Rower dla partnerki na bazie damki Kellys

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
bananu7
Nowicjusz

Rower dla partnerki na bazie damki Kellys

Post autor: bananu7 »

Hej, przeglądałem forum od jakiegoś czasu, i pomyślałem, że mogę chociaż krótko podzielić się przemyśleniami, jako że wchodzę coraz głębiej w temat elektryków.

Rower powstał na bazie dawcy za około 650zł na ramie Kellys. Wybrałem Mxus 30H w nawoju 7x9, czyli najwolniejszym, ale z największym momentem. Części wziąłem z Nexuna - zestaw 48V 1500W ze sterownikiem 30A sinus KT, plus baterię bidonową (13s7p) do samodzielnego montażu. Dodatkowo w rowerze wymieniłem oryginalne chudziutkie opony na 29" x 55m, które zmieściły się w ramie dosłownie na milimetr.

Sam montaż zajął mi około 2 dni, z czego jeden na samą baterię. Podczas wylutowywania oryginalnego kabla masowego z BMSa kropla cyny zwarła dwa styki balansujące i spaliła dwa przewody, które niestety musiałem wymienić. Poza tym montaż baterii wg instrukcji okazał się bardzo przyjemny. Z samym montażem na rower nie było większych problemów poza koniecznością dość mocnego rozwarcia tylnego trójkąta.

Właścicielka jest bardzo zadowolona z przeróbki, na początku uznała napęd za nieco zbyt mocny, ale w terenie okazał się w sam raz. Rower robi z rozsądnym wspomaganiem zasięgi około 90km i rozwija prędkość około 37km/h na płaskim.

Buduję teraz kolejny rower na bazie swojego hardtaila 26", i z rzeczy, które zmieniam w stosunku do poprzedniej konstrukcji
- buduję box na baterię z poliwęglanu 5mm, gdyż bardzo nie podoba mi się jak delikatne jest mocowanie bidonu
- zamierzam schować wszystkie kable do środka obudowy, gdyż nawet ze złączkami Higo boję się mieć to wszystko na wierzchu.
- będę musiał użyć innych czujników hamowania ze względu na hydrauliczne tarczówki.
- zestaw tym razem wziąłem dużo taniej z Aliexpress - przyszło szybko i bez problemów z cłem.

Obrazek
borsuk
Forumowicz

Re: Rower dla partnerki na bazie damki Kellys

Post autor: borsuk »

..."bardzo nie podoba mi się jak delikatne jest mocowanie bidonu"...

Mocowanie bidonu może być bardzo solidne, trzeba tylko dobrać odpowiedniego dawcę.
Poniżej rama Gianta z 2008 roku.
giant.JPG
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

Do tych bidonów dodaje się dodatkowe nitonakrętki żeby trzymało lepiej
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

borsuk pisze:
02 wrz 2024, 17:54
..."bardzo nie podoba mi się jak delikatne jest mocowanie bidonu"...

Mocowanie bidonu może być bardzo solidne, trzeba tylko dobrać odpowiedniego dawcę.
Poniżej rama Gianta z 2008 roku.
giant.JPG
Podasz model ramy? Spodobała mnie się.

Edit: Giant Sedona damski. Szkoda, bo wygląda na zdjęciu jak męski, szukam czegoś dla ojca, ma być z niską ramą i w fajnym budżecie.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
bananu7
Nowicjusz

Post autor: bananu7 »

Ach, ten Giant z podwójną rurą górną wygląda jak projektowany pod baterię - nie ma startu :)

@Badlook - dodałem dwie dodatkowe zgodnie z instrukcją, więc jest łącznie na 4; nadal nie budzi to mojego zaufania.
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz

Post autor: elektrotonus »

Hej

Pokaz foto z założoną baterią całego roweru Giant

Łukasz
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
borsuk
Forumowicz

Post autor: borsuk »

To faktycznie Giant Sedona. Jest to rower uniwersalny turystyczno - zakupowy, stąd koszyk z tyłu. Łatwo się wsiada. Musiałem sobie takie "coś" złożyć w tym roku ze względu na czekającą mnie operację stawów biodrowych.
sedona.jpg
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

borsuk pisze:
04 wrz 2024, 18:30
To faktycznie Giant Sedona. Jest to rower uniwersalny turystyczno - zakupowy, stąd koszyk z tyłu. Łatwo się wsiada. Musiałem sobie takie "coś" złożyć w tym roku ze względu na czekającą mnie operację stawów biodrowych.
sedona.jpg
Spoko to rama, nie ma czasem podobnych ale z tyłem amortyzowanym?
ODPOWIEDZ