MID-DRIVE TSDZ2 750W

Dział poświęcony mechanicznym aspektom montowania silnika poza kołem
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

Manetke bym obstawial jako pierwsza ze sie zawiesila, ale jej nie mam. a soft jest otwarty wiec jego moglbym winic, ze jakas dziwna wersja OSF. nie mialem jesczze czasu kopac na endless czy cos takeigo gdzies sie zdarzylo.
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

hej panowie. gdzie idzie dostac ta wtyczke do TSDZ2 ktora idzie od czujnika predkosci. gdzies w Polsce? Jest to jakis standardowy wtyk czy musze sciagac z Chin? najlepiej gdyby byla z wyprowadzeniem na przewody by nie trzeba bylo lutowac wtyczki.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2495
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: pxl666 »

Chyba higo 3pin
SzczepanTG
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 31 gru 2019, 15:32
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: SzczepanTG »

Panowie, właśnie kupiłem sobie nowy rower, aby zamontować Tsdz2 i nie wiem czy teraz nie będę mieć problemów.... Wyślę foto czy da się obejść te prowadzenie linek...
Załączniki
Screenshot_20200728_212655_com.android.gallery3d.jpg
Awatar użytkownika
hetm4n
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: 10 lip 2019, 16:20
Lokalizacja: BYTOM
Kontakt:

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: hetm4n »

Odkręcić i poprowadzić innaczej :)
mongoose teocali 2014 TSDZ2 750W oraz Dartmoor primal 2017 BBS02 750W

Przerobie, przeprogramuję TSDZ2 , okolice Bytomia PW
doodcinki
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 05 cze 2020, 5:36

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: doodcinki »

Panowie po 10-15 minutach jazdy mam uczucie jakby mi się łożysko w korbie zacierało przy pedałowaniu, daje w palnik manetką i idzie jak wściekły a zaczynam pedałować to nawet z górki mam tak jakby było pod górkę, wyraźne czuć opór tak że czasami aż ciężko zakręcić, silnik jest nowy ma przejechane może ze 100 kilometrów myślałem że może mi pary w nogach brakuje ale wsiadłem na zwykły rower i to nie nogi jednak, coś ewidentnie hamuje, jakieś pomysły?

oprogramowanie oryginalne na vlcd5
redwater
Forumowicz
Posty: 257
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: redwater »

Tylko tyle powiem, że u mnie bez wpomagania silnika normalnie się kręci bez oporów korbą, jak w zwykłym rowerze.
tsdz2 w miejskim turladle.
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

no i ja rozebralem swoj bo troche glosny sie wydaje, myslalem ze wystarczy przeczyscic i nasmarowac ale okazalo sie z ew srodku czysto i smaru od groma, ale silnik jakos dziwnie chrobocze. zerknijcie na to i powiedzcie czy to poprawne czy oc s wsrodku sie dzieje?

Awatar użytkownika
Eryk
Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: 02 maja 2017, 21:18
Lokalizacja: Wadowice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Eryk »

Faktycznie głośny. Może magnes się odkleił lub pękł. Ewentualnie sterownik świruje
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

nasmarowalem. zlozylem i burczy jak stara pralka. do tego nie wiem czy tak bylo, ale jak cofam rowerem to lancuch nie idzie plynnie jak w normalnym rowerze do tylu ale szarpie tak jakby przeskakiwal. ale to moze byc przeskakiwanie z magnesa na magnes i normalny objaw tsdz2.

jaki jets tam dostep do uzwojenia? wystarczy te 4 dlugie sruby wykrecic czy cos jeszcze??

co do mocy i predkosci tpo wszytsko w normie. ciagnie na kazdym przelozeniu. i na maksa leci.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Mi to wygląda na łożysko. Dość łatwo się rozbiera ten silnik. Wymontuje płytkę z Hallami. Wykręć długie śruby. Ściągaczem do łożysk zdejmij tylną flanszę i gotowe.
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

lozysko w srodku silnika?? i domyslam sie ze bez sciagacza do lozysk tego nie wyciagne??
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Tak. Od strony wałka są chyba 3 sztuki, a z tyłu jedno. Ściągacz jest potrzebny, żeby rozebrać stojan. Po rozmontowaniu silnika łożyska zostaną na wirniku. To powinno wystarczyć, żeby ocenić ich stan. Nigdy nie ściągałem łożysk z wirnika, ale znając tolerancję i pasowania w tongshengu, to nie powinno być problemu z ich demontażem.
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

@najbyk, jak bedziesz w okolicy to stawiam piwo. diagnoza w 100% sluszna. rozmonotwalem silnik. sciagacz u mnie nie byl potrzebny po odkreceniu dlugich srub pokrywa zeszla przy lekkim podwazeniu srubokretem i zsunieciu jej lewo/prawo z ubydwu stron. i winnym jest to jedno lozysko z tylu wałka. na wałku rzeczywiscie 3 ale one chodza jak zloto. to jedno samotne na koncu chrobocze. niestety piatek 16 i wszytsko hurtownie zamkniete wiec chyba przez weekend porobie fotki i wrzuce jako osobny temat jak wyglada caly rozbior tego dla potomnych a wponiedzailek wezme sie na wymiane. jak juz jestem tak daleko czy te lozyska czyms przesmarowac na "zaś" jak to mowia i walek, bo one sa pokryte jakims smarem i nie chce mieszac ani popsuc.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Cieszę się, że udało się znaleźć przyczynę. Z ciekawości - ile wytrzymało Ci oryginalne?
Nowe łożyska są fabrycznie nasmarowane, nie trzeba tego poprawiać, tylko kup jakieś lepsze i z osłonkami.
Co do smaru do ts, to był ostatnio temat na forum. Jeden z kolegów miał i można było dostać u niego, ale już chyba wszystko się rozeszło.
Skoro już masz rozebrany silnik, to polecam zrobić poprawki odprowadzania ciepła. Nie będziesz miał dużo roboty, a efekt świetny.
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

No wlasnie nieduzo 650 km. Co dziwne to podkladka ppd tym lozyskiem jest powyginana. Nawet myslalem ze oryginalnie ze to niby jakas sprezynujaca ale po co to tam taka by byla. Termopady zamowilem ale one pojda na obudowe. Tak samo jak czujnik. Chcialbym wsadzic w uzwojenie czujnik to mialbym dokladniejszy pomiar ale tam za malo miejsca jest i nie wiem czy wyprowadze. A to juz tak potrzebne nie jest. Oboki silnika w obudowie jest taka spora przestrzen i zastanawiam sie czy wcisnac tam termopady czy nie. Na endless pisza ze to by sie wilgoc nie zbierala ale rzeczywiscie ksztalt dziwny. Lozyska to grosze wiec tu nie bede oszczedzal. Smar widzialem temacik ale smignal mi sprzed nosa i nie zdazylem zamowic. Wiec domowilem ptfe. Nie jest oryginalny ale chyba najciekawszy jako alternatywa. A noz ktos bedzie za jakis czas domawial to wtedy sie zalapie.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Gdyby obudowa silnika ściskała łożyska osiowo, to nie pożyłyby za długo. Projektanci zostawiają zawsze pewien luz osiowy wirnika. Podkładka falista ma za zadanie niwelować właśnie ten luz.
redwater
Forumowicz
Posty: 257
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: redwater »

Na endless ktos napisal, ze wlal do srodka olej samochodowy i ciszej chodzi i lepsze chłodzenie.
tsdz2 w miejskim turladle.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Ciekawe jakie opory stawia olej dla wirnika?
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

No i uwalilem silnik. Wymiana lozyska sie udala, ale udupilem czujniki halla. wystawilem juz info, moze ktos ma stare albo wie gdzie dostac.
tkoko
Forumowicz
Posty: 1600
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: tkoko »

szalonyfacet pisze:
04 sie 2020, 12:26
No i uwalilem silnik. Wymiana lozyska sie udala, ale udupilem czujniki halla. wystawilem juz info, moze ktos ma stare albo wie gdzie dostac.
A jesteś pewny na 100% ze to hale. Moim zdanie, przy wymianie łożyska uwalenie hali jest mało prawdopodobne, bardziej prawdopodobnym wydaje mi się jakaś zamiana
przewodów itp.
hosekk
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 03 paź 2019, 21:40
Lokalizacja: Lublin

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: hosekk »

Mam pytanie do osób, które mają TSDZ2 w rowerach full suspension - czy zakładacie blokady z tyłu?
Widziałem informację, że jeśli jest "podkładka" z poxiliny z przodu to blokada z tyłu nie jest konieczna, ale nie wiem jak to jest w praktyce.
Czy może się wypowiedzieć ktoś kto tak ma? Czy silnik się nie obraca?
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Ja jeżdżę bez blokady, z poxiliną i nie ma problemu. Zakładałem rok temu.
scuda
Forumowicz
Posty: 652
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: scuda »

U mnie jest bez blokady tylko nakretka w suporcie trzyma i 5k km bez szwanku.
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz
Posty: 1234
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: elektrotonus »

hosekk Ja mam blokadę bo nie wierze w trwałość poxyliny. Pokaż jak wygląda u ciebie okolica suportu i wahacza ?
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

U mnie poxilina jak skała 😁
Bafang Bbs w oryginale nie ma blokady.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2495
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: pxl666 »

Poxy to chyba był mój pomysł i już parę silników tak wkleiłem. Za silnik oraz jako usztywnienie w tulei suportu
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Bardzo dobry pomysł. Ja to widziałem na filmie u Marka bikel.pl. Silnik mógłby opierać się bezpośrednio o ramę, ale ma wystające części. Poxilina chroni ramę przed wgniotką.
hosekk
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 03 paź 2019, 21:40
Lokalizacja: Lublin

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: hosekk »

elektrotonus pisze:
10 sie 2020, 10:24
hosekk Ja mam blokadę bo nie wierze w trwałość poxyliny. Pokaż jak wygląda u ciebie okolica suportu i wahacza ?
Ja blokadę teraz mam, tylko rzecz w tym że chciałem ją zdemontować i w to miejsce dorobić jakiś ładny pojemnik na kable.
Zdjęcia mojej blokady są w tym wątku
viewtopic.php?f=30&t=5417

Cały czas zastanawiam się jak to jeszcze wizualnie poprawić. No chyba żeby jakoś tak skonstruować ten "pojemnik” żeby był jednocześnie blokadą, ale zupełnie nie mam pomysłu jak...

Lubię jak wszystko "ma swoje miejsce" i nie podobają nie się wiązki kabli na widoku. Starałem się je jakoś pospinać taką maskownicą sprężynową (czy jak to się tam nazywa) ale to jeszcze nie to :)

@elektrotonus ja mam podobne obawy dlatego ciekawi mnie jakie inni mają doświadczenia. U mnie nawet jak w górach uderzyłem o kamień to nic się nie stało (oprócz rysy na silniku). Ciekawe co by było gdyby nie było blokady.
surytj
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:13

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: surytj »

Chciałbym podzielić się 3 patentami z cyklu druciarstwo roku :lol:
1) Czujnik hamulca hydraulicznego. Zamontowane tylko dla tylnego hamulca. Wg niektórych nie jest potrzebne. Mi w trudniejszym terenie zdarzało się, że pomimo braku obrotów, ale mocniejszym nacisku na pedały, silnik jeszcze dawał moc a koło było już zablokowane. Najpierw "na sucho" wszystko przykleiłem taśmą i testowałem odległości pomiędzy magnesem a czujnikiem, na trybie "walk assist". Potem na epoksydzie przykleiłem magnes. Jeszcze raz dopasowania odległości czujnika i przyklejenie go na fabrycznej taśmie 3M plus izolacyjna dla pewności. Wystarczy lekko nacisnąć klamkę- hamulec dopiero zaczyna łapać, a silnik momentalnie się wyłącza. Dużo szybciej niż przy zaprzestaniu pedałowania. Kupione na Aliexpress.
1.jpg
2) Lampka przednia Busch & Muller Lumotec IQ Cyo Premium podpatrzone i polecone przez kolegę elektrotonus.
Podpięte do fabrycznej instalacji TSDZ2. Jak dla mnie lampka idealna. Zarówno ilość jak i pokrycie światłem super. Steruję bezpośrednio z manetki.
Myślałem, że włączony VLCD5 będzie oślepiał ale nic takiego nie ma miejsca. Konstrukcja nie oślepiająca kierowców. Allegro koszt 40 zł i można cisnąć wszędzie ciemną nocą :) Z ciekawostek u mnie żeby działała trzeba podpiąć na odwrót plus z minusem :?
2.jpg
3) Osłona przeciw wodzie i błocie.
Opakowanie po lodach i trytytki. Przy serwisie było pełno syfu przy tarczy. Uszczelka jednak zabezpieczyła przed przedostaniem się go do środka przekładni. Być może na zapas ale nie lubię syfu w napędzie i nie lubię czyszczenia roweru co chwilę. Na pewno zmniejsza chłodzenie silnika dlatego kolejny etap to założenie czujnika temperatury i mod termiczny. Na zdjęciu widać też obejmę zabezpieczającą spadanie łańcucha z tarczy. Mi łańcuch spadał co chwilę. Obejma rozwiązała problem całkowicie :ugeek:
3.jpg
Pirat
Forumowicz
Posty: 30
Rejestracja: 20 kwie 2020, 15:15

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Pirat »

surytj podaj linka do tej lampki.
hosekk
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 03 paź 2019, 21:40
Lokalizacja: Lublin

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: hosekk »

Co do czujnika w pełni się zgadzam. Mnie się też zdarzyło uruchomienie silnika podczas postoju.

A lampka to chyba ta:
https://allegro.pl/oferta/lampka-busch- ... e=facebook

Przynajmniej z nazwy tak wynika.
surytj
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:13

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: surytj »

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria- ... o-1-4-0717
Są 2 oferty sprzedaży. Ja brałem tą za 41 zł. Nówka sztuka z kartonikiem i folią ochronną. No i lampka jest made in germany.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

@surytj zamontowałeś ją na widelcu? Czy gdzieś indziej?
Kilbos
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 18 sie 2019, 17:08

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Kilbos »

Czy ktoś zainstalował w swoim silniku i wyświetlaczu KT LCD3 oprogramowanie w wersji 0.20.0 ? Jak sprawdza się tryb eMTB, czy wtedy są też do wyboru poziomy wspomagania? Czy program generuje jakieś błędy? Warto przejść z wersji 0.19.0?
szalonyfacet
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 10 cze 2020, 14:10

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: szalonyfacet »

tkoko pisze:
04 sie 2020, 17:37
szalonyfacet pisze:
04 sie 2020, 12:26
No i uwalilem silnik. Wymiana lozyska sie udala, ale udupilem czujniki halla. wystawilem juz info, moze ktos ma stare albo wie gdzie dostac.
A jesteś pewny na 100% ze to hale. Moim zdanie, przy wymianie łożyska uwalenie hali jest mało prawdopodobne, bardziej prawdopodobnym wydaje mi się jakaś zamiana
przewodów itp.
Halle, Halle, wymieniona cala plytak i hula dobrze. Wiecej o tych Hallach tutaj napisalem => viewtopic.php?f=34&t=5688

Opowiem po krotce, choc i tak nikomu innemu sie pewnie nie zdarzy, bo ja to raptus jestem i do czynnosci drobno manualnych to nie bardzo stworzony.

Rozebralem silnik az do uzwojenia, wymienilem lozysko to koncowe, skrecilem i bam. na podlodze lezy podkladka, wiec dawaj rozkrecam i skladam na nowo i bam na podlodze lezy taka papierowa izolacja do zwojow. mysle sobie, nie no to chore jest. 3 raz rozbieram stojana i powoli wszystko sprawdzam.. powolii.. jest. niczego nie brakuje. wiec skrecam.. sprawdzam czy silnik dziala w trybie walk assistan (nie mam manetki). ladnie i cicho kreci. wiec wkladam pod piaste i dupa.... tylna pokrywa stojana ta z kablami i czujnikami halla ma wyprowadzenie kabli na lewo a nie na prawo. kable za krotkie by je spiac. tutaj uprzedzam innych, choc wszyscy inni pewnie zwracaja na to uwage, ale tylna pokrywa musi byc przykrecona pod odpowiednim katem by kably sie spiely od halla. wiec mowie sobie nie mam sily juz tego calego rozbierac, odkrece sruby i tylko przekrece tyl o te 90 stopni, ale z pospiechu nie wykrecilem plytki z hallami i zorientowalem sie jak juz zrobilem troche obrotu. i silnik juz nie odpowiedzial tylko podrygiwal po skreceniu. obdzwonilem ludzi czy nie maja jakiegos martwego TSDZ do podmiany czujnikow i znalazl sie mily pan. pozdrawiam jak to czyta :) ktory mi kopsnal uszkodzona sztuke ale ze sprawnymi hallami. wymiana halli jak tu widze to lutowanie na krancach plytki z przeplecionymi hallami przez plastikowa obudwe, wiec wolalem wymienic cala plytke i miec spokoj. zwlaszcza ze wykreclaem ja 3 czy 4 razy i gwint w plastikowej srubce w jednym kablu nabral luzow i balem sie z e w przyszlosci pusci i kable sie rozerwa od silnika.

Podsumowanie. nie idzie kupic normalnie tej plytki nawet PSWPower nie dystrybuuje. sprzedaja jedynie sam caly silnik an ktorym jest tam plytka.

jak widac wiecej pokory potrzebyuje do tego typu prac:)

pozniej wyedutuje i dorzuce fotki z rozbiokri, mzoe sie komus przyda
Awatar użytkownika
PaCki
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2020, 13:13
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: PaCki »

Siema wszystkim, pomału dochodzę do 700km w tsdz2 OF.
To moje traski z soboty i niedzieli łącznie zrobiłem ok 120km , ale Sobota to wyprawa dosyć mocna bo ponad 2100m wspinaczek, ładne pasmo naszych Beskidów 71,2km można luknąć na filmiku.
I tutaj zaskoczę wszystkich bo silnik mam w rowerze do zjazdów DH a nie wspinaczki :) łącznie z 13s5p waży 27kg
Oczywiście jeżeli ktoś planuje jazdę na tym silniku po takich górach to kaseta z tyłu min 40 zębów blat,
Ja wymieniłem przed wyjazdem cały zestaw przerzutek
DEORE M6000 ze sprzęgłem + kaseta shimano 10s 11-42 + łańcuch sunrace EBIKE + Manetka Deore 10s
Zestaw działa wyśmienicie, niebo a ziemia w porównaniu ze starą DEORKĄ 8s
3km przed metą w Zwardoniu BMS odciął baterię i bez wspomagania spociłem się po raz piętnasty tego dnia.

Sobota: https://www.relive.cc/view/vLqe1Ge4Jdq
Jeżeli ktoś wykona tą traskę na analogu to stawiam Bronka

Niedziela: https://www.relive.cc/view/v7O9yVj1NQO
kreska przez jezioro to za późno włączone nagrywanie w apce.

Dzisiaj kupiłem lampkę do przodu taką jak poleca SURYTJ , więc dzięki bo długo szukałem czegoś fajnego na 6V,
a co polecacie do tyłu?

Do końca sezonu zrobię około 1k km bo mało ostatnio czasu i na zimę planuję mega renowację maszyny: renowacja ramy i malowanie proszkowe, wymiana łożysk w zawieszeniu, przewody w ramie , drop oraz inspekcja całego silnika TSDZ2 plus wymiana większości łożysk na JAPAN ,

Na tą chwilę zauważyłem dosyć znaczący luz na zębatce od łańcucha , nie jest to luz na ośce.
Natomiast przy wysokiej kadencji 37-42t zauważyłem jakiś dodatkowy odgłos z silnika , ale bardzo cichy.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2495
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: pxl666 »

42 to nie za mało? Ja mam 50t i są wzniesienia że dałbym mu jeszcze luźniej ale tu już musiałaby być zmiana blatu na 38t

Traska zacna . Masz 7p bakterię?
Awatar użytkownika
PaCki
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2020, 13:13
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: PaCki »

Hej pxl666 , mam 5p LG MJ1, osobiści mi już wystarcza te 42t bo było 34t :)
Co do baterii to planuję zrobić sobie banka do plecaka 3p , ale to na takie dłuższe wypady.
Awatar użytkownika
Miklas
Forumowicz
Posty: 59
Rejestracja: 04 maja 2020, 17:05
Lokalizacja: BBa

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Miklas »

elegancko, też kupiłem ta lampkę i mam pytanie: obraca się wam ten przełacznik z tyłu? czy to jakas bieda wersja jest z jednym trybem ?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2495
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: pxl666 »

Ja mam z tyłu głowy delikatność tąszęga i głównie z tego tytułu wolę jak najmiększe możliwe przełożenia. Żeby silnik pracował na jak największych obrotach i mechanicznie go jak najmniej obciążać
Bach
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 28 mar 2020, 11:03
Lokalizacja: Uniejów

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Bach »

Witam, właśnie dzisiaj uruchomiłem swój zestaw tsdz2 750w, zamówiłem w piątek wieczorem a już wczoraj otrzymałem od Aliego z Czech.Silnik zadziałał od razu wszystko okej chociaż nie bardzo okej bo się grzeje od przejechania pierwszych kilometrów a zrobiłem raptem 15 i to z przerwami na chłodzenie silnika. Oprogramowanie fabryczne nic nie zmieniałem, co to może być powodem tego grzania może ktoś z kolegów pomoże w tym temacie?
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

W jakim terenie i na jakim stopniu wspomagania? Ile stopni mniej więcej miała obudowa? W ciężkim terenie można dość szybko usmażyć ten silnik, trzeba uważać. Do jazdy po górach mod temperaturowy i czujnik temperatury by się przydał.
Bach
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 28 mar 2020, 11:03
Lokalizacja: Uniejów

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Bach »

Płaski asfalt.Wyczuwalna ręką dość ciepła może 50 st. A grzeje się nawet na eco.
najbyk
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 22 cze 2020, 20:32
Lokalizacja: Rabka

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: najbyk »

Na Eco powinien być tylko letni. Nie masz kogoś w pobliżu kto ma tsdz2? Mógłby pojechać koło Ciebie i porównałbyś temperatury dwóch silników. Ja po modzie temperaturowym u żony delikatnie krzywo poskręcałem silnik (w sensie kątowym - tylny kołnierz do którego są przykręcone Halle względem stojana). Silnik był słaby, brakowało mu wysokich obrotów i grzał się niemiłosiernie. Pomogło przekręcenie kołnierza silnika o jakiś 1 stopień. Od tego czasu działa normalnie. Może Ci majfrend krzywo skręcił silnik? Cholera wie jaką tam mają kontrolę jakości. Tak czy siak najpierw porównałbym temperaturę z silnikiem u kogoś innego.
redwater
Forumowicz
Posty: 257
Rejestracja: 15 sie 2019, 18:22

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: redwater »

Bach pisze:
20 sie 2020, 20:59
Witam, właśnie dzisiaj uruchomiłem swój zestaw tsdz2 750w, zamówiłem w piątek wieczorem a już wczoraj otrzymałem od Aliego z Czech.Silnik zadziałał od razu wszystko okej chociaż nie bardzo okej bo się grzeje od przejechania pierwszych kilometrów a zrobiłem raptem 15 i to z przerwami na chłodzenie silnika. Oprogramowanie fabryczne nic nie zmieniałem, co to może być powodem tego grzania może ktoś z kolegów pomoże w tym temacie?
A nie jest to ta nowa wersja na 2020r ?
tsdz2 w miejskim turladle.
piwko7
Forumowicz
Posty: 131
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:52

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: piwko7 »

Mam TSDZ2 z open firmware i VLCD5, czy da sie do tego zamonotwać jakiś mniejszy wyswietlacz ?
Bach
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 28 mar 2020, 11:03
Lokalizacja: Uniejów

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: Bach »

redwater pisze:
21 sie 2020, 13:22
Bach pisze:
20 sie 2020, 20:59
Witam, właśnie dzisiaj uruchomiłem swój zestaw tsdz2 750w, zamówiłem w piątek wieczorem a już wczoraj otrzymałem od Aliego z Czech.Silnik zadziałał od razu wszystko okej chociaż nie bardzo okej bo się grzeje od przejechania pierwszych kilometrów a zrobiłem raptem 15 i to z przerwami na chłodzenie silnika. Oprogramowanie fabryczne nic nie zmieniałem, co to może być powodem tego grzania może ktoś z kolegów pomoże w tym temacie?
A nie jest to ta nowa wersja na 2020r ?
Nie wiem, a jak rozpoznać jaka to wersja?
surytj
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:13

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: surytj »

@najbyk Lampka zamontowana do mostka
@Miklas Też próbowałem to obracać ale chyba w tej lampce jest to na stałe. W sumie co by to miało przełączać ?
Fota mojego kokpitu
IMG_20200823_213246.jpg
Awatar użytkownika
hetm4n
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: 10 lip 2019, 16:20
Lokalizacja: BYTOM
Kontakt:

Re: MID-DRIVE TSDZ2 750W

Post autor: hetm4n »

piwko7 pisze:
21 sie 2020, 16:26
Mam TSDZ2 z open firmware i VLCD5, czy da sie do tego zamonotwać jakiś mniejszy wyswietlacz ?
Jeżeli użyjemy OSF to idealny jest SW102
mongoose teocali 2014 TSDZ2 750W oraz Dartmoor primal 2017 BBS02 750W

Przerobie, przeprogramuję TSDZ2 , okolice Bytomia PW
ODPOWIEDZ