tsdz8 / turbo
-
Frederic
- Nowicjusz
Re: tsdz8 / turbo
And how is it done? Is there a procedure for using different firmware and making the existing modification?
-
adamtorba
- Forumowicz
The Z8 Config tool is designed to generate customized firmware for the TSDZ8 motor. The firmware currently installed on your motor does not matter, as the controller will be flashed with the new tailored firmware created by this tool.
-
Damianowi
- Nowicjusz
Dzień dobry 
W zeszłym tygodniu kupiłem zestaw TSDZ8, baterię 48V 20Ah i wyświetlacz EKD (silnik i bateria sygnowane vostrom) i powoli składam go na rowerze roskrider expl 540
Niestety jest mało miejsca między silnikiem a ramą (prawa część dolnego trójkąta (od strony korby), dlatego musiałbym go odsuwać w prawo ponad 10 mm, dlatego mam w planie wypalić sobie na laserze "łącznik" pomiędzy silnikiem a kołem zębatym kupionym w sklepie (prawdopodobnie kupię 38T narrow wide przewidziany do tsdz8) z płaskiej blachy o grubości 3 mm STRENX 700 (bo po co mam odsuwać całość w prawo jak i wydawać 250 na ten element w sklepie jak mogę sobie to wypalić samemu i do tego nie będę musiał odsuwać całego silnika w prawo). Ewentualnie do całości dam jakiś dystans jeszcze z cienkiej blachy, żeby tę zębatkę przesunąć w prawo jak w grafice, tak aby się jednak tylko łańcuch zmieścił między zębatką a silnikiem (bo jak wiadomo jest szerszy niż zębatka - więc potrzeba trochę przestrzeni - jeszcze do tego idzie do najwolniejszej zębatki po skosie, także się okaże ile można), ale myślicie że to ok?
Do tego dochodzi mi mały pronlem śrub kominowych, bo montując z tej strony zębatkę, to śruba będzie od strony ramy, a nakrętka od zewnątrz - i dlatego nie wiem czy tu nie użyć zwykłych nakrętek sześciokątnych, tylko wąskich (lub przyszlifowanych) w połączeniu ze śrubą kominową?
(kupuję właśnie 38T - chyba że warto 40T albo inną? Ale chyba 38 jest ok, jak nie mam zamiaru jeździć po 40-50 km/ha?)

W zeszłym tygodniu kupiłem zestaw TSDZ8, baterię 48V 20Ah i wyświetlacz EKD (silnik i bateria sygnowane vostrom) i powoli składam go na rowerze roskrider expl 540
Niestety jest mało miejsca między silnikiem a ramą (prawa część dolnego trójkąta (od strony korby), dlatego musiałbym go odsuwać w prawo ponad 10 mm, dlatego mam w planie wypalić sobie na laserze "łącznik" pomiędzy silnikiem a kołem zębatym kupionym w sklepie (prawdopodobnie kupię 38T narrow wide przewidziany do tsdz8) z płaskiej blachy o grubości 3 mm STRENX 700 (bo po co mam odsuwać całość w prawo jak i wydawać 250 na ten element w sklepie jak mogę sobie to wypalić samemu i do tego nie będę musiał odsuwać całego silnika w prawo). Ewentualnie do całości dam jakiś dystans jeszcze z cienkiej blachy, żeby tę zębatkę przesunąć w prawo jak w grafice, tak aby się jednak tylko łańcuch zmieścił między zębatką a silnikiem (bo jak wiadomo jest szerszy niż zębatka - więc potrzeba trochę przestrzeni - jeszcze do tego idzie do najwolniejszej zębatki po skosie, także się okaże ile można), ale myślicie że to ok?
Do tego dochodzi mi mały pronlem śrub kominowych, bo montując z tej strony zębatkę, to śruba będzie od strony ramy, a nakrętka od zewnątrz - i dlatego nie wiem czy tu nie użyć zwykłych nakrętek sześciokątnych, tylko wąskich (lub przyszlifowanych) w połączeniu ze śrubą kominową?
(kupuję właśnie 38T - chyba że warto 40T albo inną? Ale chyba 38 jest ok, jak nie mam zamiaru jeździć po 40-50 km/ha?)

- pxl666
- Forumowicz
a zrob temu zdjęcie jak siada
-
Damianowi
- Nowicjusz
Ja? Nie wiem czy chodzi o konkretny widok, czy tak po prostu?
Silnik/przekładnia nie opiera się o tę prawą część tylnego trójkąta - jest tam może 1 mm przerwy i kartka przechodzi

Silnik/przekładnia nie opiera się o tę prawą część tylnego trójkąta - jest tam może 1 mm przerwy i kartka przechodzi

- pxl666
- Forumowicz
ja bym dal zebatke 38t nw na pajaku , przesunieta na 2mm podkladkach do srodka
-
Damianowi
- Nowicjusz
Na takim płaskim pająku? Że takim co sobie go wytnę z płaskiej blachy? Bo ja coś takiego planuję sprawdzić? 
I jeszcze widzę że przewód silnika idący do baterii, ten zakończony XT60 jest mega długi - na razie zawinąłem go w kłębek (ale na oko to jakieś 25 cm za dużo) i zawiązałem pod ramą, ale nie wiem czy to tak zostawić? Myślę, żeby po zamontowaniu całości narysować i wydrukować sobie na 3D jakąś obudowę i te kabelki w niej zawinąć i schować tam na dole pod rowerem pomiędzy silnikiem a ramą... tylko naprawdę coś dużo tego przewodu od silnika.
I jeszcze widzę że przewód silnika idący do baterii, ten zakończony XT60 jest mega długi - na razie zawinąłem go w kłębek (ale na oko to jakieś 25 cm za dużo) i zawiązałem pod ramą, ale nie wiem czy to tak zostawić? Myślę, żeby po zamontowaniu całości narysować i wydrukować sobie na 3D jakąś obudowę i te kabelki w niej zawinąć i schować tam na dole pod rowerem pomiędzy silnikiem a ramą... tylko naprawdę coś dużo tego przewodu od silnika.
- pxl666
- Forumowicz
no jak plaski najtaniej wychodzi i mozna go wyciac z tej zebatki fabrycznej
-
Damianowi
- Nowicjusz
W pracy sobie wytnę bez problemu ze strenxu laserem światłowodowym. Taką co mam teraz musiałbym najpierw wypiaskować żeby pozbyć się lakieru przed paleniem 
-
Damianowi
- Nowicjusz
A i jeszcze baterię zamocowałem inaczej, bo tak mi się wydaje że lepiej będzie trzymać - czy mam rację? Bo zamocowałem na 3 śrubach zamiast na dwóch, tyle że na dwóch tych dolnych i jednej górnej ( w oryginalnej intrukcji montuje się tylko na dwóch górnych...) ?

- pxl666
- Forumowicz
warto na wszystkich
-
Damianowi
- Nowicjusz
Ale niestety nie da rady na ostatniej u góry - tam już jest krawędź obudowy baterii. Także chyba więcej nie da rady.
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Są takie długie obudowy typu kirin na 56 ogniw 21700. Wpisz na aliexpress kirin battery case
-
Damianowi
- Nowicjusz
Baterie kupiłem gotową razem z silnikiem i obecnie nie odważyłbym się raczej zgrzewania pakietów samemu :/
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Myslałem że akumulator będziesz dopiero robił.
- PITer4x4
- Forumowicz
Wywiercić otwory w ramie i dać nitonakretki, tylko stalowe, to nie jest duży problem. Wtedy zamocować na 3/4 śruby.
-
Badlook
- Forumowicz
Dokładnie. Jak kolega wyżej pisze. Dołożyć nitonakrętki koniecznie. Na dwóch może wyłamać
-
Damianowi
- Nowicjusz
Na ten moment jest zamontowane na 3 śrubach - 2 u dołu i 1 u góry.
4 śruby nie uda się już zakręcić także chyba musi tak zostać, bo wiercić w ramie na ten moment bym nie chciał.
Mam ewentualnie taki chory pomysł żeby kupić taki pas materiałowy ze sprzączką i jeszcze w dwóch miejscach przypiąć nim baterię do ramy xD Ale to raczej jakbym miał gdzieś do lasu jechać czy coś a nie do pracy... ale się zobaczy.
Właśnie mi przyszła koło zębate 38T i już bym montował, gdyby nie to, że jeszcze nie wypaliłem :pająka" do jego montażu, bo lekko zachorowałem na święta i nie było możliwości sobie tego wypalić - ale rysunek już mam
4 śruby nie uda się już zakręcić także chyba musi tak zostać, bo wiercić w ramie na ten moment bym nie chciał.
Mam ewentualnie taki chory pomysł żeby kupić taki pas materiałowy ze sprzączką i jeszcze w dwóch miejscach przypiąć nim baterię do ramy xD Ale to raczej jakbym miał gdzieś do lasu jechać czy coś a nie do pracy... ale się zobaczy.
Właśnie mi przyszła koło zębate 38T i już bym montował, gdyby nie to, że jeszcze nie wypaliłem :pająka" do jego montażu, bo lekko zachorowałem na święta i nie było możliwości sobie tego wypalić - ale rysunek już mam
- pxl666
- Forumowicz
przypiecie baty w terenie absolutnie nieglupi pomyseł ale wez pasek gumowy ktory bedzie delikatnie trzymal caly czas naprezenie
ja przypinalem nawet dwoma paskami

ja przypinalem nawet dwoma paskami

-
Damianowi
- Nowicjusz
Przyszło mi już koło zębate 38T, wydrukowałem sobie do przymierzenia na drukarce 3D pająka i podkładki i jestem w stanie odsunąć koło zębate za pomocą 5 mm dystansu do wewnątrz i jeszcze na oko z 1 mm zostaje do śrub wychodzących z silnika TSDZ8...
Także myślę żeby jednak zmniejszyć ten dystans do 4 mm i tak chyba będzie ok
Także myślę żeby jednak zmniejszyć ten dystans do 4 mm i tak chyba będzie ok
-
Damianowi
- Nowicjusz
Tak to wygląda , przy dystansie 4 mm na oko jest jakieś 2+ mm luzu 
Tylko jednak mogłem zrobić w "pajączku" otwory przy dystansie 4 mm, bo już nakrętka kominowa się w niego nie wsuwa, a sama śruba, także wchodzi z luzem - dorobię sobie podkładki żeby zwęzić ten otwór z 10 na 8 mm
Jak zrobię podtoczenia pod łeb śrub w pająku ok 1 mm (po chamsku wiertłem) to akurat komin śruby powinien się wsunąć i dokładnie ten 1 mm wejśćw koło zębate i będzie wszystko idealnie wycentrowane
Także jednak jest cacy 
Jakość jest jaka jest, ale nie ja byłem operatorem lasera xD, jeszcze nie zakładam, bo w wolnej chwili papier ścierny i szprajem na czarno to!
PS: aż kusi, żeby jednak zrobić jeszcze dystans 5 mm, bo to chyba trochę mniejszy krzyż łańcucha zawsze?

Tylko jednak mogłem zrobić w "pajączku" otwory przy dystansie 4 mm, bo już nakrętka kominowa się w niego nie wsuwa, a sama śruba, także wchodzi z luzem - dorobię sobie podkładki żeby zwęzić ten otwór z 10 na 8 mm
Jak zrobię podtoczenia pod łeb śrub w pająku ok 1 mm (po chamsku wiertłem) to akurat komin śruby powinien się wsunąć i dokładnie ten 1 mm wejśćw koło zębate i będzie wszystko idealnie wycentrowane
Jakość jest jaka jest, ale nie ja byłem operatorem lasera xD, jeszcze nie zakładam, bo w wolnej chwili papier ścierny i szprajem na czarno to!
PS: aż kusi, żeby jednak zrobić jeszcze dystans 5 mm, bo to chyba trochę mniejszy krzyż łańcucha zawsze?

- pxl666
- Forumowicz
ten pierscien to dystans ?
-
Damianowi
- Nowicjusz
Tak,
Można było to zrobić lżej, ale na wadze aż tak mi nie zależy
Można było to zrobić lżej, ale na wadze aż tak mi nie zależy