Jak ukryć manetkę gazu

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
Baranski86
Forumowicz

Jak ukryć manetkę gazu

Post autor: Baranski86 »

Czesc mam fatbikea małego 20 cali i chciałem ukryć manetkę gazu nie wiem w dzwonku do roweru ,albo zrobić na przycisk on off gdy się przyciśnie to daje full mocy manetki. Czy ktoś może mi napisać jak to zrobić ?
xmaniekx
Nowicjusz

Re: Jak ukryć manetkę gazu

Post autor: xmaniekx »

Pisanie takich rzeczy na forum publicznym to strzał w kolano, strażnicy teksasu też mają internet.
Awatar użytkownika
mitusm
Forumowicz

Post autor: mitusm »

xmaniekx pisze:
23 gru 2025, 0:30
Pisanie takich rzeczy na forum publicznym to strzał w kolano, strażnicy teksasu też mają internet.
Uważaj bo go namierzą i pójdzie na dołek na 48h, albo do wiosny...

Wpisz w gpt, pomoże Ci zrobić mikro switcha. Gdzie go ukryjesz to już Twoja wyobraźnia.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

Post autor: Przemek »

według mnie manetka ma full on/off to szybka i dosyć prosta droga do szpitala ,,
W.P.
Forumowicz

Post autor: W.P. »

Baranski86 pisze:
22 gru 2025, 21:32
chciałem ukryć manetkę gazu nie wiem w dzwonku do roweru ,albo zrobić na przycisk on off gdy się przyciśnie to daje full mocy manetki. Czy ktoś może mi napisać jak to zrobić ?
To tylko pozornie proste rozwiązanie.
Można to zrealizować na przycisku ale nie tak, że po naciśnięciu silnik odpowiada pełna mocą. Bez odrobiny elektroniki niczego nie osiągniesz. Można też zamiast przycisku zastosować niewielką, wielkości paznokcia kciuka płytkę czujnika dotykowego.
gość
Forumowicz

Post autor: gość »

A może maly magnes przyklejony w rękawiczce i manetka bez niektórych części tak że bez magnesu nie da się jej użyć?
Baranski86
Forumowicz

Post autor: Baranski86 »

Można dać rezystor 4,7 kΩ między manetke a przycisk to nie będzie takiego szarpnięcia.
xmaniekx
Nowicjusz

Post autor: xmaniekx »

mitusm pisze:
23 gru 2025, 7:15
xmaniekx pisze:
23 gru 2025, 0:30
Uważaj bo go namierzą i pójdzie na dołek na 48h, albo do wiosny...

Wpisz w gpt, pomoże Ci zrobić mikro switcha. Gdzie go ukryjesz to już Twoja wyobraźnia.
Nie namierzą go, ale przy kontroli będą mieli kolejny punkt do sprawdzenia podpowiedziany na forum. Oni też mają google i chata.
Bzyk
Forumowicz

Post autor: Bzyk »

Troche zagmatwane ale w dobie mikrokontrolerów, esp32, modułów Bluetooth i gpt do ogarnięcia. Poprostu robisz na androida apke w której możesz włączać manetkę, a fizycznie odbiornik z jakimś prockiem schowany gdzieś w rowerze poprzez styki małego przekaźnika dołącza ją do sterownika. Wyłaczenie roweru ze stacyjki powoduje zresetowanie odbiornika i zeby manetka działała trzeba po właczeniu roweru znowu kliknąć w apce. Jak masz kontrole to od razu wyłaczasz rower. Mozna zrobic prostrza wersje na kontaktronie i przekazniku z podtrzymaniem Mizniesz magnesem kdzies przy skrzynce i manetka zacznie działać do momentu jak wylaczysz rower z kluczyka. Albo zrobić manetke bezprzewodowa np. bt którą chowasz do kieszeni podczas kontroli
Badlook
Forumowicz

Post autor: Badlook »

W swoim rowerze na testy zrobiłem guzik zamiast manetki tylko do ruszania i powiem że to spoko sprawa. Silnik xf19r 1000w bateria 60v i sterownik kt ustawiony na 30amper. Nie było mowy o jakimś wyrywaniu nie wiadomo jak. Wiadomo kt mają soft start więc może dlatego ale sama funkcja startu spoko. Nie trzeba było zbijać przerzutek na światłach. Potem jechało się na pasie. Więc o ile nie mamy jakiegoś potwora pod sobą to taki guzik działa spoko. Co do umiejscowienia to schowałem mikro stycznik w manetce od zmiany przerzutki z przodu której fizycznie nie mam.
Awatar użytkownika
RadQ
Forumowicz

Post autor: RadQ »

Z własnego doświadczenia podpowiem że taki zespolony przełącznik daje dużo możliwości zastosowania w poruszonym tu temacie. Pamietajcie że najciemniej jest pod latarnią :mrgreen:

Obrazek
Bzyk
Forumowicz

Post autor: Bzyk »

Albo schować takiego liniowego hala jak w manetkach gdzies przy rączce bo to przecież mały element i zakładać na palca obrączkę z malym magnesem pod spodem i tym sterować, pewno kwestia przyzwyczajenia zeby nad tym zapanować
bananu7
Forumowicz

Post autor: bananu7 »

Ja w naszych rowerach jadąc do miasta przestawiam manetkę w tryb w którym działa tylko jak się pedałuje. Tym samym napęd jest uruchamiany jedynie naciskiem na pedały, tak jak chce prawo. W mieście praktycznie nie ma różnicy w użytkowaniu, bo jak tylko PAS zaskoczy to manetka działa normalnie, a na postoju nic nie trzeba blokować, bo po prostu nie ruszy.
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Yin »

bananu7 pisze:
28 gru 2025, 17:48
Tym samym napęd jest uruchamiany jedynie naciskiem na pedały, tak jak chce prawo.
Dobra korygujemy bzdury raz jeszcze:

"47) rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni
osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany
naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem
o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej
niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera
po przekroczeniu prędkości 25 km/h;"

- masz pas, spełniasz wymóg " wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały" do tego masz manetkę. Czy dalej spełniasz wymóg " wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały " - spełniasz bo ciągle masz pas. Nie ma czegoś takiego jak nielegalna manetka czy inne bzdury. Na spotkaniu w Krakowie w Policja, strażą miejską i urzędnikami urzędu transportu ruchu drogowego wszyscy przedstawiciele tych instytucji zgodzili się co do takiego stanu rzeczy*.

* A potem dalsze działania tych instytucji były takie jakie były bo skoro barany przyjmują mandaty jak leci a miasto ma zadłużenie na około 7,8 mld zł co czyni go jednym z najbardziej zadłużonych miast w Polsce z długiem przypadającym na mieszkańca przekraczającym 10 tys. zł to trzeba golić kasę gdzie się da :).
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
bananu7
Forumowicz

Post autor: bananu7 »

Yin pisze:
31 gru 2025, 23:10
- masz pas, spełniasz wymóg " wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały" do tego masz manetkę. Czy dalej spełniasz wymóg " wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały " - spełniasz bo ciągle masz pas.
Jeśli napęd można uruchomić za pomocą manetki BEZ nacisku na pedały, to znaczy że powstaje alternatywny sposób uruchomienia napędu. Właśnie dlatego takie rzeczy studiuje się na kierunku "prawo" przez kilka lat. Twoje założenie jest takie, że jeśli rower ma napęd uruchamiany naciskiem na pedały, a przepis nie mówi nic o alternatywnych sposobach jego uruchomienia, to samo posiadanie uruchamiania naciskiem wystarczy i można sobie wtedy dodać manetkę.

Poprawna, moim (i nie tylko) zdaniem, interpretacja jest taka, że pojazd może mieć napęd uruchamiany WYŁĄCZNIE naciskiem na pedały. Dlaczego należy tak to czytać wynika już z głębszej wiedzy na temat prawa której nie posiadam, natomiast biorąc pod uwagę umiejętności jest mi łatwo uwierzyć że taka była intencja stojąca za tym zapisem. Amatorskie próby analizowania zapisów prawnych często kończą się wyciąganiem wniosków wygodnych dla interpretujących które jednak potem w sądzie bardzo rzadko mają szansę się w ten sposób obronić.

A to że ten przepis i całe prawo wokół jednośladów w zasadzie jest idiotyczne jako takie, to zupełnie inna sprawa...
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Yin »

bananu7 pisze:
12 lut 2026, 10:33
Poprawna, moim (i nie tylko) zdaniem, interpretacja jest taka, że pojazd może mieć napęd uruchamiany WYŁĄCZNIE naciskiem na pedały.
Nie jest poprawna, to powielany pocztą pantoflową mit. Jeden youtuber coś palną reszta podłapała i poszło. Odsyłam do mojego postu powyżej:
" Na spotkaniu w Krakowie w Policja, strażą miejską i urzędnikami urzędu transportu ruchu drogowego wszyscy przedstawiciele tych instytucji zgodzili się co do takiego stanu rzeczy*. "
bananu7 pisze:
" taka była intencja stojąca za tym zapisem."
Ten zapis, podobnie jak wiele innych zapisów prawnych został stworzony przez dyletanta który rower elektryczny widział może na obrazku w internecie. Dlaczego:

- 250w to moc która jest fajna dla lekkiego kolarza w spandexie na lekkiej szosie a nie dla roweru który ma 30+ kg i ma jeździć w terenie, na którym mogą poruszać się osoby po urazach czy takiego który jest wykorzystywany do przewożenia ładunków. 750w czy 1500w było by bez porównania bardziej sensowne, o ile jakikolwiek sens ma ograniczanie mocy przy założeniu że już mamy ograniczenie prędkości.

- 25 km/h - jest niedorzecznie niskim limitem znacznie ograniczającym sens używania ebike bo można szybciej jechać na zwykłym rowerze. Ja wiem, można popedałować ponad te 25 km/h - przy masie ebike powodzenia, szczególnie na większych dystansach.

- Wymóg co do uruchamiania napędu - jak mamy organicznie prędkości to nie ma żadnego sensu w ograniczeniu sposobu uruchamiana napędu. Ktoś chce sobie jeździć jak na skuterze - jego sprawa i tak jest tak samo ograniczony prędkością jak ktoś jeździ na pas. Jest to podwójnie bezsensowne jak się weźmie pod uwagę że manetka w hulajnodze nie stanowi żadnej sensacji.

bananu7 pisze:
Amatorskie próby analizowania zapisów prawnych często kończą się wyciąganiem wniosków wygodnych dla interpretujących które jednak potem w sądzie bardzo rzadko mają szansę się w ten sposób obronić.
Dlatego w ramach akcji lex manetka zapisy te i nie tylko te są analizowane przez profesjonalistów. Sprawa jest jeszcze rozwojowa ale na tą chwilę wygląda na to że racja jest po mojej stronie. Jest szansa że z tej współpracy prawnej wyjdzie coś fajnego dla wszystkich użytkowników ebike w Polsce ale na razie nie będę się o tym rozpisywał bo czekam na dalsze info w tej sprawie.
bananu7 pisze:
A to że ten przepis i całe prawo wokół jednośladów w zasadzie jest idiotyczne jako takie, to zupełnie inna sprawa...
A tu nie sposób się nie zgodzić. Do tego co mnie mierzi najbardziej użytkownicy ebike zamiast zdać sobie sprawę że przepisy są idiotyczne i robić coś w sprawie tego żeby poprawić swoją sytuację to kłócą się o kawałek plastiku na kierownicy. A państwo w ramach łatania budżetu podpierając się mitycznym bezpieczeństwem zaczyna losowo nakładać na użytkowników ebike "podatek niespodziankę" losowo stwierdzając sobie że ebike to nie ebike tylko motorower.
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
Awatar użytkownika
pimag
Forumowicz

Post autor: pimag »

Będę pił kwartał... gdy już wszystkich świrów usadzą. Moim zdaniem bez względu na wiek i pojazd rowerowo/hulajnogowy za jazdę powyżej 50km/h z miejsca powinno być 3 miechy w poprawczaku oraz dla mamusi i tatusia do zapłaty minimum 5000zł. Was świrów inaczej nie wytępi.
Admin, do kosza z tą tematyką w całości! Takie działy w poważnych miejscach nie powinny wogóle istnieć wszak sprzyjają ilości skręconych karków. TV nie mówi ilu z Was durnie z połamanymi kręgosłupami na ojomach biwakuje a nie mówią bo sprzedaż z reklam spadnie.
Dzisiaj sobie z górki lecę, na blacie 25, odcinka, wrzucam 11 bieg, pedałuję, na blacie blisko 40 już a tu urwwghaaaa faaa hulajka mnie bierze i to z taką prędkością, że nke byłem na mocy dostrzec czy to ON czy ONA tym "goniło". Minimu 6 dych albo i więcej. Jesteście psychiatrycznie uszkodzeni.
25km/h eBajkiem to jak pieszo na kolanach!
Do gazu z ustawodawcą chorych przepisów!
W.P.
Forumowicz

Że zrobi sobie "dzwon" to jego sprawa, głupota ma swoją cenę. Najgorsze w tym, że nie jest sam na drodze.
roland
Forumowicz

Post autor: roland »

w tym temacie rozważam czujnik nacisku np https://kamami.pl/czujniki-nacisku/1988 ... 16738.html
kiedyś tutaj na forum ktoś zrobił manetkę na podobnym czujniku. Zalety: manetka bez ruchomych elementów, sprytnie wbudowana w element kierownicy będzie niezauważalna.
W.P.
Forumowicz

Pomysł dobry. Użyj wzmacniacza z wyjściem rail-to-rail. Zasilanie z obwodów manetki wystarczy.
ODPOWIEDZ