Rama dartmoor streetfighter + xmus xf 40c 30h
-
bb84
- Nowicjusz
Rama dartmoor streetfighter + xmus xf 40c 30h
Składam pierwszy rower elektryczny z napędem na tył 1500W. Z założenia ma być niezawodny i na nowych częściach z dobrym stosunkiem cena/jakość. Przełącznik limit z niedziałającą manetką i ograniczeniami do jazdy po drogach/offroad do zabawy w terenie raczej płaskim.
Wybór padł na ramę dartmoor streetfighter, ma wszystko co potrzebne pod silnik xmus i wygląda na wytrzymałą.
Material: AL 6061-T6
Kolor: Steel Blue matowy
Rozmiar: one size
Skok widelca: 100-150mm
Rozmiar koła: 26”
Suport: BSA/Euro 73mm.
Główka: IS42/IS52
Sztyca: 30.9mm
Mocowanie piasty: 135x10mm
Mocowanie hamulca: IS
Max. tarcza hamulcowa: 160mm
Max. rozmiar opony: 26x2.5”
Waga: 2.30kg.
Przód to powietrzny Suntour XCR34 SF23 AIR
Pod koło 27,5
Skok 120mm
Pod hamulec tarczowy, mocowanie PS
Rura sterowa Tapered 1.5" 1 1/8" Długa na 255mm
Średnica goleni 34mm
Rozstaw osi boost 15x110
Blokada amortyzatora na prawej goleni (LOR)
Waga: 2.38kg.
Silnik xmus xf 40c 30h zapleciony na obręczy P23.
Moc 1,5kW
Nawój 10x6
Sterowanie 48V
Szacowana prędkość max 45 km/h
Tyle mam w domu, można przymierzać i myśleć co dalej. Wstępnie wygląda to tak:
Wybór padł na ramę dartmoor streetfighter, ma wszystko co potrzebne pod silnik xmus i wygląda na wytrzymałą.
Material: AL 6061-T6
Kolor: Steel Blue matowy
Rozmiar: one size
Skok widelca: 100-150mm
Rozmiar koła: 26”
Suport: BSA/Euro 73mm.
Główka: IS42/IS52
Sztyca: 30.9mm
Mocowanie piasty: 135x10mm
Mocowanie hamulca: IS
Max. tarcza hamulcowa: 160mm
Max. rozmiar opony: 26x2.5”
Waga: 2.30kg.
Przód to powietrzny Suntour XCR34 SF23 AIR
Pod koło 27,5
Skok 120mm
Pod hamulec tarczowy, mocowanie PS
Rura sterowa Tapered 1.5" 1 1/8" Długa na 255mm
Średnica goleni 34mm
Rozstaw osi boost 15x110
Blokada amortyzatora na prawej goleni (LOR)
Waga: 2.38kg.
Silnik xmus xf 40c 30h zapleciony na obręczy P23.
Moc 1,5kW
Nawój 10x6
Sterowanie 48V
Szacowana prędkość max 45 km/h
Tyle mam w domu, można przymierzać i myśleć co dalej. Wstępnie wygląda to tak:
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2026, 11:26 przez bb84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tooropek
- Forumowicz
Re: Rama dartmoor streetfighter + xmus xf 40c 30h
Jakie zasilanie przewidujesz?
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
bb84
- Nowicjusz
Pakiet w okolicach 20Ah/48V wypełniający trójkąt w ramie. Musi być szybko zdemontowany, żeby zabierać ze sobą, może w jakiejś torbie? rura podsiodłowa ma około 20cm licząc między górną i dolną, więc ciasnawo.
Sensowny sterownik do tego to chyba KT36/48SVPRCLB 36-48V 35A (sinus) Czarny za 4 stówki, bo później kelly kosztowałby ze 2-3x tyle. Do tego moduł bluetooth i telefon z aplikacją zamiast LCD 3. Sterownik pod dolną rurą trójkąta.
Zastanawiam się nad przerzutkami i hamulcami. Producent zaleca dla tej ramy 160mm, nie wiem dlaczego nie większe? na przód pójdzie 203mm. Waham się między M375 na linkach i Mt200 hydraulicznymi. Linki można podpiąć pod klamki z zamontowanymi czujnikami odcięcia silnika i dodać odzysk przy hamowaniu, zawsze to kilka % dodatkowo w akku i mniejsze zużycie klocków.
Przerzutki początkowo myślałem o 1x7S na M360 Acera, ale 1x10S na RD-M5120 Deore wyjdzie 100-200 PLN więcej, a różnica między 11-32T i 11-46T powinna być mocno odczuwalna, szczególnie wyjeżdżając pod jakąś stromiznę, gdzie silnik wymięka.
Jakieś propozycje i wytłumaczenie tej tarczy 160mm?
- pxl666
- Forumowicz
do hebli hydro dajesz czujniki magnetyczne
-
bb84
- Nowicjusz
Można gdzieś kupić gotowe, mocne koło 26" z mocowaniem 110x15 boost z mocowaniem tarczy na 6 śrub, które "pasowałoby estetyką" do P23 z nexun.pl? czy lepiej kupić obręcz P23, piastę, szprychy i robić na piechotę?
-
bb84
- Nowicjusz
Jeśli chodzi o najtańsze mechaniki vs hydrauliki to M375 109 PLN sam zacisk, a MT200 90 PLN komplet zacisk z manetką. Rzeczywiście lepiej iść w MT200. Te czujniki z osobnym magnesem też wydają się być bardziej niezawodne w połączeniu z hydraulikami.
-
bb84
- Nowicjusz
Przymiarki napędu. Od strony tarczy wchodzi tylko podkładka z nacięciem pod kabel, od strony kasety nakrętka na kilka milimetrów, prawdopodobnie na trochę większą szerokość, niż kaseta (nie mam, więc nie zmierzę), a i tak ramę trzeba rozgiąć na jakieś 6-8mm, żeby osadzić kółko na hakach. Chciałem wykonać własne wzmocnienia osi silnika, ale nie ma się gdzie wkręcić oprócz zacisku hamulca, ewentualnie wykorzystać przetłoczenia, ale to już frezowanie i precyzyjne pomiary.
-
bb84
- Nowicjusz
- mitusm
- Forumowicz
Fajna rama pod centralny silnik, ale jak już masz wszystko to pewnie jesteś zdecydowany. Zrób baterię z zapasem prądowym , duży plus huba-a to hamowanie regeneracyjne. Można praktycznie nie używać zwykłych hamulców przy szybszej jeździe. Przy 45A jeździłem dwa sezony na V-brake po stromych asfaltach. Niestety bateria szybko dostała w kość.
- lukk
- Forumowicz
Blokady obrotu - dobrze byłoby wykorzystać te przetłoczenia i zrobić takie dopasowane, albo faktycznie pod śruby hamulca. Jak zamierzasz korzystać z regena to przydałyby się takie kasujące luz, czyli ściskające oś, a nie tylko wzmacniające widełki. Można zrobić foto z boku, zwymiarować, odrysować w jakimś CADzie i wysłać do skowotowania jakiemuś chińczykowi typu PCBway, pewnie nie wyszłoby dużo.
Rama ładna, ale średnia do konwersji. Rower z takim hubem DD zbyt oszczędny nie będzie, więc faktycznie wypadałoby mieć te 20+Ah, czyli bateria 13s7p=91ogniw. Jak chcesz baterię wyjmować to najlepszy byłby bidon, ale tu raczej ani duży ani mały nie wejdzie. https://pl.aliexpress.com/item/1005003280932129.html możesz pomierzyć czy to by weszło, wypinany w bok, ale to max 70ogniw, czyli 13s5p, a wtedy to już ogniwa wysokoprądowe czyli z automatu jeszcze niższa pojemność
Torba na ponad 5kg baterię to trochę partyzantka :/ Czyli koniec końców najsensowniejszym będzie skrzynka, ale wtedy o prostym wyjmowaniu baterii możesz zapomnieć.
Rama ładna, ale średnia do konwersji. Rower z takim hubem DD zbyt oszczędny nie będzie, więc faktycznie wypadałoby mieć te 20+Ah, czyli bateria 13s7p=91ogniw. Jak chcesz baterię wyjmować to najlepszy byłby bidon, ale tu raczej ani duży ani mały nie wejdzie. https://pl.aliexpress.com/item/1005003280932129.html możesz pomierzyć czy to by weszło, wypinany w bok, ale to max 70ogniw, czyli 13s5p, a wtedy to już ogniwa wysokoprądowe czyli z automatu jeszcze niższa pojemność
-
bb84
- Nowicjusz
Tak, preferuję huba ze względu na czujnik PAS zamiast tensometru i mniejsze obciążenie napędu i przerzutek oraz bezobsługowość 30H. Całość ma być solidna, niezawodna i tania w eksploatacji, dlatego zrezygnowałem m. in. z full suspension na rzecz NCX Suntour, w razie czego zmieniam sztycę i jadę, rower nie czeka na serwis.mitusm pisze: ↑06 kwie 2026, 20:27Fajna rama pod centralny silnik, ale jak już masz wszystko to pewnie jesteś zdecydowany. Zrób baterię z zapasem prądowym , duży plus huba-a to hamowanie regeneracyjne. Można praktycznie nie używać zwykłych hamulców przy szybszej jeździe. Przy 45A jeździłem dwa sezony na V-brake po stromych asfaltach. Niestety bateria szybko dostała w kość.
Myślę nad pakietem 13S7P w trójkąt, plaster miodu (na czerwono) w torbie ze wzmocnieniami lub skrzynce, na solidnych rzepach. Można odpiąć, a wystaje tylko złącze do ładowania i do sterownika. Sterownik KT36/48SVPRCLB 36-48V 35A (sinus) Czarny 40x80x200mm (na zielono) pod spodem, nieosłonięty, jedynie wiązki przewodów zakryć.lukk pisze: ↑07 kwie 2026, 9:01Blokady obrotu - dobrze byłoby wykorzystać te przetłoczenia i zrobić takie dopasowane, albo faktycznie pod śruby hamulca. Jak zamierzasz korzystać z regena to przydałyby się takie kasujące luz, czyli ściskające oś, a nie tylko wzmacniające widełki. Można zrobić foto z boku, zwymiarować, odrysować w jakimś CADzie i wysłać do skowotowania jakiemuś chińczykowi typu PCBway, pewnie nie wyszłoby dużo.
Rama ładna, ale średnia do konwersji. Rower z takim hubem DD zbyt oszczędny nie będzie, więc faktycznie wypadałoby mieć te 20+Ah, czyli bateria 13s7p=91ogniw. Jak chcesz baterię wyjmować to najlepszy byłby bidon, ale tu raczej ani duży ani mały nie wejdzie. https://pl.aliexpress.com/item/1005003280932129.html możesz pomierzyć czy to by weszło, wypinany w bok, ale to max 70ogniw, czyli 13s5p, a wtedy to już ogniwa wysokoprądowe czyli z automatu jeszcze niższa pojemnośćTorba na ponad 5kg baterię to trochę partyzantka :/ Czyli koniec końców najsensowniejszym będzie skrzynka, ale wtedy o prostym wyjmowaniu baterii możesz zapomnieć.
- mitusm
- Forumowicz
Jak plan przemyślany to będziesz zadowolony. Na kilka rowerów które mam w przebudowie to hub zawsze stoi gotowy do jazdy
. Na te prądy co planujesz XF19 też jest fajną opcją, miło ciągnie z miejsca. Nie kupiłeś jeszcze sterownika to śmiało 45A mu wrzuć.
-
bb84
- Nowicjusz
XF19 ma przekładnię, więc nie takie bezobsługowe. W 30H całość sprowadza się do wymiany bębenka i łożysk. Nie wiem jak z szczelnością tego silnika, ale słyszałem, że po czasie metalowe części w środku korodują. Może otworzyć i zabezpieczyć jakimś smarem w sprayu? jak myślicie?
Co do sterowników KT, są plug&play, proste w ustawieniu, mają PASa i wszystko co potrzeba. Jedynie wyświetlacze mi nie pasują, bo lcd3 jest monochromatyczny, a lcd8 nie jest wodoszczelny. Podobno palą się przy włączonym regenie. Poszedłbym w moduł bluetooth i wgrał apkę na telefon do sterowania ebajkiem jeśli się da. Dodatkowo można wgrać nawigację i kupić bms z bkuetooth do monitoringu baterii. Nikt nam tego nie wyrwie pod sklepem, bo telefon zabieramy że sobą i mamy tylko jeden wyświetlacz/urządzenie dla wszystkich bajerów/funkcji.
-
bb84
- Nowicjusz
Czas chwycić się za przednie koło, będzie tak:
Novatec D041SB-B15 Boost 15x110mm 36H
Długość (mm): 110
Kod producenta: NT-D041SB-B15-36 CZ
Kolor: czarny
Liczba biegów: Pozostałe
Liczba otworów: 36
Marka: Novatec
Mocowanie tarczy: 6 śrub (IS)
Model: D041SB-B15
Przeznaczenie: przód
Rodzaj osi: sztywna oś Boost 15x110 mm
Średnica: 15
Łożyska: maszynowe
Do tego ta sama obręcz co na silniku, czyli P23 oraz szprychy obliczone przez AI na 2.0mm 260mm zaplecione na 3 krzyże. Zobaczymy czy ogarnę samodzielnie
Novatec D041SB-B15 Boost 15x110mm 36H
Długość (mm): 110
Kod producenta: NT-D041SB-B15-36 CZ
Kolor: czarny
Liczba biegów: Pozostałe
Liczba otworów: 36
Marka: Novatec
Mocowanie tarczy: 6 śrub (IS)
Model: D041SB-B15
Przeznaczenie: przód
Rodzaj osi: sztywna oś Boost 15x110 mm
Średnica: 15
Łożyska: maszynowe
Do tego ta sama obręcz co na silniku, czyli P23 oraz szprychy obliczone przez AI na 2.0mm 260mm zaplecione na 3 krzyże. Zobaczymy czy ogarnę samodzielnie
- lukk
- Forumowicz
Jeżeli chcesz mieć święty spokój na długo to możesz w środku rozetrzeć odrobinę oleju po częściach metalowych (oś, blachy stojana, ew. magnesy na wirniku), wymienić łożyska na jakieś porządne typu 2RS (z uszczelnieniami) i przy składaniu dać odrobinę sylikonu na rant bocznych dekli silnika. Przed rozłożeniem zaznacz sobie w jakiej pozycji względem siebie są dekle i wirnik żeby złożyć tak samo.bb84 pisze: ↑07 kwie 2026, 19:49XF19 ma przekładnię, więc nie takie bezobsługowe. W 30H całość sprowadza się do wymiany bębenka i łożysk. Nie wiem jak z szczelnością tego silnika, ale słyszałem, że po czasie metalowe części w środku korodują. Może otworzyć i zabezpieczyć jakimś smarem w sprayu? jak myślicie?
Co do sterowników KT, są plug&play, proste w ustawieniu, mają PASa i wszystko co potrzeba. Jedynie wyświetlacze mi nie pasują, bo lcd3 jest monochromatyczny, a lcd8 nie jest wodoszczelny. Podobno palą się przy włączonym regenie. Poszedłbym w moduł bluetooth i wgrał apkę na telefon do sterowania ebajkiem jeśli się da. Dodatkowo można wgrać nawigację i kupić bms z bkuetooth do monitoringu baterii. Nikt nam tego nie wyrwie pod sklepem, bo telefon zabieramy że sobą i mamy tylko jeden wyświetlacz/urządzenie dla wszystkich bajerów/funkcji.
Co do wodoszczelności LCD8 - miałem 2 takie, przed używaniem rozłożyłem i dałem trochę sylikonu między dół a wierzch obudowy. Mam go w rowerze, który jest całoroczny, jeździ w deszczu, w śniegu, nic mu sie nie dzieje.
Regen - potwierdzam, sam mialem uszkodzenie KT sinus 45A + LCD 8 przez regena. Ale, ono pojawia się w konkretnej sytuacji, gdy masz baterię naładowaną na full i wtedy zaczniesz używać mocnego regena. Czyli np. świeżo po ładowaniu do fulla zjazd z górki. Wymienilem i dalej z regena w tym silniku korzystam
Miałem KT z apką BT i jednocześnie LCD 8 (na ali są sterowniki z 2 interfejsami do obsługi LCD + BT na raz), ale jakoś średnio wspominam tą apkę i prawie nie korzystałem.