ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Re: ToSeven DM0x - Gdyby Bafang miał dziecko z Tongshengiem
Ja obstawiam TSDZ2 jak w specyfikacji.
-
komota
- Nowicjusz
Się okaże. Tytuł oferty, opis, zdjęcia wskazują na DM02. Jedynie ramka ze specyfikacją jest od TSDZ2B (co jest możliwym błędem jeżeli weźmiesz pod uwagę co dzieje się z na Allegro, jaki jest tam bajzel z kartami ofert i ich rozbieżnościami względem faktycznie sprzedawanych towarów). Dodatkowo pojawiła się opinia klienta do kupionego w tej ofercie silnika i ewidentnie jest to To7.
Nie stresuję się bo wcześniej już miałem do czynienia z ochroną kupującego na Alli i dostałem 50% zwrot za lekko niezgodne z opisem chinbasto. Jak przyjdzie to dam znać co było w paczce
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Czekamy™
Mnie tylko ciekawi jak można sprzedawać silnik taniej niż ma producent w swojej ofercie DM02 500W za 1900zł.
https://pl.aliexpress.com/store/1103808 ... match_sort
Nawet jakbyśmy odjeli VAT i Cło to mamy ~1450zł. Dlatego mi się zapaliła odrazu czerwona lampka.
Niedawno kupowałem wkrętarko-wiertarkę GISAM na aliexpress i dla świętego spokoju wolałem kupić z oficjalnego sklepu producenta bo coś czułem że te inne super oferty kłamliwie twierdzą że zestaw zawiera również akumulator.
Mnie tylko ciekawi jak można sprzedawać silnik taniej niż ma producent w swojej ofercie DM02 500W za 1900zł.
https://pl.aliexpress.com/store/1103808 ... match_sort
Nawet jakbyśmy odjeli VAT i Cło to mamy ~1450zł. Dlatego mi się zapaliła odrazu czerwona lampka.
Niedawno kupowałem wkrętarko-wiertarkę GISAM na aliexpress i dla świętego spokoju wolałem kupić z oficjalnego sklepu producenta bo coś czułem że te inne super oferty kłamliwie twierdzą że zestaw zawiera również akumulator.
- PITer4x4
- Forumowicz
PSW power sprzedawało poniżej 300usd (chyba nawet 287USD), jakiś czas temu już wycofali się całkiem z T7.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Haczyk był taki że bez kabli do programowania więc dead end. Co zaoszczędzisz w PSW i tak dopłacisz do kabelków od To7.
Drugi myk to brak konfiguracji. Wyświetlacz tylko ten kulfoniasty t24. Więc znowu zamawianie od To7.
Drugi myk to brak konfiguracji. Wyświetlacz tylko ten kulfoniasty t24. Więc znowu zamawianie od To7.
-
komota
- Nowicjusz
Przesyłka dotarła, na zdjęciach jej zawartość. Po podłączeniu silnika do zasilacza laboratoryjnego wygląda, że jest w porządku. W weekend założę do roweru i przetestuję czy kręci (też na zasilaczu bo nie mam jeszcze baterii). Paczka została wysłana z 55459 Grolsheim, Niemcy.
-
szkuba
- Forumowicz
- Kontakt:
czy ktoś ma porównanie wagi T7 DM02 do TSDZ2?
https://www.elektrorider.pl/
czujnik nacisku Sempu T4, Erider T9, ori Chińskie lub Open firmware
także dla dzieci z czujnikiem nacisku. naprawy TSDZ2
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Dali kable do programowania wyświetlacza i silnika?komota pisze: ↑09 paź 2025, 16:02Przesyłka dotarła, na zdjęciach jej zawartość. Po podłączeniu silnika do zasilacza laboratoryjnego wygląda, że jest w porządku. W weekend założę do roweru i przetestuję czy kręci (też na zasilaczu bo nie mam jeszcze baterii). Paczka została wysłana z 55459 Grolsheim, Niemcy.
Data produkcji to 2025-05 więc soft nie będzie najnowszy. Najnowszy jest z 2025-08 i naprawdę jest dobry!
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 23:15 przez Atak_Snajpera, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Niecałe 200 gram różnicy jest pomiędzy 250/350 a 500, wiem bo ważyłem. Gole silniki 3510 gram vs 3701gram.
-
komota
- Nowicjusz
Nie dali kabli do programowania, nie spodziewałem się, że tak będzie bo to nie jest sklep firmowy.
Zrobię sobie je sam bo o ile pamiętam gdzieś w tym wątku jest schemat.
Wersje softu masz na zdjęciu.
Zrobię sobie je sam bo o ile pamiętam gdzieś w tym wątku jest schemat.
Wersje softu masz na zdjęciu.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
W najnowszym silniku, który mam 250W właśnie padł cUjnik nacisku, prawie 700km przebiegu, cały czas pokazuje 3.3v. W weekend może uda się zajrzeć do środka, już zgłosiłem do T7.
-
komota
- Nowicjusz
700 km to słabiutki przebieg i nie napawa mnie optymizmem, zwłaszcza, że walczę z montażem 
- PITer4x4
- Forumowicz
W 500W padł po 3600 ale był bardzo zatluszczony smarem, wymyłem go i sprawdzę, może zadziała. 350W ma aktualnie ponad 700km i działa poprawnie.
- mitusm
- Forumowicz
U mnie kupiony używany bbshd zrobił 2000km i właśnie dostał sterownik 50A. O ile nie zerwie łańcucha to jedzie aż miło 
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Ja mam ponad 3200 km i czujnik nacisku nadal działa. Po 3007 km za to padł mi kontroler.
Ps. Jak masz ramę typu hardtail to nie opieraj silnika o rurę. Ustaw na płasko i zabezpiecz tą dostarczoną blokadą.
Powody:
1) silnik napewno z czasem ci się nie obsunie
2) nie uszkodzisz z czasem ramy.
3) kable z silnika będą ci mniej dyndać. Lepszy efekt wizualny.

-
komota
- Nowicjusz
To nie jest nawet hardtail, to sztywniak 
Rama jest Cr-Mo więc powinna wytrzymać, na szybko zrobiłem taką rozpórkę więc silnik nie powinien opadać. Skontroluję po pierwszej setce jak zachowuje się to rozwiązanie i ewentualnie przerobię.
Ale bardzo dziękuję Atak_Snajpera za wskazówki
Rama jest Cr-Mo więc powinna wytrzymać, na szybko zrobiłem taką rozpórkę więc silnik nie powinien opadać. Skontroluję po pierwszej setce jak zachowuje się to rozwiązanie i ewentualnie przerobię.
Ale bardzo dziękuję Atak_Snajpera za wskazówki
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Piter, Jak ci się zachowuje silnik gdy go uruchomisz ze stanu wychłodzonego tzn. z temperatury poniżej 10C?
Mój po 1-2km zaczyna przerywać. Jak wymuszę kalibrację czujnika nacisku ( POWER OFF -> POWER ON ) to się naprawia i wszystko działa już ok do samego końca. Jak uruchamiam z np. temperatury pokojowej (~20C) to też wszystko jest ok. (jak np. jadę do pracy)
Dopóki było ciepło na dworze to tego nie miałem. Teraz jak wracam wieczorem (temperatura w okolicach 7C) z pracy to nagle to mam.
Mój po 1-2km zaczyna przerywać. Jak wymuszę kalibrację czujnika nacisku ( POWER OFF -> POWER ON ) to się naprawia i wszystko działa już ok do samego końca. Jak uruchamiam z np. temperatury pokojowej (~20C) to też wszystko jest ok. (jak np. jadę do pracy)
Dopóki było ciepło na dworze to tego nie miałem. Teraz jak wracam wieczorem (temperatura w okolicach 7C) z pracy to nagle to mam.
-
szkuba
- Forumowicz
- Kontakt:
Czyli podobnie, dzięki.
https://www.elektrorider.pl/
- PITer4x4
- Forumowicz
500 oraz 350 nie zauważyłem żadnego problemu nawet przy temperaturach poniżej zera. 250W jeszcze nie jeździłem w tak niskich temperaturach ale było w okolicach 6 stopni i nie zauważyłem problemu.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Tylko pytanie czy uruchomiales silnik w niskiej temperaturze czy uruchomiales normalnie w domu i potem jeździłeś w niskiej temperaturze? Wczoraj jak wracałem z pracy znowu to miałem. Kontroler po włączeniu pokazywał jakieś 9C , jak tylko się rozgrzał do 17C to zaczął mi przerywać. Czujnik nacisku dzialał prawidłowo bo napięcie się normalnie zmienia wraz z naciskiem na pedały. Problem znika jak wyłacze i włączę ponownie i kalibracja wystąpi już po rozgrzaniu.
- PITer4x4
- Forumowicz
Rower trzymam w garażu albo w pracy a jak uruchamiam to wyjeżdża z ciepłego ale zima jeździłem i nie zauważyłem problemu, może nigdy tak mocno nie spadła temperatura u mnie. Na starym kontrolerze nie miałeś problemu?
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
No właśnie nie. Na starym kontrolerze i starym firmware nawe w -10C nie było po czasie takich odcinek. Jak masz możliwość to wychlodz rower do temperatury poniżej 10C i potem włącz silnik.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Dwa filmiki instruktażowe jakbyście musieli coś naprawić w swoim DM01
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Jak tam piter? Działa ci wspomaganie jak wychłodzisz silnik poniżej temperatury 8C?
U mnie poniżej ~8C czujnik kadencji raportuje zero RPM. Czujnik nacisku działa OK. Napięcie się zmienia zgodnie z naciskiem na pedały.
Na starym firmware z 2024-06 nie miałem takiego problemu. -10C i wszystko działało. Teraz na tym nowym poniżej 10C są cyrki.
U mnie poniżej ~8C czujnik kadencji raportuje zero RPM. Czujnik nacisku działa OK. Napięcie się zmienia zgodnie z naciskiem na pedały.
Na starym firmware z 2024-06 nie miałem takiego problemu. -10C i wszystko działało. Teraz na tym nowym poniżej 10C są cyrki.
- PITer4x4
- Forumowicz
Działa poprawnie, może problem nowego kontrolera?
A zmień z ciekawości wartości termiczne zabezpieczenia kontrolera, może coś to zmieni?
A zmień z ciekawości wartości termiczne zabezpieczenia kontrolera, może coś to zmieni?
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Okazuje się że jest konkretny zakres temperatury kiedy czujnik kadencji przestaje raportować RPM i w następstwie silnik przestaje wspierać.
Ostatnio jak wracam z pracy to kontroler jest wychłodzony do około 0C. Po włączeniu wszystko działa ok. Jednakże jak tylko kontroler rozgrzeje się do około +7C to czujnik kadencji przestaje raportować RPM i silnik się wyłącza. Jak kontroler wkońcu samoistnie dogrzeje się do około +12C to wtedy czujnik kadencji ożywa i jest ok. Dzieje się to dzień wdzień. Mega dziwny BUG.
- PITer4x4
- Forumowicz
Próbowałeś wgrać ponownie soft lub starsza jego wersję?
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
A uszelniles dobrze przewody w przelotce? Ja w moim Votecu jakiś czas temu zmieniłem 500 na 250W, irytował mnie problem z narastajacym napięciem na czujniku. 500 trafiła na półkę i czekała na wymianę sterownika aby rozwiązać problem narastajacego napięcia. Tydzień temu wymieniłem kontroler, zamontowałem do zimówki i problem się rozwiązał, działał idealnie do wczoraj. Zaczął przerywać a napięcie na czujniku nacisku wariowało. Dziś go rozebrałem a tam w środku woda
. Nie uszczelnilem przewodów w gumowej przelotce i tak po kablach spływało do środka
teraz się suszy, zobaczymy co z niego będzie, mam nadzieję że to wilgoć tylko.
Edit:
Przesuszony, odpalony na krótko bez składania, kręci ale czujnik nacisku się nie kalibruje i pokazuje wartość 0, podłączyłem jeden ze starych uszkodzonych i pokazało 3v, zacząłem dotykać płytki w różnych miejscach i zauważyłem że biały przewód (zaznaczony na czerwono na jednym ze zdjęć) nie ma dobrego styku, po docisnieciu wyskakiwało 0.7v, zalutowałem i możliwe że jeden ze starych czujników ożyje.
Obecny zalany czujnik na zdjęciach, po suszeniu rudo/korozja ale preparat do czyszczenia elektroniki załatwił sprawę, ożył kalibru je się i ma wartość 0.7v.
Edit:
Przesuszony, odpalony na krótko bez składania, kręci ale czujnik nacisku się nie kalibruje i pokazuje wartość 0, podłączyłem jeden ze starych uszkodzonych i pokazało 3v, zacząłem dotykać płytki w różnych miejscach i zauważyłem że biały przewód (zaznaczony na czerwono na jednym ze zdjęć) nie ma dobrego styku, po docisnieciu wyskakiwało 0.7v, zalutowałem i możliwe że jeden ze starych czujników ożyje.
Obecny zalany czujnik na zdjęciach, po suszeniu rudo/korozja ale preparat do czyszczenia elektroniki załatwił sprawę, ożył kalibru je się i ma wartość 0.7v.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Zabezpieczyłeś jakoś te skorodowane miejsca tak na przyszłość? Może kropelkę super glue warto by było nałożyć. (Głośno myślę...) Podobnie z tymi tyci kabelkami... Tak czy siak fajnie wiedzieć że te czujniki są do odratowania. Generalnie fajnie że mamy te menu testowe gdzie odrazu widać co szwankuje. A teraz wyobraź sobie podobną akcję w tongshengach tsdz8/16.
Zero informacji diagnostycznych.
Wracając do tematu to mój przypadek jest zgoła odmienny. Nigdy nie miałem problemów z samym czujnikiem nacisku (a już dobijam do 4000 km). Problem z czujnikiem kadencji ewidentnie się pojawił po przesiadce na nowy kontroler z wgranym nowym firmware. Teraz regularnie między 7C - 12C czujnik się wyłącza jakby nie dostawał wystarczającej ilość energii ze sterownika. Przypomina mi to przypadek jak mi bateria siada w moim liczniku rowerowym sigma 16.16 i przestaje mi zliczać prędkość i dystans.
Moja teoria jest taka że kompensacja rosnącego napięcia na czujniku w nowym firmware jest zbyt agresywna dla tego konkretnego zakresu temperatury.
Aby ograniczyć rosnące napięcie wraz rosnącą temperaturą najprawdopodobniej ograniczana jest za mocno ilość energii do czujnika.
To że nowy firmware stara się ograniczyć rosnące napięcie to odrazu zaułważyłem. Na starym sofcie z połowy 2024 napięcie w spoczynku po nagrzaniu kontrolera potrafiło wzrosnąć do 1.4V. Teraz na tym najnowszym maks co widzę to 1.0V. Generalnie to wręcz ustawiłem sobie parametr ZeroVolt na 1000mv zamiast domyślnego 700mV. A StartVol na 100mv.
Zero informacji diagnostycznych.
Wracając do tematu to mój przypadek jest zgoła odmienny. Nigdy nie miałem problemów z samym czujnikiem nacisku (a już dobijam do 4000 km). Problem z czujnikiem kadencji ewidentnie się pojawił po przesiadce na nowy kontroler z wgranym nowym firmware. Teraz regularnie między 7C - 12C czujnik się wyłącza jakby nie dostawał wystarczającej ilość energii ze sterownika. Przypomina mi to przypadek jak mi bateria siada w moim liczniku rowerowym sigma 16.16 i przestaje mi zliczać prędkość i dystans.
Moja teoria jest taka że kompensacja rosnącego napięcia na czujniku w nowym firmware jest zbyt agresywna dla tego konkretnego zakresu temperatury.
Aby ograniczyć rosnące napięcie wraz rosnącą temperaturą najprawdopodobniej ograniczana jest za mocno ilość energii do czujnika.
To że nowy firmware stara się ograniczyć rosnące napięcie to odrazu zaułważyłem. Na starym sofcie z połowy 2024 napięcie w spoczynku po nagrzaniu kontrolera potrafiło wzrosnąć do 1.4V. Teraz na tym najnowszym maks co widzę to 1.0V. Generalnie to wręcz ustawiłem sobie parametr ZeroVolt na 1000mv zamiast domyślnego 700mV. A StartVol na 100mv.
- pxl666
- Forumowicz
spray pvb . tsdzty nie maja takich problemów wiec nie potrzebują tej diagnostyki ...
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
- pxl666
- Forumowicz
z wielu powodów moze ale nie słyszałem jeszcze zeby zanikalo wspomaganie bo sie silnik ciepły zrobil . pozatym kontroler ma funkcje pokazywania nacisku co wystarcza do diagnostyki
- PITer4x4
- Forumowicz
W załączniku nylon po przebiegu nieco ponad 5100km zestawiony z nowym, brak widocznych oznak zużycia.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
- PITer4x4
- Forumowicz
Silnik 500W zreanimowany. Czujnik momentu obrotowego, który poległ przy 3600km udało się naprawić, przewód przylutowany i zalany gumowym klejem.
Stan na dzień dzisiejszy:
500W - 5200km, wymieniony smar na nowy, na nylonie biały jeszcze ładnie się trzymał ale dałem Mobile 28, czujnik momentu przy 3600 poległ ale udało się go naprawić i przy 5150km wrócił do silnika ponownie. Do przebiegu 5100 jeździł w Votec Full, obecnie w zimowej Meridzie. Przy przebiegu 5100 wymieniłem również kontroler ponieważ oryginalny miał wadę fabryczna - narastalo napięcie na czujniku momentu wraz z nagrzewaniem się.
320W - 850km bez problemów działa, zdemontowany obecnie z zimowej Merida, leży na półce jako zapasowy.
250W - jeździ w Fulu Votec, aktualnie 1100km, przy nieco ponad 600km poległ czujnik nacisku.
Przyszły wczoraj zapasowe czujniki i już fabrycznie mają zabezpieczone przewody w tym miejscu, widać że zauważyli ze jest z tym problem.
Aktualny bilans to jeden padnięty czujnik na 3 silniki i przebieg sumaryczny ponad 7000km, w wolnej chwili kiedyś postaram się go też naprawić.
W kwestii kontaktu z T7 najsprawniej odbywa się to przez WhatsApp. Mają swoje forum uzytkownikow (aktualnie około 120 userow) dość długo czekałem aż dostanę akcept, musiałem wysłać mailowo prośbę i dało to pozytywne efekty. Kat Lee dość sprawnie odpisuje na wiadomości, łatwo można przesyłać zdjęcia i filmy z problemami. Zgłaszałem kilka problemów z wyświetlaczami M15 oraz T154, w przeciąga kilku dni problem został rozwiązany i wydany nowy firmware.
Stan na dzień dzisiejszy:
500W - 5200km, wymieniony smar na nowy, na nylonie biały jeszcze ładnie się trzymał ale dałem Mobile 28, czujnik momentu przy 3600 poległ ale udało się go naprawić i przy 5150km wrócił do silnika ponownie. Do przebiegu 5100 jeździł w Votec Full, obecnie w zimowej Meridzie. Przy przebiegu 5100 wymieniłem również kontroler ponieważ oryginalny miał wadę fabryczna - narastalo napięcie na czujniku momentu wraz z nagrzewaniem się.
320W - 850km bez problemów działa, zdemontowany obecnie z zimowej Merida, leży na półce jako zapasowy.
250W - jeździ w Fulu Votec, aktualnie 1100km, przy nieco ponad 600km poległ czujnik nacisku.
Przyszły wczoraj zapasowe czujniki i już fabrycznie mają zabezpieczone przewody w tym miejscu, widać że zauważyli ze jest z tym problem.
Aktualny bilans to jeden padnięty czujnik na 3 silniki i przebieg sumaryczny ponad 7000km, w wolnej chwili kiedyś postaram się go też naprawić.
W kwestii kontaktu z T7 najsprawniej odbywa się to przez WhatsApp. Mają swoje forum uzytkownikow (aktualnie około 120 userow) dość długo czekałem aż dostanę akcept, musiałem wysłać mailowo prośbę i dało to pozytywne efekty. Kat Lee dość sprawnie odpisuje na wiadomości, łatwo można przesyłać zdjęcia i filmy z problemami. Zgłaszałem kilka problemów z wyświetlaczami M15 oraz T154, w przeciąga kilku dni problem został rozwiązany i wydany nowy firmware.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Te czarne gluty to są przez fabrykę nałożone czy to twoja robota? Jak mocno narastało ci napięcie na czujniku że zdecydowałeś się na wymianę? Do ilu ci teraz narasta? U mnie max ile widziałem to 1.1V. Zazwyczaj to jest 1.0V.
- PITer4x4
- Forumowicz
Czarna masa jest fabryczna. Na starym kontrolerze potrafiło dochodzić do 1.4V i na najnowszym sofcie z sierpnia wzrost wspomagania zrobił się bardzo irytujący. Aktualnie po wymianie max ile widziałem to 0.9V. Po wymianie kontrolera tak jak u Ciebie silnik zaczął ciszej pracować.