 . Znalazłem to na forum
https://endless-sphere.com/sphere/thre ... 8/page-12 . Zroboiny na podstawie osf z Tsdz2 narazie w fazie testów . Gościu uruchamiał go na silniku wyjętym z roweru pisze że wszystko działa dobrze , szuka testerów . Opublikował to oprogramowanie na GitHubie https://github.com/mstrens/OSF Dokładny opis co i jak w pliku REDAME w paczce na GitHubie .Polecam dla tych co lubią eksperymentować szczególnie dla kolegi Prozyc
Post autor: Prozyc » 29 sty 2025, 22:51
Nawet zrobilem hybryde:) tzn kontroler od tsdz2 podpialem pod tsdz8.
maaaaarek
Forumowicz

Re: OSF dla TSDZ8

Post autor: maaaaarek »

Ciekawy jestem jakie będę postępy OSF dla TSDZ8

Zapytałem dzisiaj z czystej ciekawości Chat GPT co by potrzebował aby napisać OSF do TSDZ8 i oto co napisał :

Aby móc stworzyć funkcjonalne i bezpieczne oprogramowanie dla silnika TSDZ8, potrzebne są szczegółowe informacje techniczne dotyczące zarówno samego silnika, jak i elementów sterujących. Oto lista kluczowych danych, które będą niezbędne:

1. Dokumentacja sprzętowa i schematy elektryczne

Pełny schemat układu sterowania TSDZ8 (połączenia, rozmieszczenie komponentów, konfiguracja pinów itp.).

Informacje o zastosowanych układach peryferyjnych, takich jak mikrokontroler, sterowniki MOSFET, przekaźniki, zabezpieczenia itp.

2. Specyfikacja mikrokontrolera

Model mikrokontrolera używanego w TSDZ8.

Dokumentacja techniczna (datasheet) zawierająca informacje o zegarach, ADC, PWM, interfejsach komunikacyjnych, napięciach zasilania, limitach prądowych, dostępnych peryferiach itp.

3. Dane techniczne silnika

Maksymalne i minimalne wartości momentu obrotowego, prądów oraz napięć operacyjnych.

Krzywe charakterystyki momentu, wykresy wydajności, zakresy pracy i wymagania dotyczące zabezpieczeń (np. termicznych, przeciążeniowych).

4. Informacje o czujnikach i ich parametrach

Specyfikacja czujników wykorzystywanych w systemie (np. czujniki momentu, kadencji, prędkości).

Zakres pomiarowy, dokładność, sposób podłączenia (analogowy/cyfrowy), charakterystyki wyjścia.

5. Wymagania dotyczące interfejsów komunikacyjnych

Czy urządzenie korzysta z komunikacji przez UART, CAN, Bluetooth lub inne interfejsy – oraz ich specyfikacje i protokoły komunikacyjne.

Informacje o ewentualnym podłączeniu do wyświetlaczy (typ, sterowniki, protokoły).

6. Wymagania funkcjonalne i algorytmy sterowania

Jakie tryby wspomagania mają być zaimplementowane, w jaki sposób ma odbywać się regulacja mocy, jakie algorytmy (np. PID) mają być wykorzystane.

Szczegółowe wymagania dotyczące zachowania systemu w różnych warunkach (np. start, przyspieszenie, hamowanie, sytuacje awaryjne).

7. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa

Normy i standardy, których musi spełniać system sterowania (np. zabezpieczenia przed przegrzaniem, zwarciami, przeciążeniem).

Mechanizmy diagnostyki błędów i procedury bezpiecznego wyłączania silnika.

8. Warunki pracy i środowisko eksploatacyjne

Zakres temperatur, wilgotności oraz inne czynniki środowiskowe, które mogą wpływać na działanie systemu.

Informacje o ewentualnych zakłóceniach elektromagnetycznych, które należy uwzględnić w projekcie.

Posiadając powyższe dane, możliwe będzie stworzenie precyzyjnego i bezpiecznego firmware, który nie tylko odpowiada specyfikacjom TSDZ8, ale również zapewnia elastyczność i możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje. Jeśli masz dostęp do którejś z powyższych dokumentacji lub informacji, możemy skupić się na konkretnych aspektach i rozpocząć pracę nad kodem lub dalszą architekturą systemu.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, 17:52 przez maaaaarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Post autor: mitusm »

Szukacie dziury w całym, 2-3-4-5 bieg działa jak trzeba.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

mitusm pisze:
13 lut 2025, 6:06
Szukacie dziury w całym, 2-3-4-5 bieg działa jak trzeba.
To jest tak jak silna/zdrowa młodzież, ocenia działanie wspomagania silnika przez pryzmat swoich możliwości fizycznych, nie zwracając uwagi na to że z silnika mogą korzystają np dzieci, dla których wspomaganie przy niskiej wadze przy PAS 1, 2 bywa np. bezpieczniejsze. :D
Tak swoją drogą, przy tensometrze, na zdrowy rozum, nie powinno być to żadnym problemem, bo przecież moc wspomagania i tak zależy od siły nacisku (przynajmniej teoretycznie), więc czy zmienimy moc wspomagania czy zmniejszymy nacisk na korbę, efekt powinien być porównywalny/zbliżony (mniejsza moc/prędkość. :D
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Na tsdz8 jeżdżę razem z 13 latką, mniejsza masa rekompensuje mniejszą siłę nacisku. Ograniczam jej tylko v-max i nie ma żadnego problemu z jazdą. Po co dzieciakom 1200W ?
tsdz8 genialne możliwości do ceny, jeździłem na kilku 'fabrycznych' drogich sprzętach, a dopiero na tym silniku miałem efekt 'wow' z czujnika.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Post autor: pxl666 »

maaaaarek pisze:
12 lut 2025, 12:11
Ciekawy jestem jakie będę postępy OSF dla TSDZ8

Zapytałem dzisiaj z czystej ciekawości Chat GPT co by potrzebował aby napisać OSF do TSDZ8 i oto co napisał :

Aby móc stworzyć funkcjonalne i bezpieczne oprogramowanie dla silnika TSDZ8, potrzebne są szczegółowe informacje techniczne dotyczące zarówno samego silnika, jak i elementów sterujących. Oto lista kluczowych danych, które będą niezbędne:

1. Dokumentacja sprzętowa i schematy elektryczne

Pełny schemat układu sterowania TSDZ8 (połączenia, rozmieszczenie komponentów, konfiguracja pinów itp.).

Informacje o zastosowanych układach peryferyjnych, takich jak mikrokontroler, sterowniki MOSFET, przekaźniki, zabezpieczenia itp.

2. Specyfikacja mikrokontrolera

Model mikrokontrolera używanego w TSDZ8.

Dokumentacja techniczna (datasheet) zawierająca informacje o zegarach, ADC, PWM, interfejsach komunikacyjnych, napięciach zasilania, limitach prądowych, dostępnych peryferiach itp.

3. Dane techniczne silnika

Maksymalne i minimalne wartości momentu obrotowego, prądów oraz napięć operacyjnych.

Krzywe charakterystyki momentu, wykresy wydajności, zakresy pracy i wymagania dotyczące zabezpieczeń (np. termicznych, przeciążeniowych).

4. Informacje o czujnikach i ich parametrach

Specyfikacja czujników wykorzystywanych w systemie (np. czujniki momentu, kadencji, prędkości).

Zakres pomiarowy, dokładność, sposób podłączenia (analogowy/cyfrowy), charakterystyki wyjścia.

5. Wymagania dotyczące interfejsów komunikacyjnych

Czy urządzenie korzysta z komunikacji przez UART, CAN, Bluetooth lub inne interfejsy – oraz ich specyfikacje i protokoły komunikacyjne.

Informacje o ewentualnym podłączeniu do wyświetlaczy (typ, sterowniki, protokoły).

6. Wymagania funkcjonalne i algorytmy sterowania

Jakie tryby wspomagania mają być zaimplementowane, w jaki sposób ma odbywać się regulacja mocy, jakie algorytmy (np. PID) mają być wykorzystane.

Szczegółowe wymagania dotyczące zachowania systemu w różnych warunkach (np. start, przyspieszenie, hamowanie, sytuacje awaryjne).

7. Wymagania dotyczące bezpieczeństwa

Normy i standardy, których musi spełniać system sterowania (np. zabezpieczenia przed przegrzaniem, zwarciami, przeciążeniem).

Mechanizmy diagnostyki błędów i procedury bezpiecznego wyłączania silnika.

8. Warunki pracy i środowisko eksploatacyjne

Zakres temperatur, wilgotności oraz inne czynniki środowiskowe, które mogą wpływać na działanie systemu.

Informacje o ewentualnych zakłóceniach elektromagnetycznych, które należy uwzględnić w projekcie.

Posiadając powyższe dane, możliwe będzie stworzenie precyzyjnego i bezpiecznego firmware, który nie tylko odpowiada specyfikacjom TSDZ8, ale również zapewnia elastyczność i możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje. Jeśli masz dostęp do którejś z powyższych dokumentacji lub informacji, możemy skupić się na konkretnych aspektach i rozpocząć pracę nad kodem lub dalszą architekturą systemu.
i myslisz że on ci to napisze bez błędów które potem trzeba usuwać ręcznie bedac nie tylko koderem z dużą wiedzą ale również znając dobrze algorytmy pwm i sterowanie bldc ? i pewnie na darmowej wersji gpt ...taaak
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

mitusm pisze:
13 lut 2025, 8:36
Na tsdz8 jeżdżę razem z 13 latką, mniejsza masa rekompensuje mniejszą siłę nacisku. Ograniczam jej tylko v-max i nie ma żadnego problemu z jazdą. Po co dzieciakom 1200W ?
tsdz8 genialne możliwości do ceny, jeździłem na kilku 'fabrycznych' drogich sprzętach, a dopiero na tym silniku miałem efekt 'wow' z czujnika.
pewnie dlatego że one wspomagają proporcjonalnie i nie są ustawione na wspomaganie mocą tylko momentem.

btw córka? do jakiego roweru jej to założyłeś? jakis mały czy duzy z małą ramą?
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

pxl666 pisze:
13 lut 2025, 8:59
mitusm pisze:
13 lut 2025, 8:36
pewnie dlatego że one wspomagają proporcjonalnie i nie są ustawione na wspomaganie mocą tylko momentem.

Dla mnie na styk, Ona wyrośnięta to też daje radę. Ma jeszcze mniejszą kone na bafangu 350W ale woli ghosta.

viewtopic.php?f=30&t=10981
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

mitusm pisze:
13 lut 2025, 9:37
pxl666 pisze:
13 lut 2025, 8:59

Dla mnie na styk, Ona wyrośnięta to też daje radę. Ma jeszcze mniejszą kone na bafangu 350W ale woli ghosta.

viewtopic.php?f=30&t=10981
myślałem ze jakieś 24 i bylem ciekaw jak w takiej ramie tsd8 wisi ...
maaaaarek
Forumowicz

pxl666 pisze:
13 lut 2025, 8:57
maaaaarek pisze:
12 lut 2025, 12:11

i myslisz że on ci to napisze bez błędów które potem trzeba usuwać ręcznie bedac nie tylko koderem z dużą wiedzą ale również znając dobrze algorytmy pwm i sterowanie bldc ? i pewnie na darmowej wersji gpt ...taaak
Absolutnie nie , myślę poprostu, że może pomóc ludziom którzy się na tym znają i piszą te softy
Bez urazy , poprostu tak jak napisałem zapytałem Gpt z ciekawości i tyle
Prozyc
Forumowicz

Post autor: Prozyc »

Pierwsze proby wgrania tego i niestety widze ze nie bedzie tak latwo jak w opisie i raczej trzeba sprawdzac poszczegolne linie kodu z arkusza hex ale sporo info juz jest tak ze pewnie wkrotce to bedzie dzialac w miare dobrze, na razie (u mnie) problemy z pobranym plikiem xlxs, excelem i kompatybilnoscia softu po zmianach w hex. Jakby komus sie juz udalo wgrac zgodnie z opisem to niech da znac albo wrzuci hex ktory zrobil, chetnie sprawdze u siebie.
Awatar użytkownika
AndyKo
Nowicjusz

Post autor: AndyKo »

Może użyj konfigurator Jawa od TSDZ2 (JavaConfigurator.jar) https://github.com/emmebrusa/TSDZ2-Smart-EBike-1
Prozyc
Forumowicz

Nie zadziaka z tsdz8
Prozyc
Forumowicz

To jesli chodzi o osf wg mstrens to juz wiem jak to zrobic , jest jeszcze kilka drobnych bledow w arkuszu ale dziala po pierwszych probach, jest jeszcze problem z personalizacja ustawien i plikiem hex generowanym w arkusz. Jesli ktos chce testowac to chetnie pomoge zeby sprawdzil czy u niego zadziala(z ekd01 tez daje rade ale na razie jestem po krotkich testach)
hes
Nowicjusz

Post autor: hes »

Mam EKD01, chętnie sprawdzę jak to działa. Tylko jeszcze jedno pytanie, czy można wrócić potem bez problemu do oryginału?
Prozyc
Forumowicz

Ok da sie wrocic do innych wersji, jaka wersje masz teraz ?? ja juz rozwiazalem problem i teraz potestuje u siebie tu filmik z poerwszych testow https://youtube.com/shorts/45eRRftt9pI? ... dQCFH2vh5A , Moze lepiej poczekaj do przyszlego tygodnia, ja potestuje jeszcze u siebie bo jakby cos mialo sie zepsuc to wole u mnie, ale jak chcesz probowac wczesniej to pisz na email to wysle Ci wiecej wskazowek cyzorp@gmail.com
Prozyc
Forumowicz

Kolejna aktualizacja postepow z osf, mstrens udostepnil wersje z tabelka w javie jak do tsdz2, bez problemow generuje hex(wczesniej robilem hex z excela):) trzeba tylko wgrac wygenerowany hex z spersonaliozowanymi ustawieniami przez jlinka do tsdz8.
maaaaarek
Forumowicz

Super by było jakby mstrens ogarnął soft 860c aby można było zmieniać parametry podobnie jak w Tsdz2 osf, a z tego co pisze to ma takie plany
Prozyc
Forumowicz

Tez uwazam ze 860c byloby najlepsza opcja, a teraz mala aktualizacja w sprawie osf tsdz8 przez java, sprawdzalem na razie wygenerowany hex z xh18 (i troche na ekd01), na obu ekranach dziala wspomaganie i manetka, wspomaga dosc fajnie(jak mocniejszy tsdz2 osf), choc przy ustawieniach jakie dalem wyczuwalne sa delikatne szarpniecia w trakcie wspomagania ale to mysle kwestia dopracowania ustawien, tym bardziej ze wczesniejszy hex z excela dzialal plynnie. Osf wgrywa sie bardzo latwo przez jlinka jak ktos chce tez probowac i mialby jakies problemy/pytania to moge pomoc. Ja jeszcze troche potestuje i moze gdzies wrzuce moje hex files na rozne ekrany.
GIBbeer
Nowicjusz

Post autor: GIBbeer »

Tak informacyjnie :) OSF psuje trwale kontrolery w TSDZ8 i przyczyna na razie nie jest ustalona - pisze o tym sam autor portu https://endless-sphere.com/sphere/threa ... st-1843374

Więc jeśli komuś się z tym spieszy... to niech poczeka.
Prozyc
Forumowicz

https://youtube.com/shorts/SNmztECUVsk? ... xrRVXRoc7C.

Wrzucam filmik z testow tsdz8 z 860c osf
Na razie to tylko testy osf tsdz8 z 860c ale dziala w miare ok. Ja testuje wszystko od samego poczatku wdrazania osf i kontrolra mi nie spalilo, a testowalem jeszcze nawet pierwsze wersje w xmls, kontrolery sie palily przy testach z uc probe.
Prozyc
Forumowicz

maaaaarek pisze:
02 mar 2025, 9:06
Super by było jakby mstrens ogarnął soft 860c aby można było zmieniać parametry podobnie jak w Tsdz2 osf, a z tego co pisze to ma takie plany
Juz testowalem 860c z tsdz8 i dziala po drobnych zmianach w ustawieniach calkiem spoko.

Ja testuje wszystko od samego poczatku wdrazania osf i kontrolera mi nie spalilo, a testowalem jeszcze nawet pierwsze wersje w xmls, kontrolery sie palily przy testach z uc probe.
marcin0102
Forumowicz

Post autor: marcin0102 »

Prozyc pisze:
27 kwie 2025, 13:26
maaaaarek pisze:
02 mar 2025, 9:06
Juz testowalem 860c z tsdz8 i dziala po drobnych zmianach w ustawieniach calkiem spoko.

Ja testuje wszystko od samego poczatku wdrazania osf i kontrolera mi nie spalilo, a testowalem jeszcze nawet pierwsze wersje w xmls, kontrolery sie palily przy testach z uc probe.
A wyświetlacz ma soft z tsdz2?
Prozyc
Forumowicz

Tak, dziala z wersja TSDZ2-v20.1C.5-860C (pewnie w nowszych wyswietlaczach z v12, v13 tez zadziala z wersja 5, pewnie tez to sprawdze bo mam tez nowszexwrrsje 860c
GIBbeer
Nowicjusz

Post autor: GIBbeer »

GIBbeer pisze:
24 mar 2025, 18:32
Tak informacyjnie :) OSF psuje trwale kontrolery w TSDZ8 i przyczyna na razie nie jest ustalona - pisze o tym sam autor portu https://endless-sphere.com/sphere/threa ... st-1843374

Więc jeśli komuś się z tym spieszy... to niech poczeka.
Update do mojego postu :)
Kontrolery psuje flashowanie ich, gdy zasilamy je jednocześnie z J-linka i akumulatora.
Najlepiej flashować go z wyjętym aku.

Naprawić kontroler można:
https://endless-sphere.com/sphere/threa ... st-1849232
https://endless-sphere.com/sphere/threa ... st-1850938
Awatar użytkownika
Bubbels
Forumowicz

Post autor: Bubbels »

Od siebie dodam jeszcze że OSF działa już naprawdę dobrze (u mnie z LCD 860C) i na tę chwilę nie wyobrażam sobie powrotu do standardowego softu silnika, w końcu silnik zyskał prawdziwy wysoki poziom wspomagania, do tego w gratisie mamy wiele fajnych opcji które oferuje OSF w wersji dla wyświetlacza LCD 860C, np. wirtualna manetka, tryb uliczny z ograniczeniem mocy i prędkości przy włączeniu zestawu etc.

W skrócie:
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=Crt_9Q-E9l4

PS: Żeby nie było, dalej będę truł wysłannikom/testerom TSE na FB aby jednak osoby decyzyjne w tym chińskim korpo przemyśleli swoje zachowanie i podali kody do matrixa ALBO chociaż sami zrobili jakiś konfigurator dla nowych TSDZ'ów :P Pewnie nic z tego nie będzie.. Ale dusimy ich do końca :twisted:

PS II: o dobrze działającym OSF lepiej za dużo na tej grupie nie wspominać ("to niedobra jest"), stwierdzą że znów moderzy odwalili na nich całą robotę jak przy TSDZ2/b i pora na CS'a..
medyk81
Forumowicz

Post autor: medyk81 »

Wczoraj i dziś w końcu zabrałem się za osf (mam wyświetlacz EKD01).
Użyłem pliku udostępnionego przez użytkownika katana1234 z endless + moja konfiguracja w java.

Po pierwszych jazdach wygląda, że napęd startuje płynniej niż w oryginale, ale to jeszcze potestuję w tygodniu. Udało mi się wygenerować podgląd danych z czujnika nacisku i manetki (na wyświetlaczu po włączeniu świateł). Niestety manetka działa 0-1, więc nic to nie zmienia.
To na czym mi zależało czyli start napędu zawsze w trybie legal + obniżenie napięcia odcięcia do 39V uzyskałem (napięcie potwierdzę jak zejdę do 42V i niżej).
Po kilku jazdach testowych żadne błędy nie wystąpiły. Pierwsze wgranie z danymi dla czujnika 150 (bez nacisku) generowały błąd na starcie i brak możliwości podejrzenia parametru po włączeniu świateł, zmianiłem na 190 i poszło. Potem odczyt tej wartości i właściwa parametryzacja (odczytałem 170).
Tryb legal/offroad zmienia się poprzez ustawienie 2 stopnia wspomagania i włączenie i wyłączenie świateł. Trochę to rozjeżdza się z tabelką dla vlcd5 i pewnie wynika to z 5go tryby wspomagania - przesunięcie tabelki o 1?
W tsdz2 używałem głównie trybu eMTB, ale tutaj wymaga to potestowania parametrów. Na razie ustawiłem tryb power na starcie.

Ważne aby przy wgrywaniu odpiąć baterię. Przewinął mi się w sieci opis, aby odpiąć baterię lub vref na J-linku (nigdy razem). Zostawiając zasilanie baterii i odpinając vref nie mam komunikacji. Bez baterii z vref - działa ok. Może czegoś nie doczytałem jeszcze.
Łożyska do tsdz2 (Stieber/NSK/SKF).
Wgrywam osf do tsdz2 i update tsdz8.
Prozyc
Forumowicz

Z tym odlaczonym vref programowanie dziala gdy sie wlaczy ekran, natomiast przy odlaczonej baterii musi byc vref i zasilanie z jlinka lub zewnetrzne 5v podane na plytke. ( moj klon jlinka podaje za male napiecie i z vref i wlaczonym jlinkiem bez baterii idzie tylko jak podam dodatkowo5v na plytke jlinka) dlatego wole opcje 1 czyli odpiety vref i wlaczony ekran. Wersja v20 tez dziala ok z ekd tylko trzeba wgrywac przez java cfg pobrany od mstrens a nie mbrusy.
Kamilussulimak
Nowicjusz

Post autor: Kamilussulimak »

Witam ja też próboje zainstalować osf v20 od mstrens
I mam taki problem że po wgraniu głównego hex wyskakuje błąd error 1

I gdy chce dograć plik java configurator to wyskakuje błąd error 30 czyli tak jakby nie było połączenia z wyświetlaczem

Dodam że gdy wgrywam oryginalny plik silnik działa ,
Tak samo gdy wgrywam oprogramowanie od ebikestuff też jest ok a gdy próbuje wgrać osf to przy wgrywaniu pliku konfiguracyjnego Tak jakby usuwało resztę kodu przy wgraniu i wyskakuje ten error 30
Kamilussulimak
Nowicjusz

Witam ja też próboje zainstalować osf v20 od mstrens
I mam taki problem że po wgraniu głównego hex wyskakuje błąd error 1

I gdy chce dograć plik java configurator to wyskakuje błąd error 30 czyli tak jakby nie było połączenia z wyświetlaczem

Dodam że gdy wgrywam oryginalny plik silnik działa ,
Tak samo gdy wgrywam oprogramowanie od ebikestuff też jest ok a gdy próbuje wgrać osf to przy wgrywaniu pliku konfiguracyjnego Tak jakby usuwało resztę kodu przy wgraniu i wyskakuje ten error 30
medyk81
Forumowicz

Wgraj główny hex, potem z Java i jeśli po włączeniu masz błąd 30 musisz ponownie wyłączyć i włączyć napęd.
Error 01 miałem chyba gdy za nisko ustawiłem wartość offset dla czujnika nacisku (150). Dla 190 było ok (po odczytaniu okazało się że mam 170 i tą wartość (+5) finalnie ustawiłem.
Kamilussulimak
Nowicjusz

Upaliłem wkońcu sterownik silnika tymi próbami :-D
Sterownik już odskrobany z masy i spalone 2 mosfety .
Tylko ciężko będzie dobrać tranzystory 170a 100v rds(on) 3.2mohm w obudowie to 220 także chyba raczej cały kontroler kupię ale spróbuję go jeszcze podłączyć do jlinka bez tranzystorów i zobaczę czy procek żyje

Edit .
Procek żyje
Pochwale się jak go spaliłem: przy wgrywaniu pliku konfiguracyjnego w opcjach project stetings w zakładce MCU usunołem linijkę reset bo myślałem że to ona usuwa cały główny hex i dzięki temu plik konfiguracyjny został pewnie wgranym w innym miejscu i przy wgrywaniu poszły dymy
Ostatnio zmieniony 19 cze 2025, 21:22 przez Kamilussulimak, łącznie zmieniany 1 raz.
medyk81
Forumowicz

Kamilussulimak pisze:
19 cze 2025, 20:57
Upaliłem wkońcu sterownik silnika tymi próbami :-D
Zasiliłeś go z baterii i j-linka jednocześnie?
Kamilussulimak
Nowicjusz

Na początku zasilałem z jlinka ale to było męczące wyciąganie ciągłe bateri to odciąłem kabel aref i zasilałem z samej bateri
Ale z tego co widzę to bezpieczniej jest zasilać z jlinka bo nie spalił bym tranzystorów sterownika bo nie było by zasilania na tranzystorach ale powód opisałem wyżej :-D
medyk81
Forumowicz

Prozyc pisze:
18 cze 2025, 21:22
Wersja v20 tez dziala ok z ekd tylko trzeba wgrywac przez java cfg pobrany od mstrens a nie mbrusy.
Przetestuję w przyszłym tygodniu.
Kamilussulimak
Nowicjusz

Mogli byście nakręcić filmik tak z ręki telefonem i wstawić na YouTube jak się te pliki wgrywa ?
Po weekendzie mają mi tranzystory przyjść to będę dalej próbował z wgrywaniem tych plików
Prozyc
Forumowicz

Mowisz i masz Prosba do @medyk81 czy moglbys dokladnie wyjasnic jak skalibrowales na ekd01 przez te kody bo dzis probowalem ale sie nie pokrywalo u mnie z instrukcja.
medyk81
Forumowicz

Konfiguracja w java, aby odczytać parametr nacisku i przepustnicy:

W konfiguratorze java na 1szej stronie musi być zaznaczone : auto display data with light on i set parameters on startup (to niekoniecznie, ale nie testowałem bez. Na pewno potrzebne aby zmienić tryb wspomagania na np. emtb czy cadence).
Jeśli chcesz podejrzeć parametr z czujnika nacisku i ewentualnie manetki (może w którymś sofcie będzie działać poprawnie) w 3 zakładce parametr: Display advanced settings, Data 1: ustawiasz 6 i Data 2: ustawiasz 5. Potem czas wyświetlania np. 250 (wyświetla przez 25s) dla 1 i 2 parametru (na moim zrzucie jest po 100 czyli po 10s). Parametr Number of data displayed at lights on: ustaw 2 - czyli wyświetli pierwsze 2 dane z czasem jaki ustawiliśmy. Raz odczytasz i można przy kolejnym wgrywaniu softu wywalić te dane - dlatego na moim zrzucie są inne wartości. Oczywiście czujnik nacisku czytamy bez nacisku i potem z max naciskiem. Parametr przepustnicy na 0 i na max też powinniśmy wstawić w ADC throttle value.
Na filmiku jest wywołany parametr nacisku, potem lekkie naciśnięcie na korbę - parametr wzrasta i odczyt z przepustnicy. Czasy inne ale ustawiamy takie żeby wygodnie odczytać bez i z naciskiem.

Co do zmiany trybów wspomagania z LCD:
Ja miałem w java ustawiony tryb 5 jako Before Eco (wg sugestii Katana) i pewnie dlatego tabelka z wywoływaniem błędów była przesunięta o 1 linię, kolejny soft (pewnie Spider) wgram z after Turbo i myślę że się będzie zgadzać z tabelką - piszę o tabelce z 2 str wątku o osf tsdz2b. Np ustawiając poziom wspomagania na 1 (lub 2 jeśli jest przesunięcie) włączamy i wyłączamy światła i mamy włączony/wyłączony tryb Legal. Inne analogicznie.
Załączniki
3.JPG
Prozyc
Forumowicz

Dzieki za tak szybka i szczegolowa odpowiedz, mysle ze wielu z nas sie przyda. Pozdrawiam
klimastech
Nowicjusz

Post autor: klimastech »

1.png
2.png
3.png
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem TSDZ8 wraz z EKD01 i troche juz pojezdziłem i naszło mnie na swoje parametry które ustawiłem jak widać na screenach. Mam pytanie czemu np plik OSF_TSDZ8_VLCD5_KATANA_V00_01_30.hex waży 109kb a mój plik hex zaledwie 3kb ? Co więcej jest zaszyte w tym pliku z opisem KATANA ?
medyk81
Forumowicz

Cięższy to plik z softem, a Twój z parametrami.
klimastech
Nowicjusz

Wgrywałem rożne wersje firmware OSF i konfiguracji. Ciągle mam err01 i err02.
Mam TSDZ8 z ekranem EKD01 i podpięte czujniki hamulca, manetke gazu oraz czujnik zmiany biegów.
Nie mam już pomysłów co jest nie tak. Ostatecznie przywróciłem oryginalny firmware.
Wojciech929
Nowicjusz

Post autor: Wojciech929 »

Testowałem najnowsze osf i przy kilkunastu próbach wgrywania plików config działa zawsze tak samo jak by miał czujnik pas różnica w siłę nacisku na pedały bardzo mało odczuwalna. Przy ustawianiu w ustawieniach czujniku nacisku klikając kalibracja tak jak na filmiku powyżej w pliku config zawszę pojawia się błąd 02 i 01.Po za tym na oryginalnym sofcie jest dużo mocniejszy na manetce. Mi na ekd01 pokazuje 1700w a na osf max 1200 do tego grzeję się znacząco bardziej. Pewnie robię coś źle może ktoś pomóc rozwiązać ten problem?
medyk81
Forumowicz

Wojciech929 pisze:
06 lip 2025, 22:04
Testowałem najnowsze osf i przy kilkunastu próbach wgrywania plików config działa zawsze tak samo jak by miał czujnik pas różnica w siłę nacisku na pedały bardzo mało odczuwalna. Przy ustawianiu w ustawieniach czujniku nacisku klikając kalibracja tak jak na filmiku powyżej w pliku config zawszę pojawia się błąd 02 i 01.Po za tym na oryginalnym sofcie jest dużo mocniejszy na manetce. Mi na ekd01 pokazuje 1700w a na osf max 1200 do tego grzeję się znacząco bardziej. Pewnie robię coś źle może ktoś pomóc rozwiązać ten problem?
Przy konfiguracji odznacz cruise mode.
Prozyc
Forumowicz

Zeby sie nie grzal mozliwe ze musisz zmienic tez foc w other settings na np24, sprobuj tez z hex 25 stad https://drive.google.com/drive/folders/ ... kl_8Pwqcvd , wstaw swoje ustawienia to zobaczymy co mozna zmienic, polecam zmiane ekd01 na 860c lub sw102 przerobikem juz kilka zestawow i kilku osobom pomagalem ze zmiana na 860c osf i z tymi wyswietlaczami wszyscy sa zadowoleni z nimi jest latwieksza obsluga i personalizacja niz ekd
klimastech
Nowicjusz

Ja się z moim EKD01 poddaje, mam błędy err01 i err02 a jak nie mam to silnik jeździ ale nie pokazuje prędkości. Tylko lvl5 dziala, silnik max do 40 se rozpędza. Próbowałem różnych opcji i ustawień. Nawet próbowałem zczytac siłę nacisku korby to zakres od 220 do 500 mi wychodził. Głównie po uwzględnieniu tych parametrów w kalibracji wywala errory i silnik nie reaguje na korbę i na manetke. Odpuściłem sobie kombinacje. Zamawiam sw102, jest mały i zgrbny. Teraz pytanie czy w nim coś trzeba przerabiać firmware lub fizycznie wtyczkę? Widziałem ze jakas nowa wersja wyświetlaćza się pojawiła na ali.

Wyświetlacz EBike SW102T Wyświetlacz LCD 0-5 poziomów dla BAFANG BBS01B BBS02B BBSHD Komputer Ebike Mid Motor z protokołem PAS UART
https://a.aliexpress.com/_EuBmC42
medyk81
Forumowicz

klimastech pisze:
07 lip 2025, 0:13
Ja się z moim EKD01 poddaje, mam błędy err01 i err02 a jak nie mam to silnik jeździ ale nie pokazuje prędkości. Tylko lvl5 dziala, silnik max do 40 se rozpędza. Próbowałem różnych opcji i ustawień. Nawet próbowałem zczytac siłę nacisku korby to zakres od 220 do 500 mi wychodził. Głównie po uwzględnieniu tych parametrów w kalibracji wywala errory i silnik nie reaguje na korbę i na manetke. Odpuściłem sobie kombinacje. Zamawiam sw102, jest mały i zgrbny. Teraz pytanie czy w nim coś trzeba przerabiać firmware lub fizycznie wtyczkę? Widziałem ze jakas nowa wersja wyświetlaćza się pojawiła na ali.

Wyświetlacz EBike SW102T Wyświetlacz LCD 0-5 poziomów dla BAFANG BBS01B BBS02B BBSHD Komputer Ebike Mid Motor z protokołem PAS UART
https://a.aliexpress.com/_EuBmC42
Do sw102 trzeba wgrać osf - żeby to zrobić trzeba go otworzyć i wgrać bootloadera. Raz się podjąłem i mam z tsdz2b, kolejny miał inaczej przewody i spaliłem po podłączeniu. Po otwarciu też mam wątpliwości co do szczelności. Lepiej już wziąć gotowca z ebikestuff jeśli są. Nowsze wersje jak na sw102t to raczej z osf nie zagrają, ale pewny nie jestem. Najprościej 860c - nie jest wcale taki wielki. OSF wgrywa się do niego przez wtyk.
klimastech
Nowicjusz

Na ebikestuff ten sw102 jest opisany jakoze jest pod tsdz2... czy to nie ma różnicy i zadziala z tsdz8 ?
Kamilussulimak
Nowicjusz

Jakie parametry pozmieniać w java configurator żeby silnik lepiej oddawał moc bo narazie na oryginalnym oprogramowaniu jest dużo mocniejszy niż na osf ?
Dodam że prąd ustawiłem na 24a wartości przy trybach wspomagania chyba 400 czy 500 i trzeba mocno cisnąć na korby żeby silnik oddał to 700wat ,a na oryginalnym sofcie przy lekkim pedałowaniu pod górę potrafi 1200wat dać
Dodam że gdy odczytałem dane z czujnika nacisku to bez obciążenia 98 do 119 a z pełnym naciskiem prawie 500 no i tak wpisałem dane do javaconfigurator bo inaczej wywalało error
Teraz gdy jadę i delikatnie naciskam na pedały to gdy korba jest ustawiona w tym miejscu gdzie czujnik podawał 119 to wspomaga mocniej a gdy przekręcę pół obrotu i czujnik wskazuje tą mniejsza wartość(98) to silnik strasznie szarpie i nierówno wspomaga natomiast pod pełnym obciążeniem wspomaga równomiernie

Jak by komuś się spalił sterownik przy programowaniu jak mi to znalazłem bardzo zbliżone parametrami tranzystory NCEP026N10 (za 10szt na aliexpress 32zł )
Przejechałem się już na nich ok 100km silnik przy 50v się nie grzeje wszystko jest ok .
ODPOWIEDZ