Projekt zgrzewarki transformatorowej

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Projekt zgrzewarki transformatorowej

Post autor: aditech.pl »

Cześć! 👋

Chciał bym się pochwalić projektem zgrzewarki punktowej, którą projektowałem od zera. Temat jest już zamknięty bo projekt został skończony i powstało kilka sztuk (jedna została u mnie do codziennej pracy). Po drodze sprzęt trafił też do serwisów, które robią po 10 000–20 000 zgrzewów miesięcznie i tam przeszedł prawdziwy test „życia”. 💪

Wiem że za chwilę się znajdą specjaliści od zgrzewarek kondensatorowych i dc ,które są lżejsze mniejsze i mają większą moc ,ale w tym projekcie zależało mi na odświeżeniu pewnej i przewidywalnej maszyny które są wykorzystywane do codziennej pracy ,a cała technologia jest przetestowana tak na prawdę na przestrzeni wielu lat i obecnie różnice tkwią w wykonaniu i szczegółach .

Co wyróżnia tę konstrukcję?

Przemysłowa budowa + powtarzalność
Wszystkie sztuki są oparte na tej samej technologii i półproduktach,na wszystkim 300% zapasu xd, więc powtarzalność pracy pomiędzy egzemplarzami jest na poziomie ~90%.

Modułowość i serwisowalność

Urządzenie jest zbudowane tak, żeby dało się je rozebrać i serwisować szybko — każdy element wewnątrz można odkręcić / wymienić w mniej niż 15 minut. W razie problemu można dostać sam moduł do podmiany zamiast odsyłać całość.
Porządna stalowa obudowa i ergonomia
Solidna stalowa obudowa + elementy plastikowe, dwa wygodne uchwyty do przenoszenia.
Do tego włącznik główny w miejscu, które pozwala włączać/wyłączać sprzęt z pozycji siedzącej przy biurku — to naprawdę poprawia komfort pracy.

✅ Elektrody z „właściwej” miedzi
Elektrody są z miedzi typowo do elektrod, co daje mniejsze zużycie przy intensywnej pracy i stabilniejsze zgrzewy.

✅ Aktywne, ciche chłodzenie
Chłodzenie jest aktywne i niesłyszalne w normalnej pracy — spokojnie da się pracować „całą dniówkę” bez gotowania transformatorów i elektroniki.
Co potrafi zgrzewać?

🔸 Taśma stalowa powlekana niklem do 0,3 mm
🔸 Taśma niklowa czysta do 0,3 mm
Najczęściej pracujemy na 0,15–0,2 mm (stal powlekana / czysty nikiel).
Dla tych grubości typowe nastawy to 65–80% mocy i ok. 20 ms czasu zgrzewu.
(Do standardowych pakietów 0,2 mm stal niklowana nie trzeba przekraczać ~80%.)
❌ Nie jest to sprzęt do zgrzewania miedzi.
Parametry (w skrócie)
📏 Wymiary: 23 × 23 × 50 cm
⚖️ Waga: ok. 18–20 kg (to celowo „konkret”, żeby było stabilnie)
🔌 Zasilanie: 220–240 V, 50/60 Hz AC
🧯 Zalecany bezpiecznik: C20–C25 (w zależności od instalacji)
☀️ Praca na falowniku PV: ≥ 5–6 kW ciągłej, >10 kW szczytowej
🔧 Długość kabli zgrzewających: ok. 85 cm
👣 Pedał wyzwalacza: przewód ok. 2 m
📦 W zestawie: zgrzewarka, komplet elektrod, pedał, instrukcja

Projekt powstaje dzięki współpracy
MIGOMATIG -Konstrukcje stalowe & spawanie
MAGVOLT -Projektowanie i produkcja urządzeń
Załączniki
612227699_4215576708709898_9171321277621697501_n.jpg
611717388_4215574458710123_5280871863812931748_n.jpg
611610410_4215574385376797_6432840974822122320_n.jpg
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Re: Projekt zgrzewarki transformatorowej

Post autor: Tooropek »

Spóźniłeś się z tym projektem jakieś 10 lat, ale spoko. Powodzenia.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

Można wiedzieć na jakim sterowniku to działa?
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Yin »

Projekt konkret gratulacje. Przydało by się wiencej takich ludzi na forum. Jaką cenę przewidujesz?
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
Awatar użytkownika
2kola
Forumowicz

Post autor: 2kola »

Wyświetlacz i pokrętła wyglądają jak w klasycznym sterowniku do trafo z aliexpress
Obrazek
Badlook
Forumowicz

2kola pisze:
08 sty 2026, 18:35
Wyświetlacz i pokrętła wyglądają jak w klasycznym sterowniku do trafo z aliexpress
Obrazek
No właśnie też to widziałem i nie mam dobrych wspomnień z tymi sterownikami, nie ma tam grama powtarzalności dlatego właśnie pytam. Osobiście przetestowałem kilka takich podobnych do siebie i skończyłem na EVW-001W v2.
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Tak sterownik to klasycznym sterowniku do trafo z aliexpress ,dlaczego on ?
Bo na przestrzeni 8 lat miałem około 5 zgrzewarek i wszystkie działają do dziś na tym steroniku ,część z nich już nie używam bo mam po prostu nowsze mocniejsze ale nigdy nie sprawił żadnych problemów zaś na sterownikach EVW-001W które zostały zamontowane do zgrzewarek kupnych od pana T poszły z dymem 2 zgrzewarki a 3 udało się uratować w ostatnim momencie ,błąd konstrukcyjny i zgrzewarki po 2-3miesiąch pracy się po prostu zapalały i tu mam jeden filmik który się akurat udało nagrać w chwili kiedy się to stało winny był słaby sysytem ochrony przed przepięciami i paliło optotriak który wyzwalał pracę głównego traika który zaś wprowadzał w pracę jałową uzwojenie które się przegrzewało po 1-2minut i się wszystko topiło ,kolejny steronik AVT5553 C to już totalna porażka brak możliwosci regulacji mocy ,a steronik 40A 100A LCD z takim większym wyświetlaczem to wg masakra ustawienie tam co kolwiek to dramat ,nie wspominając o liczeniu cykli i lagowaniu się całeo wyświetlacza podczas pracy .
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 23:23 przez aditech.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Yin pisze:
08 sty 2026, 16:50
Projekt konkret gratulacje. Przydało by się wiencej takich ludzi na forum. Jaką cenę przewidujesz?
2500zł ,zrobiłem 3 sztuki póki co dla 2 serwisów z którymi współpracuje i nawalaja pakiety od początku wakacji po 20-30 pakietów miesięcznie ,0 telefonów 0 problemów do dziś ,3-cią mam u siebie i jeszcze pracuję ją czasem na inverterze i też działa tylko parametry invertera trzeba odpowiednio ustawić

Cena nie wydaje mi się na jakaś mega duża mając na uwadze ,że podzespoły są nowe ,a czas pracy potrzebny na złożenie takiej zgrzewarki to około 2 dni ,oraz to że budowa jest modułowa i każdy z elementów idzie wymienić do 15 minut oraz nabyć do 2-3 dni ,najdroższy element to moduł transforamtorów ale moduł jest zabezpieczony przed przegrzaniem uzwojeń i wejściem w pracę jałową
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

2500zł za dwa grafa z mikrofalówek, chiński sterownik za 25zł, trochę PLA i kawałek przewodu 10 czy tam 16 mm^2?? Serio? Twoja praca dwa dni kosztuje 2300zł????

1600zł kosztuje zgrzewarka kondensatorowa w pełnym zestawie z dwoma rodzajami elektrod i o mocy 42kW która śmiało grzeje miedź do ogniwa czy 0,3 czysty nikiel...
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Tooropek pisze:
08 sty 2026, 22:55
2500zł za dwa grafa z mikrofalówek, chiński sterownik za 25zł, trochę PLA i kawałek przewodu 10 czy tam 16 mm^2?? Serio? Twoja praca dwa dni kosztuje 2300zł????

1600zł kosztuje zgrzewarka kondensatorowa w pełnym zestawie z dwoma rodzajami elektrod i o mocy 42kW która śmiało grzeje miedź do ogniwa czy 0,3 czysty nikiel...
Twoja opinia świadczy bezpośrednio o tym jak słaba robotę robisz i jak niska wiedzę posiadasz o cenach nawet podstawowych elementów sądząc że idzie zbudować jedna z najlepszych o ile nie najlepsza zgrzewarkę transformatorową na rynku polskimi za 200zl ,która się nie pali jak te od pana T za 800zł oraz zgrzewa jak należy w porównaniu do tych od pana "Inżyniera Elektrotechnika" Za 1899zl który musi łączyć ze sobą 3 transformatory a mocy tyle co połowa mojej.

Druga sprawa jak możesz porównywać chińska zabawkę za 1600zl złożona na skrajnie tanich chińskich podzespołach,które jak się popsują to ciekawe czy to wg naprawisz ,z moim profesjonalnym sprzętem w którym da się w 15 minut wymienić każdy moduł w oparciu o ogolno dostępne części, które działają na pewnych i niepodważalnych zasadach fizyki , elektrotechniki i elektroniki .

Już nie wspominając o tym pla i 10-16mm2 bo z tym to już jest dno i wodorosty

Jeżeli Twoim punktem odniesienia jest tania, chińska zgrzewarka z marketu, to rzeczywiście – nie jesteś moim klientem i nigdy nim nie będziesz.
Ja projektuję sprzęt dla ludzi, którzy wiedzą, za co płacą .
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 23:22 przez aditech.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Uderzasz bezpośrednio we mnie a ja wyraziłem tylko swoją opinię na ten kilkukrotnie przewartościowany produkt wątpliwej jakości na najtańszym sterowniku z aliexpress i dwóch trafo z mikrofalówek. Czego tu można nie rozumieć w konstruktywnej krytyce? Sterownik z aliexpress który wkładasz do tego czegoś to jest niepodważalna zasada fizyki, elektrotechniki i elektroniki?
Możesz takimi słowami operować ale osobom które nie mają doświadczenia ani nie znają cen, a nie osobie która posiada ponad dekadę doświadczenia w branży.
Skoro nazywasz chińską zabawką dwukrotnie jak nie trzykrotnie mocniejszy dopracowany sprzęt który jest już parę ładnych lat na rynku i ludzie na całym świecie go używają to jak nazwiesz to co czym próbujesz handlować za niebagatelną kwotę 2500zł?
Nie wspominaj nawet o tym chłopie Tomeczku bo nie wiem kto to jest nawet i o czym rozmawiasz do mnie.
Nigdy nie chciałem być Twoim klientem, bo nie znamy się nawet ani tym bardziej nie mamy ze sobą nic wspólnego więc nie rozumiem tych podtekstów.
Składasz sprzęt dla ludzi którzy nie mają wiedzy ani pojęcia co ile kosztuje, a wręcz wykorzystujesz niewiedzę by sprzedać coś co jest kilkukrotnie przecenione, a co jest tego dowodem to zatajasz najważniejsze informacje, na temat chińskiego sterownika z aliexpress. Boje się zapytać jakie trafa wewnątrz bo już na starcie poległeś z tą prawdopodobnie najlepszą jak nie najlepszą zgrzewarką hahaha. Pozdrawiam to bez dalszego komentarza.
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Tooropek pisze:
09 sty 2026, 9:52
Uderzasz bezpośrednio we mnie a ja wyraziłem tylko swoją opinię na ten kilkukrotnie przewartościowany produkt wątpliwej jakości na najtańszym sterowniku z aliexpress i dwóch trafo z mikrofalówek. Czego tu można nie rozumieć w konstruktywnej krytyce? Sterownik z aliexpress który wkładasz do tego czegoś to jest niepodważalna zasada fizyki, elektrotechniki i elektroniki?
Możesz takimi słowami operować ale osobom które nie mają doświadczenia ani nie znają cen, a nie osobie która posiada ponad dekadę doświadczenia w branży.
Skoro nazywasz chińską zabawką dwukrotnie jak nie trzykrotnie mocniejszy dopracowany sprzęt który jest już parę ładnych lat na rynku i ludzie na całym świecie go używają to jak nazwiesz to co czym próbujesz handlować za niebagatelną kwotę 2500zł?
Nie wspominaj nawet o tym chłopie Tomeczku bo nie wiem kto to jest nawet i o czym rozmawiasz do mnie.
Nigdy nie chciałem być Twoim klientem, bo nie znamy się nawet ani tym bardziej nie mamy ze sobą nic wspólnego więc nie rozumiem tych podtekstów.
Składasz sprzęt dla ludzi którzy nie mają wiedzy ani pojęcia co ile kosztuje, a wręcz wykorzystujesz niewiedzę by sprzedać coś co jest kilkukrotnie przecenione, a co jest tego dowodem to zatajasz najważniejsze informacje, na temat chińskiego sterownika z aliexpress. Boje się zapytać jakie trafa wewnątrz bo już na starcie poległeś z tą prawdopodobnie najlepszą jak nie najlepszą zgrzewarką hahaha. Pozdrawiam to bez dalszego komentarza.

Dla mnie nie ma żadnego znaczenia, jakie masz „doświadczenie na papierze”.
Liczy się tylko to, co realnie zbudowałeś, bo to jest jedyny dowód kompetencji.

Już ostatnio miałem zatarg z taka firmą co się nazywa Volt Polska Szef serwisu od nich też się chwalił ze ma dekadę doświaczenia a prawda była taka że nie potrafił ogarnać jak działa RCD i wciskał ludzią lipy ,nawet takim pseudo fachowcą z podobnych grup ,Ja wkonałem analizy projektu schematu sieci eletkro energetycznej ,dokonałem rozmów z fachowcami ,zrobiłem pełną analizy i zebrałem dokumentu do UOKIK i się nagle im przypomniało jak dział RCD i wyszło ze jest tak jak ja to projektowałem .

A sądząc po Twojej wycenie na poziomie „200 zł za sprzęt”, kompletnie nie rozumiesz kosztów:

nowych transformatorów,

stalowej obudowy wycinanej na zamówienie, ,+ proces spwania ,gwintowania ,czyszczenia , malowania proszkowego

elementów drukowanych z 100% wypełnieniem (gdzie sama maszyna pracuje 50–60 godzin),i to nie pla sunlu

przewodów najwyższej jakości produkcji polskiej,

systemów zabezpieczeń,

modułowej konstrukcji skręcanej śrubami, a nie „na kropelkę”.

Know-how, wiedza inżynierska i doświadczenie nie biorą się z gadania, tylko z budowania i to nie zawsze dla pieniędzy .

Ja natomiast wydałem dziesiątki tysięcy złotych własnych pieniędzy na projekty robione od zera:
od sterowników, siłowników, BMS-ów, stacji lutowniczych, po zgrzewarki – w tym także projekty superkondensatorowe.
Nie wspominając o mniejszych projektach i normalnej pracy serwisowej.

W ciągu ostatnich 4–5 lat około 1000 osób korzysta z moich produktów wykonanych w 100% przeze mnie –
w tym 300–350 płytek PCB.

I szczerze?
Gówno mnie obchodzi, ile „co kosztuje w Chinach”.

Mój BMS 14S 50A kosztuje mnie ~120 zł, chiński odpowiednik 60–70 zł.
Różnica?
Ja wspieram lokalny biznes i dobieram komponenty z najwyższej półki. będę chciał 15s 65A o wymiarach 48x77x11 z dwoma przyciskami i 5 czujnikami temperatoruy to taki zrobię te twoje dekady doświadczenia ci pomogą ?

Czy sterownik do zgrzewarki za 80 zł jest high-end?
Nie.
Ale działa stabilnie, przewidywalnie i nie pali sprzętu, co w moim zastosowaniu jest ważniejsze niż marketingowe „42 kW”.

Jak ktoś ocenia produkty robione w polsce tylko pod pryzmatem ceny to nie ma mojego uznania na to .
Badlook
Forumowicz

aditech.pl pisze:
08 sty 2026, 22:34
Tak sterownik to klasycznym sterowniku do trafo z aliexpress ,dlaczego on ?
Bo na przestrzeni 8 lat miałem około 5 zgrzewarek i wszystkie działają do dziś na tym steroniku ,część z nich już nie używam bo mam po prostu nowsze mocniejsze ale nigdy nie sprawił żadnych problemów zaś na sterownikach EVW-001W które zostały zamontowane do zgrzewarek kupnych od pana Tomasza poszły z dymem 2 zgrzewarki a 3 udało się uratować w ostatnim momencie ,błąd konstrukcyjny i zgrzewarki po 2-3miesiąch pracy się po prostu zapalały i tu mam jeden filmik który się akurat udało nagrać w chwili kiedy się to stało winny był słaby sysytem ochrony przed przepięciami i paliło optotriak który wyzwalał pracę głównego traika który zaś wprowadzał w pracę jałową uzwojenie które się przegrzewało po 1-2minut i się wszystko topiło ,kolejny steronik AVT5553 C to już totalna porażka brak możliwosci regulacji mocy ,a steronik 40A 100A LCD z takim większym wyświetlaczem to wg masakra ustawienie tam co kolwiek to dramat ,nie wspominając o liczeniu cykli i lagowaniu się całeo wyświetlacza podczas pracy .
W takim razie ja kilkukrotnie trafiłem źle na te sterowniki a na sterwoniku evw pracuję już jakieś 2 lata, baterii zrobiłem sporo czasem zgrzewałem 12h w garażu bo ludzie cisnęli i zawsze zgrzewało super. Nie mam zapewne takiej wiedzy jak autor ale testowałem na własnej skórze. Podstawowym minusem tych chińskich jest to że nie zgrzewają w szczycie sinusoidy co nigdy nie pozwalało mi na powtarzalność zgrzewów. Wszystko było testowane na tym samym sprzęcie. Dwa takie same trafa nawinięte już nie pamiętam ile razy 35mm2 i zmieniałem tylko sterowniki. Cena 2 lata temu wyszła mnie coś koło 450zł łącznie z elastycznymi przewodami do uchwytu elektrody 50mm2. Nie wiem czy to jest zrobione zgodnie z sztuką czy nie ale działa i zgrzewanie nawet niklu 0.3 na kilku warstwach nie ma problemu. Niedawno zrobiłem końcówki do uchwytu z miedzi CuCrZr i teraz nie trzeba często ich ostrzyć co przyśpieszyło pracę.
Badlook
Forumowicz

A co do filmiku to nie jest on jakoś mega wiarygodny szczerze mówiąc i nie odnosił bym się do niego jako dowodu palenia się tych sterowników evw.
Awatar użytkownika
2kola
Forumowicz

Post autor: 2kola »

Mój znajomy też miał zgrzewarkę na dwóch trafa - i też poszła z dymem. Także coś w tym jest, że są wadliwe
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 23:46 przez 2kola, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Badlook pisze:
09 sty 2026, 19:51
A co do filmiku to nie jest on jakoś mega wiarygodny szczerze mówiąc i nie odnosił bym się do niego jako dowodu palenia się tych sterowników evw.
No to żeby nie bylo że nie wiarygodne to mam jeszcze jeden filmik z 3 zgrzewarką od pana T ,obudowa jest inna niż te plastikowe bo te palstikowe to w samaym transporcie przychodziły w 2 częściach

Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 23:22 przez aditech.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aditech.pl
Forumowicz

Filmy mają około 2 lat i trzeba brać na to poprawkę bo może coś się zmieniło ale ,kiedy 2 idą z dymem a 3 ledwo się ratuje to raczej nie zachęcające do zakupu kolejnej .Wg jak dzwoniłem i rozmawiałem z gościem z EVW to zaproponował wymianę steronika w spalonej zgrzewarce a na pytania o te sterowniki twierdził że się nie psują ,ale miał przypadki że były do wymiany optotriaki wiec se zaprzeczył w jedym zdaniu a zgrzewarka była w takim zdaniem że włożona do piwnicy śmierdziała na pół budynku ,już nie mówiać o ewakuacji budynku z powodu wietrzenia do końca dnia :lol: ,
ODPOWIEDZ