Chciał bym się pochwalić projektem zgrzewarki punktowej, którą projektowałem od zera. Temat jest już zamknięty bo projekt został skończony i powstało kilka sztuk (jedna została u mnie do codziennej pracy). Po drodze sprzęt trafił też do serwisów, które robią po 10 000–20 000 zgrzewów miesięcznie i tam przeszedł prawdziwy test „życia”.
Wiem że za chwilę się znajdą specjaliści od zgrzewarek kondensatorowych i dc ,które są lżejsze mniejsze i mają większą moc ,ale w tym projekcie zależało mi na odświeżeniu pewnej i przewidywalnej maszyny które są wykorzystywane do codziennej pracy ,a cała technologia jest przetestowana tak na prawdę na przestrzeni wielu lat i obecnie różnice tkwią w wykonaniu i szczegółach .
Co wyróżnia tę konstrukcję?
Przemysłowa budowa + powtarzalność
Wszystkie sztuki są oparte na tej samej technologii i półproduktach,na wszystkim 300% zapasu xd, więc powtarzalność pracy pomiędzy egzemplarzami jest na poziomie ~90%.
Modułowość i serwisowalność
Urządzenie jest zbudowane tak, żeby dało się je rozebrać i serwisować szybko — każdy element wewnątrz można odkręcić / wymienić w mniej niż 15 minut. W razie problemu można dostać sam moduł do podmiany zamiast odsyłać całość.
Porządna stalowa obudowa i ergonomia
Solidna stalowa obudowa + elementy plastikowe, dwa wygodne uchwyty do przenoszenia.
Do tego włącznik główny w miejscu, które pozwala włączać/wyłączać sprzęt z pozycji siedzącej przy biurku — to naprawdę poprawia komfort pracy.
Elektrody są z miedzi typowo do elektrod, co daje mniejsze zużycie przy intensywnej pracy i stabilniejsze zgrzewy.
Chłodzenie jest aktywne i niesłyszalne w normalnej pracy — spokojnie da się pracować „całą dniówkę” bez gotowania transformatorów i elektroniki.
Co potrafi zgrzewać?
Najczęściej pracujemy na 0,15–0,2 mm (stal powlekana / czysty nikiel).
Dla tych grubości typowe nastawy to 65–80% mocy i ok. 20 ms czasu zgrzewu.
(Do standardowych pakietów 0,2 mm stal niklowana nie trzeba przekraczać ~80%.)
Parametry (w skrócie)
Projekt powstaje dzięki współpracy
MIGOMATIG -Konstrukcje stalowe & spawanie
MAGVOLT -Projektowanie i produkcja urządzeń