Blokada obrotu osi

Dział poświęcony innym pojazdom EV (samochody, wózki, traktory itp)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

Mój pomysł na prosta i szybką w wykonaniu blokadę obrotu osi, potrzebna spawarka i dwie nakrętki czas pracy 30min efekt niezniszczalny na lata
Obrazek
maciek72
Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:22
Lokalizacja: BLACHOWNIA

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: maciek72 »

Pomysłowe,gorzej z aluminium :(
MACIEK
maciek72
Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:22
Lokalizacja: BLACHOWNIA

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: maciek72 »

MACIEK
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1456
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Umbur »

Tu w mojej poprzedniej konstrukcji.

Obrazek
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: EV-Maniak »

No... takie ściśniecie osi silnika płaskownikiem za pośrednictwem śruby jest dobre, bo luz kasuje i można na bieżąco ewentualnie go kasować. Tylko właśnie, jak kolego mówi, gorzej jak rama jest z aluminium. U mnie dochodzi dodatkowo skomplikowany kształt i mocowanie bagażnika.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

no to jeszcze jedna blokada zrobiona w max 5 min wytrzymała do końca roweru potrzebne dwie opaski zaciskowe tak zwane cybanty Obrazek
co do aluminium to nigdy nie miałem takiej ramy bo jak dla mnie to same problemy ani coś po prostu dospawać ani to mocne tak że moje wynalazki powstają wyłącznie na stali
Gregs
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: 18 lut 2018, 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Gregs »

A co powiecie na coś takiego od Chińczyków? Co prawda mają tylko na M14 i M16, ale pomysł chyba dobry i dość uniwersalny.
https://pl.aliexpress.com/item/M14-M16- ... e695ae2d0c
Można zmodyfikować, przewiercić i przykręcić śrubą (zamiast cybanta).
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: EV-Maniak »

Gregs pisze:
23 lut 2018, 21:45
A co powiecie na coś takiego od Chińczyków? Co prawda mają tylko na M14 i M16, ale pomysł chyba dobry i dość uniwersalny.
https://pl.aliexpress.com/item/M14-M16- ... e695ae2d0c
Można zmodyfikować, przewiercić i przykręcić śrubą (zamiast cybanta).
Ciekawe z czego to jest? Wygląda jak z drewna :D
Gregs
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: 18 lut 2018, 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Gregs »

Chińczyk napisał, że ze stali grubości 4mm.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 679
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Mitar »

Prawie 30$ za takie cos...
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1456
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Umbur »

Gregs pisze:
23 lut 2018, 21:45
A co powiecie na coś takiego od Chińczyków? Co prawda mają tylko na M14 i M16, ale pomysł chyba dobry i dość uniwersalny.
https://pl.aliexpress.com/item/M14-M16- ... e695ae2d0c
Można zmodyfikować, przewiercić i przykręcić śrubą (zamiast cybanta).
Bardzo fajny pomysł. ;)
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: EV-Maniak »

Dla mnie najlepsza blokada obrotu, to ta z możliwością redukowania luzu - tak by blokada przylegała ściśle do osi silnika i można było na bieżąco kasować ewentualnie powstający luz. Tak jest najbezpieczniej.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

eee. śmiem twierdzić że naj naj prostsza to z cybantów :D
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: djmarcin56 »

Przemek pisze:
23 lut 2018, 18:23
no to jeszcze jedna blokada zrobiona w max 5 min wytrzymała do końca roweru potrzebne dwie opaski zaciskowe tak zwane cybanty Obrazek
co do aluminium to nigdy nie miałem takiej ramy bo jak dla mnie to same problemy ani coś po prostu dospawać ani to mocne tak że moje wynalazki powstają wyłącznie na stali
A ja tu widzę że ten sposób to tylko na chwile na mały test bo to bardzo słabe zabezpieczenie, w każdej chwili może się ten cybant ześlizgnąć w lewo u dołu od wstrząsów.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

kolego musisz wytężyć wzrok i wpatrzyć się w sposób jak to jest zamontowane ;)
albo podać możliwości jak to się ma ześlizgnąć :cry: to to za 2 zl zrobiło ze 2kkm z regenem i uwierz że jest to lepsze od uchwytu wycinanego a nawet przerasta go ta prostota/ taniość konstrukcyjna bo masz możliwość zaciśnięcia/skasowania ewentualnego luzu jeśli będzie tak potrzeba (ja nie miałem) np po 100km możesz znowu dociągnąć
takie moje spostrzeżenia
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: djmarcin56 »

daj link do tego co masz konkretnie zamontowane
z tego co wiem to z drugiej strony od silnika masz tam nakrętki do skręcenia tak?
może ci się to trzyma dobrze i może pomysł jest sam w sobie dobry ale nie tu bo o ile u góry jest cybant ograniczony już materiałem wachacza ale u dołu cybant bardzo łatwo może się smyknąć przecież bo nic go tam nie ogranicza a rama jest pewnie z alu i od drgań materiał się może wyrobić i to się zsunie a tobie się trzyma bo albo masz szczeście albo jednak te siły u Ciebie nie są tak duże.
możesz dac wiecej foto z innej perspektywy jeśli jest to jeszcze jakoś zablokowane przykręcone i ja nie widzę ;)
Rugos
Forumowicz
Posty: 415
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:27

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Rugos »

Ale jak ma się zsunąć skoro na górze się trzyma? Przecież to metal nie guma :)
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: djmarcin56 »

Właśnie przez wyrobienie się materiału zarówno u góry jak i u dołu i wtedy luz się zrobi co moze skutkować zsunięciem, nie widac na fotce jakie to grube ale widać, że koledze idealnie trzyma i nic nie drgnęło co nie znaczy, że u każdego tak będzie :)
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

Marcinie pytasz z czego jest rama w zdjęciu cybanta które przykleiłeś razem z moją wcześniejsza wypowiedzią jest napisane tam że to stal i że nigdy nie budowałem na aluminium bo dla mnie ma za dużo wad, weź to zdjęcie i "wpisz" opaskę w koło w pait np. niema najmniejszych szans żeby sie ześlizgnęła nawet nawet nie wiem nawet jak :P
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: EV-Maniak »

W blokadzie obrotu osi, nie może być nawet mikrometra luzu, blokada musi być dowalona, niczym dospawana i koniecznie musi być możliwość redukowania powstającego luzu ( wiadomo praca elementów w różnych płaszczyznach, zmiany temperatur, np w zimie ). Doglądanie, czy są luzy musi być stałym elementem serwisowania e-bajka, bo tu chodzi o nasze bezpieczeństwo. Blokada obrotu osi silnika, tylko z możliwością redukowania luzu, żadna inna.
Awatar użytkownika
Wojtas
Forumowicz
Posty: 589
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Wojtas »

Henio, nie da rady zrobić blokady idealnie dopasowanej zawsze będzie mikroluz chyba, że jest śruba ściskająca oś.
Kands Maestro 29er
Mxus XF40C Barmal X2 2.2 kW 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, NCX,Avid SD7
Marathon MTB Plus

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: EV-Maniak »

Wojtas pisze:
03 mar 2018, 0:18
Henio, nie da rady zrobić blokady idealnie dopasowanej zawsze będzie mikroluz chyba, że jest śruba ściskająca oś.
Właśnie o taką śrubę mi chodzi w blokadzie :)
Kermit
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 23 lut 2018, 16:04

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Kermit »

To ja trochę o blokadzie od strony teoretycznej.

Pokusiłem się na szybka uproszczona symulacje mojego przypadku. Do obliczeń przyjąłem silnik 250 W, moment na osi 50Nm, Obciążenie pionowe osi 100 kg (to nie jest masa rowerzysty). Blokada ze stali grubość 8mm.

Górne obrazki to odkształcenie w mm, dolne to naprężenia w MPa. Granica plastyczności umownie na 85 MPa dla aluminium i 200 MPa dla stali.

Pierwszy obrazek, to rama jaka jest w aluminium. Przy zadanych warunkach brzegowych odkształcenie jest rzędu 0.25 mm. Naprężenia przekraczają granice plastyczności. W praktyce w moim przypadku na os nie pójdzie 100 kg jednak doskonale widać ze aluminium jest tutaj nieodpowiednie dla silnika.

Drugi obrazek to blokada bez śruby ściskającej. Odkształcenia polowe mniejsze porównując do aluminium, naprężenia poniżej granicy jednak widać, ze najbardziej wytężony obszar to ten w okolicy otworu odprężającego i zwiększając moment to w tym obszarze dojdzie do trwałego odkształcenia (pęknięcia) - otwory są za blisko siebie.

Ostatnio obrazek to blokada ze śrubą ściskającą. Jak widać śruba robi robotę. Odkształcenia 0.06 mm, naprężenia na całym obszarze dużo poniżej granicy plastyczności.

EDIT: Kontury odkształceń są przeskalowane, tzn na obrazkach są większe niż w rzeczywistości.

Obrazek

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 679
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Mitar »

Fajne wizualizacje, w czym takie coś można zrobić?
Kermit
Forumowicz
Posty: 43
Rejestracja: 23 lut 2018, 16:04

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Kermit »

Mitar pisze:
19 mar 2018, 16:44
Fajne wizualizacje, w czym takie coś można zrobić?
Ansys
scuda
Forumowicz
Posty: 733
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: scuda »

Ale w rzeczywistości chyba tak nie rozgina tych blokad. Przeciez to tylko 250w ? Chyba nie ma wziętej pod uwagę śruby dociskającej centralnej, tą którą silnik do ramy się przykręca.
xyz2a
Forumowicz
Posty: 200
Rejestracja: 12 mar 2018, 19:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: xyz2a »

Mój przepis na blokadę osi:
Robimy zdjęcie naszego kółeczka - ja dodałem suwmiarkę aby widzieć w którym kierunku jest oś ścięta.
Oglądam 8 minutowy tutorial do obsługi programu https://www.youtube.com/watch?v=1S2C-21C0gQ

Wczytuję to w Autodesk Fusion 360. Określam wymiar mocowanie hamulca tarczowego jako 51 mm. Dzięki czemu wszystko inne będzie
się ładnie skalować. Robię obrys - kilka prostokątów, kółeczek. Wydruk na papierze, cięcie przymiarka - pasuje idealnie - bo to papier ;-)

Zostało mi tylko wysłać do firmy z cięciem laserowym/wodnym. Po odbiorze wywiercenie otworu ściskającego oś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
GT-1500 16s3p LiPo 29er 7x9 NC
Dudus2002
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 05 mar 2018, 15:42

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Dudus2002 »

A co w przypadku takiego mocowania hamulców ?

Obrazek
xyz2a
Forumowicz
Posty: 200
Rejestracja: 12 mar 2018, 19:43
Lokalizacja: Wrocław

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: xyz2a »

Ja bym zrobił coś w stylu Obrazek
Ewentualnie można się pokosić o dodatkowe mocowanie na górnym skośnym widelcu lub o wypust na mocowanie zacisku hamulca.
Tam gdzie jest kolor zielony przewiercasz (lub dowolne inne dobre zabezpieczenie) otwory na śruby (lub klamra typu U) uniemożliwiające przesunięcie się blokady do góry czy dołu.
GT-1500 16s3p LiPo 29er 7x9 NC
seba40
Forumowicz
Posty: 99
Rejestracja: 21 mar 2018, 16:06
Lokalizacja: Iława

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: seba40 »

Ja mam coś takiego. Dospawałem również kawałek płaskownika i zrobiłem mocowanie pod stopkę.
Z drugiej strony mam podobne mocowanie.
Załączniki
IMG_20180304_132221_Easy-Resize.com.jpg
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: djmarcin56 »

dudus2002 co to za rama bo przypomina bardzo moją? :D
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz
Posty: 1243
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: elektrotonus »

Nóżka Ursus ;-)
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
Dudus2002
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 05 mar 2018, 15:42

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Dudus2002 »

djmarcin56 Giant trance Jeszcze nie moja :)
Torque
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 09 maja 2018, 10:47

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Torque »

Jak zapisać poprawnie w dxf w Autodesk Fusion 360?

Jak kliknąłem na Sketch1 i wybrałem save as dxf to dostałem taką odpowiedz z watercutpro "W obu plikach wyskakuje mi błąd przy otwieraniu, proszę usunąć wszystkie warstwy oraz bryły 3D"

Może ktoś zerknąc na moje blokady i zapisać tak żebym mógł wysłać do watercutpro?
Załączniki
blokada.rar
(14.94 KiB) Pobrany 198 razy
Awatar użytkownika
Marek
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 02 maja 2018, 19:40
Lokalizacja: Gdynia

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Marek »

Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony zakład w którym wycinaliście torque army? Watercut mi nie odpisuje :)
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

kolega Gregorr prosił o fotki ostatnio wykonanych blokad osi dla kolegi z aluminiową ramą, kształt podyktowany profilem wahacza
blach 6mm ta sama co pod spodem zardzewiała, szablon wycięty z tektury odrysowany na blasze wycięty kątówka tarcza 1mm punktakiem nabite środki osi wiercenie wycinanie wpustów wspawanie "tulejek" do zaciśnięcia na osi czas pracy 1-1,5 h efekt niezniszczalne z możliwością kasowania luzu
Obrazek
niestety nie mam zdjęć po założeniu na koło ale w razie czego mogę wrzucić jak podjadę do kolegi
krawcu
Forumowicz
Posty: 87
Rejestracja: 28 lut 2018, 13:09
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: krawcu »

Bardzo ładne! Blacha była cynkowana?
2x Bafang BBS01 w Unibike Voyager
1x Riksza z HUB 250W 36V
2x skuter 500W
1x hulajnoga 120W
1x skuter 1600W
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

zwykła blacha, ta zardzewiała co pod spodem oszlifowana tarcza lamelowa a finalnie pomalowana chyba na czarno jak załatwię zdjęcia zamontowanych blokad to prześle
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Przemek »

edit
Obrazek
Obrazek
Grubyzzz
Forumowicz
Posty: 42
Rejestracja: 03 sie 2019, 19:12
Lokalizacja: Żywiec

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: Grubyzzz »

Odgrzeje trochę kotleta i też się pochwalę swoimi wypocinami. Pół godziny roboty igotowe
Załączniki
IMG_20190815_103857.jpg
IMG_20190815_103932.jpg
Awatar użytkownika
chudybws
Forumowicz
Posty: 201
Rejestracja: 21 kwie 2019, 17:15

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: chudybws »

A to moja blokada osi w 3 etapach produkcji, jeszcze przed malowaniem. Płaskownik 8mm a w nim gwint M5.

Obrazek
dzzebe
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2019, 22:55
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: dzzebe »

Hej
Udało mi się zrobić coś takiego: https://photos.app.goo.gl/tyMDh7JWSAkvrpHU6
- stal nierdzewna 10mm(pewnie starczyło by 8mm)
- cięcie Watercut Pro z Gdańska - szczerze polecam, szybko i przystępnie cenowo
- śruby ściskające 5mm z nakrętką samoblokującą
- koszt to niecałe 120zł z wysyłką

Musiałem tylko oszlifować kanty, wywiercić otwory pod śruby i deczko pilnikiem przeszlifować otwory na oś silnika.
Przed samym montażem tylko pomaluję i będzie elegancko :smile:
Załączniki
8.jpg
4.jpg
3.jpg
sky
Forumowicz
Posty: 190
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:28
Lokalizacja: Kraków

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: sky »

Profi robota. Projekt w programie czy na tekturce?
dzzebe
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 22 wrz 2019, 22:55
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: dzzebe »

Projekt w Fusion 360, potem wydruk 3d dla przymiarki. Jeszcze trochę poprawek i jak pasowało to eksport do cada i zlecenie wycięcia. Trochę zabawy ale efekt wart wysiłku. :p
sky
Forumowicz
Posty: 190
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:28
Lokalizacja: Kraków

Re: Blokada obrotu osi

Post autor: sky »

O panie, to nie na moje zdolności :)
ODPOWIEDZ