OSF dla TSDZ8
-
Prozyc
- Forumowicz
Re: OSF dla TSDZ8
Jezdze na tym caly czas i wyslalem kilku osobom wszyscy zadowoleni, mam zamontowany czujnik temp Bme280 z esp32seeed na silniku (przyklejony do obudowy silnika od wewnatrz wysyla mi bezprzewodiwo przez espnow dane na drugi esp32 lolin s2 z oled na kierownicy) i wogole nie mam problemu z temp, nie przekracza. 40°( tylko mieszkam w Norwegii w pl moze byc troche wiecej). Moim zdaniem lepszego softu aktualnie oficjalnie nie znajdziesz(jesli chodzi o wrazenia z jazdy). Mam tez zrobiona wersje v20 860c do starszych 860c ale nie testowalem bo aktualnie nie mam starszych wyswietlaczy 860c, ale tez powinna dzialac. W sofcie wyswietlacza podnioslem jedynie limity z 24A na 30A, i moc max na 1700W, ale ograniczylem softem kontrolera do ok 1400W, bo jak wyslalem znajomym to ladowali od razu max a wystarcza te realne 1300-1400W. W sofcie kontrolera baziwalem na najnowszym updacie mstrens, logice spider, oraz wnioskach z softu Hazzy (u mnie mniejsze i bezpieczniejsze limity), rozszerzonej tabeli zakresu predkosci, troche zmieniony sposob wspomagania(przy nizszej kadencji lepsze wspomaganie) i zmniejszona czulosc na overcurrent.
Jest bug graficzny wyswietlacza ktory w wolnej chwili postaram sie naprawic, jest bez wplywu na dzialanie zestawu. Jest on jedynie w polu moc po przekroczeniu 1300W, pokazuje moc np 60W ale jest to wtedy 1360 i wspomaga z 1360. Soft 860c byl robiony pod tsdz2 i nie przygotowany do wyzszych zakresow.
Jesli ktos bedzie uzywal i mial jakies uwagi to prosze pisac to jeszcze poprawie, choc nic lepszego na dzien dzisiejszy do tsdz8 nie znajdziecie;) (Dla pelnego efektu wgrajcie soft kontrolera tsdz8 i wyswowtlacza 860c)
Jest bug graficzny wyswietlacza ktory w wolnej chwili postaram sie naprawic, jest bez wplywu na dzialanie zestawu. Jest on jedynie w polu moc po przekroczeniu 1300W, pokazuje moc np 60W ale jest to wtedy 1360 i wspomaga z 1360. Soft 860c byl robiony pod tsdz2 i nie przygotowany do wyzszych zakresow.
Jesli ktos bedzie uzywal i mial jakies uwagi to prosze pisac to jeszcze poprawie, choc nic lepszego na dzien dzisiejszy do tsdz8 nie znajdziecie;) (Dla pelnego efektu wgrajcie soft kontrolera tsdz8 i wyswowtlacza 860c)
-
fulior
- Nowicjusz
Cześć, zabrałem się przez weekend za wgrywanie OSF do swojego TSDZ8, mam zestaw z Varstrom z Ali, oryginalnie z wyświetlaczem DZ40, na ebikestuff dokupiłem EDK01 (firmware też Varstrom) i JLinka. Przed podpięciem JLinka odłączyłem baterię, a przed wgraniem nowego firmware zrobiłem backup oryginalnego. Na konfiguracji OSF poległem - mój EDK01 nie ma menu "advanced", nie wiedziałem jak zczytać ADC offset i ADC max, więc wróciłem do swojej kopi zapasowej. Problem w tym, że nie mam teraz wspomagania, na żadnym z trybów. Błędów brak. Walk assist działa, więc sam motor sprawny. Wgrywałem jeszcze dla pewności ten poprawiony firmware z ebikestuff, ale te same objawy. Miał ktoś może coś podobnego i zna rozwiązanie?
-
medyk81
- Forumowicz
Ori soft v.3.0 wgrywałeś wg instrukcji z ebikestuff? W logach masz info, że wgrane? Ew czy na obu LCD jest tak samo?
Łożyska do tsdz2 (Stieber/NSK/SKF).
Wgrywam osf do tsdz2 i tsdz8.
-
fulior
- Nowicjusz
Wgrywałem wg instrukcji, przez logi masz na myśli komunikaty z JLinka? Daję "program & verify", jest komunikat, że się udało, żadnych błędów. DZ40 teraz podpiąłem i przetestowałem, to samo. Odpiąłem na wszelki wypadek czujnik zmiany biegów, bez zmian. Prędkość na wyświetlaczu podaje poprawnie. Znalazłem ten wątek viewtopic.php?f=25&t=11768&hilit=tsdz8+brak+wspomagania i w sumie chyba sam sobie wmówiłem, że problem wynika z grzebania w firmware. Jeździłem bez problemu dzień wcześniej, ale w niedzielę wyciągnąłem rower od razu na programowanie, nie sprawdzałem, czy jeszcze działa
Jest opcja wgrania innego firmware na EKD01 Varstroma? W sumie liczyłem, że wyświetlacz z ebikestuff już będzie mieć "advanced mode", wtedy chociaż mógłbym sprawdzić co czujnik nacisku podaje.
-
medyk81
- Forumowicz
W instrukcji ebikestuff jest użyta opcja Production Programming gdzie (jęśli dobrze pamiętam) nie ma opcji "program & verify" - dlatego upewnij się, że wszystko robisz jak w instrukcji. Wgrywasz tylko jeden plik TSZ8_750W_test3.0_20240802.hex
https://ebikestuff.eu/pl/content/18-ins ... k-jlink-v9
https://ebikestuff.eu/pl/content/18-ins ... k-jlink-v9
-
fulior
- Nowicjusz
Masz rację, zrobiłem to poprzednio inaczej. Dla pewności powtórzyłem teraz flashowanie przez "Production Programming", jest to samo. Z tego co widzę w logach, to Production Programming robi najpierw "erase chip", a potem "program", więc w sumie podobnie do tego co robiłem. Czy mogę jakoś zdiagnozować, czy czujnik nacisku raportuje poprawnie? Multimetrem? Czy też da się coś z EKD01 zrobić, nawet bez advanced mode?
-
medyk81
- Forumowicz
EKD01 krótko używałem, ale zdążyłem nagrać film z opisem jak skonfigurować w Java, aby odczytać dane z czujniku nacisku i manetki. Wgraj OSF z tymi opcjami i powinno coś pokazać.
https://www.youtube.com/watch?v=O6Sh0UH7_O8
PS
Na ebikestuff w podobnej cenie do ekd01 masz sw102, który daje te same możliwości co 860c i do tego jest dyskretniejszy.
https://www.youtube.com/watch?v=O6Sh0UH7_O8
PS
Na ebikestuff w podobnej cenie do ekd01 masz sw102, który daje te same możliwości co 860c i do tego jest dyskretniejszy.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2026, 14:26 przez medyk81, łącznie zmieniany 1 raz.
-
fulior
- Nowicjusz
Widziałem ten film, tylko blokuje mnie brak "Advanced settings". Ten EKD z ebikestuff ma firmware varstrom, oni dają adv settings do firmware dla Bafangów (CAN), ale wersje Tonghsheng tego nie mają. Można wgrywać inny firmware do wyświetlacza, ale nie znalazłem nic poza tym co Varstrom opublikował, czyli to co już mam.
-
medyk81
- Forumowicz
W Java configurator zaznaczasz "Auto display data with lights on" i w Display advanced settings Data 1 = 6 and Data 2 = 5.
Number of data displayed at lights on = 2.
Wgrywasz te ustawienia i po włączeniu świateł nic nie pokazuje?
Number of data displayed at lights on = 2.
Wgrywasz te ustawienia i po włączeniu świateł nic nie pokazuje?
-
fulior
- Nowicjusz
Dziękuję, szukałem ustawień w wyświetlaczu
Ustawiłem Java configurator tak jak napisałeś, wrzuciłem nową konfigurację J-Linkiem, po włączeniu napędu i włączeniu świateł pojawia mi się najpierw "197" (to ustawiam jako ADC offset), po chwili wraca do 0. W tym momencie jak nacisnę na pedały, to już się nic nie dzieje, w sensie ciągle 0. Jak wyłączę i włączę napęd, włączę światła i od razu nadepnę całą wagą na pedał to dostaję 540, za chwilę znowu 0. Te 540 to jak rozumiem ADC max. Czy ten pomiar nacisku powinien po chwili przestawać działać, czy też ADC offset wyświetla się przez cały czas, dopóki nie naciśnie się na pedał? W każdym razie po wgraniu konfigu z tymi wartościami ADC (i zaznaczeniu "calibrated") na wyświetlaczu nie mam żadnych błędów, ale nadal nie mam wspomagania, na żadnym poziomie.
-
medyk81
- Forumowicz
Czujnik wygląda że żyje, choć wartość po naciśnięciu jakoś dziwnie wysoka. Podeślę wieczorem na PW plik wygenerowany przeze mnie - może coś jest namieszane w parametrach. Choć wgranie ori softu powinno pomóc. Czujników hamulca nie ma? (walk też nie powinien działać).
-
fulior
- Nowicjusz
Wielkie dzięki za pomoc
A jak to jest z tym wyświetlaniem wartości w trybie kalibracji? Powinien po chwili się zerować, czy jednak wyświetlać je dopóki się nie wyjdzie z tego trybu (włączenie świateł). Wydaje mi się, że to nie soft, bo skoro ani fabryczne oprogramowanie, ani te test-3 z ebikestuff nic nie zmieniają, to problem jest gdzie indziej, no ale chociaż już wiem jak OSF wgrać i skonfigurować poprawnie
Znalazłem parę wątków, głównie na FB o podobnych problemach, asysta wysiadła, bez próby zmiany FW, niektórym wraca po tym, jak pojeżdżą chwilę bez wspomagania, innym jak pojadą na manetce i popedałują - spróbuję. Ale nie wydaje mi się, żeby to było oprogramowanie, powinienem wtedy mieć jakieś błędy na wyświetlaczu.
Spróbuję jakiś film dla sprzedawcy z Ali nagrać (Choice Greenergy), zobaczymy jak oni do tego podejdą.
Znalazłem parę wątków, głównie na FB o podobnych problemach, asysta wysiadła, bez próby zmiany FW, niektórym wraca po tym, jak pojeżdżą chwilę bez wspomagania, innym jak pojadą na manetce i popedałują - spróbuję. Ale nie wydaje mi się, żeby to było oprogramowanie, powinienem wtedy mieć jakieś błędy na wyświetlaczu.
Spróbuję jakiś film dla sprzedawcy z Ali nagrać (Choice Greenergy), zobaczymy jak oni do tego podejdą.
- pxl666
- Forumowicz
napisz ze sie samo spsuło a nie ze wgrywałeś custom soft
-
medyk81
- Forumowicz
Czas wyświetlania też się ustawia w javie (time to display coś tam) wartość parametru x 0.1s. Na filmiku było ustawione wyświetlanie 2 parametrów - czujnik nacisku i po nim wartość z przepustnicy. Można ustawić wyświetlanie tylko nacisku i wydłużyć czas.
PW poszło.
-
fulior
- Nowicjusz
W bólach udało mi się załadować film na Ali, bo ani linki z YT, ani z google drive nie były akceptowane, tzn odrzucało moje wiadomości
Nic nie wspominałem o firmware.
Testowałem jeszcze silnik z OSF. Parametry z czujnika nacisku zgadzają się i są stałe, tzn tak jak napisałem wcześniej, po ustawieniu czasu wyświetlania na maks (255) potestowałem i nie widzę tutaj problemu. Natomiast spróbowałem wyświetlić parametr "pedal cadence rpm" (Data 2: 7). No i tutaj jest ciągle 0. Pedałuję i nic. Czyli kontroler czuje, że naciskam pedały, ale się nie obracają, więc nie włącza asysty, dobrze kombinuję?
Testowałem jeszcze silnik z OSF. Parametry z czujnika nacisku zgadzają się i są stałe, tzn tak jak napisałem wcześniej, po ustawieniu czasu wyświetlania na maks (255) potestowałem i nie widzę tutaj problemu. Natomiast spróbowałem wyświetlić parametr "pedal cadence rpm" (Data 2: 7). No i tutaj jest ciągle 0. Pedałuję i nic. Czyli kontroler czuje, że naciskam pedały, ale się nie obracają, więc nie włącza asysty, dobrze kombinuję?
-
Prozyc
- Forumowicz
Hej,
Jakby ktos by chcial to wrzucam moj prywatny, przetestowany bin do 860c v13 z polskim menu i poprawionym wskazywaniem mocy powyzej 1300W, na tym sofcie mozecie ustawic powyzej 24A (30) i do 1700W choc soft kontrolera i tak Was ograniczy do 1200W, dlatego wrzucam tez moj prywatny, przestowany hex do kontrolera z podniesionymi limitami do 27A i 1400W/ zwiejszpna predkoscia i podniesionym limitem overcurrent(nie wyskakuje ten blad tak czesto) . Pamietajcie zeby wgrywac bez vref z jlink jesli korztstacie z baterii i wgrywacie na wlasna odpowiedzialnosc. Jesli macie uwagi co do struktury menu/tlumaczenia lub softu kontrolera to piszcie.
860c v13 polska wersja:
Soft kontrolera:
Jakby ktos by chcial to wrzucam moj prywatny, przetestowany bin do 860c v13 z polskim menu i poprawionym wskazywaniem mocy powyzej 1300W, na tym sofcie mozecie ustawic powyzej 24A (30) i do 1700W choc soft kontrolera i tak Was ograniczy do 1200W, dlatego wrzucam tez moj prywatny, przestowany hex do kontrolera z podniesionymi limitami do 27A i 1400W/ zwiejszpna predkoscia i podniesionym limitem overcurrent(nie wyskakuje ten blad tak czesto) . Pamietajcie zeby wgrywac bez vref z jlink jesli korztstacie z baterii i wgrywacie na wlasna odpowiedzialnosc. Jesli macie uwagi co do struktury menu/tlumaczenia lub softu kontrolera to piszcie.
860c v13 polska wersja:
Soft kontrolera:
-
fulior
- Nowicjusz
Sprzedawca zaproponował, że wyślą mi nowy kontroler do przetestowania, myślicie, że to może w tej sytuacji pomóc? Czy po prostu coś jest nie tak z czujnikiem halla, lub jeszcze coś innego ?fulior pisze: ↑21 kwie 2026, 19:06Testowałem jeszcze silnik z OSF. Parametry z czujnika nacisku zgadzają się i są stałe, tzn tak jak napisałem wcześniej, po ustawieniu czasu wyświetlania na maks (255) potestowałem i nie widzę tutaj problemu. Natomiast spróbowałem wyświetlić parametr "pedal cadence rpm" (Data 2: 7). No i tutaj jest ciągle 0. Pedałuję i nic. Czyli kontroler czuje, że naciskam pedały, ale się nie obracają, więc nie włącza asysty, dobrze kombinuję?
-
marcin0102
- Forumowicz
Jak wgram tylko spolszczenie do wyświetlacza to też ruszy?Prozyc pisze: ↑26 kwie 2026, 13:43Hej,
860c v13 polska wersja:
Soft kontrolera:
W silniku mam bodajże Spidera 33, czy coś to lepiej chodzi oprócz oczywiście mocy i overcurrent.
-
Prozyc
- Forumowicz
Tak, bedzie Ci dzialac z spider v33, tylko wrzucilem wersje v13 jesli masz starszy wyswietlacz to moge podeslac tez, v20, sama zmiana softu wyswietlacza da Ci tylko polskie menu bo jesli chcesz wykorzystac pelna moc/ zwiekszona predkosc/ zmniejszona czulosc overcurrent musisz zmienic soft kontrolera na ten ktory podeslalem bo v33 spidera bedzue Cie trzymal na ok 1200W. Ten soft ktory wrzucilem tez jest na logice spidera tylko ma zwiekszona predkosc/moc/amperaz i zmniejszona czulosc na blad overcurrent. Wszystko jest moim zdaniem w bezpiecznych granicach, ograniczylem do 1400W (sam testowalem z znacznie wieksza moca stad zakres w wyswietlaczu zrobilem do 1700W ale tu dalem wersje bezpieczniejsza ktora moim zdaniem wystarcza).
-
marcin0102
- Forumowicz
Ok dziękiProzyc pisze: ↑27 kwie 2026, 22:19Tak, bedzie Ci dzialac z spider v33, tylko wrzucilem wersje v13 jesli masz starszy wyswietlacz to moge podeslac tez, v20, sama zmiana softu wyswietlacza da Ci tylko polskie menu bo jesli chcesz wykorzystac pelna moc/ zwiekszona predkosc/ zmniejszona czulosc overcurrent musisz zmienic soft kontrolera na ten ktory podeslalem bo v33 spidera bedzue Cie trzymal na ok 1200W. Ten soft ktory wrzucilem tez jest na logice spidera tylko ma zwiekszona predkosc/moc/amperaz i zmniejszona czulosc na blad overcurrent. Wszystko jest moim zdaniem w bezpiecznych granicach, ograniczylem do 1400W (sam testowalem z znacznie wieksza moca stad zakres w wyswietlaczu zrobilem do 1700W ale tu dalem wersje bezpieczniejsza ktora moim zdaniem wystarcza).
-
marcin0102
- Forumowicz
Mam dziwny przypadek po wgraniu OSF a wygrywałem już kilkanaście razy.
Wyświetlacz 860c
Po wygraniu do wyświetlacza i do silnika wszystko się uruchamia ale silnik nie wspomaga przy włączeniu walk asist jest szarpnięcie i staje a po chwili wywala błąd e04 motor blocked.
Próbowałem różne wersje oprogramowania wgrać na każdym to samo, nawet podmieniłem wyświetlacz z innego roweru i to samo.
Po wygraniu oryginalnego softu wszystko działa.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że silnik jest z 2024r.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Wyświetlacz 860c
Po wygraniu do wyświetlacza i do silnika wszystko się uruchamia ale silnik nie wspomaga przy włączeniu walk asist jest szarpnięcie i staje a po chwili wywala błąd e04 motor blocked.
Próbowałem różne wersje oprogramowania wgrać na każdym to samo, nawet podmieniłem wyświetlacz z innego roweru i to samo.
- pxl666
- Forumowicz
moze kitajce zmienili cos w kontrolerze . pytaj raczej na endlessie bo tam pewnie sie udzielaja tworcy tego osfmarcin0102 pisze: ↑28 kwie 2026, 21:20Mam dziwny przypadek po wgraniu OSF a wygrywałem już kilkanaście razy.
Wyświetlacz 860c
-
Prozyc
- Forumowicz
Tak, spotkalem sie, w ktoryms momencie zresetowalo Ci ustawienia do tych z tsdz2. Wyslij mi ustawienia Twoje prawdopodobnie masz ustawiebia z tsdz2 w tq sensor ustaw max ok 500 adc offset ok 210 i sprawd, wtedy , odezwij sie na cyzorp@gmail.com to Ci pomoge, wyslimarcin0102 pisze: ↑28 kwie 2026, 21:20Mam dziwny przypadek po wgraniu OSF a wygrywałem już kilkanaście razy.
Wyświetlacz 860c
-
marcin0102
- Forumowicz
Ustawienia były ok bo nawet wyświetlacz podmieniłem z jeżdżącego tsdz8 czyli max 485 adc 220 i było to samo.Prozyc pisze: ↑29 kwie 2026, 20:26Tak, spotkalem sie, w ktoryms momencie zresetowalo Ci ustawienia do tych z tsdz2. Wyslij mi ustawienia Twoje prawdopodobnie masz ustawiebia z tsdz2 w tq sensor ustaw max ok 500 adc offset ok 210 i sprawd, wtedy , odezwij sie na cyzorp@gmail.com to Ci pomoge, wyslimarcin0102 pisze: ↑28 kwie 2026, 21:20Mam dziwny przypadek po wgraniu OSF a wygrywałem już kilkanaście razy.
Wyświetlacz 860c
-
Prozyc
- Forumowicz
Ok, a sprobuj w takim razie wgrac sobie oryginalny soft do wyswietlacza tu masz: on przywroci Ci wersje firmowa i wgraj sobie oryginalny soft kontrolera no Test3.0 ktory mas tu i zobacz czy dziala i daj znac.
Sprawdz tez we wtyczjach czy ktorys pin sie nie skrzywil jak przeprogramowywales.
Sprawdz tez we wtyczjach czy ktorys pin sie nie skrzywil jak przeprogramowywales.
-
marcin0102
- Forumowicz
Na fabrycznym działaProzyc pisze: ↑30 kwie 2026, 10:10Ok, a sprobuj w takim razie wgrac sobie oryginalny soft do wyswietlacza tu masz: on przywroci Ci wersje firmowa i wgraj sobie oryginalny soft kontrolera no Test3.0 ktory mas tu i zobacz czy dziala i daj znac.
-
Prozyc
- Forumowicz
Ok czyli bedzie dzialac tez osf. Odezwij sie na email cyzorp@gmail.com to Ci pomoge to ogarnac.
- mitusm
- Forumowicz
Macie pewnego linka na Ali do kabli żeby programować tsdz8 a w przyszłości żeby się przydał do tsdz16 ?
Dzięki.
Dzięki.
- Tooropek
- Forumowicz
Jak chcesz kabelek z jlinkiem gotowy pod tsdz8 to mam od marka kupiony ze sklepu, oddam po cenie i wysyłkę zrobię gratis...
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
medyk81
- Forumowicz
Kupowałem kilka od różnych sprzedawców - każdy działa. Ostatni:
https://a.aliexpress.com/_EHetdKq
Na Ali pojawiły się też komplety (jlink+kabel pod tsdz) - trochę drożej, ale w jednym zakupie.
https://a.aliexpress.com/_EHetdKq
Na Ali pojawiły się też komplety (jlink+kabel pod tsdz) - trochę drożej, ale w jednym zakupie.